Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-30-10, 06:51 PM   #126
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Iro 查看文章
我知現實遊戲有一堆奇怪問題 以前我玩某 SS game 試過save card save唔到 一定要用本體記憶先save到 所以我明白遊戲有問題照出街唔出奇 我講的唔合理係開發做左咁大堆嘢 但係最基本啲事都做唔到 (save問題, 過唔到版, ending亂碼等)

例如延左23次期 但係攪唔掂個loop依點 理論上即使將所有code重寫一次都夠時間 諷刺的是 開發寫程式的同時 其他人畫圖, 製作音樂等事都做到 所以隻game一樣有OP, ED 同埋小遊戲等 但就係做唔到完整玩一次 正因為咁我先覺得唔合理 (今集有講過佢地有時間做埋限定版figure)

講到回本 結果間公司都執左 所以出遊戲都係畀心機執下先出街好啲 如果執唔掂都只係開發嚟蝕本

不過都係唔好講咁遠 同依始終都係off topic 當我多口算啦 不好意思
你一定冇玩過SCHOOL DAYS
玩過呢隻既人再睇埋呢一集真係感同身受,笑到爆嘴
SCHOOL DAYS既更新PATCH是以GB計算某程度上係比ONLINEGAME更來得誇張
而製作遊戲最需要是規劃,規劃差就會咁樣架喇

引用WIKI
http://zh.wikipedia.org/zh/School_Days
[程序錯誤]
發售當時,程式有玩到一半會強制結束的BUG,雖然在回報後立刻釋出了對應的修正檔,但是當時無法改善此情形。此後幾乎每天都有新的修正檔公開,甚至因此產生很難連上官網的混亂情況。結果本作一共發表了11次的更新,不過現在大體上已經解決且不再混亂。至於這些錯誤的成因被認為由於在中途加上的動畫、以角色的好感度作為故事分歧及特殊的情序造成。

至於SAVE CARD SAVE唔到其實同某D遊戲必需要指定遊戲機上玩的理由一樣,例如含有ONLINE成分的,因為SAVE本身是有好多校對碼,這些碼是需要用主機、光碟、SAVE來整條KEY出黎

另外呢一集只係將神既執著同愛講出黎O者

[追加]
講起就挑起引頭
當時買SCHOOL DAYS是因為係呢度見到話有幾多死人結局,然後上網睇了又真係好吸引,於是立即去信和買返黎,但點知……
然後來到SUMMER DAYS時,因為鍾意剎那同言葉,所以不停地攻略,但遊戲本身也是有重大BUG,好似係SAVE無效……結果等到最終PATCH出了之後先玩到結局出黎……

所以桂馬的對女主角的愛是沒錯,錯是遊戲製作公司
原作睇到呢一段時,真係對玩開GALGAME的人來說是一件好有共鳴的事

此篇文章於 10-30-10 08:03 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-10, 08:06 PM   #127
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
我有玩 school days 問題係我download得幾次patch之後就無玩 (因為太大 次次都要等一輪 再有新問題 即係你講的情形) 連後續遊戲都無再玩 我係果類早放棄的人囉

關於save card果段唔使講啦 應該係個別事件 我果時玩Sega Saturn 之嘛 唔關online game事 你話係DC PSO 就話跟機save啫 甚至更早期啲dos game 玩玩下彈game 過唔到版都唔使多講

=====

你講要嚟突出神我係明白的 不過見到動畫隻game咁大問題先講 (之前睇漫畫無聲無歌等所以無咁強烈感覺)
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-10, 10:54 PM   #128
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
幅X作大叔圖明顯係STAFF專登加落去,
點會有D咁GE BUG

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-10, 08:38 PM   #129
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
OP果然好大驚喜
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-10, 12:33 PM   #130
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
OP神曲

舊 11-04-10, 08:05 PM   #131
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
普通人一下電擊都未必頂得住 果然係神

為了出角色週邊也太刻意營造吧?
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-10, 08:29 PM   #132
RPG之鬼

引用:
作者: money 查看文章
OP神曲

OP真係好正
成為近期每日必聽之一

舊 11-04-10, 08:46 PM   #133
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
OP真係好正
成為近期每日必聽之一
首OP就咁聽完全聽唔到歌詞講乜.

但睇返D詞又覺得填得幾好.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-10, 08:51 PM   #134
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: Iro 查看文章
普通人一下電擊都未必頂得住 果然係神

為了出角色週邊也太刻意營造吧?
那是安全的電槍 for 漫畫

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-10, 09:05 PM   #135
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
有無人覺得這套的歌多了一點?錢多定想賣cd……

舊 11-04-10, 09:23 PM   #136
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
我覺得今集好悶..d歌又唔好聽
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-10, 10:01 PM   #137
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
無伊頭家三兄弟…

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 12:02 AM   #138
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
首OP就咁聽完全聽唔到歌詞講乜.

但睇返D詞又覺得填得幾好.
雖然係一貫聽唔明Elisa 的英文, 但OP真係好神

舊 11-05-10, 01:15 AM   #139
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
捧聲優嗎?
可惜偶像d歌好一般

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 02:35 AM   #140
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
雖然係一貫聽唔明Elisa 的英文, 但OP真係好神
今年ELISA最正既一首
期待LIVE版

舊 11-05-10, 03:21 AM   #141
月之民 ̄▽ ̄
\( ´ー`)/

註冊日期: Feb 2002
一次睇晒4話
真係想腦補神係福山/神谷
希望有人做mad

第二話只記得love-

謎めく乙女に みんな~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
刺激が視線で 過激~(アイヤ アイヤ ヤー ヤヤヤヤー)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて~私を~泣かせて~)
誰か私を泣かせてよ(泣かせて そっと泣かせて)
ダメカナ? ダメダヨ♪
月之民 ̄▽ ̄ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 03:24 AM   #142
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
留意第5話食緊飯既時候
檯面係有一份野食冇人食的

咁呀爸應該冇俾人趕走啦xd
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 03:25 AM   #143
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
OP真係好正
成為近期每日必聽之一
完整版我覺得正過O.A.版
舊 11-05-10, 03:42 AM   #144
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

真係冇人覺得劇中歌OK的嗎-.-?

舊 11-05-10, 03:48 AM   #145
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: GN00508771 查看文章
不是我杯茶
舊 11-05-10, 03:51 AM   #146
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: minekaoru 查看文章
不是我杯茶
點解我會覺得OK既-.- 應該唔係CV加成
可能係角色加成(因為漫畫 )

舊 11-05-10, 04:02 AM   #147
RPG之鬼

引用:
完整版我覺得正過O.A.版
X2
聽FULL VER時還以為是另一首
想不到前段部份會咁長

舊 11-05-10, 04:42 AM   #148
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: GN00508771 查看文章
All 4 You 還可以

特別就一定唔係架啦.

漫畫版就講到花音,用黎重溫真係時間岩岩好

講真漫畫版有幾個女角印象真係唔太深刻

引用:
X2
聽FULL VER時還以為是另一首
想不到前段部份會咁長
第1~2幕個感覺真係唔錯,好史詩式.但反而感覺第四幕接唔返第3幕.埋尾又係有少少怪

此篇文章於 11-05-10 04:45 AM 被 Van仔 編輯。
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 05:39 PM   #149
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
女神問題
阿波羅有無彩圖表示佢臉上嘅花紋以及瞳色??

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-10, 08:04 PM   #150
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
留意第5話食緊飯既時候
檯面係有一份野食冇人食的

咁呀爸應該冇俾人趕走啦xd
漫畫度,阿爸在南美工幹,唔一齊住。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
志村貴子「放浪息子」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 47 09-05-17 04:13 PM
[動畫] 片山憲太郎「紅 kure-nai」連載復活 money 日本動漫畫討論版 123 10-31-14 11:26 PM
若木民喜「洋菓子店ギャラクシー」読み切り 揭載 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 07-26-14 02:15 PM
[動畫] 今井神「NEEDLESS」連載終了 money 日本動漫畫討論版 114 06-18-13 01:30 PM
[漫畫] 小林尽「一路平安!」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 1 04-09-12 06:58 PM

現在的時間是 03:34 PM

手機版 | APP版