Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-20-08, 08:00 PM   #426
tigerj
Crazy Gamer
讓我舔舔你的血~

註冊日期: Sep 2003
呢集係咁多套Batman中最能演出漫畫神髓的一集, 表現出Batman的黑暗面, Joker嗰種精神分裂,由自卑變成失心瘋, 但又未去到竭斯底理嘅狀態表現出來, 最欣賞是結局時, Batman果種無力感, 寧天下人負我, 我莫負天下人的心態, 只能活於黑暗之下, 表現出悲劇英雄的命運, 果然不負"Dark Knight"真正的意義

舊 07-20-08, 08:09 PM   #427
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
Two Face 係Comics 係未Batman 敵人

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 08:26 PM   #428
吸血伯爵
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: MPS 查看文章
其實每個人都有弱點,
joker強在佢睇穿哂batman, two-face等人既弱點,
但其實joker自己本身既弱點會係乜?大家點睇?

我覺得joker哩種人, 正正係最怕面對事實,
佢每次都用假既故事黎掩飾自己既過去,
用化裝掩飾自己既哀傷,
我覺得捉佢返黎既差佬,
如果抺咗佢既化裝, 用塊鏡對住佢, 佢可能承受唔到...
抺化裝真係唔知點面對(我話我)
youtube有張joker冇化裝,穿類似保安衫既相
吸血伯爵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 08:42 PM   #429
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
今日睇左...係好睇...不過
我係睇過成本講joker點解變成joker果集comic, 之後狂愛joker呢個人物..
comic中他比batman更有深度呢我覺得
今集冇講joker成魔之路or any background...有少少失望
因為heath ledger真係做得入型入格...好crazy好impressing
諗起佢已經唔係度...有d心up..
christian bale超級帥呵呵(超大心)...不過真係唔知maggie gyllenhaal邊忽靚
估唔到既係套戲既笑位包括陳冠希

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 08:50 PM   #430
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 吸血伯爵 查看文章
抺化裝真係唔知點面對(我話我)
youtube有張joker冇化裝,穿類似保安衫既相
戲入面係暗殺市長同一幕

舊 07-20-08, 08:51 PM   #431
Fio

尋晚睇o左Begins先,前半講誕生同要對面恐懼o既情節我覺得幾正,不過可能女朋友睇慣Spiderman同Ironman覺得好悶 始終Batman個背景比較真實系同黑暗,睇o既時候同其他英雄片唔同,會覺得比較沈重
不過Dark Knight點都要睇
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 08:54 PM   #432
吸血伯爵

引用:
作者: Eking 查看文章
戲入面係暗殺市長同一幕
就係果張啦,我覺得好唔自在,唔應該有呢個鏡頭

http://tw.youtube.com/watch?v=_6SwkS...eature=related
舊 07-20-08, 08:56 PM   #433
吸血伯爵

我想問有冇出過電影小說?
舊 07-20-08, 08:58 PM   #434
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: NARC 查看文章
今日睇左...係好睇...不過
我係睇過成本講joker點解變成joker果集comic, 之後狂愛joker呢個人物..
comic中他比batman更有深度呢我覺得
今集冇講joker成魔之路or any background...有少少失望
因為heath ledger真係做得入型入格...好crazy好impressing
諗起佢已經唔係度...有d心up..
christian bale超級帥呵呵(超大心)...不過真係唔知maggie gyllenhaal邊忽靚
估唔到既係套戲既笑位包括陳冠希
可否講講joker點解變成joker?(我從來唔知佢係點嚟)

舊 07-20-08, 08:59 PM   #435
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
http://www.imdb.com/chart/top

死火, 慢左添

黎緊星期六日一定要睇到

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝

此篇文章於 07-20-08 09:01 PM 被 W!LL 編輯。
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 09:05 PM   #436
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
其實香港個位有bug, 對香港大廈有一定程度認識應該發現到, XDXD

舊 07-20-08, 09:15 PM   #437
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 玄武 查看文章
講中晒我o既心聲!!!

呢頭大讚 Heath Ledger 演技出色,
另一方面就話寧願要一個有樣冇演技o既湯嫂....

如果俾返湯嫂做,肯定呢套戲要減 2 分
(至少我會狠狠地扣佢分)
兩個都唔要搵過第2個
(醜樣的女主角係唯一想挑剔XD)

呢出戲女主角戲份其實都無咩位有特別發揮
無演技應該唔太覺眼XD

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:09 PM   #438
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: Paptimus 查看文章
其實香港個位有bug, 對香港大廈有一定程度認識應該發現到, XDXD
我對o個支海邊大香燭個頂完全唔熟....唔明你講咩

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:22 PM   #439
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
可否講講joker點解變成joker?(我從來唔知佢係點嚟)
唔知好正常,因為DC本身都有好幾個Joker前身既版本,而且從未正式確認邊個版本先係真

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:25 PM   #440
smalltung

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Paptimus 查看文章
係咪想講ifc大堂唔係真正ifc大堂

舊 07-20-08, 11:37 PM   #441
tigerj
Crazy Gamer
讓我舔舔你的血~

註冊日期: Sep 2003
慘啦! 呢套戲令我對電影層次嘅要求又提高左啦! 咁日後咪會有好多戲唔願去睇囉!

舊 07-20-08, 11:44 PM   #442
david
The One

註冊日期: Mar 2002
睇佐,個人覺得咁多套美國hero comic改拍電影中,呢套係最好o既。

如果有joker細個時面對佢阿爸同阿媽o既flashback會更好。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:53 PM   #443
sin_wong
蒼之KY=冷静沈着

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Eking 查看文章
two face 完本是完全正義, 因為佢個coin完本係兩面都係公來的, 爆炸之後完本佢已經極度恨自己, 佢個coin由完本兩面公變回一公一字, 令佢覺得世界沒有絕對公義, 每一個人都係平等, 要為自己做野負責, 再受joker說話誤對, 認為所有野都係個意大利佬, 收黑錢cop同隊長唔信佢後果
sorry,少少更正,
其實two face的coin係兩面都係公來的
不過其中一面有裂痕,所以佢會將佢當做字
(以上根據comic來說,睇戲我無留意佢係唔係兩面都係公)

正常的情況下,two face係應該殺joker

但係點解佢唔殺呢?
因為個coin最後的結果係字
電影其實就係想表達two face係一個盲目依循個coin黎做決定的人
即使深仇大恨,佢都唔會違反個coin所帶出的結果
切合返two face o係原著漫畫入面的設定

另補充,two face對2呢個數目係有一種執著
例如會o係2月2號打劫國家第二銀行

如果大家想o係睇The Dark Knight 2之前對two有多一層了解
可以去以下網頁,我覺得網主做得好有心機,好多資料睇:
http://www.wretch.cc/blog/yivenlalala/9952813

The Age of GGI comes crashing down.
But it is not this day!!!
This day,we fight!!

此篇文章於 07-21-08 12:10 AM 被 sin_wong 編輯。
sin_wong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:53 PM   #444
Eking

引用:
作者: david 查看文章
睇佐,個人覺得咁多套美國hero comic改拍電影中,呢套係最好o既。

如果有joker細個時面對佢阿爸同阿媽o既flashback會更好。
佢講佢老豆老母假架....2次唔同版本都估, 因為每次都問人點解佢塊面咁.....佢講笑 only

舊 07-20-08, 11:53 PM   #445
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: david 查看文章

乜哩個身世唔係既假既咩..
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:54 PM   #446
黑翔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章
昨晚睇左~我本身無睇第一集~同埋對batman 故事唔係太清楚~
不過唔睇第一次就咁去睇都ok ( 不過d字幕好快下有時睇唔徹...睇唔明果d要男友完場解畫)

睇完唔多唔少都會同spiderman比較一...

spiderman突然覺得低層次左好多
spiderman真係好傳統果種打黎打去的英雄片~而且是受到民眾歡迎~
睇完基本上真係無咩好討論~因為個劇本真係太簡單啦...
(特別係由頭到尾都只係鍾瑪莉尖叫....)
batman個劇本同埋對白真係好有心思~~
例如batman同joker談判個幕~joker同雙面人的對話係好精彩~
另外joker為左令雙面人由極端正義變成極端邪惡~佢個佈局真係好顛...
船果幕都好緊張~條西裝友個樣做到好似想禁落去~結果竟然無
本來我以為大家齊齊禁然後兩架船齊齊爆炸~結果真係有d出奇
套戲比較忠於現實...就算好人做好事人地都未必會多謝你...
(唔似得spiderman打走幾個壞人就受人愛戴)
佢完全係一個悲劇英雄~最後果段真係太慘啦

另外雙面人真係死左? 果度都唔係好高姐XD
應該無咁易跌死掛 XDD 第3集應該有chance出場

另外...我忍不住要講....女主角太醜太老太殘~
佢死果幕本來真係幾慘~但基於上面3項理由令到感染力=0
如果你用spiderman3黎比,真係無咩好比,因為spiderman3實在太爛
但spiderman1 or 2個劇本係同類英雄片中都算數一數二的好
你睇多幾次spiderman頭兩集,就會覺得劇本1d都唔簡單

此篇文章於 07-21-08 12:05 AM 被 黑翔 編輯。
黑翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-08, 11:55 PM   #447
sin_wong
蒼之KY=冷静沈着

另外呢個係for joker的資料~睇戲前最好補習一下
咁你會更覺得TDK2係拍得好有heart
同埋會明白點解joker o係戲中的身世會有咁多個版本

http://www.wretch.cc/blog/yivenlalal...ackback3799427

The Age of GGI comes crashing down.
舊 07-21-08, 12:00 AM   #448
sin_wong
蒼之KY=冷静沈着

http://tw.youtube.com/watch?v=dqAvub...eature=related

youtube搵到,兩代joker一同較技,
各有各好,但令我更婉惜 heath ledger的死..........
如果下一集繼續有佢你話幾好呢.......

舊 07-21-08, 12:06 AM   #449
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: sin_wong 查看文章
sorry,少少更正,
其實two face的coin係兩面都係公來的
不過其中一面有裂痕,所以佢會將佢當做字
(以上根據comic來說,睇戲我無留意佢係唔係兩面都係公)

正常的情況下,two face係應該殺joker

但係點解佢唔殺呢?
因為個coin最後的結果係字
電影其實就係想表達two face係一個盲目依循個coin黎做決定的人
即使深仇大恨,佢都唔會違反個coin所帶出的結果
切合返two face o係原著漫畫入面的設定

另補充,two face對2呢個數目係有一種執著
例如會o係2月號打劫國家第二銀行

如果大家想o係睇The Dark Knight 2之前對two有多一層了解
可以去以下網頁,我覺得網主做得好有心機,好多資料睇:
http://www.wretch.cc/blog/yivenlalala/9952813
唔覺得電影入面果個雙面人係一個盲目依循個coin黎做決定的人,
佢對住d真係想做既事,
佢會俾藉口自己擲多次coin

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-08, 12:18 AM   #450
Eking

我反而不應將漫畫版本同電影版一起看, 漫畫版本太多唔同ver.....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[DATA] Game Makers 商標出願情報 neo2046 電視遊戲討論版 242 02-21-24 12:01 PM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.39 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1033 12-19-08 07:21 AM
曼聯躉紅魔鬼地帶 VOL.36 [ ~CLOSED~ ] 啤梨王子 球會討論區 1007 08-03-08 02:37 AM

現在的時間是 10:55 PM

手機版 | APP版