Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-02-08, 08:10 PM   #1
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
其實我地成日喺電視節目聽到啲配樂

有啲直頭係game music甚至係日劇既配樂黎
其實電視台係咪有比版稅架?
定係盜用?
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 08:14 PM   #2
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
要俾錢架

舊 04-02-08, 08:28 PM   #3
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
我記得我聽過Mario配樂

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 08:31 PM   #4
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: MPS 查看文章
有啲直頭係game music甚至係日劇既配樂黎
其實電視台係咪有比版稅架?
定係盜用?
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
要俾錢架
要俾的,唔知IFPI 定CASH
不過如果SHOW 埋用左邊首,等聽到劇中有好聽的歌時可以知道係邊首就最好了

最難忘係咩野仁心仁術定咩(吳啟華果套)
佢女友死時,ED播Metal Gear Solid 首 主題曲

此篇文章於 04-02-08 08:36 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 08:34 PM   #5
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
果時糖心風暴預告片用tsubasa插曲
我即刻"吓"左出黎
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 08:39 PM   #6
fancylala
痴線架!!!!

引用:
作者: Hyegun 查看文章
我即刻"吓"左出黎
個果係歲月風雲
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 08:41 PM   #7
NoxHY
Game Master
SKE48推し♥

PSN  IDinmhrka0830
XBox Live Gamertag等人施捨...
引用:
作者: fancylala 查看文章
個果係歲月風雲
係咩....唔記得lu....太約係果類片啦
NoxHY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 09:30 PM   #8
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
聽過好多maksim既配樂...

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 09:34 PM   #9
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
final fantasy 都被用過多次.尤其係FF8果d.

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-08, 11:59 PM   #10
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
三國志5op都唔知用過幾多次啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 02:08 AM   #11
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

3DS Friend Code1118 1586 3100
(之前好似有post講過?)

無記某套古裝劇用過Bio Hazard嘅R.P.D.首bgm
果陣聽到都有少少驚奇

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 02:10 AM   #12
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
阿笨與阿占好興用Mario D BGM架

舊 04-03-08, 04:11 AM   #13
IDGAF
The One

有一排包公用BIOHAZARD2配樂添…

舊 04-03-08, 04:59 AM   #14
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Hyegun 查看文章
我即刻"吓"左出黎
a song of storm and fire唔算插曲
只係BGM

舊 04-03-08, 09:27 AM   #15
angelamail
Senior Gamer
安祖娜

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 堂我流 查看文章
final fantasy 都被用過多次.尤其係FF8果d.
新聞透視定唔知星期x檔案成日都用FF8戰鬥音樂

話說之前有一次屋企人睇緊華娛衛視果時
聽到有monster hunter音樂
搞到我重停曬手走去睇,原來係介紹新電影 (槍戰果d...)
唔知香港又會幾時會囉黎用呢

angelamail 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 10:04 AM   #16
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
最經典係亞視「勝者為王2」播過魔動王出場果個音樂,當時在房,以為無喇喇夜晚做魔動王,即訓衝出廳睇…

此篇文章於 04-03-08 10:27 AM 被 大情大性武大帝 編輯。
大情大性武大帝 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 10:18 AM   #17
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
有次同配樂組人員食飯時
問到佢哋點解成日用啲日本動畫或者相關音樂做bgm
佢哋嘅解釋係......
因為呢啲都係"亞洲音樂"
而香港都係屬於亞洲地方
用呢啲做bgm會有番東方色彩......喎

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 10:23 AM   #18
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 堂我流 查看文章
《我和殭屍2》用FF8音樂特別多……
然而,最過分就是3月31日晚《今日法庭》用FF8音樂放在 案中……
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 10:28 AM   #19
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 赤目黑龍 查看文章
有次同配樂組人員食飯時
問到佢哋點解成日用啲日本動畫或者相關音樂做bgm
佢哋嘅解釋係......
因為呢啲都係"亞洲音樂"
而香港都係屬於亞洲地方
用呢啲做bgm會有番東方色彩......喎
點解唔問佢,點解唔自己作呢?

舊 04-03-08, 10:31 AM   #20
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
點解唔問佢,點解唔自己作呢?
有問過...
答案係......
budget問題...仲有就係時間問題...
香港TV要快食, 吓吓要等作曲...唔掂

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 01:19 PM   #21
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
三國志5op都唔知用過幾多次啦
點止op呀
幾乎成隻ost所有曲目都聽過佢用

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-08, 01:58 PM   #22
siuj
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
我覺得有些係偷架 bor ...
無記 7pm eason o個個節目有個背景音樂似足 Mother 2 入面既冰雪鎮...

連周杰倫有首歌既前奏都偷 GRANDIA 某市鎮既音樂約 30 秒啦...

舊 04-04-08, 02:13 PM   #23
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
連街邊鋪頭播下歌仔都會比CASH捉到,一間電視台真係好難偷到雞。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-08, 02:18 PM   #24
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
好記得古裝片成日有<三國志英傑傳> gameover bgm
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-08, 02:34 PM   #25
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 後藤san 查看文章
連街邊鋪頭播下歌仔都會比CASH捉到,一間電視台真係好難偷到雞。
CASH 好似只管香港歌版權

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:52 AM

手機版 | APP版