Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-08-18, 04:13 PM   #176
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
而加買碟真係要大作或珍藏先會唸...回憶無價~
一係驚中雷有得脫手(逃

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 04:40 PM   #177
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
一係驚中雷有得脫手(逃
正常....幾時都話要睇一睇walkthrough先好買...
而加算好啦, 有得睇youtube review下...
以前真係要睇下書和感覺去駁..
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 06:44 PM   #178
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
一係驚中雷有得脫手(逃
不過你發現中左雷時, 都好難脫手了...

舊 05-08-18, 07:29 PM   #179
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: wing 查看文章
其實當年香港的SF2全系列街機版都係亞版, game同角色名稱係同歐美版一樣(有豪鬼果個版本叫super street fighter 2 turbo 而唔係super street fighter X, 司令叫bison而唔係vega)(只有極少數機舖有水貨日版街機), 果時香港的行貨家用版係跟日版.

如果香港人要緬懷當年打街機的感覺, 實際上係應該買美版.
的確

另外問題去左ZERO系列,佢叫ALPHA真係有D買唔落手…
雖則果陣去左美加打都係唔理佢叫ALPHA…

忽然醒起ALPHA 2同ZERO2好似有分別添…
印像中ALPHA 2有殺意龍、ZERO 2要出ZERO 2' 先有…
咁玩法可能都係要買行版玩買日版儲… (喂

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 07:32 PM   #180
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

引用:
不過你發現中左雷時, 都好難脫手了...
肯投降輸一半,都應該有死士接貨既

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
舊 05-08-18, 07:34 PM   #181
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

講返隻GAME,如果行冇得轉日版既話我等下算

舊 05-08-18, 08:17 PM   #182
wing
格鬥低手

引用:
作者: Irwin 查看文章
忽然醒起ALPHA 2同ZERO2好似有分別添…
印像中ALPHA 2有殺意龍、ZERO 2要出ZERO 2' 先有…
的確係咁.

唔只殺意隆, alpha 2仲有cammy, 而zero2好似冇, 一樣要zero 2' (定zero 2 alpha/zero 2 gold先有)

舊 05-08-18, 08:17 PM   #183
wing
格鬥低手

引用:
講返隻GAME,如果行冇得轉日版既話我等下算
emu野, 唔好諗住有日版轉......

舊 05-08-18, 11:51 PM   #184
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

After the initial announcement, we saw lots of fan feedback hoping for Versus and Training Modes, even if the collection is focused on the arcade versions. It’s because of this feedback that these modes have been added to the game. Since this is a brand new feature, Versus and Training Mode will be available as a day one patch on May 29. You must connect to the internet and download the patch in order to enable them.
Its for:

SF2: Hyper Fighting
SSF2 Turbo
SFA 3
SF3 3rd Strike

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 08:34 AM   #185
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
有得轉日版就唔使延期啦

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 11:37 AM   #186
charcsc2000
J神哥

其實街霸由細打到大...日版美版真係咁重要???
舊 05-09-18, 11:50 AM   #187
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: Reishin 查看文章

「首批附送」即係碟版都會送掛
但係無寫定價幾多
請問是否 5月24日 推出
因為張海報看唔到 。
謝謝你。

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 12:11 PM   #188
wing
格鬥低手

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
請問是否 5月24日 推出
因為張海報看唔到 。
謝謝你。
美國時間5月29日出,.. ....

舊 05-09-18, 12:15 PM   #189
wing
格鬥低手

引用:
其實街霸由細打到大...日版美版真係咁重要???
真係以前打街機SF2果D, 如果要真.街機情懷, 美日版真係好重要........ 日版SF2真心會9唔搭8, game內3個角色轉哂名..... 應該買亞版/美版.

zero就唔同....以前香港街機用亞版, 個game名叫zero, 不過3個天王的名都係跟美版. 而且alpha2有殺意隆同cammy.... 要玩邊款就兩睇.

不過呢, 呢堆game無論正版合輯或者emu都一早週街都有, 所以買呢套始終最重要係online, 咁就早買早享受, 遲買...唔知會唔會冇人吼.

舊 05-09-18, 12:17 PM   #190
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
美國時間5月29日出,.. ....
GREAT THANK YOU

PS系總共 6080隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,362 全球最佳排名10771,12212
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 02:51 PM   #191
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
真係以前打街機SF2果D, 如果要真.街機情懷, 美日版真係好重要........ 日版SF2真心會9唔搭8, game內3個角色轉哂名..... 應該買亞版/美版.
唔係美版先因為肖像權問題轉名咩?
同以前都唔理官方名架啦, 全部叫XX佬

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 02:55 PM   #192
wing
格鬥低手

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
唔係美版先因為肖像權問題轉名咩?
同以前都唔理官方名架啦, 全部叫XX佬
問題唔係邊個版本先係原名, 邊個版本係轉左名, 而係當年香港打街機果批, 去機舖基本上全部係美版人物名, 一見vega就係爪仔, 一見司令就係bison.

打個比喻, 我一開始接觸果集未來機械貓就係叫叮噹, 你後來同我講佢原名叫多啦A夢? 我都仲係會叫佢做叮噹.

就算我地通常叫佢地做司令同爪仔, 但好多人打左幾千甚至過萬舖, 唔會睇唔到個畫面顯示佢叫咩名囉. 如果你話畫面顯示的角色名唔重要, 咁亦都根本冇必要無了期等唔知時出的日版啦.

此篇文章於 05-09-18 03:01 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-18, 03:54 PM   #193
charcsc2000
J神哥

引用:

zero就唔同....以前香港街機用亞版, 個game名叫zero, 不過3個天王的名都係跟美版. 而且alpha2有殺意隆同cammy.... 要玩邊款就兩睇.

不過呢, 呢堆game無論正版合輯或者emu都一早週街都有, 所以買呢套始終最重要係online, 咁就早買早享受, 遲買...唔知會唔會冇人吼.
係囉....呢隻GAME最重要應該係SF1和4隻ONLINE GAME....
所以我唔明做咩咁著重咩日版又乜又物...
如果真心想儲既可以買日版碟...下載版就亞美版...
舊 05-09-18, 04:11 PM   #194
charcsc2000
J神哥

引用:
問題唔係邊個版本先係原名, 邊個版本係轉左名, 而係當年香港打街機果批, 去機舖基本上全部係美版人物名, 一見vega就係爪仔, 一見司令就係bison.

打個比喻, 我一開始接觸果集未來機械貓就係叫叮噹, 你後來同我講佢原名叫多啦A夢? 我都仲係會叫佢做叮噹.

就算我地通常叫佢地做司令同爪仔, 但好多人打左幾千甚至過萬舖, 唔會睇唔到個畫面顯示佢叫咩名囉. 如果你話畫面顯示的角色名唔重要, 咁亦都根本冇必要無了期等唔知時出的日版啦.
其實我覺得唔應該著重係咩角色名...
佢改錯名應該係當年怕係美國告侵犯版權吧...Mike Tyson當年咁出名...
而加就算官方拍真人電影都係跟返錯版啦....
其實叫咩名你們都係叫佢司令, 鐵面/爪佬/域加, 沙加/TAIGER佬, 泰臣..
舊 05-10-18, 09:15 AM   #195
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
我年資比較淺,初初玩街霸係家用版日版
司令叫VEGA拳手叫BISON爪佬叫BALROG軍佬叫NASH(雖然而家已經正名叫CHARLIE NASH)豪鬼叫GOUKI
ONLINE唔ONLINE玩都係其次重要買返嚟供俸
如果好似ROCKMAN合集咁行版變咗閹割版日版咁我寧願等原裝日版算

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 10:22 AM   #196
wing
格鬥低手

引用:
作者: Reishin 查看文章
我年資比較淺,初初玩街霸係家用版日版
司令叫VEGA拳手叫BISON爪佬叫BALROG軍佬叫NASH(雖然而家已經正名叫CHARLIE NASH)豪鬼叫GOUKI
ONLINE唔ONLINE玩都係其次重要買返嚟供俸
如果好似ROCKMAN合集咁行版變咗閹割版日版咁我寧願等原裝日版算
日版一句延期就算, 唔講加乜改乜, 連發售日都冇, 根本唔知想點. 除非係加隻hyper sf2 落去, 或者送一大堆插圖之類的大改動, 否則真係等唔過.

話說....rockman collection隻日版係加左乜改左乜?

此篇文章於 05-10-18 10:30 AM 被 wing 編輯。
舊 05-10-18, 10:25 AM   #197
wing
格鬥低手

引用:
其實我覺得唔應該著重係咩角色名...
佢改錯名應該係當年怕係美國告侵犯版權吧...Mike Tyson當年咁出名...
而加就算官方拍真人電影都係跟返錯版啦....
其實叫咩名你們都係叫佢司令, 鐵面/爪佬/域加, 沙加/TAIGER佬, 泰臣..
美國 capcom拍的真人電影就跟美版名, 日本capcom的動畫ova同電影就跟日版名

其實上網睇深入的角色打法研究或者forum討論, 都唔會叫佢3個的名, 因為美日唔同, 太混亂. 你求其去youtube開一條evo比賽片, 鬼佬都係用claw, boxer, dictator呢D稱呼, 唔會叫bison/vega/barlog

撈亂名呢招, 當年都唔知係邊個豬頭諗出來. 改3個新名好過喇.

此篇文章於 05-10-18 10:31 AM 被 wing 編輯。
舊 05-10-18, 10:36 AM   #198
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
日版一句延期就算, 唔講加乜改乜, 連發售日都冇, 根本唔知想點. 除非係加隻hyper sf2 落去, 或者送一大堆插圖之類的大改動, 否則真係等唔過.

話說....rockman collection隻日版係加左乜改左乜?
如果買行版的話,洛克人8即使set左日文op都係無歌的

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-18, 10:38 AM   #199
wing
格鬥低手

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
如果買行版的話,洛克人8即使set左日文op都係無歌的
哦.....咁可能係歌曲版權問題.....我記得當年ps1定ps2有隻z gundam遊戲都係, 要日版先有森口博子首Op

舊 05-10-18, 11:14 AM   #200
charcsc2000
J神哥

引用:
哦.....咁可能係歌曲版權問題.....我記得當年ps1定ps2有隻z gundam遊戲都係, 要日版先有森口博子首Op
其實好正常...
不過megaman/rockman對我來講係無所謂, 我係著重佢個故事多...唔會因為咩美版日版就不玩...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] FIFA 19︱PS4/XB1/NS/PC 安安 電視遊戲討論版 12 10-18-18 07:38 AM
[多機種] V-Rally 4︱PC/PS4/XB1/NS 安安 電視遊戲討論版 7 09-08-18 03:24 AM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[PS2/XB]Street Fighter Anniversary Collection (XB版支援 XboxLive) neo2046 電視遊戲討論版 52 04-19-06 07:36 AM
請問 xbox Street Fighter Anniversary Collection 見街未 ? 何金水 - 阿水 電視遊戲討論版 3 09-28-04 02:27 PM

現在的時間是 10:04 PM

手機版 | APP版