Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 02-05-19, 12:26 PM   #1301
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
有套美劇以前睇左幾集但之後無睇, 依家想追返但醒唔起叫乜名
講有一日突然一部份人口人間蒸發左,無人知發生乜事. 之後就講幾年後d人點樣適應,有個新興宗教出左黎, 有個牧師想救自己個教堂而去左賭場
其中一個女演員係LotR個女精靈族, 淨係記得咁多

舊 02-05-19, 02:49 PM   #1302
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
I in the FBI 出動

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
講有一日突然一部份人口人間蒸發左,無人知發生乜事. 之後就講幾年後d人點樣適應,有個新興宗教出左黎, 有個牧師想救自己個教堂而去左賭場
根據老細提供嘅線索,查到係呢套 The Leftovers (食剩餸?)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_...ers_(TV_series)

舊 02-06-19, 02:42 PM   #1303
hap3afrien
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
根據老細提供嘅線索,查到係呢套 The Leftovers (食剩餸?)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_...ers_(TV_series)
係依套喇
其實係睇完Avengers4超級碗Teaser突然醒起依套野, 唔知MCU d市民睇住身邊人消失會有乜反應

原來評價好高
蕃茄: S1 81%; S2 93%; S3 99%
Metacritic: S1 65; S2 80; S3 98

舊 02-17-19, 07:39 AM   #1304
動漫遊戲迷
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
《閃電俠》(第五季)

虎父無犬女,Nora要回了53次過去才成功改變結果,XD。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-19, 10:44 PM   #1305
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
冇人睇 True Detective Season 3 ?
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-19, 02:20 AM   #1306
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
未,不過聽返嚟好掂。

此篇文章於 03-08-19 05:30 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-19, 01:25 PM   #1307
肉羊哩咖
griffin611

Supernatural S15 終焉

舊 04-12-19, 01:18 PM   #1308
肉羊哩咖
griffin611

(擺住嚮度先)滴住嚟+有期 — 暫時知北美係 11月12日開台。歐亞就出年。

此篇文章於 04-12-19 06:56 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 05-14-19, 12:49 PM   #1309
肉羊哩咖
griffin611

近日滴住嚟完全控制咗 Hulu,所以佢旗下啲唔係咁「合家歡」嘅製作都會放嚮呢度。公怖咗會有 Ghost Rider,係 AoS 個版本嚟。

舊 05-22-19, 12:06 AM   #1310
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
之前係明珠台同myTV睇過The Handmaid's Tale(侍女)第一季,
係HBO GO睇埋第二季,
其實第一季有種相對低成本的感覺,
成日都係影女主角大頭,多數都係得大宅、類似廢校室內場景咁,
去到第二季就豐富好多最少有殖民地同Gilead其他設施睇下先。

同埋個扭曲版宗教的律法同刑罰,真係睇到幾痛先…

期待6月播第三季。

https://www.youtube.com/watch?v=sy-S-hwp_tc

舊 05-25-19, 09:39 PM   #1311
IDGAF
The One

係HBO GO睇緊迷你劇Chernobyl(切爾諾貝爾:傷心的兒童),
一共5集,目前播咗3集,
套劇講的內容真係好沉重,
睇住班無名英雄衝去災場救災然後慘死,
官員一開始仲諗點掩飾影響成個救援進度,
基本上整個事件都係人為失誤嚟,
難怪蘇聯會解體。

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

On April 26, 1986, the Chernobyl Nuclear Power Plant in Ukraine, Soviet Union suffered a massive explosion that released radioactive material across Belarus, Russia and Ukraine and as far as Scandinavia and western Europe. Chernobyl dramatizes the story of the 1986 accident, one of the worst man-made catastrophes in history, and the sacrifices made to save Europe from the unimaginable disaster. Chernobyl premieres May 6 on HBO.

舊 05-26-19, 08:55 PM   #1312
hap3afrien
Game Master

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
係HBO GO睇緊迷你劇Chernobyl(切爾諾貝爾:傷心的兒童),
一共5集,目前播咗3集,
套劇講的內容真係好沉重,
睇住班無名英雄衝去災場救災然後慘死,
官員一開始仲諗點掩飾影響成個救援進度,
基本上整個事件都係人為失誤嚟,
難怪蘇聯會解體。

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

On April 26, 1986, the Chernobyl Nuclear Power Plant in Ukraine, Soviet Union suffered a massive explosion that released radioactive material across Belarus, Russia and Ukraine and as far as Scandinavia and western Europe. Chernobyl dramatizes the story of the 1986 accident, one of the worst man-made catastrophes in history, and the sacrifices made to save Europe from the unimaginable disaster. Chernobyl premieres May 6 on HBO.

記住聽埋個podcast

舊 05-27-19, 10:48 PM   #1313
IDGAF
The One

引用:
記住聽埋個podcast
個Podcast仲長過套劇本身,煲完劇有時間先聽埋佢。

The Chernobyl Podcast:
https://www.youtube.com/watch?v=rUeH...AtGdoa3wd3lp9n

舊 05-27-19, 11:27 PM   #1314
IDGAF
The One

係HBO GO睇咗Barry同Catch-22兩套黑色幽默喜劇。

Barry就講一個退伍軍人做殺手,
但生活枯燥直至係一個小劇場遇到佢個女神,
先打算金盆洗手唔做殺手,立志做一個演員。

不過,人在江湖身不由己搞咗好多笑話出嚟,
例如,越殺越多唔關事的人,
無啦啦有人間接幫自己死咗隻死貓,
主角又成日用佢的殺人經歷嚟入戲等。

套劇入面有個光頭車臣仔Hank,
因為個演員本身有班禿(鬼剃頭)無頭髮、眉毛、眼睫毛,
但反而因為咁好搶鏡,佢個角色的對白又好搞笑…

最估唔到第2季第5集ronny/lily癲到幾乎全集都係打戲無乜對白,
個囡仔好似狼人個囡惡搞版咁…咬咬咬

Barry: Behind the Scenes of Season 2 Episode 5 with Bill Hader & Alec Berg | HBO
https://www.youtube.com/watch?v=3oNr...ature=youtu.be

Barry | Season 1 Recap | HBO
https://www.youtube.com/watch?v=mieCZg3YAew

Barry Season 2 | Official Trailer ft. Bill Hader | HBO
https://www.youtube.com/watch?v=ir1_hjemxNA

====================

Catch-22就講主角Yoyo想盡辦法,
想盡快由二戰空軍B25轟炸機隊退役回家的故事,
係六集完的迷你劇。

最初見有George Clooney做導演同客串演出先留意到呢套劇,
(仲有做House果個Hugh Laurie)
套戲好似70年代拍過電影,
不過無睇過唔知同舊作有乜分別了,
呢套電視劇版把戰爭部份拍到好血淋淋同黑暗,
同時又會極端有大量笑料…

第一集就已經講軍規第22條係一個圈套嚟

Major Major Major Major…是名字也是軍階

認屍果幕,我20%確認是某君…

happy happy happy dead果場完全估唔到結果係咁

一開始賣黑市朱古力的Milo,居然可以靠戰爭發死人財建立埋自己的運輸隊~!!!

睇到主角中彈,好蛋傷之餘,又笑埋佢無勇氣…

https://www.youtube.com/watch?v=JARn16yojbQ

此篇文章於 05-27-19 11:42 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-19, 09:13 PM   #1315
IDGAF
The One

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
係HBO GO睇咗True Detective第3季,
第3季個有返第1季果種偵探查案懸疑feel先,
甚至係劇入面提返2012年第1季班主角破案的新聞,
所以肯定係同一世界觀的作品,
至於第2季方面,雖然幾鐘意佢個演員陣容,不過應該可以當係黑歷史了吧…

今季個故事分別發生係80、90、2015年
加上Wayne Hays老到懵咗,佢的記憶唔可靠,其實睇到幾亂…

結局以後的結局,Mike End都唔知係咪真的…可能只係作家老婆諗的版本嚟

https://www.youtube.com/watch?v=e0NqmDjsnDw

此篇文章於 06-01-19 11:29 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 06-03-19, 10:59 AM   #1316
IDGAF
The One

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%88...A6%96%E5%8A%87)

見Sharp Objects(利器)咗金球獎最佳女配角(影集、有限影集及電視電影類)係HBO GO睇咗,
開頭幾集我有懷疑過套劇係鬼片嚟,
因為個女主角成日見到班"死女包"有d仲出晒血咁的造型…
係去到講佢有自殘傾向後先知係傷痛回憶嚟。

套劇得8集,
但拎最佳女配角的"媽媽Adora"頭5、6集的戲份都係行行企企咁,
無諗到最尾兩集先發力,原來佢先係影響成件事的關鍵人物,
溫馨提示,結局出製作名單之後仲有一段追加的隱藏片段…
象牙地板、玩具屋,睇到有點心寒~!

https://www.youtube.com/watch?v=DgljcMqPG98

此篇文章於 06-03-19 11:01 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 06-04-19, 10:47 AM   #1317
IDGAF
The One

Chernobyl最後一集法庭戲,
講真相的代價與講謊言的代價…

最後出返真實人物的相片同片段,
因為呢件事件太慘痛,睇到眼濕濕…

女科學家Ulana Khomyuk一角雖然係虛構角色,
但佢代表咗當時一班追求真相的科學家,值得致敬~!

睇呢套劇之前,
我係Netflix果邊睇過一套叫Dark Tourist(非一般旅程)的節目,
其中一兩集就係分別講福島核災、前蘇聯試驗核彈的場地,
同探訪孤兒院入面至今仍然受輻射禍害影響的一代人,
有興趣可以睇下。
https://www.netflix.com/hk/title/80189791

https://www.youtube.com/watch?v=4Wk9JRbTTqc

此篇文章於 06-04-19 10:49 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 06-05-19, 12:29 PM   #1318
肉羊哩咖
griffin611

(路過)無 HBO,不過對歷史有興趣嘅話,應該走唔甩;有片講現實同埋部片嘅10 大分別:

當年有份參與救人嘅又邊睇?

舊 06-06-19, 11:22 PM   #1319
IDGAF
The One

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
之前係明珠台同myTV睇過The Handmaid's Tale(侍女)第一季,
係HBO GO睇埋第二季,
其實第一季有種相對低成本的感覺,
成日都係影女主角大頭,多數都係得大宅、類似廢校室內場景咁,
去到第二季就豐富好多最少有殖民地同Gilead其他設施睇下先。

同埋個扭曲版宗教的律法同刑罰,真係睇到幾痛先…

期待6月播第三季。

https://www.youtube.com/watch?v=sy-S-hwp_tc

睇咗The Handmaid's Tale Season 3頭3集,
今季有種睇緊電影Schindler's List(舒特拉的名單)的感覺~!
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BE...90%8D%E5%8D%95

個女主角都唔知係咪識控心術,
居然可以令咁多人跟佢想法行事。

睇IMDb美國時間6月5日一次過上3集,
之後每個星期播出新一集,去到8月14日先播晒本季。

https://www.imdb.com/title/tt5834204...ref_=tt_ov_epl

舊 06-08-19, 05:51 PM   #1320
肉羊哩咖
griffin611

《追殺夏娃》(Killing Eve) 係套英美合作嘅電視劇,上咗兩季,第三季嚟緊。個故仔係講一個每次都得手,行縱好隱變態女殺手,同一個幾騎呢下嘅大嬸級情報員,互相「又愛又恨」「抖纏不清」,妙在好快兩個都發現對方嘅存在,又踫過面,搞去個故仔峰廻路轉,好刺激吓。大量女人戲,所以對呢味有過敏反應者不宜。

睇咗第一季八話,睇住預告頂住癮先~

舊 06-10-19, 05:50 PM   #1321
IDGAF
The One

引用:
引用:
係依套喇
其實係睇完Avengers4超級碗Teaser突然醒起依套野, 唔知MCU d市民睇住身邊人消失會有乜反應

原來評價好高
蕃茄: S1 81%; S2 93%; S3 99%
Metacritic: S1 65; S2 80; S3 98
你提到Avengers個Thanos叮走人口後,餘下的人會怎樣過呢個觀點咁有趣,
我就去HBO GO搵返The Leftovers(被留下的人 or 未世餘生)三季共28集嚟睇~!

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Leftovers_(TV_series)

全球2%人口突然係10月14日憑空消失之後過咗3年,
之後出現咗好多新興宗教同奇人異事。

套劇每季都有一堆似是而非、似懂非懂的學說,
差唔到去到最後一季尾段先搞清楚,
邊一個係神棍、妄想症、騙徒。

S1:
三年後、禁言的白衣煙鏟教、赤腳標靶團、"痛痛飛走"神聖Wayne及"播種用"亞洲女團、謎之獵犬人、主角阿爸聽到果堆聲音

S2:
9261人、Miracle國家公園的奇蹟、冤鬼纏身事件、返生鳥、另一邊的世界?、女教主食小鮮肉、"死人酒店"唱K大會

S3:
三年又三年,七年都嚟緊了…、無啦啦澳洲篇、大洪水停雨歌/舞、科學的方法去"目的地"等…
當中最爆應該係第5集It's a Matt, Matt, Matt, Matt World中入面,
潛水艇祼男燕式平衡核爆事件…(關鍵字the leftovers submarine)

題外話,
呢套HBO劇的祼露場面好似比其他美劇都要多一點咁…(三點盡露果種),
可能因為咁評分網站的分數先會咁高,
不過劇情的確好睇,驚喜位又多~!

好想佢會拍外傳故事,講全球98%人口蒸發,得返2%人口果邊點過生活!!!

https://www.youtube.com/watch?v=DwFaJWnmWzQ

https://www.youtube.com/watch?v=3Z14tIqYHxk

https://www.youtube.com/watch?v=GjtsKmfS3bk

此篇文章於 06-10-19 06:00 PM 被 IDGAF 編輯。
舊 07-02-19, 12:16 AM   #1322
肉羊哩咖
griffin611

如果對切爾諾貝爾核電大災背後嘅科學有興趣嘅話,不妨一看:

舊 07-15-19, 04:40 PM   #1323
肉羊哩咖
griffin611

Killing Eve 煲埋第二季,緊接上一季兩個有過「親密接觸」之後,變咗變態女殺手 Villianele 為主嘅冒險故事,C9 「特工」 Eve 變咗次要,但繼續要嚮 Villianelle, 份工同冒險中間搵平衡而煩惱。 呢季改咗戲路,有人會嫌太老梗,亦會覺得太多諷刺現實世界嘅嘢,不過今季笑料同打鬥比重同平衡都好咗,尤其你而家知 Villianelle 係乜嘢人(啲對白成日提住你),你會睇得仲緊張啲添。故仔就無乜可挑,除咗 Villianelle 嗰前幕後老細突然間態度180轉變,同埋啲有啲角式神通廣大得滯之外。

Villianelle 仲係最矚目:每一話例殺起碼一件,形像又多變,扮靚扮醜都得,個表情有時奸,有時扮傻扮天真,有時冷酷,你會好想同時又好怕(你餘生中)有個咁嘅女人嚮身邊。嗱!佢男女都啱,本人呢度無性別歧視㗎。另一個亮點無乜人提嘅係 Eve 個上司 Carolyn,你知佢無句真,但又唔知佢玩緊乜,佢之前個故仔都可能好精彩。

查返原來係一系列短篇小說改篇,原著仲未完,不過睇落同呢度分別有幾大吓。另,呢套個編劇被請咗去寫 Bond 25,令人有啲期待。

此篇文章於 07-15-19 04:42 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 07-19-19, 07:26 PM   #1324
肉羊哩咖
griffin611

公怖咗 Agents of S.H.I.E.L.D. 出年 (2020) 做完 S7 13話就正式收檔

舊 09-01-19, 06:39 PM   #1325
肉羊哩咖
griffin611

Mr Robot 第四季,亦係最後一季,十月六唬播。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:27 AM

手機版 | APP版