Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-11-10, 05:31 PM   #1
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2006
HKBN BB100 $99質素問題

剛剛有朋友想轉HKBN
問我要不要一起加入$99行列

在此想問正在使用的人,$99優惠的質素比正價有沒有什麼差別?
112914 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-10, 05:36 PM   #2
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
初初轉時DL野經常有5MB以上,有時仲有10MB,真係好L快
但用到呢家,次次最盡得返2MB幾,不過見平算數
咁點都好過I-CABLE LAW

舊 05-11-10, 05:39 PM   #3
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 李奧涼介 查看文章
-SKIP-
唔想被BAN的話,你都係改返D字眼啦

舊 05-11-10, 05:40 PM   #4
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
相當滿意!!!

舊 05-11-10, 06:24 PM   #5
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
唔會斷線, 但出海死q哂
連接香港同大陸可以好快, 出台灣同日本會慢, 出歐美會好慢
有block p2p, 出海打online game會lag

99蚊同一般100m冇咩分別
當然你話1000m就係另一個世界

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-10, 07:19 PM   #6
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
佢個1000冇block?
定出海快左?

如果一樣冇用ga wow

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-10, 08:07 PM   #7
Einhander
能登かわいいよ能登

聽聞1000乜都冇block
出海仲好q快添

不過價錢亦堅貴

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 05-11-10, 08:49 PM   #8
GUSTAV
The One
poor

咁唔同講法wow 有冇來源?

重點 有冇drop pccw d packet

舊 05-11-10, 08:53 PM   #9
hopeless

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch ID8345-4959-4970
行FIBER果隻真係得咩?
部腦唔洗加FIBER卡點用?
講真
佢果隻$199 1000Mb有冇人用?
hopeless 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-10, 09:05 PM   #10
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
本身用netvigator 6m,
而家hkbn 100m p2p快好多,

不過係$99前一個月裝,百幾蚊...
感覺上有些不悅

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-10, 11:44 PM   #11
siuj
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
以前用 HKBN 玩 Wii 上 server 都成日出 error...
而家轉左 netvigator 就冇事... 但 upload 就....

我都考慮緊轉唔轉返去 hkbn 好...

舊 05-12-10, 12:18 AM   #12
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
根本就無block p2p....只要你唔過份用佢流量既話佢根本唔會攪你
我日日都BT緊...但當然控制住個速度啦...反正快都唔係一件好事....硬件跟唔到
出海慢極有個譜lor...打機大至上無問....但穩定過PCCW(你問下玩開台版MHFO既PCCW人就知...星期五六斷到媽媽聲)
我唔知係MH做PCCW定點啦...就連之前既MH3都係PCCW斷多
$99抵玩啦

此篇文章於 05-12-10 12:20 AM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 12:22 AM   #13
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: teamkiller 查看文章
根本就無block p2p....只要你唔過份用佢流量既話佢根本唔會攪你
我日日都BT緊...但當然控制住個速度啦...反正快都唔係一件好事....硬件跟唔到
出海慢極有個譜lor...但穩定過PCCW(你問下玩開台版MHFO既PCCW人就知...星期五六斷到媽媽聲)
我唔知係MH做PCCW定點啦...就連之前既MH3都係PCCW斷多
$99抵玩啦
唔多同意

出海慢3倍,你越大file真係越難頂
剩係今日計
我先用bb去便當狗下個file,見兩個鐘
先開第二部機用網上爬
網上爬搞掂,bb個邊仲差40mins

舊 05-12-10, 12:30 AM   #14
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: hopeless 查看文章
行FIBER果隻真係得咩?
部腦唔洗加FIBER卡點用?
講真
佢果隻$199 1000Mb有冇人用?
CAT5 入屋講咩鬼 Fibre
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 12:44 AM   #15
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: POISON 查看文章
唔多同意

出海慢3倍,你越大file真係越難頂
剩係今日計
我先用bb去便當狗下個file,見兩個鐘
先開第二部機用網上爬
網上爬搞掂,bb個邊仲差40mins
我bt ok喎~~
海外網頁一dd啦, 可能之前用開艾k bo見唔慣世面, 依家轉左用100真係快左好好好好......多

聞說1000出海同100唔差得太遠.....
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 01:14 AM   #16
Einhander
能登かわいいよ能登

佢唔係block流量, 而係block port位
所以有啲p2p software會用唔到或者好慢
而bt你粒種係香港可以好快, 但出海一樣死q哂

>咁唔同講法wow 有冇來源?
我都係聽朋友講, 冇source
不過pccw連線都好似係有問題...

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 05-12-10, 01:22 AM   #17
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
HKBN 我用 eMule 在 server search file 是沒有 result 的...
出海慢是一個很大的障礙, 尤其是內地...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 01:40 AM   #18
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 卡柏 查看文章
我bt ok喎~~
海外網頁一dd啦, 可能之前用開艾k bo見唔慣世面, 依家轉左用100真係快左好好好好......多

聞說1000出海同100唔差得太遠.....
bt係ok,仲快好多,有hk種的話
但便當狗唔係bt啦

舊 05-12-10, 02:05 AM   #19
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 李某人 查看文章
HKBN 我用 eMule 在 server search file 是沒有 result 的...
出海慢是一個很大的障礙, 尤其是內地...
畜牲有個好處係可以轉port
見佢死下死下時就轉左佢就可以了

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 05-12-10, 02:20 AM   #20
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
呢排網上行唔知做乜鬼
好似一個月慢過一個月
前兩日落完大雨之後就係咁
睇片都會斷斷下

舊 05-12-10, 08:40 AM   #21
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
bb1000 係 FTTH (fibre-to-the-home)
bb100 係 FTTB (fibre-to-the-building)

即係BB1000係有光纖直接拉到屋企, 拉到去你屋企之後九成係比件transceiver你轉返做cat5e/cat6線入電腦
但安裝費要八舊水
bb100 就係係機房直接拉cat-5 cable入屋

bb1000係香港係有1Gbps bandwidth, 但出海同bb1000都係得20Mbps
p2p一族可以唔使考慮, 以hkbn的"往績", 實干擾p2p traffic

舊 05-12-10, 09:21 AM   #22
hopeless

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch ID8345-4959-4970
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
CAT5 入屋講咩鬼 Fibre
人地大大隻字寫明光纖入屋嘛
行得1000唔係fiber係咩?
不過樽頸位係哂d屋企度姐
hopeless 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 10:28 AM   #23
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
自己用咗好幾年
都係由佢$99開始玩起(唔駛俾安裝費),玩到依家變咗$278
(上兩個月仲係$268,無預告之下就加多你$10

之前我有睇過佢份約
頭兩個月就$99,之後開始變番$268(依家可能係$278)
仲有上門安裝費嗰度要幾百

質素方面可以話係一份錢一份貨
以mh3為例,online玩都係人哋斷線次數較多
上網速度還可以(我諗同其他供應商唔會差太多)
下載速度之前同其同事閒聊過,以dl 一套25分鐘片為例佢就要幾個字(佢月費$1xx)
我就3、4分鐘

總括嚟講唔介意佢個月費貴到嘔的話係可以考慮下
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-10, 10:39 AM   #24
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: Hallucino 查看文章
bb1000 係 FTTH (fibre-to-the-home)
bb100 係 FTTB (fibre-to-the-building)

即係BB1000係有光纖直接拉到屋企, 拉到去你屋企之後九成係比件transceiver你轉返做cat5e/cat6線入電腦
但安裝費要八舊水
bb100 就係係機房直接拉cat-5 cable入屋

bb1000係香港係有1Gbps bandwidth, 但出海同bb1000都係得20Mbps
p2p一族可以唔使考慮, 以hkbn的"往績", 實干擾p2p traffic
p2p我可以用跳版 但係佢block pccw 真係天理不容
有乜理由block本地最大isp 之一ga 攪到好多連線問題出黎

舊 05-12-10, 12:01 PM   #25
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
我都係用hkbn, 呢排打鐵拳成日斷線, 打10舖斷足10舖, 可能係packet loss.

已打左去hkbn, 但唔知佢可以點處理. 依家我已經冇用router, 條cat5 直插入部360, 唔知我呢邊仲有咩方法可以減少packet loss?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
BB100 去唔到100MB 大召喚帥 手機資訊/電腦軟硬討論 16 06-07-09 01:42 AM
用開netvigator,HKBN 出海一問? donaldfung 手機資訊/電腦軟硬討論 2 04-01-09 08:49 PM
HKBN連網上行/和記 saikanobox 手機資訊/電腦軟硬討論 3 05-10-08 02:43 PM
繼續用HKBN定轉網上行好?? ksing 手機資訊/電腦軟硬討論 8 09-27-07 11:58 AM

現在的時間是 03:38 AM

手機版 | APP版