Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-05-13, 06:07 PM   #26
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
歡迎討論啫
冇話會接納意見
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 08:02 PM   #27
david
The One

註冊日期: Mar 2002
咪又係官字兩個口,意見接受咁囉,例行公事O黎O者,唔做呢場SHOW O既話O的錢都唔會慳佐O架啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 08:39 PM   #28
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
樓上你們算了吧
一看就知是免洗帳號…

回正題
歡迎討論(笑
正苦一堆問題都說要好好討論好好咨詢啦
但上到立法會不還是一動議正式進行咨詢就被否決?!
哦,所以今次正苦這樣搞我們已經要謝主龍恩了?
我都知係免洗,不過有個位入,去講自己個主張,何樂而不為?
特別係愛國愛港果個PT我想講好耐
我反而好訝異點解成個立法會冇人質疑呢件事,好似D咩金科玉律咁,嚇死人。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 09:35 PM   #29
hlcw99
Senior Gamer
LAZY KING

註冊日期: Dec 2013
PSN  IDhlcw99
哂gas....總之中共點都唔會俾飯民入到閘....

1個飯民同幾個建制候選人一齊選, 飯民就極有機會選到.....中共點會俾呢件事發生....
hlcw99 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 10:13 PM   #30
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
我淨係見到班成世仔女應該唔駛講價o既藍血人,學人開價就係底價
然後人地還價食住上,踩到上心口話明冇得傾
繼續自欺欺人話仲有機會傾,乞入閘陪跑

舊 12-05-13, 10:19 PM   #31
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
咪癲啦

會同你傾就好多政策都一早同你傾左啦

你由高鐵開始睇下有邊單同你傾過
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 10:47 PM   #32
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235

舊 12-05-13, 11:20 PM   #33
字智波班
Junior Member

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
no,假的真不了。

跟你呢個理論,不如直接欽點就好。因為中國冇選舉,is it?
而家係老共基於各種各樣「對佢有好處」的原因,例如令香港人對一國兩制有信心,哄香港人落疊比人收番之類,決定左係香港搞「普選」。呢個唔係「恩賜」,係「交換」,ok?

佢而家有權話唔比香港普選,開幾架坦克車落黎,睇下會點之嘛。但比個假既「普選」過黎話係真既,就睇唔過眼。係佢白痴,定佢以為我地係白痴?

慘情d講,可能我地冇權決定自己有冇普選,但我地有權話d假既野係假既。唔好比現實麻痺自己對是與非既觀念,引用《火鳳燎原》一句說話,「天下大亂,在於大家把謊言變成習慣」。

佔中又好,乜都好,係用黎話比老共聽
1)香港人知道咩係普選,所以如果你話係普選,我地只會接受咁咁咁既野,最少要有邊d邊d條件
2)香港人對呢樣野有要求,並肯為此去做到幾多野

一日未到最後,都係一直議價,咪大家睇下邊個玩唔起先囉。
而家堅持既一定係最直接既方案,否則底線只會愈退愈底。
我只能夠講.

我們普選的目的. 是為了甚麼呢 ???

經濟 ??? 自由 ??? 還是甚麼 ???

或者. 香港有700萬人. 支持全民提名. 全民直選.

但是否因為這樣. 否定十幾億人民的中國. 他們的意見 ???

如果. 普選可能需要流血. 你會否願意企出來.

做出暴力行為 ???

我並無否定普選的自由度.

但我們是否務實地. 提供一個雙方接受的方案 ???

民主派. 是能夠左右大局.

交比社民連. 人民力量.

可能暴動都似.
字智波班 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:31 PM   #34
字智波班

一個民主國家.

都要經過一些事情. 才能成事.

不能夠一步到位.

既然第3屇的特首選舉. 何俊仁能夠入閘.

相信第4屇. 都可以成為候選人.

佢一上位. 慢慢同中央談判.

全民直選. 全民提名. 被選權等等.

都能成事.
舊 12-05-13, 11:36 PM   #35
字智波班

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
我都知係免洗,不過有個位入,去講自己個主張,何樂而不為?
特別係愛國愛港果個PT我想講好耐
我反而好訝異點解成個立法會冇人質疑呢件事,好似D咩金科玉律咁,嚇死人。
早已經料到.

我覺得. 如果中央可以放權.

香港領導人又實事求事.

香港一定大把前途.
舊 12-05-13, 11:41 PM   #36
字智波班

引用:
作者: 真!DC 查看文章
歡迎討論啫
冇話會接納意見
由手機版發出
可能係 人力. 社民的fans. Hehe.

不過點都好.

中央口中說 普選.

已經係 民主步伐大進步了.

我如期. 中央先試試水溫.

讓建制派. 民主派討論一下.

如果2大幫派都達成共識.

此事可成.
舊 12-05-13, 11:43 PM   #37
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
唔係我想柴你台
不過你比個理由我信中共會認數、會放權先
一句到尾,香港人對中共連1mm既信心都無,點傾

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:44 PM   #38
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
>都要經過一些事情. 才能成事.
>不能夠一步到位.

其實普選有幾難

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:47 PM   #39
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 字智波班 查看文章
我只能夠講.

我們普選的目的. 是為了甚麼呢 ???

經濟 ??? 自由 ??? 還是甚麼 ???

但是否因為這樣. 否定十幾億人民的中國. 他們的意見 ???

如果. 普選可能需要流血. 你會否願意企出來.

做出暴力行為 ???

我並無否定普選的自由度.

但我們是否務實地. 提供一個雙方接受的方案 ???

民主派. 是能夠左右大局.

交比社民連. 人民力量.

可能暴動都似.
到底是十幾億人的意見
還是狗共的意見?
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:50 PM   #40
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:

其實真的不明白為什麼我們要看他們的嘴臉?
求理據
不要推基本法出來,因為基本法有寫明香港政制是獨立於中華人民共和國
都不要推說因為國企多,因為政商本來就應該是獨立的

舊 12-05-13, 11:54 PM   #41
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
可能係 人力. 社民的fans. Hehe.

不過點都好.

中央口中說 普選.

已經係 民主步伐大進步了.

我如期. 中央先試試水溫.

讓建制派. 民主派討論一下.

如果2大幫派都達成共識.

此事可成.
胡錦濤也說了全國人民選他當主席
事實係狗共有佢自己一本字典
佢口中既每一個字
都未必同普世價值相同
事實亦證明狗共口中的[普選]
其實係普世價值講既[篩選]

引用:
作者: knight-philip 查看文章
其實真的不明白為什麼我們要看他們的嘴臉?

求理據

不要推基本法出來,因為基本法有寫明香港政制是獨立於中華人民共和國

都不要推說因為國企多,因為政商本來就應該是獨立的

基本法只係狗共說了算的規則

for佢亂搬龍門

所以普選係唔夠

一定要廢除基本法再全民制憲

此篇文章於 12-05-13 11:56 PM 被 女裝少年 編輯。
舊 12-05-13, 11:54 PM   #42
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
幾時聽過紐約選市長要聽洛杉磯人意見

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 12:00 AM   #43
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
除左"你食屎啦"之外我都唔知同呢D五毛有咩好講
現代人要聽十億北京原人意見,你都傻的嗎?

舊 12-06-13, 12:05 AM   #44
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
早已經料到.

我覺得. 如果中央可以放權.

香港領導人又實事求事.

香港一定大把前途.
冇可能
中共唔會放權
保皇黨, 功能組別都唔會
當佢地擁有絕對既權力
佢根本唔使理其他任何因素去行佢既暴政
就好似689一男子ban hktv
你再睇下三中全會既國家安全委員會
習總佢再集權就有份

因為支那狗共好清楚
佢最大既敵人, 會令佢亡黨亡國既
唔會係日本侵華, 唔會係美國先進既軍事科技, 亦唔係肥仔金發神經亂射核彈
而係佢統治下既人民站起來, 推翻佢既暴政
所以狗共係一定唔會放權比佢眼中最大既敵人
舊 12-06-13, 12:06 AM   #45
字智波班

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
係咪因為中國冇,香港就唔駛要求?

香港不是國家,唔應該用國家的準則做比較。
咁係咪要自由、權利、廉潔,甚至法治都要以中國為基準。
咁D咩貪曾送禮湯都唔係咩問題,ICAC亦唔需要再存在。
其實. 香港的真正話得事.

係一班肚滿腸肥的老野. 大富豪.

冇佢地投資. 香港死得人多.

而目前的政策. 當中的施政力度. 開始同佢地利益有沖突.

如果要取得相當的民意.

財產應該平均一下. 先有支持.

但不可一步到位. 要慢慢開始.

我個人比較接受泛民. 和建制派之間的方案.

社民連. 人民力量. 太..........
舊 12-06-13, 12:10 AM   #46
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
懶中立既五毛出沒注意b
難得係GAF見到真五毛,好滾動bbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 12:13 AM   #47
字智波班

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
冇可能
中共唔會放權
保皇黨, 功能組別都唔會
當佢地擁有絕對既權力
佢根本唔使理其他任何因素去行佢既暴政
就好似689一男子ban hktv
你再睇下三中全會既國家安全委員會
習總佢再集權就有份

因為支那狗共好清楚
佢最大既敵人, 會令佢亡黨亡國既
唔會係日本侵華, 唔會係美國先進既軍事科技, 亦唔係肥仔金發神經亂射核彈
而係佢統治下既人民站起來, 推翻佢既暴政
所以狗共係一定唔會放權比佢眼中最大既敵人
我覺得. 最終會亡國的話.

不是人民. 而是軍隊........
舊 12-06-13, 12:13 AM   #48
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
如果用有能者居之0既原則去揀人坐呢個位,無論學識,政治眼光,做野能力,個人魅力,淨係長議員一個已經拋離晒建制泛民班友9條街啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 12:15 AM   #49
字智波班

引用:
作者: 小特特 查看文章
懶中立既五毛出沒注意b
難得係GAF見到真五毛,好滾動bbb
平衡遊戲.

唔通社民連. 人民力量d打手. 就叫真心 ???
舊 12-06-13, 12:18 AM   #50
字智波班

引用:
作者: sugihara 查看文章
如果用有能者居之0既原則去揀人坐呢個位,無論學識,政治眼光,做野能力,個人魅力,淨係長議員一個已經拋離晒建制泛民班友9條街啦
有能者居之. 說得不錯. 我認同.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:42 PM

手機版 | APP版