Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-28-18, 07:03 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[年度71專區] 慶回歸logo錯英文!港府「21th」當「21st」

引用:

「而家你公司邊個人識講英文?」「冇人識英文。」「黐X線公司!」呢段錄音,相信唔少網民都認得,但你可能估唔到,「唔識英文」而出醜嘅,竟然輪到特區政府。鄰近上水市中心石湖墟同上水港鐵站嘅上水花園第四號,有網民發現,裡面有件慶回歸藝術裝置,上面嘅logo竟然寫錯英文,將「21st」誤植為「21th」。

網民Wallace Hung在「PLAY HARD 玩硬」facebook群組轉載相片,慨嘆「今日香港,錯英文是常識吧」。《蘋果》登入港府嘅慶回歸網頁,發現網頁上嘅logo並無出錯。

Eric HauEric Hau:符合國情!同只有幾十年歷史的殘體字黨國接軌!

Dino HK Dino:小學雞錯誤。小學都學過啦,21係用st嘛。應該係套用20周年字樣,以為改少少就得。

Winson Leung:無用拼音已經算好。

Albert Ng:有個th喺旁邊已經當贏啦。

Jeffrey Sin:改一改個1字,又袋袋平安。
支那式拼音係咁先啱,你O的文盲唔識O野就唔好O係度亂吠。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[老鼠落猿] 港府投資266億元零分紅 成績表年年肥佬 david ~清談館~ 11 09-11-15 01:22 PM
港府禁用「中港關係」改用「內地與香港」 凍檸茶 ~清談館~ 10 02-25-15 02:09 AM
宅男短片國際爭獎 港府拒資助 IamO ~清談館~ 39 11-03-10 06:45 PM
曾特首計劃動用港府100億,為內地賑災重建用 Busconcamp ~清談館~ 104 07-17-08 08:56 PM
台駐港代表要求港府解釋 kyu ~清談館~ 20 01-07-05 10:23 PM

現在的時間是 05:47 PM

手機版 | APP版