Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-11-13, 03:35 PM   #76
yelosuga
Junior Member

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: whassupbun 查看文章
1. 係

2. 比人打緊梗係食唔到藥 行開D唔好比人打就食到, 跪喺度命危果時佢會叫你猛禁一個制可以爆SEED爆開圍住你D喪屍 (禁X, A, 定B? 唔記得) 爆完SEED仲會加番少少
我有一次接左任務幫人守屋, 比屍群圍, 一分鐘內爆左成5-6次都有, 最後放棄任務躝上車較腳... 我都奇怪咁都唔駛死!!
見有提示叫我CHOK咪CHOK LOR, 佢又冇指標要CHOK幾耐幾快...

其實係咪CHOK得落力就可以無限爆架? 我就係咁爆完一次... 行幾步又比屍群禁住... 又爆... 唔知可以LOOP幾耐

此篇文章於 06-11-13 03:38 PM 被 yelosuga 編輯。
yelosuga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 03:45 PM   #77
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: ahleung 查看文章
你個topic好受歡迎. 我見高登, discuss, 360 newsgroup都有人貼呢個topic條link.
歡迎轉載 反正D資料都打晒, 比多D人睇到唔好嘥, 正game齊齊玩, 搏佢加co-op

過幾日就唔會update得咁密, 我都要打The Last of Us

引用:
作者: yelosuga 查看文章
我重玩緊教堂條村, 係咪跟主線玩到咁上下就會叫我搬屋走? 係咪唔駛急於清民居或起好多設施? 我發覺我玩左兩日都只係搵資源, 帶發皮4既人去殺ZOMBIE同清infection point, 故事好似冇推進過咁....

有咩著數任務或工作多做比較好架?
你救左Jacob未? 之後佢會有個mission叫你搬 (記住有時要行入座教堂入面, 會有D劇情對白發生, 推進劇情)

D人發脾氣/淆底/清疫區果D係會不停重複發生, 劇情我都係等佢自己出黎, 有時都覺得好似隔好耐先有新劇情mission咁, 不過冇主線做果時咪趁哩個機會升下D新仔能力

引用:
NPC邀我一齊搵feral zombie既任務係咪唔一定會搵到隻FERAL架? 我接過一個行晒D屋個NPC自己走左去, 我就唔知做乜返屋企...
這個...我真係唔知, 我次次都成功搵到, 佢有時唔止叫你search一間架喎, 有時有五六個藍色問號位置要你search

不過如果個NPC都走左佬, 咁應該係任務完成

講開哩類mission, 有時任務完成後D NPC自己會跑番基地, 唔洗你護送佢, 頂我寧願佢比我車埋佢一程, 佢自己返去我仲驚, 試過有個NPC自己跑埋喪屍群度自殺死左

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 04:04 PM   #78
yelosuga

引用:
這個...我真係唔知, 我次次都成功搵到, 佢有時唔止叫你search一間架喎, 有時有五六個藍色問號位置要你search

不過如果個NPC都走左佬, 咁應該係任務完成

講開哩類mission, 有時任務完成後D NPC自己會跑番基地, 唔洗你護送佢, 頂我寧願佢比我車埋佢一程, 佢自己返去我仲驚, 試過有個NPC自己跑埋喪屍群度自殺死左
我未救JACOB呀~ 聽完你地講而家至叫了解左系統, 今晚希望有D進展!!

我果次就係有4個問號, 頭3個冇特別, 行去第4之前我重諗住一定有大佬打, 特登抯部車去門口方便敗走至殺入去, 點知一落車個NPC講左句唔知咩野就自己走左, 我掛住打雜碎又唔得閒理佢講乜.... 幾秒鐘後.... 現場唔覺有大佬物体出現, 而我就ON99咁望住地圖粒點(NPC)唔知跑去邊, 再好無奈地一個人返屋企

其實我接完任務至睇到字幕好似要打大佬, 又唔係用緊打手主角其實好淆... 不過冇得CANCEL MISSION唯有頂硬上~ 冇大佬打我算執返身彩 XDDD

此篇文章於 06-11-13 06:12 PM 被 yelosuga 編輯。
舊 06-11-13, 04:07 PM   #79
yelosuga

不過系統/故事唔太倚賴NPC都係好事, 否則學你講佢自殺你又阻佢唔到都幾煩.

而家NPC作用只係扮細路比D無謂野你做, 同埋幫手拎野 :P 都幾好丫.
舊 06-11-13, 04:37 PM   #80
whassupbun

引用:
不過系統/故事唔太倚賴NPC都係好事, 否則學你講佢自殺你又阻佢唔到都幾煩.

而家NPC作用只係扮細路比D無謂野你做, 同埋幫手拎野 :P 都幾好丫.
同埋如果同伴發脾氣/淆底果D任務你唔理佢, 會拉低你整體士氣, 我聽人講長期唔理仲有機會夾帶私逃偷你資源走佬, 甚至整傷/殺害其他生還者, 哩個我未測試過, 唔知係咪真

此篇文章於 06-11-13 06:20 PM 被 whassupbun 編輯。
舊 06-11-13, 05:22 PM   #81
Zenofat

Question

DELETe

此篇文章於 06-11-13 05:27 PM 被 Zenofat 編輯。 原因: DELETe
Zenofat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 05:23 PM   #82
Zenofat

求救。啲生還者keep住紅色hurt 點搞。教堂個infirmary有個藥樽符號內容係medica­l professional姐係咩意思,仲有張memo紙寫住un­trained caregiver,乜意思。可以點做。我唔想啲生還者死
舊 06-11-13, 05:29 PM   #83
whassupbun

引用:
作者: Zenofat 查看文章
求救。啲生還者keep住紅色hurt 點搞。教堂個infirmary有個藥樽符號內容係medica­l professional姐係咩意思,仲有張memo紙寫住un­trained caregiver,乜意思。可以點做。我唔想啲生還者死
你都join埋 我youtube回左你

太多Infestation係bug黎, 官方講左將來第一個新patch會修正, 正常應該係計有限範圍內有幾多紅屋, 但中左bug會計全地圖有幾多紅屋。

好少會受傷死既, 我未試過, 佢傷左你唔好用佢, 留佢喺基地一段時間就會康復(基地有醫療設施會加完全康復機會)­, 醫護人員隨機出的, 唔同生還者有唔同職責, 有D係廚師, 有D係維修技工, 如果遇唔到醫護人員都冇辦法, 但唔會影響你醫唔醫得番受傷左既同伴, 只係有醫護人員就會有額外bonus。

舊 06-11-13, 05:33 PM   #84
Zenofat

引用:
你都join埋 我youtube回左你

太多Infestation係bug黎, 官方講左將來第一個新patch會修正, 正常應該係計有限範圍內有幾多紅屋, 但中左bug會計全地圖有幾多紅屋。

好少會受傷死既, 我未試過, 佢傷左你唔好用佢, 留佢喺基地一段時間就會康復(基地有醫療設施會加完全康復機會)­, 醫護人員隨機出的, 唔同生還者有唔同職責, 有D係廚師, 有D係維修技工, 如果遇唔到醫護人員都冇辦法, 但唔會影響你醫唔醫得番受傷左既同伴, 只係有醫護人員就會有額外bonus。
因為係到問問題方便嘛,唔洗你下下上youtube,又可以集思廣益,thx,而家真係中bug中到傻,啲雜魚zombie可以跳到好遠打我,而家一開頭個個生還hurt左,冇勁人用,好慘,得ed仔用,maya又唔勁
舊 06-11-13, 05:43 PM   #85
whassupbun

引用:
因為係到問問題方便嘛,唔洗你下下上youtube,又可以集思廣益,thx,而家真係中bug中到傻,啲雜魚zombie可以跳到好遠打我,而家一開頭個個生還hurt左,冇勁人用,好慘,得ed仔用,maya又唔勁
所以趁哩個時間升下其他人, 始終唔能夠長期狂煲一個角色, 點都會攰同受傷, 咁就迫住要用其他人, 升番三四個勁人輪流替換就有備無患

舊 06-11-13, 06:13 PM   #86
yelosuga

引用:
同埋如果同伴發脾氣/淆底果D任務你唔理佢, 會拉低你整體士氣, 我聽人講長期唔理仲有機會夾帶私逃偷你資源走佬, 甚至整傷/殺害其他生還者, 哩個我未測試過, 唔知係咪真

(哩度唔比講粗口, 你上面改一改佢, 無謂第一日join就比人ban 你改左我刪番哩句)
已改! 多謝提醒 :P
舊 06-11-13, 09:13 PM   #87
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
隻game完唔完整, 都係一路玩一路講故, 之後爆機?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 12:02 AM   #88
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
o岩o岩去救個醫生返去醫呀Ed, 點知反而比zombie 分屍,我個Marcas呀
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 12:06 AM   #89
whassupbun

引用:
作者: jamsquare 查看文章
隻game完唔完整, 都係一路玩一路講故, 之後爆機?
都可以叫做完整既... 佢有主線劇情, 有結局, 但唔好對個故事有任何期望
佢係有一堆故事任務, 但你唔會一口氣連續一個接一個咁玩, 好多時佢都停一停, 比你自己四圍去探索下先, 每隔一隔佢先比故事任務你, 你唔理故事任務劇情就會暫停, 等你做番故事任務先繼續

引用:
作者: RS 200 查看文章
o岩o岩去救個醫生返去醫呀Ed, 點知反而比zombie 分屍,我個Marcas呀
R.I.P
話晒Marcus都係所有人一開始既角色, 感情一定係最深

舊 06-12-13, 12:35 AM   #90
Zenofat

我想話呢。有次Alan (警察)sick左。之後佢搵我出去做任務。但每次有zombie突擊個陣都蹲低唔還手。之後入到一間屋佢又係蹲左係門口。我打算閂門。禁y點知變左踢爆佢個頭,好sad呀。無啦啦殺左佢。另外生還者死左本身身上既物品係咪會冇哂
舊 06-12-13, 12:39 AM   #91
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
我想話呢。有次Alan (警察)sick左。之後佢搵我出去做任務。但每次有zombie突擊個陣都蹲低唔還手。之後入到一間屋佢又係蹲左係門口。我打算閂門。禁y點知變左踢爆佢個頭,好sad呀。無啦啦殺左佢。另外生還者死左本身身上既物品係咪會冇哂
好似劇情黎

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 01:41 AM   #92
Zenofat

wonder

如果係劇情的話,我好想知發生咩事,點解要殺佢,係咪因為佢之前殺左其中一個教堂既生還者?
舊 06-12-13, 11:00 AM   #93
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
如果係劇情的話,我好想知發生咩事,點解要殺佢,係咪因為佢之前殺左其中一個教堂既生還者?
唔知係米感染左,我之後都再殺左1~2個自己人,又係感染左

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 11:19 AM   #94
ledjoker

註冊日期: Aug 2008
引用:
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
唔知係米感染左,我之後都再殺左1~2個自己人,又係感染左
正解.
但我試過可以唔殺及同伴會病好.方法係同佢講野時要選第2個答案,之後用返佢.我試過一段時間後(需離開隻game再返黎),佢變返正常.
ledjoker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 11:27 AM   #95
Zenofat

感染會點顯示。比人咬得多會感染?
舊 06-12-13, 12:09 PM   #96
ledjoker

註冊日期: Aug 2008
引用:
感染會點顯示。比人咬得多會感染?
應顯示為sick.
ledjoker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 01:17 PM   #97
yelosuga

想問下角色既格鬥技點樣取得?

我主角就升爆,offence/defence有幾招著左燈,但照住出都出唔到果D招
舊 06-12-13, 01:31 PM   #98
whassupbun

引用:
想問下角色既格鬥技點樣取得?

我主角就升爆,offence/defence有幾招著左燈,但照住出都出唔到果D招
著左燈你仲要按X揀, 每樣只可以揀一招

舊 06-12-13, 01:47 PM   #99
lamdog123

註冊日期: Feb 2012
問下你地意見

宜家CHURCH果度已經無哂材料(搬唔到屋), 叫LILY搵都無SHOW係MAP度,應該已經無哂.

去第2度路程又好遠,加上無顯示係地圖邊度,自己一個好Q危險

但係我主線又已經打到LAW同軍隊果邊,

成日都要走黎走去,渣車都好Q遠

有無人教下我應該點玩好
lamdog123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-13, 01:57 PM   #100
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
比左錢, 亦都起即晚成功派左個便當出去

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [XBLA/XBONE] State of Decay (喪屍危機下真實的求生模擬遊戲| XBONE版配信中 ) ahleung 電視遊戲討論版 161 05-29-15 03:13 AM
[多機種] Metal Gear Rising: Revengeance 攻略及心得交流區 ist 攻略及心得交流區 727 08-28-13 11:26 AM
[多機種] Sleeping Dogs【香港秘密警察】攻略及心得交流區 whassupbun 攻略及心得交流區 572 07-26-13 07:59 PM
[多機種] Call of Duty: Black Ops II 攻略及心得交流區 簡.. 攻略及心得交流區 794 06-28-13 11:57 AM

現在的時間是 12:54 AM

手機版 | APP版