Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-25-19, 06:58 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
其實D支那種既身體構造係唔係特別D架呢 - Vol. 2

上回題要(50幾頁...):http://www.gaforum.org/showthread.php?t=232817&page=56

鄉音大媽巴士挖鼻屎揩鄰客 被罵反轟對方歧視

引用:

香港人收工都很疲累,難得乘搭巴士時,覓得非關愛座的座位,已如沙漠上找到綠洲,相當幸運。但別以為隔鄰坐着的,不是酩酊大醉的阿叔便沒事,少年你太年輕了。上周五(22日)有年輕女網民在facebook大呻,放工時在巴士遇上核突大媽,對方不但坐在其身旁挖鼻屎,更離譜的是,還抹在該網民的外衣上,直言驚嚇程度達到12級。事主雖喝止大媽,但大媽未有認錯,反以「唔鹹唔淡嘅廣東話」叫事主刪相,還斥事主歧視她。

事主上周五在facebook群組留言表示,當日乘搭過海巴士路線106,玩手機時感覺衣服被拉扯,竟目睹鄰座的那位大媽「撩鼻屎、蹺手,用下面嗰隻手,抹(鼻屎)落我件衫度」。事主於是喝止大媽並破口大罵,又用手機拍下照片,但對方卻「用唔鹹唔淡嘅廣東話,叫我刪咗佢,鬧咗我幾句,大概都係話口臭啊、唔係女仔呀、冇家教啊,話我歧視佢」。事主則冷靜回應:「大佬你試吓有人抹鼻屎落你件衫度,你咩反應?我係因為不公而出聲,唔係歧視你」,可惜的是,車上的人都只當是趣聞「食花生」,未有人協助事主,而「鼻屎大媽」更在巴士出隧道後,在紅磡落車,逃之夭夭。

不少網民則對事主的冷靜感到驚訝。被問到為何沒有報警等,事主在群組留言解釋:「我剩係知就算報警,都唔會幫到我,我已經唔care(介意)賠償嘅問題」,不過「以後面對嗰件外套,陰影面積好X大」。

網民點睇

Angel Miu:在公眾場合撩鼻屎已經核突,仲要抹喺人哋件衫度,好惡心
Phyllis Wong:唔可以放過,都唔知試過幾次,如果我喺度,一定幫口話佢。大家要團結啲,唔好唔理。
Candy Kwong:仲好意思話人歧視佢
Annie Kwan:鬧得好!我純睇文字都想嘔!
陳志明:政府仲叫我哋包容呢啲未開發嘅人!
睾官:過門都係客...塞金入你袋...點解唔包溶...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
其實D支那種既身體構造係唔係特別D架呢 怪盜小G ~清談館~ 1399 01-05-23 06:53 PM
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 07:08 AM

手機版 | APP版