Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-30-16, 10:58 PM   #1
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
如果經典再次降臨,邊款遊戲HD重制可令你乖乖拿出錢來

雖則回憶總是美好,但如何邊幾款經典遊戲HD重制可令你 shut up and take my money
而新一代未玩過絕對可惜既經典遊戲 (始終你要新一代接受玩返十幾廿年前既畫面唔容易)

GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:02 PM   #2
拉辛斯基
Game Master
Evertonian

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDradzinskiJP
吞食天地2 最好可以三打....
拉辛斯基 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:03 PM   #3
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
XENOBLADE係我呢家最想見到重制HD的GAME...
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:07 PM   #4
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
唔該整個月下3d版
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:08 PM   #5
ko121314
Game Master

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDkollokkol
Valkyrie Profile 1+2
2雖然無咁好, 不過都算唔錯啦
1就唔洗講, shut up and take my money

舊 12-30-16, 11:08 PM   #6
婠婠
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
Lunar2
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:09 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Xenogears
最好唔止HD化而係重製
不過冇乜可能
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:14 PM   #8
tomhk

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDtungmocheong
XBox Live Gamertagnagasaki fion
Shining force 1-3
tomhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:16 PM   #9
jeffyen83
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2010
龍戰士3-5,God hand
jeffyen83 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:27 PM   #10
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
感覺好多但一時間諗又唔起

武藏傳
DIGIMON WORLD初代,係初.代,我想要番嗰種感覺
龍之戰士4,個人認為係CAPCOM最後一隻好玩嘅RPG

另外仲有隻係KONAMI PS時代出,嗰時仲細唔識日文所以唔知叫咩名,只出咗兩集
最多4人响個四方形戰場對戰,場地佈滿各種大細石頭及導彈,部份場地亦有特別嘢可以掟
對戰方式就係執嘢不斷掟對手直到HP0為止

角色設有超必可用,第一集就每個角色固定
第二集可以自由買超必用,但唔係照照超必都100%啱用,相性唔好嘅超必威力會有所下降
當然裝番自己最熟嘅就可以100%發揮
配合番依家網上對戰唔會比SPLATOON差
嗰時同同學玩到好癲

最記得有個宇宙場,全部動作會變慢哂加重量下降
可以掟對手落角落頭然後用石頭屈好多HIT,角色中招會有慘叫聲,所以可以聲到佢係咁「呀呀呀呀呀」直到舊石停為止~

此篇文章於 12-30-16 11:30 PM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 11:57 PM   #11
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
電精

伍佑衞門

忍蜂

SD快打 ACT果隻

Parasite Eve 第一集

Dino Crisis

鬼武者新作

我明.....我夠鐘瞓覺

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....

此篇文章於 12-31-16 12:03 AM 被 DevilElvis 編輯。
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:17 AM   #12
HM

註冊日期: May 2007
想重製現實唔可能重製既機戰alpha系列

引用:
作者: 真!DC 查看文章
Xenogears
最好唔止HD化而係重製
不過冇乜可能
由手機版發出
xenogears我而家反而唔想搞啊
而家發現以高橋果種咁貪心既整game心態
俾幾多錢幾多時間佢,佢都會越加越多野然後整唔完
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:20 AM   #13
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
1. G-Generation F... 應該係所有fans既夢
2. Digimon world 2, 其實坐住架車仔行迷宮捉下獸搞下合成進化幾過癮
3. PS隻四驅兄弟賽車, 我諗當年玩爆左唔止二十次, 每次都係咁過癮
4. 所有xeno系列
5. 奇幻水晶緣, 應該係我人生第一隻玩既RPG
6. A.C.E. 3

此篇文章於 12-31-16 12:28 AM 被 HakiK 編輯。
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:30 AM   #14
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: tomhk 查看文章
Shining force 1-3
我要SHINING FORCE 3就夠,3成個系列有成4集

舊 12-31-16, 12:38 AM   #15
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: HM 查看文章
想重製現實唔可能重製既機戰alpha系列
機戰alpha系列 +1

但版權 o既野.. .真係可惜
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:38 AM   #16
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
聖劍 2, 3
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:44 AM   #17
孤鎗客

註冊日期: Dec 2011
XBox Live GamertagSENTINEL1080
BIOHAZARD 2, 2.5, 3, 3.5, GS
鬼武者 3
SPIKE OUT
ZOMBIE REVENGE
私立JUSTICE學園
ARMORED CORE 3, SL, LR

軒轅劍3 雲和山的彼端(DIRECTOR'S CUT版, 2D水墨畫限定謝謝)
…我也早點睡好了。
孤鎗客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:50 AM   #18
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
光栄舊作

神々の大地 ~古事記外伝

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 12:56 AM   #19
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
Tokimemo
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 01:01 AM   #20
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: HM 查看文章
xenogears我而家反而唔想搞啊
而家發現以高橋果種咁貪心既整game心態
俾幾多錢幾多時間佢,佢都會越加越多野然後整唔完
xenogears就算SE會搞都唔係高橋架啦...
鳥山同TBT你想邊個

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 01:06 AM   #21
ゆり

註冊日期: Nov 2004
SHINING SOUL 1&2

TALES OF DESTINY REMAKE

舊 12-31-16, 01:12 AM   #22
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: HakiK 查看文章
1. G-Generation F... 應該係所有fans既夢
2. Digimon world 2, 其實坐住架車仔行迷宮捉下獸搞下合成進化幾過癮
3. PS隻四驅兄弟賽車, 我諗當年玩爆左唔止二十次, 每次都係咁過癮
4. 所有xeno系列
5. 奇幻水晶緣, 應該係我人生第一隻玩既RPG
6. A.C.E. 3
GGEN-F不求重制,直接出隻下載版便夠,當然重制是指以那級數的畫面再加回PS2年代及打後所有作品的話便更OK
數碼獸世界一代應該是所有數碼獸遊戲中最好玩的一隻

私心希望FF8、Arc The Land 3可以重出

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 01:18 AM   #23
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
咪超任同PCE果堆囉

真心:Star Ocean Blue Sphere

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 01:19 AM   #24
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
鬼武者系列
真女神3
首都高
女神異聞錄1,2
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-16, 01:21 AM   #25
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
櫻花大戰
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
HD重制遊戲, shut up and take my money

論壇跳轉

現在的時間是 03:26 AM

手機版 | APP版