Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-27-16, 01:09 PM   #51
izumo
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 信長 查看文章
要中文化
到時睇譯名一定好多人會睇到噴血
不如好似winning 咁,大家自己逐隻改名
得251前冇統一
251打後港台譯名一樣

9成都係比卡丘
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 01:26 PM   #52
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
死啦,我對比卡超仲停留係151既時代

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 01:48 PM   #53
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: 信長 查看文章
要中文化
到時睇譯名一定好多人會睇到噴血
不如好似winning 咁,大家自己逐隻改名
咁本來就有得改名既

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 01:48 PM   #54
yorkyork

註冊日期: May 2010
玩家名有冇得改中文?
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 02:03 PM   #55
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
繁中要同時睇港台已經知一定要有一方硬食對面翻譯

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 02:33 PM   #56
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: pet3 查看文章
懂地裂的噴火龍

同時出nx和3ds 版的話
那我玩nx好了

不過前題是有得用同步進化忍者蛙我先會玩(無理由無吧?)
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
普特攻未分開時的鯉魚龍破壞光線十萬伏特
引用:

其實我O係度諗, 咁樣的做法係唔係暗示緊又大執系統呢??
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 03:34 PM   #57
HM

註冊日期: May 2007
引用:

第一世代傳bank都唔會係解決唔到既問題
可以咁set:

1. 只能第一世代>Bank咁單向傳送,反過來就唔俾
2. 上傳時努力值歸零,性格同特性隨機決定(如果有兩種以上特性的話)
3. 上傳時逼你洗左某d招先俾過機
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-16, 07:41 PM   #58
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
引用:
作者: HM 查看文章
第一世代傳bank都唔會係解決唔到既問題
可以咁set:

1. 只能第一世代>Bank咁單向傳送,反過來就唔俾
2. 上傳時努力值歸零,性格同特性隨機決定(如果有兩種以上特性的話)
3. 上傳時逼你洗左某d招先俾過機
由手機版發出
第3點我記得有d活動派有特別招既pm都係要洗左先俾傳,可能性好高

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 06:11 AM   #59
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
艾粒寶可夢認定你是朋友 打開心中的愛便能用盡力量...
個名咁趣緻搞到好想玩。
由手機版發出
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 06:22 AM   #60
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
個LOGO好似 精靈寶丁夢 XD
我第一次睇成寶J夢添...
由手機版發出
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 10:53 AM   #61
swatty
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: rayho 查看文章
專登唔鎖,計銷量,即係中港台同一貨源
好似以前iphone咁,仲有外國都可以放
反正內建語言香港大把日版水貨自已玩
你估下會可見情況
swatty 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 11:43 AM   #62
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 12:28 PM   #63
yorkyork

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...=88519&tnum=51

巴哈仔解釋係咁
舊 02-28-16, 03:08 PM   #64
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
作者: yorkyork 查看文章
2個名都搶唔到呢件事好似講左好耐了, 可能就係因為咁先由大陸開始改做寶丁夢吧
舊 02-28-16, 03:21 PM   #65
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
早就估到係呢個原因
但,笨大都做到港台雙版本並存,點解pokemon唔得呢?

至少,俾港或台用返慣用譯名,留返大陸佢死佢事,總好過而家3面不討好

舊 02-28-16, 03:27 PM   #66
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
早就估到係呢個原因
但,笨大都做到港台雙版本並存,點解pokemon唔得呢?

至少,俾港或台用返慣用譯名,留返大陸佢死佢事,總好過而家3面不討好
笨大做到的只係最賺錢的高達, 數碼暴龍都冇做到港台雙版本共存, 只係統一叫數碼寶貝

再重申一次, 做到雙版本共存的只係高達, 原因係高達真係好賺到錢
舊 02-28-16, 04:23 PM   #67
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
抵制佢咪得囉?

唔玩會死?
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 04:56 PM   #68
HM

註冊日期: May 2007
14億市場
任地獄不得好死

利申:買日版+語言開日文
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 05:10 PM   #69
izumo

引用:
作者: kimtch 查看文章
抵制佢咪得囉?

唔玩會死?
本來想搵個gimmick出來撈番d已經掉低左pokemon好多年ge大人
(小朋友? 走晒去玩妖怪手錶lu~)
點知又順得哥情失嫂意

引用:
作者: lineage19 查看文章
笨大做到的只係最賺錢的高達, 數碼暴龍都冇做到港台雙版本共存, 只係統一叫數碼寶貝

再重申一次, 做到雙版本共存的只係高達, 原因係高達真係好賺到錢
數碼暴龍個case唔同
你可以話笨大有先見之明
得game名唔同 加布獸亞古獸d名係港台統一

其實老任要搞都係搞頭251隻
打後都係統一
因為個名版權問題 封面唔同又想一餅帶出晒
佢入面執番頭251隻 程序上唔難 翻譯又一早做晒
到最後都係佢懶/覺得香港市場無價值 唔想整姐
舊 02-28-16, 05:11 PM   #70
yorkyork

係呢隻game唔鎖區都知佢想點,
香港咁細市場理得大家咩
舊 02-28-16, 05:30 PM   #71
izumo

引用:
作者: yorkyork 查看文章
係呢隻game唔鎖區都知佢想點,
香港咁細市場理得大家咩
兩睇啦 係香港市場細定任任一向都唔care

索索同軟軟係香港算叫做落力嫁
舊 02-28-16, 07:49 PM   #72
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: izumo 查看文章
本來想搵個gimmick出來撈番d已經掉低左pokemon好多年ge大人
(小朋友? 走晒去玩妖怪手錶lu~)
點知又順得哥情失嫂意

數碼暴龍個case唔同
你可以話笨大有先見之明
得game名唔同 加布獸亞古獸d名係港台統一

其實老任要搞都係搞頭251隻
打後都係統一
因為個名版權問題 封面唔同又想一餅帶出晒
佢入面執番頭251隻 程序上唔難 翻譯又一早做晒
到最後都係佢懶/覺得香港市場無價值 唔想整姐
都仲有d case係紅蓮騎士獸/公爵獸咁分開的,又或者狐忍的鳴門/鳴人咁,又或者one piece的路飛/魯夫。
呢d時候官方就會面向選擇最多人果部份,人之常情。
只係我地係小眾所以被捨棄了

上面的case又唔見d人咁激動,但呢家老任咁做就話抵制,到底咩事?
真係睇唔過眼有d人要將呢件事要同政治/反共拉上關係,然後又講到任天堂親共咁

此篇文章於 02-28-16 07:59 PM 被 lineage19 編輯。
舊 02-28-16, 08:00 PM   #73
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
其實大家知唔知pokemon會中文化
係因為萬人聯署+直接向pokemon公司高層遞請願書
佢地由2012年開始搞,到2014年遞信

佢地話就話中港台三地聯合
但係有幾多香港人參加到?
人地遞信之前香港人做咩又唔提要加埋香港譯名?

你地唔係諗住強國人,台灣人,垃圾任任會自動自覺幫香港捍衛本土文化吓?
有d野你唔出聲就冇架啦

呢單野可以成事係因為有人出左好多力去爭取,而唔係因為垃圾任任突然良心發現

係度插緊既你又做過d乜?

利申:唔玩pokemon
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 08:13 PM   #74
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
你話香港人冇份爭取所以冇say,ok
即係件事唔關香港事
咁就唔好強制香港用官方名

出中文版可以唔買
但唔想見到電視播咩寶叮夢orz
非pokemon玩家+1
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-16, 08:14 PM   #75
yorkyork

你冇玩咁你有冇聯署?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] 黄金の太陽 -漆黒なる夜明け- / Golden Sun Dark Dawn [日版已售] W!LL 手提遊戲機討論版 132 01-14-24 07:45 AM
[出售] 360 手掣 PC receiver, Pokemon Moon, 幻影異聞錄#FE, Wii Party U, PS FFIX enishi 買賣專區 2 12-18-16 12:31 PM
[宣傳] [同人活動] [TYPE-MOON ONLY] 復闕之月INCOMPLETE MOON Heather123 Cosplay同人MIX討論區 0 07-02-12 04:33 PM
ディアーリオ Rebirth moon Legend(Rebirth Moon加強版) 神祕人1號 電視遊戲討論版 14 05-27-10 11:49 AM
pokemon 唔係有兩隻0既咩? (Pokemon Saphire and Pokemon Ruby )請問邊隻先係好玩? CoCoFan 手提遊戲機討論版 5 01-04-03 06:29 PM

現在的時間是 04:37 AM

手機版 | APP版