Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-16-16, 07:16 PM   #126
Freddy
God of Gamer
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
有人真係對呢套作品有信心定咁鍾意?
真係超有heart, 制作組做得好好
自己都勁中意呢套

引用:
作者: STRIFE 查看文章
我表達得唔好,呢幾點唔係重點,因為呢幾點佢真係乜都做唔到,極其量盡量避,fine
但死q左咁多次,每次幾乎都會提魔女王選etc...呢類重要既名詞
佢就無一次去查係乜鬼野黎,日日都女主前女主後,擺百痴pose,掛住刷好感度
好喇,當人地講呢d事既時候佢就傻的嗎咁狀況外,曲線引發被殺,明係挑戰緊觀眾智商,點忍呢件低能啊
我又覺得主角超正常同時亦好鬼慘
首先主角認為佢係純粹被人召來異世界
但又唔知邊個召佢,岩岩黎到諗住可以過下異世界生活
點知第一日就係王都遇到女主加被殺
之後LOOP諗朋友同自己點唔駛比人殺...
到成功避左第一個殺生之禍之後
諗住係人地屋企安全可以同女主過下D正常生活
但最後又死過,比正常人都只會諗同第一次一樣要被開被殺
真係櫈都未坐暖又要傷腦根
男主都算正常思路,諗殺人果個係沖著王選過黎
所以佢以為除左殺自己之外仲會殺埋大宅入面D人
諗住抽出個暗殺者
邊會諗到背後咁複雜又魔女又鬼又剩
魔女基本上我係男主都唔覺會關自己事
聽到都只會認為係里個世界既壞蛋而已

引用:
作者: shooter 查看文章
點會突然覺得會唔會係最後一次,咁神奇架?
我覺得佢係死太多次搞到絕望先咁諗,比你都唔肯定自己個能力係未真係有次數限制....

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 07:52 PM   #127
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
覺得有D似右手哥既 "咀砲",聽佢"講完",都冇晒心機睇落去。表達得好鬼糾纏

回 teealpha: 正常黎講,之前死左咁多次,都會自動自覺地認為 "事件" 未解決前, 死後會 reload,除非有concrete evidence to the contrary,點會突然覺得會唔會係最後一次,咁神奇架?
打機都有隻數限,佢覺得今次係有機會係最後一次係因為上次都係死三次,今次已經死咗三次,所以剩機有零嘅風險
佢個save load大法無人話過係無限次,每條命都有係最後一條嘅風險

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 08:02 PM   #128
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
又咁講,死咁多次正常人(起碼我啦)都會就算最後一次咪當解脫囉,無限死亡咪重恐怖……怕甚麼……

舊 05-16-16, 08:23 PM   #129
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
我都覺得男主正常
死亡的體驗, 仲要試過湯肚, 拔腸, 斷手, 斷腳, 鏈鎚毆,
正常都痛到肴底,
古手梨花果啲刀仔插大腦Reset先至真係痴左線.

佢唔係覺得係"最後一次", 而係擔心"有無下一次",
上一Round死左三次, 所以今Round死頭三次都"相對"放心,
以來自, 現實物質世界的價值觀, 死左就真係"熄機",
身邊無個羽入話畀你知仲可以回帶幾次,
喺唔知自己有幾多殘命的時候, 真係一鋪都唔可以放棄, 乜都唔理捱過第四次先正常,
跳崖真係要好大覺悟.
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 08:33 PM   #130
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
說實在這套小說中段的章節對動畫化不太友善

網頁小說、小說版、動畫
第一章 24回、卷一、1-3集(實際4集)
第二章 50回、卷二, 三、4-11~12集
第三章 90回、卷四 至 九(未出、估計)、12~13-25
卷四的內容有點沉悶,7月頭2集可能會有點冷場;25集做得完第三章嗎? (捕完鯨就完? 還是cut了卷四?)

♡レム♡

此篇文章於 05-16-16 08:37 PM 被 Samng 編輯。 原因: ♡レム♡
Samng 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-16, 09:03 PM   #131
尼路
The One

話說動畫講到依家我都睇唔出主角點解做自宅守備……有無人解釋下……

舊 05-16-16, 09:25 PM   #132
Freddy
博麗神社信徒

引用:
作者: 尼路 查看文章
話說動畫講到依家我都睇唔出主角點解做自宅守備……有無人解釋下……
佢唔係話自己日本果陣係自宅守備員咋咩?
同異世界D人玄耀下自己既宅屬性?

定你意思係佢點解要去做執事?

棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
舊 05-16-16, 10:13 PM   #133
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
之前果幾次金髮蘿好似冇話佢有魔女陣臭味?

舊 05-16-16, 10:17 PM   #134
尼路
The One

引用:
作者: Freddy 查看文章
佢唔係話自己日本果陣係自宅守備員咋咩?
同異世界D人玄耀下自己既宅屬性?

定你意思係佢點解要去做執事?
就係唔明佢行動力爆燈點會係日本做自宅守備員?行動力咁高咁外向的宅我真係未見過……ORZ

舊 05-16-16, 10:24 PM   #135
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

佢只係一件做個下健身o既宅,冇行動力唔係理所當然咩?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 12:22 AM   #136
Freddy
博麗神社信徒

本國有パソコン有game有漫畫,可以宅
異世界剩係得エミリア,冇得宅
可唔可以咁理解?

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....
舊 05-17-16, 12:28 AM   #137
aricwong

註冊日期: Feb 2004
其實掃把佬的行動力根本只係源於對艾蜜莉亞碳的愛,現實世界沒有奮鬥的目標所以要做自宅守備員...
我說一個正常的人會想死的嗎?都死過很多次所以不怕死才是不正常吧?而且掃把佬每次都死得咁痛,加上不知道還能否續關,一個想活下去的人畏懼死亡才是正常的表現吧?
aricwong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 12:35 AM   #138
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: Gallardo 查看文章
之前果幾次金髮蘿好似冇話佢有魔女陣臭味?
關於魔女臭
初初冇咁大味 每次死都會増加 而令黑手出現又會更臭

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 01:06 AM   #139
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
怕死是正常,但第1,2次死完reload,又唔多覺佢怕死喎,咪一樣咁,冇乜動力去查邊個害佢。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 01:38 AM   #140
年輕所犯下的錯誤

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: aricwong 查看文章
其實掃把佬的行動力根本只係源於對艾蜜莉亞碳的愛,現實世界沒有奮鬥的目標所以要做自宅守備員...
我說一個正常的人會想死的嗎?都死過很多次所以不怕死才是不正常吧?而且掃把佬每次都死得咁痛,加上不知道還能否續關,一個想活下去的人畏懼死亡才是正常的表現吧?
同埋同女角刷左咁多好感度 唔想又強制重來都唔係唔可以理解?
年輕所犯下的錯誤 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 08:11 AM   #141
尼路
The One

引用:
怕死是正常,但第1,2次死完reload,又唔多覺佢怕死喎,咪一樣咁,冇乜動力去查邊個害佢。
x2 如果堅怕死應該係第一日就離開大屋,反正所有人都唔記得佢,無損失。
某程度上同一狀況梨花個種重比較可以理解……

舊 05-17-16, 08:44 AM   #142
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
怕死逃避被殺反抗不能真係冇問題,上面講左重點一直都唔係呢度
一直強調都係即使冇上帝視角都無視哂正常人應該主動去查清楚既事,loop左幾次都聽過既事
好正常你唔想又要死過重刷好感度,幾宅都好都會做多d野,但每次又係度耍百痴,一直開口埋口都女主精蟲上腦呢下頂唔順

此篇文章於 05-17-16 08:51 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 09:49 AM   #143
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 尼路 查看文章
就係唔明佢行動力爆燈點會係日本做自宅守備員?行動力咁高咁外向的宅我真係未見過……ORZ
聽說,就因為他的「行動力爆燈」,而導致成為「自宅守備員」。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 09:51 AM   #144
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
怕死逃避被殺反抗不能真係冇問題,上面講左重點一直都唔係呢度
一直強調都係即使冇上帝視角都無視哂正常人應該主動去查清楚既事,loop左幾次都聽過既事
好正常你唔想又要死過重刷好感度,幾宅都好都會做多d野,但每次又係度耍百痴,一直開口埋口都女主精蟲上腦呢下頂唔順
我都認同主角既唔太正常,正如你所說如果有d頭腦就應該更深入了解現在既情況,而不是做些很大機會死了會reset既無謂事,所以主角應該算是笨蛋;但係故事發展這些不太精明的行動最後往往成為Perfect clear既要素,所以全部都係劇情需要

我對主角既感覺: 多數怕死,突然會拚命;多數白痴,突然有妙計;多數弱雞,突然會反勝。而每次既轉變就係劇情進展既check point,前面既怕死白痴弱雞係鋪排最後反差既完勝。

主角如果是柯南死的會是周圍的人如果是夜神月可能就變成奪國計畫,不要太在意主角的不合理,享受劇情進展就好了。

レムレムレムレム

舊 05-17-16, 11:09 AM   #145
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
「自殺不能解決問題,多想兩分鐘,世界可以不同」
劇情節奏好慢, 死前點解唔問多D野, 收集更多情報呢..
男主角真係一個廢人, 就得reload那個外掛, 真不夠看..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 11:12 AM   #146
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
其實男主只是喜歡交朋友
同埋溝女主角
但好可惜呢個圈子好多鬥爭
一邊解謎一邊溝女同識新朋友既故事來
但就編排得很好看
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 11:28 AM   #147
MAN
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
第8話、第9話、第10話 放送時間変更並びに放送休止の可能性について

http://re-zero-anime.jp/news/#news-61
MAN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 12:49 PM   #148
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
老老實實,如果有其它精彩賣點,話之佢劇情矛盾 再加 無聊,都會好enjoy 睇落去。

偏偏今季冇乜心頭好,呢套卡住係合格邊緣,先恨鐵不成鋼地講多幾句。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 01:17 PM   #149
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
我表達得唔好,呢幾點唔係重點,因為呢幾點佢真係乜都做唔到,極其量盡量避,fine
但死q左咁多次,每次幾乎都會提魔女王選etc...呢類重要既名詞
佢就無一次去查係乜鬼野黎,日日都女主前女主後,擺百痴pose,掛住刷好感度
好喇,當人地講呢d事既時候佢就傻的嗎咁狀況外,曲線引發被殺,明係挑戰緊觀眾智商,點忍呢件低能啊
同你諗法一樣
好似除左溝女外, 其他野都無所謂

頭幾次主角死都有D 感觸
係呢集死2次已經無哂FEEL, 剩係諗"咸乜鬼/講咁多野做乜, 快D 死啦你"
反正你講咁多野, RESET完都無人記得, 拿拿聲死左去推劇情啦

不過未到最尾我都唔敢話佢做無用功
可能最後發現佢做既所有事都有用

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 04:39 PM   #150
teealpha

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
其實動畫縮減左D細節野先搞到看倌覺得劇情奇怪,男主D有D內心戲CUT左/簡單帶過
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 《玩轉三周1/2》23/07/12 逢一至五 22:30~23:00 共15集 stinkychan08 Neo Entertainment TREND 17 08-10-12 01:34 AM
Megazone 23 (メガゾーン23 青いガーランド) steve 電視遊戲討論版 14 08-29-07 02:22 PM
[TVB]無線人氣節目2007 今晚23:00~23:45 Busconcamp Neo Entertainment TREND 79 11-29-06 11:24 PM
男 子 殺 蚊 變 殺 人   蒙 冤 23 年 IamO ~清談館~ 27 08-02-06 09:32 PM
BASTARD 23 6402oen 日本動漫畫討論版 14 04-29-04 09:50 PM

現在的時間是 01:25 AM

手機版 | APP版