Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-25-05, 10:37 PM   #76
#1plus1#
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 小昭Teddy
九十幾歲都懶得醫啦, 冇病冇痛都差唔多夠鐘.
人可能活到九十幾歲已經好好架喇, 笑喪
雖然話係咁講,但當主角是自己時就可能唔係咁想.

#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-05, 11:20 PM   #77
elmond
God of Gamer
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
其實癌症的成因到現在還未100%可確定,所以一切有機會令身體細胞不正常分裂的東西也會納入為成因

不過,所謂該死唔洗病,有時有病都未必冇希望的
與其經常擔心,給病人一個快樂的環境不是更好嗎
(當然,對該病作出應有的操施也是必然的)

舊 09-25-05, 11:28 PM   #78
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Hitomi
不過如果聽日就驗唔出ge就要用果d內x鏡照
諗起就真係好驚~聞說是很辛苦的
我玩過~ 一d都唔辛苦~

引用:
作者: 小昭Teddy
九十幾歲都懶得醫啦, 冇病冇痛都差唔多夠鐘.
人可能活到九十幾歲已經好好架喇, 笑喪
所以我地無俾佢醫~ 而且也沒有說給他聽他有病~ 等佢身心好過d~ 不過咁做係咪真係最好就見人見知了...

舊 09-25-05, 11:51 PM   #79
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
突發奇想~~不知道在GAF出了這些Topic~那些憎惡我的人看了會不會對著電腦發笑
如果咁都笑得出,我諗果D人同賢仔後母都係一樣......唔係人
放心!!我支持你同媽媽呀,佢一定吉人天相?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 01:13 AM   #80
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: P.Hope
我玩過~ 一d都唔辛苦~

所以我地無俾佢醫~ 而且也沒有說給他聽他有病~ 等佢身心好過d~ 不過咁做係咪真係最好就見人見知了...
講真cancer醫果時咁痛苦, 反正都九十幾歲, 等佢自然去左咪幾好, 咁辛苦就算醫好都擺唔到幾耐, 對佢黎講未必好.

舊 09-26-05, 01:26 AM   #81
高橋名人
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
根據我曾在香港統計署的資料看, 在香港, 一年患 cancer 的人數, 大約是一年死於 cancer 人數的一倍, 由此推斷, cancer 的死亡率約為 50%
高橋名人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 01:08 PM   #82
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: surlent
我聽過:
癌症係分四期
第一至三期都係良性腫瘤,學名係"癌前病變",醫得返機會好大,幾萬蚊已經搞得掂
第四期係惡性,會出現擴散o既跡象,機會相應減少
不過只要一日生存都仲有希望
有人經歷三次第四期(即三次-惡性癌)
都仲生存緊,加油吧!
唔係所有癌症係咁分. 血癌的嚴重程度就係分白血球在血液內的濃度.

我有個師兄患血癌, 要keep住食一d好昂貴的藥, 聽聞每年藥費要十多二十萬, 但果隻藥被政府定為要患者自付的藥.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 01:58 PM   #83
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: wing
唔係所有癌症係咁分. 血癌的嚴重程度就係分白血球在血液內的濃度.

我有個師兄患血癌, 要keep住食一d好昂貴的藥, 聽聞每年藥費要十多二十萬, 但果隻藥被政府定為要患者自付的藥.
係納稅人既$wo

呢d野其實佢之前應該要買保險先岩...

舊 09-26-05, 02:34 PM   #84
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
希望樓主媽媽冇事啦, 始終一個生活咁健康o既人患依d病, 好唔底....

我都想講講....

幾年前我阿麻都因為肺癌走左(8x歲), 係走之前2,3個月發現, 已經係好後期, 因為年紀大, 唔可以做化療
果時見佢好辛苦, 又訓唔到, 又食唔到, 個人瘦到冇哂肉.....醫生比左d止痛藥佢, 但醫生話盡量都唔好食果d藥, 因為會破壞腦神經, 因為依件事喊左好多次, 唔想佢死但佢唔死又只會一日比一日痛...

舊 09-26-05, 03:01 PM   #85
wing
格鬥低手

引用:
作者: 某F
係納稅人既$wo

呢d野其實佢之前應該要買保險先岩...
d葯咁貴, 一般保險plan 係保唔o西的.

醫療係社會福利, 所有市民都可以享用. 雖然冇人想享用到呢d葯, 但冇人包自己日後冇需要服用一d唔平的葯, 而呢d係必要的藥, 而唔係 "大花筒" 玩野用貴葯, 我覺得用納稅人的錢係冇問題.

尤其是d 長期病患的低收入家庭, 或者老人家, 真係會冇錢買葯.

老實講, 同政府所花的好多冤枉錢相比, 呢d "救命錢" 實在只係九牛一毛, 而且真係必要洗的.

此篇文章於 09-26-05 03:03 PM 被 wing 編輯。
舊 09-26-05, 03:07 PM   #86
新月
Game Master

PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: wing
d葯咁貴, 一般保險plan 係保唔o西的.

醫療係社會福利, 所有市民都可以享用. 雖然冇人想享用到呢d葯, 但冇人包自己日後冇需要服用一d唔平的葯, 而呢d係必要的藥, 而唔係 "大花筒" 玩野用貴葯, 我覺得用納稅人的錢係冇問題.

尤其是d 長期病患的低收入家庭, 或者老人家, 真係會冇錢買葯.

老實講, 同政府所花的好多冤枉錢相比, 呢d "救命錢" 實在只係九牛一毛, 而且真係必要洗的.

咁就要睇佢買乜 plan
點樣買之類~同埋要睇佢係第幾期o既cancer
一般o黎講一份醫療保險已經可以應付到頭三期o既大部份開支架啦
詳情請問自己個agent~

醫療係社會褔利,不過呢個褔利將會被削減......
(開始有點離題~)
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 03:19 PM   #87
wing
格鬥低手

引用:
咁就要睇佢買乜 plan
點樣買之類~同埋要睇佢係第幾期o既cancer
一般o黎講一份醫療保險已經可以應付到頭三期o既大部份開支架啦
詳情請問自己個agent~
佢係血癌, 而呢種癌病其實係冇分第幾期的, 但要持續不斷食葯來控制血液中的白血球濃度.

我唔太熟保險, 亦唔知佢買邊種保險, 但佢呢幾年都是在十分大型的US basd 的跨國公司做, 至少會有一份 "一般以上" 的公司保險.

引用:
醫療係社會褔利,不過呢個褔利將會被削減......
(開始有點離題~)
所以買保險的重要性越來越大了. 希望樓主在經濟上冇問題吧.
舊 09-26-05, 03:24 PM   #88
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
要有心理準備, 醫療過程是相當辛苦
病末期時更加辛苦...
後期肺功能減退, 肺部有痰都不能自已排出, 於是就要用一部好似吸塵機咁野伸入肺度吸出o黎
個時你就會覺得, 人能量舒舒服服咁死係幾世修行...

此篇文章於 09-26-05 03:27 PM 被 snowman 編輯。
snowman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 03:57 PM   #89
日本冷麵
Crazy Gamer
(o^_^o)

註冊日期: Jun 2005
樓主mummy今日知結果?
有消息就上來話我地知 (if你唔介意)

日本冷麵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 05:28 PM   #90
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
願hitomi母親大人今次同以後唔好既事都會大步攬過, 以後平平安安享清福.

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 11:42 PM   #91
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
謝謝版友們的祝福~~

晚上終於有結果~

果個瘤暫時睇落未擴散~
聽日醫院會安排做全身掃瞄CHECK清楚有沒有擴散在其他地方~
如果沒有擴散做手術應該可以KO果舊瘤
唉~仲未知道屬於第幾期..

我都唔知阿媽D保險果時點買~有D擔心唔知可以保到幾多
我一直以來都不太清楚屋企的經濟情況
--->敗家的人
現在還是儲點錢比較好...

仲有就是聽人說法國醫院不太好(我媽暫時住院的地方)
因為男友的朋友的媽媽的朋友(很複雜)
曾在法國醫院check~說她膽生瘤~要做手術~8萬蚊~
之後她有日膽位置痛得要命睇急症~原來她只是膽發炎...打針食藥可痊癒...
聽完覺得私家醫都不一定好(現在的醫生向錢看不知道有沒有心救人)

我諗會再搵第2 d醫院check~不知道那個醫院在肺科這方面較好?
暫時聽某醫院護士長說葛亮洪是最好~其次是瑪莉醫院

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-05, 11:52 PM   #92
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
我老頭子之前入個廠做手造2次(?),好似都係保險包哂
我老媽子就年年入浸會bady check幾日,所有費用(包飯$)都有得拎番$
佢地好似係全保(?)

試下問問你地個保險經紀

舊 09-27-05, 12:16 AM   #93
新月
Game Master

PSN  IDSURYC_KO
"醫療保險"係可以Cover第一至第四期,通常如果係第四期o既話,會cover唔到咁大開支(幾十萬呀...)

而"危疾"o既保險就第四期,通常都會買幾十萬保額的~
即係一check到受保人係第四期擴散,就會claim到保額

hitomi,
你自己詳細睇清楚現有o既保險,唔明就打比agent問
再唔係上o黎問都應該有好多人解答到你的~

如果你屋企有睇開家庭醫生o既話就問返(不迥香港人通常都無)
通常都係至少經"兩個醫生"診治過,先至好確實到病情
邊個醫院好我就唔知啦
試下打去hk cancer fund問下d專業人仕啦
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 12:39 AM   #94
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
仲有就是聽人說法國醫院不太好(我媽暫時住院的地方)
因為男友的朋友的媽媽的朋友(很複雜)
曾在法國醫院check~說她膽生瘤~要做手術~8萬蚊~
之後她有日膽位置痛得要命睇急症~原來她只是膽發炎...打針食藥可痊癒...
聽完覺得私家醫都不一定好(現在的醫生向錢看不知道有沒有心救人)
好唔好我唔敢肯定咁同你講...
但六年前我外公肺cancer(不過我外公以前成日食煙的, 而且發現時已第三期),
一開頭係去法國醫院等照鏡/X光check清楚的...
因為之前係唔可以食野的, 結果等左成朝...
冇記錯到下午醫院先同我屋企人講話部機壞左, 結果老人家餓左成朝都係冇野check到
之後買野俾佢食結果食唔落
過左幾日病情就惡化了...

雖然我唔可以話係醫院問題令我外公咁, 但我覺得醫院方面應該早一點通知我們嘛, 搞到老人家辛辛苦苦!
==========
p.s.Hitomi大大唔使太擔心ga,
依家個瘤未擴散醫好的機會高!
祝Hitomi大的母親大人早日康復!!!
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 01:44 AM   #95
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
祝佰有早日康復
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 01:51 AM   #96
Mage.千砂望
The One
大神再臨~(‘3’)

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDelf_captain
XBox Live GamertagMage Sora
引用:
謝謝版友們的祝福~~

我諗會再搵第2 d醫院check~不知道那個醫院在肺科這方面較好?
暫時聽某醫院護士長說葛亮洪是最好~其次是瑪莉醫院
瑪莉有專科~而且佢地唔會拖~
只要係CANCER佢地就會好快跟進~

赤子之心 拯救失落時代
Mage.千砂望 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 03:20 AM   #97
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
謝謝版友們的祝福~~
你屋企咁有錢..放心啦
睇你個玩具topic就知了..未做野都可以成千成千蚊咁買玩具番黎

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

此篇文章於 09-27-05 11:10 AM 被 龍寶寶 編輯。
House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 03:40 AM   #98
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 小J
你屋企咁有錢..放心啦
睇你個玩具topic就知了..未做野都可以成千成千蚊咁買玩具番黎
又海景又山景

呢個世界好多病都已經可以醫得到,但係只視乎有錢與否...........
如果唔係,我就唔會失去咁多野

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-05, 12:15 PM   #99
Mage.千砂望
The One
大神再臨~(‘3’)

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDelf_captain
XBox Live GamertagMage Sora
其實如果公立醫院既話~
醫cancer好平ga ja~