Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 
<<繼續談情>>>有沒有人跟女友的生活圈子完全不同?
mmssm 11:43 PM 08-10-09
興趣也不太一樣...
感覺不會長久...
iu fu pig 09:43 AM 08-11-09
嗯...
沒有錯誤....圈子不同,說話的方式也不相同。
一來會引起很多不必要的誤會外。還會因為大家的興趣不同而引起衝突
雖然未至於圈子唔同就唔可以一齊....但係至小會引起很多唔開心的事
Seppie 09:47 AM 08-11-09

我同以前有d男友就係咁
最後因為咁, 冇咩機會了解大家多d
因而分開左
Middle 10:41 AM 08-11-09
樓主咁問,係因為有感而發,
定身邊有類似問題?
mmssm 03:01 PM 08-11-09
作者: Middle:
樓主咁問,係因為有感而發,
定身邊有類似問題?
有否高手教路?
Seppie 03:08 PM 08-11-09
作者: mmssm:
有否高手教路?
middle既意思應該係想清楚你e家遇到既難題係點樣
以便對正下藥o係度一齊幫你諗點解決
mmssm 03:17 PM 08-11-09
作者: Seppie:
middle既意思應該係想清楚你e家遇到既難題係點樣
以便對正下藥o係度一齊幫你諗點解決
就是沒有很多共同的朋友
二來就是興趣只有小部份相同...
因此見面就要想法子找話題...
-N3DS- 11:35 AM 08-11-09
興趣也不太一樣...
感覺不會長久...
事在人為
睇下你點做
興趣呢D野我唔覺得全部一樣先得......有幾樣興趣都相同就好夠~
唔通興趣跟到實一實就代表會長久咩~
Seppie 11:37 AM 08-11-09
以前係咁既
佢帶我去見佢d friend --> 我傾唔埋
我帶佢去見我d friend --> 佢又傾唔埋, 我死黨好憎佢, 覺得佢沒禮貌

結果真係少好多common topic
少左感情發展既空間

所以好快散左
麥C 04:13 PM 08-11-09
小共同興趣的就去接納了對方/發展新的共同擁有
朋友可以試試帶入自己朋友圈
大家接受到咪ok囉
接受唔到就發展一班自己朋友囉
話題的就要試試了解對方興趣去搵話題囉

有時感情係睇熱戀過後
返回自己生活圈時
睇接納了對方有幾多為對方讓步了有幾多
REDCHASER 04:47 PM 08-11-09
兩個人當然生活圈子一定唔同.

點樣去接納另一方既朋友係要時間, 並不是見一.兩次就可以.
mmssm 06:09 PM 08-11-09
作者: REDCHASER:
兩個人當然生活圈子一定唔同.

點樣去接納另一方既朋友係要時間, 並不是見一.兩次就可以.
茅塞頓開...
emiko 12:52 AM 08-13-09
一齊去上興趣班,有新話題,新同學成為共同朋友。
加量熱狗 01:08 AM 08-13-09
作者: emiko:
一齊去上興趣班,有新話題,新同學成為共同朋友。
結果大家都搵到另外一個伴侶a

總係覺得二人都會好難得先有共同興趣
基路亞 01:10 AM 08-13-09
<< 有

不過我同我女朋友一齊上堂一定無可能~
對方係上堂會窒傾計果d 黎~
我係上堂會一定訓覺果d 黎~ XDDD
Kaiser 01:41 AM 08-13-09
生活圈子總沒可能完全overlap
就算有common fd
話題也不一定全部是common fd的圈子吧

日常瑣事其實都可以傾下,如果你覺得自己的生活真係dry到無野好講,咁...
我應該話呢d野最好睇人...??

我覺得最大問題反而係
你對佢ge興趣無興趣
佢對你ge興趣無興趣
如果連聽的動力都無,點溝通..
smalltung 01:44 AM 08-13-09
總會有共同興趣吧?
mmssm 04:29 PM 08-13-09
作者: Kaiser:
生活圈子總沒可能完全overlap
就算有common fd
話題也不一定全部是common fd的圈子吧

日常瑣事其實都可以傾下,如果你覺得自己的生活真係dry到無野好講,咁...
我應該話呢d野最好睇人...??

我覺得最大問題反而係
你對佢ge興趣無興趣
佢對你ge興趣無興趣
如果連聽的動力都無,點溝通..
聽既興趣係有...
但搞到好似輪流present 咁, 好難有feedback
Kaiser 10:15 PM 08-13-09
聽既興趣係有...
但搞到好似輪流present 咁, 好難有feedback
要睇下你吹水能力如何,可唔可以由一個topic帶到去另外一個topic
其實好無聊ge野都可以講一餐
(題外:最近好成功咁令我男朋友玩開FB玩入面d Game )

如果真係無乜feedback ge,咪以後唔講咁多lor...
始終,你同佢又唔會只得一樣興趣,又或者雙方都唔會連身邊ge事物都唔多留意
其實單係生活,已經可以引發出好多話題,唔一定要興趣ge...

比較實際少少的,咪講下對將來的憧憬,對現實ge感嘆,自己ge夢想~等...
娛樂性豐富D的,可以講下某某明星 / 某某節目咁
貼身一D的,咪講下自己D朋友最近發生左D咩低B野,講下工作,講下返學
現實少少,仲可以講時事 / 股市 / 樓市
其他垃垃雜雜,例如邊度邊度有展覽 (行街),鐘意食乜野 (想去邊度食),有D咩好玩 (Game呀,運動呀),有咩野好睇 (例如電影/電視等),可能係internet度睇到一D短片 send俾佢睇都有得講

...我真係覺得,好難無話題
如果搞到好似PRESENT咁大家都無癮
有D野要互動架麻~ 盡量由多方面去了解下大家有咩共同話題lor~
kimiko 11:16 PM 08-13-09
有掛...
生活圈子太一樣都未必好事~
有d吾同都係好事ge~
學我男朋友話齎攞個平衡囉`~
lumune 10:28 AM 08-16-09
圈子o既定義係乜?
我同我女友興趣9成唔一樣, 可能係完全唔同..., 朋友完全唔同
我地一整差唔多6年 (中間分開過一段時間)
我覺得work 唔 work 都係睇人o既姐
irismong 10:30 AM 08-16-09
作者: lumune:
圈子o既定義係乜?
我同我女友興趣9成唔一樣, 朋友完全唔同
我地一砌差唔多6年 (中間分開過一段時間)
我覺得work 唔 work 都係睇人o既姐
@口@
好邪惡的錯字

完全地overlap會好邪架....
道理哥 12:11 AM 08-17-09
我則認為興趣唔一定要好多都相同先會長久~~
有時反為圈子不同,還會更可吸引對方~~
Seppie 10:18 AM 08-19-09
我諗起一件事

我同現時既男友, 係好多common friends既
基本上自問都好易融入佢圈子既, EXCEPT 以下既人!!!!!

佢o係屯門都有個一齊打機既男性朋友
我眼中佢個好唔識做

之前成日o係我地2個拍緊拖既時候打幾廿個電話同我男友傾
第一個打離, 我男友已經講左拍緊拖
講一陣收線
點知之後佢可以又再打幾廿個電話搵佢架wor
講緊係3-4 hrs 內!!

好喇, 搞到我男友12am 送左我回家後, 又閃番入屯門俾佢捉住呻
我男友就成日3-4點才回自己家

佢咩野情海翻波wor 成日搵我男友呻, 好叻咩?
我男友唔駛休息, 我拍拖既時間又要俾你interrupt???

有次我真係明知佢o係男友隔離時, 打電話俾我男友同佢嘈!!!

終於嘈到佢收斂DD 冇咁煩
藍莓咖啡 04:15 PM 08-19-09
seppie, 你係米講緊「y雯」?
1 2 

返回主題版面