Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-27-19, 11:09 AM   #26
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
技術要高?no!
Indigo Prophecy都係Quantic Dream開發,當時玩真係吸引到唔停手
有時呢類game唔一定要畫面好

舊 02-27-19, 02:34 PM   #27
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
係, 我睇過唔記得邊集star wars的making of, 個CG團隊接受訪問時話, 成套戲最難做的CG唔係大型飛船或者星際城市, 係衣服隨人物郁動而拉伸同摺疊, 真係堅難做. Pre-rendered已經咁難, real time rendering就更加難左唔知幾多倍.

Until Dawn 同 Detroit 真係好堅.

不過互動電影除左CG技術要勁, 仲要用好多人力物力同時間, 因為好似heavy rain同Detroit 呢類, 成個game的場景數量係會除著分支數量以幾何級增加, 只要有2個分支, 每個有3個選擇, 都已經係3x3=9個後續場景, 莫講話好多時呢類game係幾十個分支點... 雖然佢地設計上都盡量整到大多數分支係共用大部份場景, 只係script同出場人物唔同, 但都係好大的工作量.

呢類game投資大, 但回報未必高, 幾年前除左sony肯揼本, 根本冇其他廠有技術同肯冒風險咁整. MS唔會, 連老任都唔會... 所以點解呢兩代咁多人讚sony, 其中一個原因就係佢肯投資整呢D另類野, 令市場有多元化game可以玩, 唔會全部都係halo gears of war射射射.
Detroit 因為分歧多,人多,場大,好多地方仲可以搵到穿崩位,有 d 位明顯慳錢求奇整。

Until Dawn 完全避晒以上既問題,真係 0 死角咁滯。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-19, 03:05 PM   #28
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
Detroit 因為分歧多,人多,場大,好多地方仲可以搵到穿崩位,有 d 位明顯慳錢求奇整。

Until Dawn 完全避晒以上既問題,真係 0 死角咁滯。
由手機版發出
不過Until Dawn 真係場景少.

D人鬧佢去到一部突然轉風格出怪獸, 我又覺得冇問題, 因為兩個女仔走出來果度, 都有怪獸喇. 而且就算半路先殺出怪獸都冇所謂, 佢都係玩B級爆谷片格局, 當年 predator, "殺出個黎明" 到依家overlord 都係咁喇.....

舊 02-27-19, 09:25 PM   #29
opptysr5
Junior Member

註冊日期: Aug 2016
Angry

引用:
係, 我睇過唔記得邊集star wars的making of, 個CG團隊接受訪問時話, 成套戲最難做的CG唔係大型飛船或者星際城市, 係衣服隨人物郁動而拉伸同摺疊, 真係堅難做. Pre-rendered已經咁難, real time rendering就更加難左唔知幾多倍.

Until Dawn 同 Detroit 真係好堅.

不過互動電影除左CG技術要勁, 仲要用好多人力物力同時間, 因為好似heavy rain同Detroit 呢類, 成個game的場景數量係會除著分支數量以幾何級增加, 只要有2個分支, 每個有3個選擇, 都已經係3x3=9個後續場景, 莫講話好多時呢類game係幾十個分支點... 雖然佢地設計上都盡量整到大多數分支係共用大部份場景, 只係script同出場人物唔同, 但都係好大的工作量.

呢類game投資大, 但回報未必高, 幾年前除左sony肯揼本, 根本冇其他廠有技術同肯冒風險咁整. MS唔會, 連老任都唔會... 所以點解呢兩代咁多人讚sony, 其中一個原因就係佢肯投資整呢D另類野, 令市場有多元化game可以玩, 唔會全部都係halo gears of war射射射.
Detroit個開發商Quantic Dream之前竟然比網易收購左部份部份股權。咁又少左間有實力既工作間。
網易呢輪係到搞搞陣想摧毀遊戲界,搞完Bungie之後又搞Quantic Dream。
opptysr5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 12:12 AM   #30
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
不過Until Dawn 真係場景少.

D人鬧佢去到一部突然轉風格出怪獸, 我又覺得冇問題, 因為兩個女仔走出來果度, 都有怪獸喇. 而且就算半路先殺出怪獸都冇所謂, 佢都係玩B級爆谷片格局, 當年 predator, "殺出個黎明" 到依家overlord 都係咁喇.....
Until Dawn會咁樣比人鬧出怪獸 主要原因點睇都係明明前面仲講緊有變態殺人魔
後面就發現根本前面所有野都唔重要,咁好難唔比人鬧

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 09:45 AM   #31
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Until Dawn會咁樣比人鬧出怪獸 主要原因點睇都係明明前面仲講緊有變態殺人魔
其實真係冇問題, 一來前後段並非完全唔關事, 而且就算好多人覺得冇關係, 咁又如何?
你去睇番上面我講果堆荷里活扭橋片, 一樣都係咁. 例如predator出左怪獸之後, 前面果堆野一樣唔重要.

舊 02-28-19, 10:54 AM   #32
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我反而唔知 until dawn 俾人鬧得勁

講劇情,後面怪獸同前面玩野,兩 part 其實有關。

要有 Josh 全心想報復玩野(班友害死 Hannah),先會有主篇班友再返去深山大屋玩,咁先會有成個劇情撞到怪獸。

唯獨要講劇情差,就應該係個獵人,一出黎就便當。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-19, 11:02 AM   #33
wing
格鬥低手

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我反而唔知 until dawn 俾人鬧得勁

講劇情,後面怪獸同前面玩野,兩 part 其實有關。

要有 Josh 全心想報復玩野(班友害死 Hannah),先會有主篇班友再返去深山大屋玩,咁先會有成個劇情撞到怪獸。

唯獨要講劇情差,就應該係個獵人,一出黎就便當。
由手機版發出
係, 兩個女仔其實係因為班友搞事同埋有怪獸先至一死一變怪獸. 兩part其實有關.

至於獵人一出場就領便當, 其實係好啱數. 一來劇本要安排一樣道具來俾主角群知道怪獸的來龍去脈, 一係就人, 一係就notes之類, 但整個人好D, 因為連佢都領便當, 就會增強主角群的無助感. 有冇睇早幾年有套B級怪獸片the feast? 個hero都係一出場講下怪獸特性然後就領便當.

論壇跳轉

現在的時間是 02:42 AM

手機版 | APP版