Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-06, 11:32 PM   #126
sagill萬歲
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4596 9428 5195
PSN  IDcybut2004
XBox Live GamertagLiHoLunYeah
引用:
作者: yuhon
大家都曾經係PC - E 的FANS
好多隻都係正野......由其係download
sagill萬歲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-06, 11:49 PM   #127
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
Thumbs up

再黎

舊 02-08-06, 12:16 AM   #128
KusatakKyomu
Guest

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: TCS_disable
嘩嘩嘩嘩嘩嘩
呢個Topic 睇到我留晒眼水
PC-Engine 係我四歲到五歲玩嘅機 !!!!! (以果時嘅年紀唔會打爆機...)
我只係有 街霸2 , F1 Circus , Star Soilder ,叮噹(唔知邊隻...動作,講大雄佢地入左故事世界)
部機老早就死左=_=

睇返呢個Post,就諗返起五年前用模擬器玩返呢d Game果動感動
如果NEC肯搞電子娛樂,家下就唔會係Sony天下
Star Soilder 呢隻game我好鐘意
音樂又唔差~爆過一次機
唔知隻game有無完整故事既?
KusatakKyomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-06, 12:56 AM   #129
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 阿聰
以前玩過超任版,難度都幾變態,等閒之輩絕對打唔爆。

以前我仲玩過一隻 pc-engine 遊戲,中文譯名叫太空兔,係一隻好出色嘅射擊遊戲,
另外我仲玩過 r-type 第一集,仲有妖怪道中記,都係好正嘅作品。
聰兄, 你所指的是否這個遊戲???(迷)
遊戲資料如下:-
遊戲名稱 : RABIO LEPUS SPECIAL
發售日期 : 1990年10月19日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : STG
遊戲容量 : 3M Hu-card
開發商 : VIDEO SYSTEM

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-06, 01:01 AM   #130
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: qk28
隻R-typeI其實只係隻R-type嘅一半, 玩完要抄password玩R-typeII先會齊item.
真懷念
我那次感到震撼的原因, 正因為朋友遊玩著這個遊戲的第一集, 先知道 PC-ENIGINE 的功力可以有如此效果(笑)~~~
遊戲名稱 : R-TYPE I (圖左)
發售日期 : 1988年3月25日
遊戲售價 : 4900円
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : HUDSON SOFT
遊戲名稱 : R-TYPE II (圖右)
發售日期 : 1988年3月25日
遊戲售價 : 4900円
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : HUDSON SOFT

舊 02-08-06, 01:13 AM   #131
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
0個時好似亞視兒童節目時段都有打機比賽.....除0左 sega 0既 space harrier 之外我記得好似有一輪係玩 r-type.....
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-06, 01:17 AM   #132
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: yuhon
大家都曾經係PC - E 的FANS
嘩!!! 很正的收藏~~~ 多謝分享(笑)
估不到 yuhon 兄你又是 PC-ENGINE 的機迷, 不過那些遊戲為何沒有盒封住??? 只是方便收藏的嗎???(迷)

舊 02-08-06, 02:03 AM   #133
MJT

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
引用:
作者: 劉公子

呢隻正呀~~
我宜家睇番都有唔少回憶呀~
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-06, 01:10 PM   #134
阿聰
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
wink

引用:
我已經唔記得係邊間廠出架喇!有冇遊戲畫面俾我睇睇?
係橫向射擊遊戲嚟架!只可以單打,好似有街機版的,有雙打﹙未確認﹚。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-06, 10:32 PM   #135
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
我已經唔記得係邊間廠出架喇!有冇遊戲畫面俾我睇睇?
係橫向射擊遊戲嚟架!只可以單打,好似有街機版的,有雙打﹙未確認﹚。
聰兄, 附上街機版遊戲畫面, 街機版本是在 1987年推出, 並可作雙打的..........
聰兄想入返隻旁身嗎???(笑)

舊 02-08-06, 11:16 PM   #136
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

另外 PC-ENGINE 版本原來也有秘技的(汗)~~~

http://www.gamewinners.com/TG/RabioLepusSpecial.htm

舊 02-09-06, 04:44 AM   #137
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
最鍾意隻 GUNHED。
我果時多數加錢換 game 玩,現在只有幾隻儲響個遊戲機墳場裡面。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-06, 09:17 AM   #138
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
wink

引用:
聰兄, 附上街機版遊戲畫面, 街機版本是在 1987年推出, 並可作雙打的..........
聰兄想入返隻旁身嗎???(笑)
對了!就是這一隻!這隻遊戲實在出色,以前我就打唔爆,
唔知道依家有機會玩返,會唔會打得爆呢?﹙應該都冇可能架喇!d根性冇晒﹚

舊 02-09-06, 11:10 AM   #139
ricerice
Game Master
眼鏡娘

註冊日期: Feb 2003
我屋企D正版俾爸一早賣哂...
將D GAME變哂做碟...
唔知點解佢淨係留番雙''究極''無賣..

當年伴著我成長既係->
PC原人1,2
奇奇怪界
妖怪道中記
ricerice 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-06, 01:12 AM   #140
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: 2dn
最鍾意隻 GUNHED。
我果時多數加錢換 game 玩,現在只有幾隻儲響個遊戲機墳場裡面。
GUNHED 是隻很爽快的射擊遊戲, 那時因為朋友的介紹而錯誤買入(汗)~~~
不過亦基於另一個情意結, 我入手的那隻這一世也會好好保存的(笑)~~~

舊 02-10-06, 01:13 AM   #141
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
對了!就是這一隻!這隻遊戲實在出色,以前我就打唔爆,
唔知道依家有機會玩返,會唔會打得爆呢?﹙應該都冇可能架喇!d根性冇晒﹚
這個嘛, 相信只要有根性, 萬事可成真(逃)~~~

舊 02-10-06, 01:16 AM   #142
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: ricerice
我屋企D正版俾爸一早賣哂...
將D GAME變哂做碟...
唔知點解佢淨係留番雙''究極''無賣..

當年伴著我成長既係->
PC原人1,2
奇奇怪界
妖怪道中記
o我!? 那好像可惜了點..........現在還會入手嗎(迷)???
"究極 Tiger" 真是隻移植得不錯的遊戲, 就連 MD 版本也被比下去(苦)~~~

舊 02-10-06, 09:57 PM   #143
pulpman
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: qk28
我宜家玩番隻F1 Circus都唔知點玩, TOP view, 又快又睇唔到路, 以前好似玩到架
F1 Circus 確係好玩........基本上佢每集既操控都有唔同. 91 就成日落break, 92就唔多用break入灣.....好玩.....
pulpman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 12:50 AM   #144
mnl
Junior Member

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: sagill萬歲
好多隻都係正野......由其係download

嘩, pc engine, 本人十分之鍾意上面第一行左手邊第三隻, 名就唔記得, 好好玩
另外妖怪道中記最後一版唔識答問題.

青春呀
mnl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 09:23 AM   #145
阿聰

wink

引用:
這個嘛, 相信只要有根性, 萬事可成真(逃)~~~
當年我打機梗係冇依家咁好技術喇﹙睇遊戲類型﹚!不過呢隻「太空兔」難度真係好鬼高,
仲有佢可以出導彈嘅次數又好少﹙遊戲開始好似得五次﹚,
冇必要我都唔會用導彈攻擊,通常用嚟解圍居多,不過真係好好玩。

舊 02-11-06, 10:10 AM   #146
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
當年我打機梗係冇依家咁好技術喇﹙睇遊戲類型﹚!不過呢隻「太空兔」難度真係好鬼高,
仲有佢可以出導彈嘅次數又好少﹙遊戲開始好似得五次﹚,
冇必要我都唔會用導彈攻擊,通常用嚟解圍居多,不過真係好好玩。
對, 我也是一樣(苦)~~~
不過以前曾見過街機版本有人爆到機的, 見他也是全部記位打, 很利害(汗)~~~

舊 02-11-06, 11:06 AM   #147
阿聰

wink

引用:
對, 我也是一樣(苦)~~~
不過以前曾見過街機版本有人爆到機的, 見他也是全部記位打, 很利害(汗)~~~
街機版可以打爆機,應該真係射擊遊戲高手中嘅高手!不過係唔係單打爆機呢?

以前我舅父屋企有 pc-engine、後來又唔知點解整咗部 super grafx。
[未確認]好似有部份 hu-card 嘅 game 一定要用 super grafx 先玩得到,
而唔一定要 super grafx 先玩到嘅 game,用 super grafx 玩畫面會正 d。[/未確認]

除咗呢隻太空兔、妖怪道中記、r-type,我仲有玩過大魔界村,難度又係超變態。
至於 cd-rom games,好遺憾,我就全部都冇玩過。

舊 02-11-06, 02:21 PM   #148
qk28
Crazy Gamer

引用:
街機版可以打爆機,應該真係射擊遊戲高手中嘅高手!不過係唔係單打爆機呢?

以前我舅父屋企有 pc-engine、後來又唔知點解整咗部 super grafx。
[未確認]好似有部份 hu-card 嘅 game 一定要用 super grafx 先玩得到,
而唔一定要 super grafx 先玩到嘅 game,用 super grafx 玩畫面會正 d。[/未確認]

除咗呢隻太空兔、妖怪道中記、r-type,我仲有玩過大魔界村,難度又係超變態。
至於 cd-rom games,好遺憾,我就全部都冇玩過。

隻大魔界村只係玩過MD版, 因為無super graphx, 超正!
想問有無人知super graphx同普通pc-engine嘅hardware spec有乜分別呢?
(大部咁多)

舊 02-11-06, 08:04 PM   #149
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
少少0岩0岩0係涉谷 mandarake 買0既 pce 0野...

其實都係 "天外" 情意結....見到有就所以買返隻 "1"...雖然應該冇 "邊紙"...
隻 "天二" 係見佢咁新淨....張 "邊紙" 仲 keep 得好過我自己0個張....咪買埋佢囉...
隻 "吞食天地" 係全部0係 mandarake 買0既0野最貴0既一樣....因為真係 keep 得好好...

其實間0野仲有好好好多正0野....不過....心無限而個喼 size 有限....善哉善哉...
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-06, 10:51 PM   #150
qk28
Crazy Gamer

只係買咗4隻? 隻天外1買咗幾錢?
請問日本仲多唔多Hu-card賣呢?

論壇跳轉

現在的時間是 10:22 AM

手機版 | APP版