Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 08-23-11, 10:54 PM   #876
爽神
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
Toshl feat.YOSHIKI ディナーショー 1日目~2日目 妄想Report
http://xjapanx.blog.shinobi.jp/Entry/3140/

-
有2日目的setlist了
今次呢兩場比起上次1月感覺上係慳水慳力
上次兩日d歌都好唔同,今次就剩係改左一首(i'll be your love > scarlet love song)
不過今次首scarlet love song係full ver.!
另外仲玩左一段仔jade!? (應就係yoshiki radio果次玩果段)

二日目p席(應該是食飯果陣)登場唱了crucify my love (應是short ver.)
一日目是唱愛する人よ....

呢篇佢更正左獨家的goods不是x japan tee
而是toshi feat.yoshiki的原創tee (tee上寫了「Bon Courage Japan」)
仲有相內黑色果支螢光棒就是會場限定版了

本寫真亦確定有cd(收錄「星空のネプチューン / Spring Request(春の願い英語バージョン)」)
必入!

原來場內仲有賣舊dvdbox、水晶鋼琴隻cd及舊goods.....
快d搞第二回預約仲好啦...

拍賣投得額分別是:

asia tour(門票,酒店,機票,後台)
420萬

yoshiki襯衫
160萬

鼓棍、水晶擺設(toshi歐洲手信)、簽名tour pass
100萬

仲有抽籤for神秘live的門票(5名)
(即27號的a-nation.....)

----------------------------------------------------------------------------------------

佢咁樣回應即係十成十係a-nation啦

Yoshiki (YoshikiOfficial) on Twitter

Cool!! Love you too Thailand!!! RT@Babytuk@YoshikiOfficial We r X......we love you http://t.co/vhdtmva
Flag this media
Lockerz
22 Aug via web

!!! RT@kyohei0903 @YoshikiOfficial 27日のライブは味の素スタジアムで確定ですか!?

Finally...we can see you!! 10/28 Seoul!! Love you!!RT@_hurrygoround @YoshikiOfficial 19日、韓国の新聞によっちゃんのインタビューが載ったよ! http://t.co/v33ncuF

http://twitter.com/#!/YoshikiOfficial

----------------------------------------------------------------------------------------

■タワーWEBニュースの週間アクセス・ランキング
タワーレコードWEBニュースの8月15日~8月21日集計のアクセス・ランキングに「 X JAPAN、伝説の解散ライヴ&〈DAHLIA TOUR FINAL〉DVDが復刻」が1位にランクイン。
詳しくは↓へ
http://tower.jp/article/news/81478

■パチスロXJAPAN

●パチスロ新台『パチスロ X JAPAN』の機種情報を公開しました。
詳しくは↓へ
http://www.sankyo-fever.co.jp/
http://legend-x.jp/

●パチスロXJAPAN 通常時⇒BIG⇒ART(無敵な夜)⇒強行突破(上乗せゾーン)の動画。
詳しくは↓へ
http://www.youtube.com/watch?v=l3_hTIFMIIA

SANKYO パチスロ新機種「パチスロX JAPAN・強行突破」内覧会
http://www.pachinko-club.com/machine/607445_exhibition

X JAPAN・強行突破(SANKYO)
http://www5.nikkansports.com/pachink...ves/20746.html

■チャリティーオークション

●YOSHIKIさんのドラムスティックとYOSHIKITTYが
チャリティーオークションに出品されました。

Yoshiki直筆サイン入りツアー使用ドラムスティック
http://page3.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/c288331268

Yoshiki 直筆サイン入り Yoshikitty (ヨシキティ)
http://page3.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/c309680901

此篇文章於 08-23-11 11:08 PM 被 爽神 編輯。
爽神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-11, 11:03 PM   #877
爽神

引用:
作者: ch1o3 查看文章
衰d諗..當初如果唔係X解散..佢的確都無咩可能攪得成VUK
如果2者比..我一定係揀X..
所以失望都要架喇...

我唔介意依2首唔算VUK喇...出2隻SINGLE算囉...
而家x不停炒冷飯,反而我想聽vuk d新野

舊 08-24-11, 01:20 PM   #878
ch1o3
Senior Gamer
XXX

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: 爽神 查看文章
而家x不停炒冷飯,反而我想聽vuk d新野
前提係YOSHIKI有時間攪VUK D野先得@@"
我諗就算講出新野...都會係出X先
始終X JAPAN無論知名度OR搵錢度都多過VUK...
ch1o3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-11, 11:39 PM   #879
爽神

引用:
前提係YOSHIKI有時間攪VUK D野先得@@"
我諗就算講出新野...都會係出X先
始終X JAPAN無論知名度OR搵錢度都多過VUK...
我講得唔好...
應該話係想聽佢vuk錄好左而冇公開/未公開哂既野(所以可以話係新野)
好似佢myspace果堆歌既full ver., vuk-r full ver., rosa原版full ver., 果首疑似抄襲iv既歌既full ver, vuk法文歌etc....

x d野翻兜得太勁啦,夠膽死同一條list玩足兩年...
一堆經年歲月已經變左舊歌既歌都話係"新曲"...
只要係未出碟/配信佢就可以話係新曲...
例如jade 09出仲講緊係"新曲",仲有疑似想洗底翻兜既iv...

雖然又有fans受落叫佢地唔好出新野....

此篇文章於 08-24-11 11:43 PM 被 爽神 編輯。
舊 08-24-11, 11:44 PM   #880
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
我講得唔好...
應該話係想聽佢vuk錄好左而冇公開/未公開哂既野(所以可以話係新野)
好似佢myspace果堆歌既full ver., vuk-r full ver., rosa原版full ver., 果首疑似抄襲iv既歌既full ver, vuk法文歌etc....

只要係未出碟佢就可以話係新曲...
例如jade 09出仲講緊係"新曲",仲有疑似想洗底翻兜既iv...

佢個setlist既歌....是但一首冇左都嘈到拆天

舊 08-25-11, 01:40 AM   #881
爽神

引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
佢個setlist既歌....是但一首冇左都嘈到拆天
最衰就係咁...
難聽d講而家黎緊果隻new album其實都只算係best album...

我幸不得佢地成條list轉哂搞真正既new album tour,保留返幾首必唱既就算
當然,要佢地真係us market成功,咁就好大機會有2nd new album....

話哂而家果堆野真係loop左好多年啦.....
你睇佢地對上一次既日產live既入座率
就知根本再唔出新野連日本市場都頂唔到幾耐,只會不停流失fans...

奈何我見由其是係香港....
真係好多唔想佢地出新野既fans
郁d改動下就話唔夠懷念...乜乜物物...好不知所謂
重組左都已經4年,到底懷念夠未啊,就黎變唱懷舊金曲果d老餅啦
反而日本fans好多都係樂見佢地出新野,唔想佢地再炒冷飯

此篇文章於 08-25-11 01:52 AM 被 爽神 編輯。
舊 08-25-11, 01:46 AM   #882
爽神

ToshI:YOSHIKIをゲストに招いたディナーショーで連弾披露 「世界の頂点目指す」と決意新た
https://www.finn.ne.jp/user.cgi?fanc...eList&public=1

Yoshiki (YoshikiOfficial) on Twitter

I can't read... translate it please! http://bit.ly/pahArI
23 Aug via web

I can read this! http://bit.ly/oFAZyh

Wow... it's cool! But what is it... above Xjapan? http://bit.ly/oxpfdM Xjapanの上にあるものは何だろう?!
Flag this media
TwitPic

http://twitter.com/#!/YoshikiOfficial

Japanese rock group X-Japan praises K-Pop and its artists
http://www.allkpop.com/2011/08/japan...nd-its-artists

X JAPAN「韓国の歌手は尊敬に値する」
http://www.chosunonline.com/entame/20110823000064
-
日文版

感覺上泡菜仔又起度認屎認屁,成篇野重點都唔係落起X度...
而係吹噓自己韓國明星有幾把炮,有幾得到人認同...

Billboard Korea
http://billboard.co.kr/v1/news_view....05&i=19451&v=1 (有intview片)
http://billboard.co.kr/v1/news_view....05&i=19464&v=1
http://billboard.co.kr/v1/news_view....61&i=19471&v=1
http://billboard.co.kr/v1/news_view....61&i=19472&v=1
http://billboard.co.kr/v1/news_view....61&i=19475&v=1
http://billboard.co.kr/v1/news_view....61&i=19476&v=1
http://billboard.co.kr/v1/news_view....61&i=19478&v=1
-
唔好問我點解明明同一單野可以分咁多條link出黎講...
我都唔知呢d文字係講緊乜....

■大島暁美さんのロックンロール日記
8月23日に更新!
8月19日サマソニに出演されたx japanの事が掲載!
http://www.esp.ac.jp/oshima/rr_diary/2011/1108.html

舊 08-25-11, 02:35 AM   #883
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
最衰就係咁...
難聽d講而家黎緊果隻new album其實都只算係best album...

我幸不得佢地成條list轉哂搞真正既new album tour,保留返幾首必唱既就算
當然,要佢地真係us market成功,咁就好大機會有2nd new album....

就知根本再唔出新野連日本市場都頂唔到幾耐,只會不停流失fans...

重組左都已經4年,到底懷念夠未啊,就黎變唱懷舊金曲果d老餅啦
因為日本果邊成日有得聽live, 香港都係得果兩場

舊 08-25-11, 07:59 AM   #884
爽神

引用:
因為日本果邊成日有得聽live, 香港都係得果兩場
日本咁多場都有片睇,場場都重重覆覆
就算冇親身去當地睇過都會覺得悶啦....
我真係唔明果堆友心態到底係點...
更甚既有d係去埋日本追live都講得出咁既野

舊 08-25-11, 09:02 AM   #885
ch1o3
XXX

引用:
我講得唔好...

只要係未出碟/配信佢就可以話係新曲...

其實yoshiki出野慢就係人都知架喇...
唯有正面d諗希望佢慢功出細貨...
雖則可能對我依d庸材黎講唔會聽得出有幾大分別 -__-
或者咁講...我其實係比較重視佢地ge存在多過佢地所做出黎ge成果..
所以我會想yoshiki有時間都可以多d休息..演藝生涯可以長d...

至於vuk d野呢...我諗真係唔好抱太大期望..
如果full ver.一早攪掂就唔會收埋咁耐啦
所以有可能根本到依家都未"完成"ge..(同樣係基於yoshiki所謂完美主義)
再加上x復活左就更加無了期
預期話唔期待不如話唔敢再期待

X d野o係我地角度就話唔算新
但我諗對一d外國新接觸到佢地ge fans就唔係架喇
始終所謂"新歌"都係為左推出國際...以佢不停去tour..吸納左一定fans之後..
可能會有真正新野ge...(望就咁望)

同埋我覺得fans唔多唔小唔想X變都係同hide有關喇
或者..無論係X定係FANS都會希望同hide仲有聯系掛..
如果要o係舊歌度揀d必玩ge出黎..揀下揀下就會揀晒架喇
舊 08-25-11, 09:32 AM   #886
ch1o3
XXX

引用:
最衰就係咁...

佢話新ALBUM係新舊歌50/50架麻
即管睇去點5050法
俾佢當埋JADE,IV,WITHOUT YOU都係新..再加埋SCARLET LOVE SONG
唔知佢會揀邊4首舊呢..

我覺得o個班死話唔想變ge多數都係鍾意hide多過X ge人
因為真係好多唔理性ge fans會覺得如果唔玩番舊歌就係唔記得左hide
舊 08-25-11, 11:33 AM   #887
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
即管睇去點5050法
俾佢當埋JADE,IV,WITHOUT YOU都係新..再加埋SCARLET LOVE SONG

我覺得o個班死話唔想變ge多數都係鍾意hide多過X ge人
因為真係好多唔理性ge fans會覺得如果唔玩番舊歌就係唔記得左hide
咁不如叫佢地聽番hide solo既野算啦

舊 08-25-11, 12:35 PM   #888
爽神

引用:
即管睇去點5050法

IV
Without you (個人覺得呢首有機會冇/只收錄起日文new album)
Jade
Born to be free
Scarlet love song
Sugizo new song
Unreleased new song (呢首似空頭支票)

都已經7首\/

舊 08-25-11, 04:07 PM   #889
ch1o3
XXX

引用:
又唔得喎
佢地可能唔單止係hide迷..又同時要係X迷
事實係有人覺得yoshiki唔提起hide就係唔記得左hide
舊 08-25-11, 04:13 PM   #890
ch1o3
XXX

引用:
IV
Without you (個人覺得呢首有機會冇/只收錄起日文new album)
Jade
Born to be free
Scarlet love song
Sugizo new song
Unreleased new song (呢首似空頭支票)

都已經7首\/
真係慘..我已經連born to be free都遺忘左
至於你講ge 2首新歌...
你估可以成功收錄埋ge機會有幾大呢
我依家簡直係唔敢信佢攪得掂
舊 08-25-11, 07:37 PM   #891
爽神

引用:
真係慘..我已經連born to be free都遺忘左
至於你講ge 2首新歌...
你估可以成功收錄埋ge機會有幾大呢
我依家簡直係唔敢信佢攪得掂
sugizo果首暗示得太明顯,所以係一定有
(eg: 日產live講到明佢有新曲、sugizo blog講自己搞緊X新曲既pre-production)

果首un-released song就難講d啦...
真係得一篇interview佢有提過,係我記性好記得乍,大把人都唔知有呢件事存在

BTW, hksa email左黎話團購既飛係坐位...
其實我仲驚,如果中間係free standing....咁坐位唔洗問就係斜階啦....如果係咁就中伏

舊 08-25-11, 08:30 PM   #892
wudad
Junior Member

註冊日期: Jul 2011
好彩冇團購
姐係11月場live 會有未聽過的新歌??
wudad 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-11, 08:40 PM   #893
大家樂職員
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
其中一個原因佢地係咁炒冷飯﹐ 我覺得係因為係佢地未舉行過live既地方﹐ 個到既fans對舊歌仍然有狂熱既需求。 例如南美個D餓左好多年既﹐ 當中又好多係未根本無去過X既live ,咁佢地當然會想聽X既"best collection" ﹐所以D老本可以繼續番兜。

但我地呢D幸福D既﹐ 去過live既﹐ 或者跟左好多年既﹐ 又或者日本fans , 都開始覺得復出4年都炒緊冷飯係唔可以接受。

都係個句啦﹐ 我個人覺得唔係hide唔hide既問題﹐ 係你真係有需要出多D新作﹐ 搞作多D音樂方面﹐ X JAPAN as a whole band既野。 而家我真係覺得只係Yoshiki's band, 仲過份過當年Dahlia比人話yoshiki獨裁既年代。家下除左toshi仲有半個角色之外﹐ sugizo heath pata完全係配角。我自問係要求高﹐ 所以我都會比較有hide同無hide既作品既各方面﹐ 但係對於X JAPAN 我係想有更加多音樂上既推出。

舊 08-25-11, 09:31 PM   #894
Tadzio
Junior Member

註冊日期: May 2009
引用:
其實yoshiki出野慢就係人都知架喇...
唯有正面d諗希望佢慢功出細貨...
雖則可能對我依d庸材黎講唔會聽得出有幾大分別 -__-
或者咁講...我其實係比較重視佢地ge存在多過佢地所做出黎ge成果..
所以我會想yoshiki有時間都可以多d休息..演藝生涯可以長d...

至於vuk d野呢...我諗真係唔好抱太大期望..
如果full ver.一早攪掂就唔會收埋咁耐啦
所以有可能根本到依家都未"完成"ge..(同樣係基於yoshiki所謂完美主義)
再加上x復活左就更加無了期
預期話唔期待不如話唔敢再期待

X d野o係我地角度就話唔算新
但我諗對一d外國新接觸到佢地ge fans就唔係架喇
始終所謂"新歌"都係為左推出國際...以佢不停去tour..吸納左一定fans之後..
可能會有真正新野ge...(望就咁望)

同埋我覺得fans唔多唔小唔想X變都係同hide有關喇
或者..無論係X定係FANS都會希望同hide仲有聯系掛..
如果要o係舊歌度揀d必玩ge出黎..揀下揀下就會揀晒架喇

agree, you must love him very much.
Tadzio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-11, 09:33 PM   #895
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 大家樂職員 查看文章
其中一個原因佢地係咁炒冷飯﹐ 我覺得係因為係佢地未舉行過live既地方﹐ 個到既fans對舊歌仍然有狂熱既需求。 例如南美個D餓左好多年既﹐ 當中又好多係未根本無去過X既live ,咁佢地當然會想聽X既"best collection" ﹐所以D老本可以繼續番兜。

但我地呢D幸福D既﹐ 去過live既﹐ 或者跟左好多年既﹐ 又或者日本fans , 都開始覺得復出4年都炒緊冷飯係唔可以接受。

都係個句啦﹐ 我個人覺得唔係hide唔hide既問題﹐ 係你真係有需要出多D新作﹐ 搞作多D音樂方面﹐ X JAPAN as a whole band既野。 而家我真係覺得只係Yoshiki's band, 仲過份過當年Dahlia比人話yoshiki獨裁既年代。家下除左toshi仲有半個角色之外﹐ sugizo heath pata完全係配角。我自問係要求高﹐ 所以我都會比較有hide同無hide既作品既各方面﹐ 但係對於X JAPAN 我係想有更加多音樂上既推出。
但如果真係有心係美國發展, 係時候要搞新野喇....美國競爭大, 唔搞多D新野好快就會....

舊 08-26-11, 12:37 AM   #896
爽神

引用:
作者: wudad 查看文章
好彩冇團購
姐係11月場live 會有未聽過的新歌??
根據以下呢段:

――韓国公演を紹介すると。

「私たちは公演ごとに最善を尽くす。いままで聴かせたことのない新曲も演奏する予定だ」。

就係有既....不過聽住先好啦...
日產live咪又係開左空頭支票

引用:
作者: Tadzio 查看文章
agree, you must love him very much.
難聽d講,再係咁唔嗲唔吊時間好快過
拖下拖下就50歲架喇,襯而家仲起碼講得上半個黃金時期就快手快腳了...

我諗起07年新年佢上果個占卜節目,個占卜師已經話緊佢不停浪費光陰....

引用:
但如果真係有心係美國發展, 係時候要搞新野喇....美國競爭大, 唔搞多D新野好快就會....
佢地d野對於美國聽眾黎講仲係好新既
我亦唔介意佢地起world tour搞d best song live
但實際上出新野既進度極慢,所以對於日本fans黎講,真係好有昆錢厄飯食之嫌啦

當然...諗返轉頭由佢地改名做x japan之後開始已經係咁...
隻dahlia心水清既fans都會發覺根本就係一隻best album黎...
因為d歌幾乎全部都係single出過哂,仲要出左極耐
其實佢地係冇變過架,以前就係咁

舊 08-26-11, 09:12 AM   #897
ch1o3
XXX

引用:
sugizo果首暗示得太明顯,所以係一定有
(eg: 日產live講到明佢有新曲、sugizo blog講自己搞緊X新曲既pre-production)

果首un-released song就難講d啦...
真係得一篇interview佢有提過,係我記性好記得乍,大把人都唔知有呢件事存在

BTW, hksa email左黎話團購既飛係坐位...
其實我仲驚,如果中間係free standing....咁坐位唔洗問就係斜階啦....如果係咁就中伏
完全地覺得依度好需要你d消息XD
我諗我係睇過都唔會記得o個d人...

SGZ新歌都有D期待...因為佢都係半個古典人..
希望會加入YOSHIKI以外GE古典元素..

唉...一講起場LIVE就真係好煩躁...
雖則一早已經諗住去排通頂..但我實在頂唔順CN LIVE

引用:
作者: 大家樂職員 查看文章

我認同o係外國tour黎講係有必要唱番舊歌呢..
但我覺得依家yoshiki / X 太重視歐美等ge外國市場喇
所以相對地會有咁多好似我地咁期待佢地有新作ge人
作成x ge fans...我的確係好想佢地可以衝到出去...
但又好矛盾希望佢地可以多d做新野...
唔知係咪大部份人都好似我咁架呢
舊 08-26-11, 09:21 AM   #898
ch1o3
XXX

引用:
...

難聽d講,再係咁唔嗲唔吊時間好快過
拖下拖下就50歲架喇,襯而家仲起碼講得上半個黃金時期就快手快腳了...

我諗起07年新年佢上果個占卜節目,個占卜師已經話緊佢不停浪費光陰....

...
我知點解我會對佢地再無咩期望喇...
可能因為我一直都覺得佢地解散左o個陣已經過左黃金期!!
所以依家我只係望佢地存在得耐d

占卜個節目我都有睇過呢...
仲記得有問佢會唔會結婚之類..個占卜師都幾有趣

浪費時間依一點呢...如果當時人唔認同GE話
我地都無咩可以做到

p.s.希望大家唔好介意我太多野講...因為平時無人同我傾X JAPAN..好孤單
舊 08-26-11, 01:21 PM   #899
爽神

引用:
我知點解我會對佢地再無咩期望喇...
可能因為我一直都覺得佢地解散左o個陣已經過左黃金期!!
所以依家我只係望佢地存在得耐d

占卜個節目我都有睇過呢...
仲記得有問佢會唔會結婚之類..個占卜師都幾有趣

浪費時間依一點呢...如果當時人唔認同GE話
我地都無咩可以做到

p.s.希望大家唔好介意我太多野講...因為平時無人同我傾X JAPAN..好孤單
無任歡迎喎
好難得呢個thread有討論,平時都淨係得我貼野
仲要難得既係各位既討論水平都唔算低

唔係話臭串定乜
始終香港班fans大部分都係嚇死人
有d forum既討論睇到我嘔血

其實平時都冇乜人同我傾x
你想同人傾但人地又未必有興趣想傾
由其是d比較冷知識既野

舊 08-26-11, 03:02 PM   #900
ch1o3
XXX

引用:
無任歡迎喎
好難得呢個thread有討論,平時都淨係得我貼野
仲要難得既係各位既討論水平都唔算低

唔係話臭串定乜
始終香港班fans大部分都係嚇死人
有d forum既討論睇到我嘔血

其實平時都冇乜人同我傾x
你想同人傾但人地又未必有興趣想傾
由其是d比較冷知識既野
其實我都o係度做左cd rom一排架喇
o係度知道好多X JAPAN ge消息真係好開心!!
要多謝你1路都update!

其實唔止香港架...我有時都會上大陸d forum望下
都幾......哈哈哈
我覺得依度各位c兄都好理性呢..

btw..有無睇過:: (關於Blood Red Dragon)
http://www.youtube.com/watch?v=yuhXbJNu8BU
好似係上次yoshiki同stan lee出席comicono個陣派左本應該係推廣用ge成品俾fans
佢有逐頁影同埋講內容..但係我英文聽唔明...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「福山芳樹香港演唱會2015~Rock4ever~」2015年3月8日開催決定! money 日本動漫畫討論版 257 03-12-15 09:57 PM
***濱崎步專區*** (vol.2) ~Asia Tour 2008~ 即將發售 darkvolver Neo Music UNIVERSE 1002 04-13-09 02:37 PM
[演唱會] [4 Oct] The Tour of MISIA Discotheque Asia 2008 - HONG KONG 完滿結束 shingo512 Neo Music UNIVERSE 32 11-04-08 12:14 AM
KOTOKO ASIA TOUR 2007 IN TAIWAN 強化人間ですの~★ 日本動漫畫討論版 26 07-01-07 11:29 PM
Robin Gibb 再來!! Magnetic Tour 2006 Asia t-cup Neo Music UNIVERSE 2 10-25-06 01:10 PM

現在的時間是 04:13 PM

手機版 | APP版