Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-07-04, 09:06 AM   #1
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
大家對搭飛機有冇恐懼?

雖然搭過唔少
但係到依家都仲係幾驚
每次架機有o的搖我都會好緊張
緊張到心跳加快、手汗都出晒...

雖則話飛機意外比陸上交通意外仲少
但係我都仲係咁...
有冇方法可以克服呢種恐懼?

p.s.如果香港、澳洲之間有鐵路連接我諗就算耐我都會揀鐵路...

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 09:12 AM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
次次都抱必死決心

舊 12-07-04, 09:13 AM   #3
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
都慣了, 頭幾次都會有少少緊張, 而家正牌搭飛機多過搭船.

要分散自己的注意力, 例如看動畫, 小說, 聽歌, 打機等

Rice

舊 12-07-04, 09:13 AM   #4
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
雖然話空中交通意外比陸上交通意外少,不過當發生空中意外就會好大鑊...實有人死咁滯。
我都搭過幾次,不過可能o個陣時細,唔識得驚,而且仲覺得好好玩添。
而家大個左,好次會驚死左少少,所以亦會揀航空公司。
如果驚的話,可以試下o係飛機度睡覺,醒後就到目的地,幾好呢。
唔得的話,可以o係飛機度睇戲、打機、聽歌,分散注意力。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 09:32 AM   #5
Cagalli
Insane Gamer
蘿莉正太主義

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Metal Gear NT
p.s.如果香港、澳洲之間有鐵路連接我諗就算耐我都會揀鐵路...
Off-topic: 如果真係有港澳鐵路, 在路軌攪馬拉松一定會成為創舉
Cagalli 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 09:51 AM   #6
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: Cagalli
Off-topic: 如果真係有港澳鐵路, 在路軌攪馬拉松一定會成為創舉
起碼有幾百公里, 這是超級馬拉松了~~
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 09:59 AM   #7
Metatron
God of Gamer
^o^)/\(^o^

3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
都應該不下50次
不過都短途,吃完東西睡一下就到了

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 10:07 AM   #8
ahleung
The One
Bannnned

數數埋埋原來我都搭左12次, 但仍然係咁驚, 而且可以話係越搭越驚......
我好想去歐洲, 但而家既我根本無可能頂得順十幾個鐘航程.
舊 12-07-04, 10:17 AM   #9
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
都慣啦
每年最少都搭1次以上
多數要長途
驚係會有少少架啦
放鬆d訓食下睇下書好快就落機

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 10:19 AM   #10
須滕京一
Game Master

引用:
作者: ahleung
起碼有幾百公里, 這是超級馬拉松了~~
止唔止幾百公里啊
去澳洲以我記得就5個幾鐘
飛機成千幾km/h
須滕京一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 10:30 AM   #11
miss enya
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2002
一年坐2次...唔覺得驚=.= 覺得好悶就真
澳洲to香港9個hrs 悶到死..
miss enya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 10:35 AM   #12
【麥斯】
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

註冊日期: Jan 2002
飛機我都坐過幾次了, 都是大陸的短途客機, 航程都是一, 兩個小時左右,
回想第一次坐的時候, 心中都沒什麼恐懼的感覺, 之後的當然都無啦,
在飛機上可以做的事不外乎玩玩 GBA, 聽聽 MP3 , 或者小睡一下等等.
【麥斯】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:22 AM   #13
肥仔
Game Master
食力坐館!!!

註冊日期: Apr 2004
坐過10次左右...都冇乜話驚唔驚架啦...
反而唔係太鐘意飛機D位窄,想郁個身都郁唔到好多,成日攪到自己好[猛憎]
所以我如係日本國内移動既時候都會揀火車,至少可以係車内走動一下.
雖然由朝頭早坐到天都黑

舊 12-07-04, 11:26 AM   #14
暴走EVA初號機
Crazy Gamer
炸彈x7

註冊日期: Apr 2002
恐懼就唔會既
不過一上一落耳仔會勁痛
都幾甘架
暴走EVA初號機 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:31 AM   #15
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
撘飛機就唔會點驚,
但有時遇到d機可能個減壓系統可能唔係咁好,
係臨降落時我隻耳仔就會好痛、好痛。

話時話你地最唔鐘意係邊間航空公司?
我就最唔鐘意國泰。
d空姐好似對香港人特別無禮貌。
(純粹個人感覺)

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:54 AM   #16
垣野
Crazy Gamer
唯美主義

冇恐懼,食下飛機餐,睇下空姐

ヒカル
垣野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:56 AM   #17
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 須滕京一
止唔止幾百公里啊
飛機成千幾km/h
詳細我唔知呀, 所以我說"起碼"嘛~~
舊 12-07-04, 11:56 AM   #18
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: 須滕京一
止唔止幾百公里啊
飛機成千幾km/h
澳洲要接近8-10小時.
冇千幾, 一般Ground Speed 900多km/h而已

Rice

此篇文章於 12-07-04 11:59 AM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:59 AM   #19
Metatron
^o^)/\(^o^

3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
最唔鐘意evergreen\

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 11:59 AM   #20
ahleung
The One
Bannnned

但當架飛機上下chok果陣都唔驚架咩? 講緊係chok到屁股離開座椅, 純綷靠seat belt扯住果隻喎. 真係當坐過山車?
舊 12-07-04, 01:00 PM   #21
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
搭飛機我成日都會頭痛 /\

舊 12-07-04, 01:12 PM   #22
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
如果一覺訓到落機都好...但係問題係飛機上我訓唔著...(就算前一晚冇乜點訓都係)
而且都訓唔到咁耐啦,要食飛機餐o架嘛~

依家揀我都儘量揀搭國泰...
1.我覺得國泰機師技術唔錯,起飛、降落都飛得穩定o的 (Qantas好似話落就落,唔係慢慢o黎咁...)
2. o的戲好似新o的,好睇o的
3.空中小姐靚o的 (外國航空公司為o左貫徹平等,有好多空中嬸嬸...)

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-04, 01:35 PM   #23
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: ahleung
但當架飛機上下chok果陣都唔驚架咩? 講緊係chok到屁股離開座椅, 純綷靠seat belt扯住果隻喎. 真係當坐過山車?
我試過飛機遇氣流急降幾百米, 係突然驚那一陣, 跟住繼續睡大覺

Rice

舊 12-07-04, 01:50 PM   #24
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
試過去旅行飛機遇氣流撼親添
回程,仲可以點?

舊 12-07-04, 01:56 PM   #25
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: riceking
我試過飛機遇氣流急降幾百米, 係突然驚那一陣, 跟住繼續睡大覺

Rice

論壇跳轉

現在的時間是 05:30 AM

手機版 | APP版