Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-25-13, 12:59 AM   #1176
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013

唔通呢種就係香港人縱容梁班子無能施政的惡果?
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 03:22 PM   #1177
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
http://hk.news.yahoo.com/%E6%88%BF%E...053621380.html
引用:
房署研專上學歷申請公屋扣分

審計報告發現,大量單身公屋申請人申請公屋時是學生,或者現時有專上或以上學歷。房署說,無意改變18歲可以申請公屋的資格,但會研究專上或以上學歷的申請人會被扣分。
單身公屋申請人近年持續攀升,截至今年三月底,輪候冊上有11萬2千宗這類申請。審計署發現,1/3的單身申請人申請公屋時是學生,4成7人有專上或以上學歷。房屋署說,申請公屋的資格會維持在18歲,但專上或以上學歷日後有可能被扣分。
審計報告亦發現,房署上個年度抽查新的公屋申請,揭發3成半是虛假申請,但到上樓前才抽查,只能發現約百分之2是假個案。議員要求加強前期抽查,避免輪候冊太長,但房署說有資源才可以做。
房署重申,抽查是為了提高阻嚇性,在上樓前他們會再核實申請人資格。
公屋係留俾

舊 11-25-13, 03:30 PM   #1178
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
而家有唔自願唔加薪排公屋
遲d會唔會有唔升大學排公屋?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 03:34 PM   #1179
Thaws
God of Gamer

PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
都痴線, 幾多大學生出黎戊左幾年都仲係萬幾野丫, 市區樓已經唔講
大西北仲有幾多租係唔過5K丫, 定係房署想個個租劏房波D劏房丫

已經唔係用脫唔脫節黎形容
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 03:35 PM   #1180
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
有病,大把近十幾年大學畢業重慘過D綜緩

舊 11-25-13, 04:28 PM   #1181
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
https://www.youtube.com/watch?v=zMFbGd5XPmg

哩套戲好嘢呀.
你日做夜做搵得個萬幾二萬益d地產佬.不如申請綜援好過啦.
而家做唔到最有錢人.就一定要同人鬥窮.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 06:31 PM   #1182
メソウサ
The One

http://inews.mingpao.com/htm/INews/2...5/gb11305p.htm
引用:
港濃煙吹深圳 林鄭表抱歉 (13:05)

政務司長林鄭月娥對早前打鼓嶺廢料廠發生火警,濃煙吹至深圳影響當地居民,表示不好意思。
林鄭月娥在深港合作會議後見記者,她表示雙方同意研究成立工作小組處理跨境污染問題,環境局稍後會跟進。

林鄭月娥說,自己參與港深合作6年多,兩地合作已由經貿轉到環保等民生方面,雙方將在現有基礎上加強合作,共同處理污染問題。她又對早前打鼓嶺廢料廠發生火警,濃煙吹至深圳影響當地居民表示不好意思。

深圳市長許勤則期望,兩地加強邊境地區的環保合作,將級別提升,即時通報消息。

(即時新聞)
上面日日吹落泥係唔係要切腹?

舊 11-25-13, 07:05 PM   #1183
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
而家最要支援係唔夠窮申公屋又買唔起私樓果班,佢仲要踢多d人入坑sosad

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 08:04 PM   #1184
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: メソウサ 查看文章
http://inews.mingpao.com/htm/INews/2...5/gb11305p.htm

笑話黎架?a

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-13, 11:54 PM   #1185
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:

你唔明架啦

刷鞋刷到出面啦

北京D塵吹到去日本又唔見日本叫中國道歉
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-13, 12:44 AM   #1186
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
讀咁多書做咩呢
努力讀書既捱到死還債供樓
無讀書既輕輕鬆鬆咬老綜住公屋
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-13, 12:24 PM   #1187
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
明報新聞網

http://news.mingpao.com/20131126/gaa1h.htm

深校收雙非 准來港升中
港式課程增200學額 雙非家長稱次選

【明報專訊】雙非兒童湧港讀書「迫爆」北區,港府昨日與深圳市政府簽署合作協議,擴大深圳民辦小學(即私校)的「港人子弟班」可取錄雙非童,並改名為「港籍學生班」,又准許入讀的雙非童參與香港升中派位。當局同時宣布下學年深圳新增一校開辦港籍學生班(增至共7間),提供100至200個學額,每年學費介乎8000至3萬元人民幣(部分學校已包括宿費),政府不會提供資助。

港府承認新增的200個學額,對比上學年(2012/13年)1.6萬名跨境學生,數目有很大差距,但會視乎情調節。

辦「港籍學生班」 6校變7校

服務跨境童的國際社會服務社,發言人對新政策表示歡迎,但認為學額不足。有雙非家長分別表示,擔心深圳學校的師資和學生質素不及本港小學,故不會考慮報讀;或除非子女被派往上水以外的香港小學,為免上學交通不便,才考慮返深圳入學(見另稿)。

政務司長林鄭月娥昨在政府總部與深圳市長許勤主持深港合作會議,會上港深簽署了3份合作協議,包括增進科技園與前海合作、加強港深兩地旅遊聯繫,及落實雙非學童在深圳讀港式課程的安排(見表)。

深圳原有6間學校辦港人子弟班,包括羅湖港人子弟學校、深圳東方香港人子弟學校、北大附中深圳南山分校、深圳清華實驗學校、深圳市耀華實驗學校及深圳市福田區麗中小學,共提供1400個學額。連同下學年增設的學校,令開辦港籍學生班學校增至7間。

近4年160人獲派港中一

有關學校原意是取錄港人子女,課程內容續可銜接本港中學,兩地政府昨簽署協議後,明文規定這些學校可取錄雙非童,並改名為港籍學生班,即時生效。以往雙非童不能參與香港升中派位,新協議則列明,雙非童若報讀上述課程,將可參與本港派位。教育局補充,自2010至2013年,共有約160名深圳學生(前港人子弟班學生)獲派香港中一學位。

林太﹕與1.6萬跨境生仍有距離

教育局昨並宣布,深圳市福田區南開學校已獲准於下學年開設港籍學生班,預料提供100至200個學額,但未公布分佈於什麼年級。林鄭月娥說,新增的200學額對比上學年有1.6萬名跨境生來港讀書,數字上仍有很大差距。

教局:深負責運作 港專業支援

教育局發言人補充,深圳市教育局會負責港籍學生班的日常運作和監察,香港教育局則會在課程規劃及與本港課程銜接方面提供專業支援,並安排有關學校與香港學校配對為姊妹學校,在教學和師資培訓上交流。

就這些港籍學生班會否進一步增加學額,教育局稱,學校會按實及學額需求調節。年學費1.2萬元人民幣的羅湖港人子弟學校,港方校長廖翔顯說,該校現有24班港籍學生班,每班約有40名學童,料校方仍可容納多3、4班,但受地方所限,未必可加開至30班,若要短期內增設新校舍有一定困難。他續稱,該校目前逾60名教職員均為內地教師,難以聘請薪金高近1倍的港人教師,但強調課程與香港課程無異,建議教育局可為該校教師提供英語及上課技巧培訓。
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-13, 09:09 PM   #1188
メソウサ
The One

舊 12-10-13, 12:17 AM   #1189
Alpha
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2012
Alpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-13, 01:57 AM   #1190
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
都係藍色順眼

舊 12-10-13, 09:45 AM   #1191
david
The One

抽氣扇!

應該貼翻幾張星星貼紙上去扇葉上面嘛!

紅色太刺眼,通常都係危險警告,又或者垃圾快餐連鎖店先會用咁搶O既紅色。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-13, 01:27 PM   #1192
Alpha
Crazy Gamer

舊 12-20-13, 11:37 AM   #1193
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
我頂佢今日SSP一出地鐵站有2隻支那走狗係度舉旗反法輪功

俾埋D核突支那STYLE我睇

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-13, 05:16 PM   #1194
怪盜小G
しゃろとも

(綜合報道)(星島日報報道)英國首相卡梅倫周三表示,由於英國對羅馬尼亞和保加利亞國民的工作限制在明年一月一日撤銷,當局將會盡快立法阻止該兩國勞工在英享受「福利旅遊」,又直指英國不歡迎沒有貢獻的人。

卡梅倫上月宣布將採取措施要求歐盟勞工申領英國福利需要等待三個月。消息人士稱,英國原定在明年中才推行有關法案,但卡梅倫周三表示希望法案能推前在明年元旦實施。

卡梅倫在聲明中表示:「加快展開新限制可減少英國對歐盟移民的吸引力。我希望發出明確的訊息,英國對商務採取十分開放態度,但不歡迎沒有貢獻的人。」根據民意調查,大部分英國人不希望進一步開放勞工市場,讓更多東歐勞工湧入英國。英國在二○一五年舉行大選,保守黨支持率落後,逼使卡梅倫對東歐勞工採取行動。

香港呢??

舊 12-21-13, 08:43 PM   #1195
Alpha
Crazy Gamer

女模全裸彩繪遭圍觀 當場露三點

http://www.backchina.com/news/2013/12/21/275990.html

呢樣野值得本土學習
舊 12-22-13, 12:06 PM   #1196
怪盜小G
しゃろとも

YO~有兩隻支那山寨香港人直昇機失事死鬼左

最好依家係落馬州果堆懶死既支那賤種炒車死哂佢

舊 12-22-13, 04:37 PM   #1197
雷切爾
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2013
170個 得返41定47個支那留係落馬州屈錢=.=
雷切爾 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-13, 04:55 PM   #1198
david
The One

其實O個班廢渣係唔係已經非法居留喇?

---
舊 12-22-13, 11:49 PM   #1199
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
原文:http://kohoiming.mysinablog.com/inde...ticleId=703653

急症室濫用之最

話說有一日返工,急症室依舊人山人海,一切都無變。睇傷風咳嘅人繼續嚟,呃病假嘅繼續呃,不耐煩嘅病人繼續怒罵醫護人員...但係呢個時候,大夫遇上咗一個令人想翻枱嘅症!

真係估唔到而家D人竟然喪到咁,連俾蚊針完好痕都要嚟急症室。真係火都滾,睇佢嗰撻「蚊爛」,連個一毫子咁大都無,有幾痕咁巴閉?難得佢又咁好耐性,排四五個鐘都誓要見到醫生為止!呢D人係咪得閑得濟,抑或因為屋企熱無冷氣,就嚟醫院嘆下免費冷氣?最賤格就係佢係綜援人士,連一百元收費都免埋。難怪佢肯排咁耐,又有冷氣嘆,又有藥膏攞,仲要完全免費添!

香港政府實在太鍾意慷納稅人之慨喇,大大舊錢咁俾班大食懶,一年出十三個月糧,仲要通處貼廣告叫市民唔好歧視綜援人士。而家唔係香港人冷血,而事實係好多綜援人士都懶到出汁,有手有腳,身體健康,得嗰四五十歲,有工唔去搵,成日流連急症室,睇埋晒D無關痛癢小毛病,一方面浪費社會資源(即係我地交嘅稅),二方面間接剝削埋真正有需要嘅病人。有D再卑鄙D嘅綜援人連做義工都唔想去做,隔幾日就嚟急症室呃病假。

唔好講乜野人有三衰六旺,做人要有同情心。我諗除咗社工外,我地呢行對綜援人士嘅認識比任何行業都要多,邊D人真係有需要,邊D人濫用綜援我地識得分。呢班人加埋大陸新移民絕對有能力拖垮香港公共醫療,甚至整個香港社會經濟。當然,有好多人根本就係身份重疊--領綜援的新移民!唔怪得班大陸人成日話香港係福地喇,領一個月綜援,夠養上面D親戚朋友一年了!真係一人得道,雞犬升天!!唉,阿爺要用人海戰術踩平香港,將香港大陸化,香港人自求多福啦!

原文:http://kohoiming.mysinablog.com/inde...ticleId=673823

香港公共醫療就快完蛋了

大家對以下現象有乜野感覺?急症室排隊要等四至六個鐘;照個(非緊急)超聲波要等半年;(非緊急)電腦掃描或者磁力共震要等大半年至一兩年不等;有奇難雜症排專科期要等兩三年;割個包皮要等五六年;就算生癌排期做手術都要等六至八個星期先有得做。大家覺得以上現象合理嗎?上面所講的「非緊急」嘅意思係無即時生命危險咁解,並唔代表真係可以等咁耐。唔係危言聳聽,公營醫療真係就快玩完...

香港的公共醫療係十個煲九個蓋已經好耐。但係近年仲多咗一班新勢力,誓要踩平香港醫療為止,佢地就係我地偉大祖國嘅同胞。我每日診症無數,但係近日粗略統計過,每日睇的症平均超過一半,最嚴重的時候甚至試過超過三份二係大陸同胞。

大陸人成日話香港人歧視佢地,但係佢地有無諗過點解呢?空穴來風,事必有因。病每個人都有,睇病亦都好應該,但係大陸人就偏偏鍾意濫用醫療服務不但止,仲要嚟濫用急症室!我都唔知點解,可能中華民族就有這種劣質基因。舉例子俾大家聽:

1.四十餘歲大陸女士,由個香港人老公陪同,嚟睇頭暈。問佢暈咗幾耐,答話十幾年!問佢之前有無睇過醫生,答話無!再問佢點解十幾年到今日先嚟睇,答話因為落咗嚟香港!真係俾佢吹到「啤」一聲!第一,暈咗十幾年,有幾急要嚟急症室?第二,原來睇病個原因唔係因為個病,而係因為香港睇醫生免費。(因為佢老公係攤大手板攞綜援之輩,急症室嗰一舊水收費都豁免埋!)

2.十幾歲黑口黑面十問九唔應的大陸仔,由個操不純正廣東話的阿媽陪住,嚟睇頭痛。問佢痛咗幾耐,答話幾日。問佢有無咳呀痰呀流鼻水發燒等徵狀,答話全部都有。咁簡單唔使讀醫都知係傷風感冒啦。但係個阿媽呢個時候竟然要求話照下個腦,話頭痛咗幾日,唔知會唔會生瘤!同佢解釋極都唔信,係都堅持要照。當然又俾佢吹到「啤」一聲啦!第一,傷風感冒嚟急症室已經夠缺德。第二,生乜野腦瘤可以生到傷風感冒咁樣?第三,唔信醫生就唔好嚟睇,唔好睇完唔肯幫你個衰仔照腦就潑婦罵街咁!要照都係照你個腦,而唔係個細路個腦!

3.三十餘歲女士,操一口不純正兼夾雜鄉音的國語,又係嚟急症室睇傷風咳喎!問佢乜事唔舒服,點知佢一句就頂過嚟:我唔識聽你地D話,你可唔可以講國語?當然又俾佢吹脹,不過今次唔係「啤」一聲,而係「X」一聲!(大家自己發揮想像力,諗下X係乜)簡直開玩笑,叫晒全部香港人講國語嚟就你好唔好?香港醫生讀英文的,不過用廣東話溝通都絕對無問題,精通兩文三語的都有不少,但係要我地用D咁唔純正兼夾雜鄉音的普通話嚟解釋俾你聽點解傷風嚟急症室係濫用;點解排隊要排幾個鐘;點解傷風唔使照肺;點解傷風藥唔會開幾個星期咁多俾你;真係有D難度。咁多不滿,不如滾返大陸睇啦!

4.四十餘歲年屆更年期的大陸阿姑,指住大脾話摸到舊野,驚生野,要照X光。問佢舊野有幾耐,答話有咗好多年。叫佢指舊野嚟俾醫生檢查下,摸唔到。再叫佢指清楚D位置,再摸都係搵唔到佢所講嗰舊野。再問佢係咪真係有舊野,答話係呀,(開始吹水)不過舊野有時出現有時消失,總之醫生我想照X光啦,你幫我照啦。最後一次叫佢指舊野俾醫生檢查下,檢查過有先決定照唔照X光。點知有人發火,潑婦罵街,鬧乜野無病你估我好想排幾個鐘嚟睇,睇完又無得照X光,係咪歧視我地大陸人,歧視我地攞綜援。「啤~~~」無得救。

5.嘩,終於回到香港!六十歲男士,大便有血幾個月,自己到私家醫院做了腸鏡,電腦掃描,証實了係大腸癌。病人,老婆,三名子女一齊集在診症室內見醫生。急症室無乜可以幫手,唯有轉介去外科專科。其中一個仔拉醫生埋一邊問話排期到真係做到手術要大約幾耐。答佢話可能要三至四個月,建議如果負擔到就一定要到私家,趁未擴散前割清佢。個答案真係好殘忍,個仔聽完眼都濕晒,喊住口話做腸鏡電腦掃描已經用晒積蓄,山窮水盡先會嚟公立醫院,等幾個月,等得嚟都擴散晒了。唉...無辦法,醫生都好想幫到病人,無奈資源錯配,加上大量資源被濫用,現在仲要多咗批大陸同胞,醫生又可以做到什麼?

以上情節都係真人真事,只有部分年齡性別有所改動。點解香港人咁憎大陸人呢?係咪有人應該自己反省下?唔好以為俾咗一百元,或者有張身份証就大晒咁。

舊 12-23-13, 12:06 AM   #1200
david
The One

[忽思邏輯MODE]#1至4要包容,#5係個別事件。[/忽思邏輯MODE]

---

論壇跳轉

現在的時間是 02:10 AM

手機版 | APP版