Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-31-06, 04:05 PM   #1
Nieh
Junior Member

註冊日期: May 2006
Question 還有誰記得"A-CLUB"這本雜誌?

雖然我開始懂性時A-CLUB已經步入晚年
但我覺得A-CLUB跟現在的雜誌很不同
它也代表了上世紀末本地動漫迷的取向及生態
(以前大家會花很長時間討論研究一部作品,
新一代只會花時間去問那裡有BT Seed, 快d快d)
A-CLUB實在很有收錄入Wiki的價值

http://zh.wikipedia.org/wiki/A-CLUB

各位應該知道得比我多,不妨過去補充一下。
即使重寫也無任歡迎(反正我寫得並不是太好)。

還有就是:假如各位仍收藏著A-CLUB的話,不妨挑些較特別的封面來scan並放上去(尤其是有夜骷髏做封面的)

為了方便大家,我已經在flickr開了帳戶,大家也可以將封面upload上去
http://www.flickr.com/photos/upload/

id: aclubphotos
password: acgfan
Nieh 目前離線  
舊 05-31-06, 04:12 PM   #2
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
手頭上仲有兩期

a-club真係好睇過依家d所謂動漫雜誌好多 bbbb

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 05-31-06, 04:16 PM   #3
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
自從我阿媽買過一期俾我(小四小五時)之後,
(我都唔知點解會買俾我XD)
之後,都有追開(大約追左兩三年)
可惜依家放哂係人地屋企XD"

舊 05-31-06, 04:21 PM   #4
superexpress
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2003
我就是由第273期開始購買至最後一期(第352期),不過於二零零二年暑假從網上徵求後,便取得了多本「陳年」的《A-Club》,其中更有第一期的第一版,可惜這批不是很齊全。
superexpress 目前離線  
舊 05-31-06, 04:22 PM   #5
岸邊露伴
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=92069

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線  
舊 05-31-06, 04:24 PM   #6
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
http://zh.wikipedia.org/wiki/A-CLUB
全盛時期的編輯部成員

* 斑腩〔負責內容:〕
* Author〔負責內容:〕
* 赤目黑龍〔負責內容:〕

又係 赤目黑龍??

信長 目前離線  
舊 05-31-06, 04:28 PM   #7
岸邊露伴

引用:
作者: 信長
全盛時期的編輯部成員

* 斑腩〔負責內容:〕
* Author〔負責內容:〕
* 赤目黑龍〔負責內容:〕

又係 赤目黑龍??
有乜出奇

(廣告)
岸邊露伴 目前離線  
舊 05-31-06, 04:42 PM   #8
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
我手頭上還有一些很舊的期
這雜誌的興衰也許正正是現今出版業的寫照呢
鐵之侍 目前離線  
舊 05-31-06, 06:05 PM   #9
梅佬

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Nieh
雖然我開始懂性時A-CLUB已經步入晚年
但我覺得A-CLUB跟現在的雜誌很不同
它也代表了上世紀末本地動漫迷的取向及生態
(以前大家會花很長時間討論研究一部作品,
新一代只會花時間去問那裡有BT Seed, 快d快d)
A-CLUB實在很有收錄入Wiki的價值

各位應該知道得比我多,不妨過去補充一下。
即使重寫也無任歡迎(反正我寫得並不是太好)。

還有就是:假如各位仍收藏著A-CLUB的話,不妨挑些較特別的封面來scan並放上去(尤其是有夜骷髏做封面的)

為了方便大家,我已經在flickr開了帳戶,大家也可以將封面upload上去
http://www.flickr.com/photos/upload/

id: aclubphotos
password: acgfan
Upload 左5張上去
梅佬 目前離線  
舊 05-31-06, 06:07 PM   #10
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我重有101期打後o個d,不過比d模型責住抄返出來比較有困難

舊 05-31-06, 07:07 PM   #11
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
A-club d封面都係搵插畫師自行描畫(雖然我唔知有無侵犯版權),剩係呢點都覺得佢好有個性.

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線  
舊 05-31-06, 08:25 PM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

唔講埋之後本ACTION?不過好似出幾期就玩完了......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 05-31-06, 10:59 PM   #13
Nieh

已移除訊息

此篇文章於 06-19-07 06:28 PM 被 Nieh 編輯。
Nieh 目前離線  
舊 05-31-06, 11:00 PM   #14
Nieh

已移除訊息

此篇文章於 06-19-07 06:28 PM 被 Nieh 編輯。
Nieh 目前離線  
舊 05-31-06, 11:06 PM   #15
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
我還有齊創刋號至終刋號
不過已經入了倉中

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 05-31-06, 11:08 PM   #16
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
我是由第1期開始購買
妤似是zz gundam cover
tallken 目前離線  
舊 05-31-06, 11:23 PM   #17
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: mikemike
我還有齊創刋號至終刋號
不過已經入了倉中
我都齊晒
而且仲係書架上~

舊 05-31-06, 11:31 PM   #18
岸邊露伴

引用:
作者: jaVaj ◣
唔講埋之後本ACTION?不過好似出幾期就玩完了......
創刊號訂好出版日期做完宣傳竟然臨陣脫腳
以為本書會流產點知只後來又出得成
不過前後只係出左一期貨仔咁大把
如此往績實在不值一提

(廣告)
岸邊露伴 目前離線  
舊 05-31-06, 11:33 PM   #19
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
其實因咩事會冇左a-club
好記得細過個陣因為封面買左幾期
到e+返睇都覺得佢講既內容好正
GateHacker 目前離線  
舊 05-31-06, 11:35 PM   #20
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
讀者不停流失再加本書質素下降咁上下啦...

舊 05-31-06, 11:49 PM   #21
Nieh

已移除訊息

此篇文章於 06-19-07 06:29 PM 被 Nieh 編輯。
Nieh 目前離線  
舊 05-31-06, 11:50 PM   #22
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
有得上網收料 又快又詳盡 仲有幾多人會花錢買書睇呀...
話時話 d h game雜誌死晒未呀?
izumo 目前離線  
舊 05-31-06, 11:53 PM   #23
naco
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Rance
讀者不停流失再加本書質素下降咁上下啦...
A-CLUB後期越賣越貴,加上當時日動畫誌內容亦不足以充實A-CLUB內容。
如果其他內容多過介紹動畫內容的話,一本兒童週刊已夠位擺了。
不過無左A-CLUB真係好可惜,當時稿費要去到鰂魚涌攞,好遠呢

舊 06-01-06, 04:08 AM   #24
HTW
Game Master
(;´Д`)ハァハァ

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: naco
A-CLUB後期越賣越貴,加上當時日動畫誌內容亦不足以充實A-CLUB內容。
如果其他內容多過介紹動畫內容的話,一本兒童週刊已夠位擺了。
不過無左A-CLUB真係好可惜,當時稿費要去到鰂魚涌攞,好遠呢
貴又係真呀.
最終賣成$30一本,一個月的投資夠買本日本書咯.

我都儲o左好多期,由141至約29x,全部都係由舊書檔買...

_\      \  Q:為何擦邊的色情物會叫作"糟糕物"呢?
 \  /   \| SAKURA is not a M⊙NS†ER.
 |   〞  〝 | A:因為「やばい」.
 | \\  ﹏   |_
 |  \\    | |我的bloghttp://hk.myblog.yahoo.com/htw-animax
HTW 目前離線  
舊 06-01-06, 04:22 AM   #25
奇妙Go1

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
無記錯
A-CLUB應該有14年前以上
本書厚度有GAME通信咁上下, 每期皆有日本本土FIGURE界消息
對番上次睇, 係介紹"冒險少女娜丁亞"果時期了....
奇妙Go1 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 06:53 PM

手機版 | APP版