Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-27-18, 12:47 PM   #501
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: gingq7 查看文章

成件事錯晒的源頭應該係一開頭Thanos唔用石只用拳頭就KO Hulk,令強度失衝

Hulk>Thor >>>>秒殺Cap A = Ironman>其他人 係咁多集以來的基本 (Spiderman大約等如Cap A; Dr.Strange太屈,唔識計,隨時打贏Hulk)
Thanos冇戴手套都能輕取Hulk唔係原作漫畫已經係咁咩
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 12:55 PM   #502
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
掉翻轉唔通你地認為作為last boss 1on1要靠石先打得贏佢地?

由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 01:12 PM   #503
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Kain 查看文章
掉翻轉唔通你地認為作為last boss 1on1要靠石先打得贏佢地?

由手機版發出
不如咁睇

用返片頭嗰句 "Let him have some fun",基本上越多石嚮手就越屈機: Space 可以令你停(?)或打唔中, Reality 可以出替身, Time 可以回帶自我回復, Mind 可以控制住你和/或同伴互片(?)

Thanos 都係想過吓癮,等你班友以為有得打.....

舊 04-27-18, 01:28 PM   #504
gingq7

其實我都唔知可唔可以理解為MCU的Thanos其實真係好人黎,
基本上只要對手投降或無力反抗,佢都唔會下殺手,成套戲親手殺的就只有Loki和Gamora,而如果唔係Loki假投降,應該都唔似會殺佢

所以打拳頭交下下都留力? XD
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 01:33 PM   #505
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: gingq7 查看文章

其實我都唔知可唔可以理解為MCU的Thanos其實真係好人黎,
基本上只要對手投降或無力反抗,佢都唔會下殺手,成套戲親手殺的就只有Loki和Gamora,而如果唔係Loki假投降,應該都唔似會殺佢

所以打拳頭交下下都留力? XD

對班 Asgardian 又唔似係咁噃

可能佢諗當集齊晒六粒石,今日唔殺你,留番條命仔去等最後「大抽奬」啦~ 

舊 04-27-18, 01:54 PM   #506
Kain

反而我覺得

反而我覺得mad titan仲mad過漫畫
唔係為自慾私利
唔係鐘意殺戮
唔係毫無感情
亦唔係果d咩其實佢先係愛得最深,忍痛殺人
純粹因為佢mad

由手機版發出
舊 04-27-18, 02:28 PM   #507
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kain 查看文章
反而我覺得

反而我覺得mad titan仲mad過漫畫
唔係為自慾私利
唔係鐘意殺戮
唔係毫無感情
亦唔係果d咩其實佢先係愛得最深,忍痛殺人
純粹因為佢mad

由手機版發出
所以個結局......

科爭少少解救全宇宙,跟手見 Thanos 好悠然自得咁坐嚮度,享受全宇宙「感謝」嘅時候

做觀眾真係無言——暗中準備睇 post-credit同埋買票睇下集

舊 04-27-18, 03:55 PM   #508
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
點解
點解 Thanos 可以好準咁知道五粒石嚮邊,尤其係宇宙飄流緊嗰粒 Space 先誇
可能Thanos同我地一樣,有睇齊所有MCU電影... 認真來講,有人的地方,就有可能洩露秘密。

嚴重劇透,慎入
我試吓重整一下成個MCU的infinity stones過程,不過可能好多錯。

1. 喺Cap第1集,二次大戰時,Red Skull搵到Terraract(Space stone),結果Red Skull被傳送到不知名空間。而Space stone被當年的SSR喺海打撈翻嚟,後來SSR變身為SHIELD。
2. 喺Avengers第一集,Thanos搵(A3先解釋)Loki去搵space stone,佢先比支Scepter佢防身,而支Scepter就係鑲左粒Mind stone(咁當然冇交待點得到粒Mind stone)。結果Loki得不嘗失,連Mind stone都冇埋。所以佢殺Loki真係好有理由。
3. 而本來另一粒Aether(Reality stone)一直喺Asgard,喺Thor第2集,Malekith想去搶,結果失敗,而Sif同Volstagg就送粒Reality stone去Collector度保存。Space stone就保留喺Asgard。
4. 喺Cap第2集,HYDRA自SHIELD手上得到Mind stone,用來對人做實驗,結果Scarlet Witch同Quick Silver兩姊弟從中得到力量。
5. GotG第一集Star-Lord出場就係搵Orb(Power stone),而同佢爭的Ronan同Gamora就係Thanos派嚟,結果Star-Lord用完粒Power stone就比左Nova Corps保管。
6. Avengers第2集,粒Mind stone用左來做出Vision(加上其他人的AI)。其實而家咁諗,會唔會因為Scarlet同Vision的力量都係來自Mind stone,所以好自然咁互相吸引,咁樣可以好完美咁解畫咗抽取自漫畫的情侶關係。
7. Doctor Strange用Eye of Agamotto(Time stone)對付Dormammu。
8. 喺Thor第3集,Loki偷走Space stone。
9. Infinity War之前(從對白中得知),Thanos毀滅咗Xandar,得到Power stone(1)。
10. Infinity War開場,得到Space stone(2)。Thanos點知?咁會唔會係Prince of Lies又玩出賣呢?究竟最後係點解畫,未到最後最後,都有無盡可能。
11. 跟住打紐約想搶Time stone,未得手,仲喺Dr. Strange度。
12. 去蘇格蘭搶Vision的Mind stone,未得手,仲喺Vision度。
13. 去Knowhere Collector,得到Reality stone(3)。
14. Soulstone其實Gamora曾經知道下落,不過佢實際係同Thanos作對,所以毀滅左張地圖,但佢變成唯一知道下落的人。Thanos亦用佢得到Soul stone(4)。
15. 喺Titan,Thanos得到Time stone(5)。
16. 最後Wakanda,得到Mind stone(6),win。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:24 PM   #509
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 王小虎 查看文章
認真來講,有人的地方,就有可能洩露秘密。
你係咪想講......
Skrull?! (其實亂估)
疑點係 Thamos 點識得 Tony Stark 㗎?

此篇文章於 04-27-18 04:29 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:37 PM   #510
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 王小虎 查看文章
可能Thanos同我地一樣,有睇齊所有MCU電影... 認真來講,有人的地方,就有可能洩露秘密。

嚴重劇透,慎入
我試吓重整一下成個MCU的infinity stones過程,不過可能好多錯。

1. 喺Cap第1集,二次大戰時,Red Skull搵到Terraract(Space stone),結果Red Skull被傳送到不知名空間。而Space stone被當年的SSR喺海打撈翻嚟,後來SSR變身為SHIELD。
2. 喺Avengers第一集,Thanos搵(A3先解釋)Loki去搵space stone,佢先比支Scepter佢防身,而支Scepter就係鑲左粒Mind stone(咁當然冇交待點得到粒Mind stone)。結果Loki得不嘗失,連Mind stone都冇埋。所以佢殺Loki真係好有理由。
3. 而本來另一粒Aether(Reality stone)一直喺Asgard,喺Thor第2集,Malekith想去搶,結果失敗,而Sif同Volstagg就送粒Reality stone去Collector度保存。Space stone就保留喺Asgard。
4. 喺Cap第2集,HYDRA自SHIELD手上得到Mind stone,用來對人做實驗,結果Scarlet Witch同Quick Silver兩姊弟從中得到力量。
5. GotG第一集Star-Lord出場就係搵Orb(Power stone),而同佢爭的Ronan同Gamora就係Thanos派嚟,結果Star-Lord用完粒Power stone就比左Nova Corps保管。
6. Avengers第2集,粒Mind stone用左來做出Vision(加上其他人的AI)。其實而家咁諗,會唔會因為Scarlet同Vision的力量都係來自Mind stone,所以好自然咁互相吸引,咁樣可以好完美咁解畫咗抽取自漫畫的情侶關係。
7. Doctor Strange用Eye of Agamotto(Time stone)對付Dormammu。
8. 喺Thor第3集,Loki偷走Space stone。
9. Infinity War之前(從對白中得知),Thanos毀滅咗Xandar,得到Power stone(1)。
10. Infinity War開場,得到Space stone(2)。Thanos點知?咁會唔會係Prince of Lies又玩出賣呢?究竟最後係點解畫,未到最後最後,都有無盡可能。
11. 跟住打紐約想搶Time stone,未得手,仲喺Dr. Strange度。
12. 去蘇格蘭搶Vision的Mind stone,未得手,仲喺Vision度。
13. 去Knowhere Collector,得到Reality stone(3)。
14. Soulstone其實Gamora曾經知道下落,不過佢實際係同Thanos作對,所以毀滅左張地圖,但佢變成唯一知道下落的人。Thanos亦用佢得到Soul stone(4)。
15. 喺Titan,Thanos得到Time stone(5)。
16. 最後Wakanda,得到Mind stone(6),win。
基本上都係正如閣下所解釋

不過補充下

Nova Corps同Xandar淚目,明明喺漫畫Xandar係同Kree帝國平起平坐嘅宇宙強國嚟嘅,連出場機會都冇就被Thanos收咗皮。

Thanos原本派Loki去地球搵Space Stone/Tesseract俾佢,點知Loki任務失敗,Space Stone落入Asgard手中。不過就算知道Space Stone喺Asgard入面,一直以嚟Thanos按兵不動,一直等到Odin駕崩同Asgard亡國先肯郁手,好明顯Thanos係十分之顧忌Asgard嘅力量。

Marvel迷亦推測,除咗Odin之外,Thanos亦非常顧忌Ancient One嘅龐大魔力。雖然話Doctor Strange係極度屈機,不過終究始終係新手,戰鬥經驗尚淺,Thanos反而容易應付Strange。

以Thanos一貫只殺一半人數嘅作風,可能Xandar同Asgard仍然有一半人被Thanos故意放生而得以重建家園,未至於完全被滅族。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:50 PM   #511
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
咁......
最強嘅應該係科把新鎚,集齊六粒石都擋唔到
因為
Stormbreaker同金手套都係同樣由矮人匠鑄造,所以雷神先去整新武器。因為佢知你乜差武器都無,就算想去阻止Thanos收石頭都盞送死。

引用:
另外......

吐糟/挑 take :唔係話 Vision 個身係 Vibranium 做,二來又可以自由改變密度,點解會畀敵人插得入㗎?
因為

地球嘅Vibranium本身係嚟自外太空嘅隕石。呢啲物料喺太空可能俾喺地球更加容易採集,外星敵人有抗衡到Vibranium嘅武器唔出奇。

舊 04-27-18, 05:02 PM   #512
Game Master

某戰犯行為及下集關係

當大家都鬧緊Star-Lord EQ低搞到闖禍,不過其實呢啲會唔會係最終勝利嘅關鍵呢?

之前準備喺Titan星迎戰Thanos前,Doctor Strange用時間石去推算所有未來嘅可能性。結果喺1400萬嘅可能性中搵到唯一一個可以打敗Thanos嘅機會。

呢個唯一可能性流程如下:

1. 跟Star-Lord嘅作戰執行

2. Star-Lord情緒暴走令作戰失敗

3. Thanos要脅以時間石交換Tony性命

4. 交出時間石,Tony生還

5. Thanos收集六粒聖石,進行「彈指大抽獎」。Tony生還。

不過喺太空船嘅時候,Strange仍然好堅定地話為咗保護時間石,就算犧牲Tony同蜘蛛仔佢都會做。咁點解之後會突然180度態度轉變,咁願意為咗救Tony而交出時間石呢?

好明顯Strange係喺推算未來時見到Tony先至係致勝嘅關鍵,

Strange臨變成灰前同Tony講咗句「It is the only way」,即係Tony生還先有機會。

可能Tony會同下集另一個關鍵人物Captain Marvel有互動都未定。

舊 04-27-18, 05:04 PM   #513
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
吾係因為 亡刃 把刀有破壞復原能力咩? 佢都比自己把刀破不死身

我估皇妹已經backup 左 Vision 思想

此篇文章於 04-27-18 05:08 PM 被 sgouki 編輯。
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 05:08 PM   #514
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
基本上都係正如閣下所解釋

不過補充下

Nova Corps同Xandar淚目,明明喺漫畫Xandar係同Kree帝國平起平坐嘅宇宙強國嚟嘅,連出場機會都冇就被Thanos收咗皮。

Thanos原本派Loki去地球搵Space Stone/Tesseract俾佢,點知Loki任務失敗,Space Stone落入Asgard手中。不過就算知道Space Stone喺Asgard入面,一直以嚟Thanos按兵不動,一直等到Odin駕崩同Asgard亡國先肯郁手,好明顯Thanos係十分之顧忌Asgard嘅力量。

Marvel迷亦推測,除咗Odin之外,Thanos亦非常顧忌Ancient One嘅龐大魔力。雖然話Doctor Strange係極度屈機,不過終究始終係新手,戰鬥經驗尚淺,Thanos反而容易應付Strange。

以Thanos一貫只殺一半人數嘅作風,可能Xandar同Asgard仍然有一半人被Thanos故意放生而得以重建家園,未至於完全被滅族。
漫畫
我睇Nova時已係中後期,即係宇宙線停左好耐之後翻出的Annihilation, Annihilation Conquest等等一連串宇宙events(後來先補睇翻幾個Infinity Gauntlet系列events),所以睇的時候Nova Corps啱啱被滅團... 只係覺得Nova Corps好似Green Lantern Corps...

Kree會喺Captain Marvel出,Skrull好似都係,可能嘥咗(Secret Invasion)。

"如果"Fox個deal繼續延期,佢點都要開始諗Phase 4新戲,其中一個可能就係Nova。其實今次就係一個好機會,個頭盔自動飛落地球,Richard Rider又好,Sam Alexander又好。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 05:42 PM   #515
Kain

其實係人都知
DS知道獻石先有得贏
所以觀眾都唔會意外整個咁既end
因為DS已經講左會贏
如果無左睇未來呢一段
家陣成個世界既觀眾應該世界大戰抹黑宇宙了can you feel緊

Btw呢段我仲以為佢會講贏既機會係零呀

此篇文章於 04-27-18 05:48 PM 被 Kain 編輯。
舊 04-27-18, 08:31 PM   #516
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
雖然電影版唔同原作,猩猩唔係為溝女而做野

但結局大爆射之後一副進入賢者mode既款基本上一樣

DS睇到既唯一一個勝機應該好可能就係比猩猩射爆爽完之後放下屠刀黎個SAVE LOAD大法

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 11:40 PM   #517
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
:)

DS睇到既唯一一個勝機應該好可能就係比猩猩射爆爽完之後放下屠刀黎個SAVE LOAD大法
呢個

可能Doctor Strange喺交出時間石前喺個石頭做手腳。

Thanos而家可以用呢粒石回帶幾分鐘,但可能Doctor Strange識得更加複雜嘅術式,安排一去到指定時間,就令時間石強行回帶去到前幾日,甚至前幾年都仲得。

當然,同RPG術式一樣,施咒時間越長,啟動時間就要需時,同埋可能需要其他額外材料,所以先要Tony生存先得,要佢周圍搜集呢啲材料。

舊 04-28-18, 11:45 AM   #518
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
睇完,好想睇返黑豹。不嬲都唔锺意大堆頭。將action 变成slg 也不錯看。

舊 04-28-18, 01:25 PM   #519
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

不過喺太空船嘅時候,Strange仍然好堅定地話為咗保護時間石,就算犧牲Tony同蜘蛛仔佢都會做。咁點解之後會突然180度態度轉變,咁願意為咗救Tony而交出時間石呢?

好明顯Strange係喺推算未來時見到Tony先至係致勝嘅關鍵,

Strange臨變成灰前同Tony講咗句「It is the only way」,即係Tony生還先有機會。

可能Tony會同下集另一個關鍵人物Captain Marvel有互動都未定。
漏咗個tag sorry
tony

下集有冇機會魔改nebula 

另外iron spider某一幕令我諗起呢隻嘢

此篇文章於 04-28-18 04:53 PM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 03:41 PM   #520
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
樓上個quote好似甩左spoiler....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 04:35 PM   #521
Game Master

喂樓上,tag spoiler啊!
由手機版發出
舊 04-28-18, 04:37 PM   #522
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
睇完,感覺係DC點追……睇完呢套D戰鬥處理,特別覺得蝙蝠俠可憐……

舊 04-28-18, 06:01 PM   #523
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
劇透

唔知係咪漫畫裏面有典故. 但soul stone個獲取方法好突然又好求奇.

Iron Man套甲太超現實, 個人唔太喜歡. 但同thanos打時D combo招幾型

Valkyrie女戰士唔知去左邊.

如果 Doctor Strange 可以靠預視未來去爭取勝機, 咁其實而家thanos都可以?

無睇漫畫, 但一路聽thanos+6粒infinity stone既能力都覺得太屈機. 正如而家嚮電影咁, 你一拳打埋去, 佢將你變做幻影穿過去又得, 拆散成一粒粒(仲要未死)又得, 將你封入牆又得. 咁仲打條毛? Avengers可以反勝先至唔合理.

原來下集要等成年.

ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 06:03 PM   #524
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
漫馨提示: 今晚明珠930做CA2
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 08:56 PM   #525
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:(
我剩係想知東尼下一集係咪要用泰坦星既資源一個人整架宇宙戰艦出黎返鄉下

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Avengers, Infinity War, Marvel

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
FS: 全新 Hottoys Hot Toys Avengers Ironman Mark VII 7 連會場 Bonus Part chanchan456 買賣專區 0 06-07-13 10:23 PM
[醫生與我] 私家病房的雙重人格患者Part 1留醫+Part 2食藥 DTS OR AC3 照相館 11 12-21-08 11:06 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
請問邊度仲有HG超人情景扭蛋part 1&part 2賣?How much? kan666 收藏品討論版 1 10-05-03 12:47 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 05:16 AM

手機版 | APP版