Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-07-09, 02:15 PM   #1
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
想問下各位有關低層住宅嘈音既問題

尋日上水顯峰睇樓

有個單位低層既

價錢格局都ok

但係對出有個巴士站

想問有無邊位知果頭好唔好住??

夜晚嘈音問題嚴唔嚴重??=3=

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-09, 03:06 PM   #2
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
你唔怕蚊咬?
雖然我唔清楚果邊環境
但對於巴士站應該都唔會安靜得去邊?

買樓?租樓?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-09, 03:10 PM   #3
怪盜小G
しゃろとも

買呀

不過諗住個海嘯會有海嘯價啦

點知個市好似不趺反升咁

舊 09-07-09, 03:37 PM   #4
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
買呀

點知個市好似不趺反升咁
已經上返一段時間啦

舊 09-07-09, 03:45 PM   #5
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
買呀

點知個市好似不趺反升咁
你遲左了...之前我都打算買返同區
點知...orz
一黎樓價升返d
二黎想搵交通方便少少都冇

依家
一係焗住買 <~~冇乜好野揀
一係換區 <~~唔想太偏遠,但自己又鼻敏感

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 09-07-09, 07:42 PM   #6
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
買就遲左啦...
最緊個炒風已經番左黎
不過如果真係有需要住的話, 都無得講

低層比我既感覺唔係嘈音問題最嚴重
因為總可以整到隔音玻璃 (不過會有另一D問題, EG, 要開冷氣之類)

我覺得最嚴重就係...
虫鼠問題, 無咩太陽 (OR得某D時間先有)....
空氣又局過人 (如果係屋宛就更加啦)

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-09, 07:51 PM   #7
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: irismong 查看文章
買就遲左啦...
最緊個炒風已經番左黎

因為總可以整到隔音玻璃 (不過會有另一D問題, EG, 要開冷氣之類)

我覺得最嚴重就係...
空氣又局過人 (如果係屋宛就更加啦)
咁5樓都唔多好~囧

舊 09-07-09, 08:12 PM   #8
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
買就遲左啦...
最緊個炒風已經番左黎

我覺得最嚴重就係...
空氣又局過人
(如果係屋宛就更加啦)
呢幾個對我黎講都係大問題

引用:
咁5樓都唔多好~囧
所以我買樓一定揀中層 (10F~20F之間)
雖然行樓梯唔係咩壞事
但一諗起放工後就.............

GGF - 棄坑

舊 09-07-09, 08:21 PM   #9
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
咁5樓都唔多好~囧
5樓係絕對唔好啦!
除非你開揚吧.... 對街外, 前面無咩樓....
但係都無咩可能啦 @"@

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
呢幾個對我黎講都係大問題
如果屋企許可咪整隔音玻璃囉 ._.
不過最麻煩就係要成日開冷氣...

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 09-07-09, 08:36 PM   #10
怪盜小G
しゃろとも

引用:
5樓係絕對唔好啦!
除非你開揚吧.... 對街外, 前面無咩樓....
但係都無咩可能啦 @"@

如果屋企許可咪整隔音玻璃囉 ._.
不過最麻煩就係要成日開冷氣...
前面真係無樓既

對出一條馬路之後係巴士站>>後面係一間百佳>>屋邨

舊 09-07-09, 08:47 PM   #11
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
前面真係無樓既

對出一條馬路之後係巴士站>>後面係一間百佳>>屋邨
太陽呢 ._.?
向咩方向 ._.?
對街啊?
好大塵架喎 @.@

舊 09-07-09, 08:59 PM   #12
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
留意又到9/10股災月份

舊 09-07-09, 09:01 PM   #13
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
我住係超低層,可能已經習慣左,所以唔覺得有問題

舊 09-07-09, 11:05 PM   #14
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
我住係超低層,可能已經習慣左,所以唔覺得有問題
低層我好驚爆渠/塞左渠
聽埋唔少成屋野比D湧返上黎臭晒

我鐘意8樓以上

舊 09-07-09, 11:27 PM   #15
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
買呀

點知個市好似不趺反升咁
完左巧耐喇...
引用:
作者: 加量熱狗 查看文章
低層我好驚爆渠/塞左渠
聽埋唔少成屋野比D湧返上黎臭晒
所以據聞有d低層咸水/污水喉係獨立設置...a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-07-09, 11:44 PM   #16
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
個邊都唔嘈既,百和路唔多車行過.
巴士站應該唔多線+冷氣巴,應該唔多嘈.
不過買野就唔多方便,要返彩園村/去嘉褔村.
去火車站行又遠左dd.如有車好幾好,環境夠靜.

講真..我住上水到現在都冇咩去個邊.
心目中上水樓盤暫時得奕翠園複式.

此篇文章於 09-07-09 11:48 PM 被 カズキ 編輯。
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-09, 12:09 AM   #17
怪盜小G
しゃろとも

岩岩夜晚11點左右上去睇多次樓

發覺原來個巴士站無影響

最大影響係樓下條馬路成日有d大車駛過,同埋d剎車聲好煩,關哂窗都好覺

唔慣既話可能好難訓(我阿媽好醒訓)

不過如果要廿幾層果d就要俾多廿萬...............

引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
留意又到9/10股災月份
秋官幾時出桌球天王II

此篇文章於 09-08-09 12:11 AM 被 怪盜小G 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 09:45 PM

手機版 | APP版