Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-30-08, 05:53 PM   #1
kyu
God of Gamer
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
密 謀 火 併 14K   最 年 輕 僅 13 歲

密 謀 火 併 14K   最 年 輕 僅 13 歲
15 黑 少 年 一 網 成 擒
【 本 報 訊 】 兩 大 黑 幫 和 勝 和 及 14K 為 利 益 及 地 盤 之 爭 , 已 對 新 界 西 北 區 的 治 安 構 成 嚴 重 影 響 , 15 名 13 至 18 歲 和 勝 和 黑 少 年 , 昨 午 集 結 在 元 朗 西 菁 街 密 謀 火 併 14K 仇 家 , 被 執 行 反 罪 惡 的 警 員 一 網 成 擒 。 被 捕 人 士 其 中 10 人 是 區 內 的 中 學 生 , 成 員 最 小 的 13 歲 男 生 就 讀 中 一 年 級 , 他 們 在 復 課 前 夕 糾 眾 行 事 , 據 稱 是 響 應 大 佬 吹 雞 出 外 打 架 生 事 。

警 方 近 年 打 擊 新 界 西 北 區 黑 幫 的 新 策 略 , 是 落 重 藥 遏 止 青 少 年 集 結 , 但 凡 有 10 人 以 上 進 行 類 似 晒 馬 行 動 , 一 律 掃 蕩 。 05 年 12 月 , 一 名 18 歲 青 年 羅 慶 麟 , 途 經 昨 事 發 元 朗 西 菁 街 兒 童 遊 樂 場 , 一 言 不 合 即 遭 七 名 黑 幫 男 子 活 生 生 打 死 , 事 件 震 驚 社 會 。
昨 下 午 約 5 時 , 15 名 有 黑 幫 和 勝 和 背 景 的 青 少 年 , 同 樣 在 元 朗 西 菁 街 兒 童 遊 樂 場 集 結 , 這 次 糾 黨 目 標 是 向 另 一 幫 會 14K 進 行 報 復 行 動 。 現 場 消 息 稱 , 原 來 昨 晨 兩 名 和 勝 和 成 員 在 元 朗 大 陂 頭 遇 上 三 名 14K 成 員 , 兩 夥 人 一 言 不 合 即 大 打 出 手 , 和 勝 和 一 方 不 敵 被 擊 退 , 他 們 不 忿 被 毆 向 大 佬 「 子 樂 」 求 助 , 由 大 佬 吹 雞 召 集 幫 眾 。 「 子 樂 」 是 跟 隨 綽 號 「 仔 仔 」 四 二 六 紅 棍 。
事 發 時 , 該 堂 口 終 召 來 10 多 名 青 少 年 , 一 行 15 人 在 西 菁 街 兒 童 遊 樂 場 會 合 , 準 備 出 動 火 併 早 上 打 人 的 14K 三 名 成 員 , 元 朗 警 署 特 遣 隊 執 行 反 罪 惡 巡 至 , 將 一 眾 青 少 年 全 部 押 至 遊 樂 場 附 近 一 條 後 巷 進 行 查 問 。

(詳情請看蘋果報)
------------------------------------------------------------------------------------------
13歲的少年以為人多勢眾和武力解決問題,就在復活假期間為「綠林人士」服務
他們真的很天真,明知做出人多勢眾和武力解決沒有好下場,就不應該去做吧
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 05:56 PM   #2
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
乜香港仲有黑社會架?
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:00 PM   #3
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
全部拉去打靶好了...

舊 03-30-08, 06:06 PM   #4
siuj
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
引用:
作者: kcf1201 查看文章
乜香港仲有黑社會架?
點會無...
任何國家仲會有....

舊 03-30-08, 06:08 PM   #5
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: luciferdark 查看文章
全部拉去打靶好了...
認同X1
不過打靶都浪費左粒子彈呀

舊 03-30-08, 06:09 PM   #6
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
可惜...

應該打完兩敗俱傷先拉人

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:16 PM   #7
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
可惜...

應該打完兩敗俱傷先拉人
應該每人俾一把刀佢地自己搞掂

舊 03-30-08, 06:19 PM   #8
HFK
Banned

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: kcf1201 查看文章
乜香港仲有黑社會架?
考評局先係最大BOSS
HFK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 06:25 PM   #9
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
應該每人俾一把刀佢地自己搞掂
倒轉斬返過黎埋死

等佢地用拳頭打到死既死傷既傷再拎警棍抽水好過啦

舊 03-30-08, 06:55 PM   #10
Stephen
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
一年總有幾單呢d 新聞....已經無咩出奇了

舊 03-30-08, 07:27 PM   #11
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
當中有冇血流成河吧出手呢?

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:29 PM   #12
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
當中有冇血流成河吧出手呢?
哩d高人邊有咁易請倒出山

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:34 PM   #13
JoeII
Crazy Gamer
白痴、煩,請收嗲!

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDJoeII_Sawa
XBox Live GamertagJoeII
正歌一首

若路上未同伴到底 何必稱兄說弟

若命運未全部放低 閒雜事幹亦無謂
朋友情義 隨意去說說太容易
自己知 唯知己可以 有苦有難時 永不容辭
是知己 自己怎可以 到天塌下時 各做各事
若是任舊同伴跌倒 何必一起上路
在舊日是誰待你好 誰自問怕便停步
朋友情義 隨意去說說太容易>>
朋友情義 隨意去說說太容易
是知己甚麼都可以 到苦與難時 見真情時
是知己 甚麼都相似 有種得可以 才合我意

為什麼古惑仔冇新戲咁耐仲有d咁o既垃圾玩黑社會遊戲?都唔興啦~

此篇文章於 03-30-08 07:36 PM 被 JoeII 編輯。
JoeII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 07:40 PM   #14
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
放佢地一馬啦
學生

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 08:30 PM   #15
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: wyhone 查看文章
放佢地一馬啦
學生
無會考、唔係有為青年

等死啦

舊 03-30-08, 08:55 PM   #16
一葉草
Junior Member
追求夢想既凡人

註冊日期: Mar 2008
13歲出黎行,真係英雄出少年

舊 03-30-08, 08:59 PM   #17
圖騰製作中

引用:
作者: 一葉草 查看文章
13歲出黎行,真係英雄出少年
13歲不罕見啊。
正正係呢D童兵衰左多數只會守行為/男童院,先至可以成為縮埋係背後既「大佬」既愛將

「 子 樂 」 是 跟 隨 綽 號 「 仔 仔 」 四 二 六 紅 棍
黑社會人物綽號我聽唔少,咁刺激既都第一次

舊 03-30-08, 09:03 PM   #18
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
13歲不罕見啊。
正正係呢D童兵衰左多數只會守行為/男童院,先至可以成為縮埋係背後既「大佬」既愛將

「 子 樂 」 是 跟 隨 綽 號 「 仔 仔 」 四 二 六 紅 棍
黑社會人物綽號我聽唔少,咁刺激既都第一次
真係「前途無可限量」!!!lee d先勞起!!!

不過「仔仔」幾q丫…唔通叫樂威拿咩…

舊 03-30-08, 10:03 PM   #19
圖騰製作中

問題在於幾Q...

下次可能係...
我係14000 既小翼,有咩野搵我大佬「仔仔」!

舊 03-30-08, 10:08 PM   #20
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
成日聽到D number,其實咩叫426....

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-08, 10:14 PM   #21
圖騰製作中

引用:
作者: Wtak 查看文章
成日聽到D number,其實咩叫426....
三合會職位名稱及典故

紅棍(四二六)
四乘二十六加四等如一百零八﹐意指好似<水滸傳>一百零八個好漢0甘好打﹐其中武松手執紅棍﹐因而得名。通常是說『4+2+6=12』﹐底數簡稱『十二底』。

眾紅棍中最出眾則為“雙花紅棍”。

舊 03-31-08, 01:14 AM   #22
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
十幾人就叫晒馬~咁我在上水見到兩邊加埋成百人果d叫咩?

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 01:36 AM   #23
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
大家小心比人捉發言喎w
好易比人拉話你自稱三合會會員

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 02:26 AM   #24
御社神
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
三合會職位名稱及典故

紅棍(四二六)
四乘二十六加四等如一百零八﹐意指好似<水滸傳>一百零八個好漢0甘好打﹐其中武松手執紅棍﹐因而得名。通常是說『4+2+6=12』﹐底數簡稱『十二底』。

眾紅棍中最出眾則為“雙花紅棍”。

水壺傳都冇個好收場呢
御社神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-08, 03:01 AM   #25
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
其實係睇得Gundam00多.. 玩武力介入..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
13歲男生一拳打死15歲男生(圖) singingc ~清談館~ 64 01-03-08 07:21 PM
ビートマニアIIDX 討論區 8th style - 14 金寺稼動中 | 13 DistorteD 發售中 | 15 軍寺 12月稼動予定 Marco 街機心得交流討論區 1007 09-14-07 12:52 PM

現在的時間是 04:36 PM

手機版 | APP版