Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-23-08, 03:29 PM   #1
steve
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
Arc System 新作 BlazBlue

此篇文章於 01-31-08 08:09 PM 被 steve 編輯。
steve 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-08, 04:34 PM   #2
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Arc Sys你同我努力D整好一隻先講啦##########

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-08, 04:38 PM   #3
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
感覺上同ggxx 差不多~a

舊 01-23-08, 04:54 PM   #4
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
Arc Sys你同我努力D整好一隻先講啦##########
畫面望落靚過GG AC不少...HD對應

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-08, 04:55 PM   #5
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
Arc 公司.....希望走出新一絛路la..............
拉迪-史加羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-08, 10:32 PM   #6
fantast
↘SSR子宮3♪

註冊日期: Jan 2005
XBox Live GamertagFantasts
引用:
作者: Time 查看文章
畫面望落靚過GG AC不少...HD對應
arc sys做o既game畫面不嬲都覺得ok嫁
不過次次都用個屎忽黎做隻game會令人有D火滾o既感覺o者

2014/8/25 4:10am, 2014/9/6 4:30am, 2014/11/28 3:00pm, 2015/4/4 2:30pm, 2015/6/25 4:33am
2015/7/29 6:05pm, 2015/8/12 8:00am, 2015/8/22 12:00pm, 2015/9/4 11:20pm, 2015/9/6 4:29am
2015/9/7 1:16pm, 2016/3/19 3:01pm, 2016/4/18 10:26am, 2016/6/3 10:37am
fantast 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 01:09 AM   #7
knife-edge
Ultimate Gamer
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
非常期待
畫面仲靚過GG好多
樓上講野客氣d喎....我有玩開佢d game嫁

平衡度差唔代表遊戲性差嫁je

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win

此篇文章於 01-24-08 01:38 AM 被 knife-edge 編輯。
knife-edge 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 02:07 AM   #8
fantast
↘SSR子宮3♪

XBox Live GamertagFantasts
我咪又係打到火滾先唔打佢D game

2014/8/25 4:10am, 2014/9/6 4:30am, 2014/11/28 3:00pm, 2015/4/4 2:30pm, 2015/6/25 4:33am
2015/7/29 6:05pm, 2015/8/12 8:00am, 2015/8/22 12:00pm, 2015/9/4 11:20pm, 2015/9/6 4:29am
2015/9/7 1:16pm, 2016/3/19 3:01pm, 2016/4/18 10:26am, 2016/6/3 10:37am
fantast 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 02:10 AM   #9
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
arc system 的確好努力咁話比大家聽佢係用屎忽黎做game 既bbbb
遊戲性冇問題..............北斗bbbbbbbbbbbbb
平衡度方面就更加呢排隻隻都出事bbbbbb

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 02:36 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔睇名以為係gg新作

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-24-08, 08:21 PM   #11
曲奇
┌┤´д`├┐

PSN  IDck_tiga
http://infi-knight.halfmoon.jp/
>世界観
>・舞台はAD.2199 Dec、第十三階層都市に凄い賞金首(ラグナ)が現れた、とか何とか
>*GG世界から10年後? 世界観は継続?

其實係GG
石渡一定係想話比大家知
右渡Down依然會存在
因為係GG

舊 01-24-08, 11:05 PM   #12
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

由CV推斷
我合理懷疑其實ラグナ就係「あの男」bbbbbbbbbb

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 01-24-08, 11:08 PM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: knife-edge 查看文章
非常期待
畫面仲靚過GG好多
樓上講野客氣d喎....我有玩開佢d game嫁

平衡度差唔代表遊戲性差嫁je

好老實講
話佢地用屎忽黎做game已經好客氣架啦
因為佢已經講左大話
實際情況係好明顯佢地連屎忽都未必有

ペルソナ5

隨時更新
舊 01-27-08, 08:58 PM   #14
百人斬
一匹狂野、孤獨的狼

怎麼.....大家好像對ARC System Work 好不滿似的....
其實, 不平衡, 可玩性有問題的格鬥Game很多廠也出過, 沒必要那麼針對啊~~~
而且, 有時候角色不平衡的問題未必是角色設計, 只是角色使用者沒發現對應方法或雙方技術有差的問題

此Game推出時才作評估吧~~~~我是頗期待它的~~~

百人斬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-08, 09:48 PM   #15
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
作者: 百人斬 查看文章
怎麼.....大家好像對ARC System Work 好不滿似的....
其實, 不平衡, 可玩性有問題的格鬥Game很多廠也出過, 沒必要那麼針對啊~~~
而且, 有時候角色不平衡的問題未必是角色設計, 只是角色使用者沒發現對應方法或雙方技術有差的問題

雖然你講既野我大部份讚同
不過.....期待你用積奇打贏多奇 bb

u win
舊 01-27-08, 10:34 PM   #16
光之颱風
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:

你講得冇錯
所以我地的確可以對佢不滿
因為呃system最近好似驚我地唔夠例子咁...

同埋都唔係針對, 你以為其他game maker冇俾人鬧過咩?

舊 01-27-08, 11:37 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

很可惜Arc sys連續幾隻都好明顯唔用正常人既腦+唔清bug+唔試清楚隻game
近既有糞到極點既AC家用版
遠既有好明顯落場打兩鋪就已經睇得出平衡度極度有問題、問題到會嚴重影響遊玩性既北斗

刀神個例子好好,積奇對多奇,唔駛講練得深,你摸上手都已經知角色性能差距有幾大、積奇有幾弱
當然練得深你就會更加絕望,因為你發現兩邊D設定都好唔正常,一邊係唔正常地勁,一邊係唔正常地弱
你話整隻角色出黎搞gag所以弱(例︰SFZ既Dan,雖然佢都唔係每集都弱)既話我都可以接受,但如果呢個搞gag角色係積奇,咁mamiya又係咩黎
結論就係.......佢地唔係無用到個腦就係坐著左#####

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 01-27-08 11:41 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 01-27-08, 11:39 PM   #18
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
得10個角色整兩個出黎攪gag
真係用心良苦

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-08, 12:27 AM   #19
knife-edge
向後發展委員會成員

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
得10個角色整兩個出黎攪gag
真係用心良苦
如果真係玩搞gag
我覺得北斗呢2隻角色玩得得真係唔錯 bb

講返隻game......其實呢d玩連技為主既game最易拉返近d平衡度既方法
就係+返個burst之類既東西......起碼唔使中左一下lk就可以向天祈禱望天主令對手手抽筋甩招
希望右渡醒d啦.....

不過右渡d格game遊戲性我就信心十足

u win

此篇文章於 01-28-08 12:38 AM 被 knife-edge 編輯。
舊 01-28-08, 02:26 AM   #20
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
>>希望右渡醒d啦.....
其實
石渡好似冇整格game好耐
最少slash同AC都冇插手

舊 01-28-08, 08:28 PM   #21
百人斬
一匹狂野、孤獨的狼

引用:
作者: killua 查看文章
>>希望右渡醒d啦.....
其實
石渡好似冇整格game好耐
最少slash同AC都冇插手

唔....都好像有象徵式的監督.....

以時間表來看, 完成Reload後石渡已經開始Xbox360的 GG2 工作, 分身不暇之下放下權力比下屬是好事. 一來可以培訓下屬, 二來不會影響自己進度....石渡他可是身做多職: 人設, 統籌, 音樂等等(試想想 PS 的GG時包括石渡在內, 全隻Game的主要製作人員只有4人.....製作時期不單是日日訓工司, 有一名人士本是借用的, 結果因為借用時間太過太過長, 索性比那人轉去ARC工作.....比著是你們, 有身之年也不會再咁辛苦吧...)

石渡現在已是遊戲工司的監督來了~~~可以的話也不會事事親力親為吧~~~~ 從人設上, 故事背景等等, 縱使今次是 森利道等人 話事, 但當中不少也有GG的影子在內. 除了要用成功的元素外也可看感覺到有很多石渡的影子/作風. 說他們沒受到石渡影響/教導是沒人信的

不過麼...音樂方面依然是石渡主要監督.....看來ARC人手真的不夠....或者他的音樂底真的受歡迎

....有如此多才多藝的人在ARC, 此公司真是好運氣~~! (....不知設定畫集和音樂收益等等周邊物品, 石渡和ARC會如何分配呢.....一個不好他們可能會因此分開... )

百人斬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-08, 11:52 PM   #22
knife-edge
向後發展委員會成員

u win

此篇文章於 01-29-08 01:33 AM 被 knife-edge 編輯。
舊 01-29-08, 02:38 AM   #23
曲奇
┌┤´д`├┐

PSN  IDck_tiga
刀神GJ
終於有o的清楚o既畫面

此篇文章於 01-29-08 02:41 AM 被 曲奇 編輯。
曲奇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 09:49 AM   #24
tianyuan2k4
Junior Member
戰國最弱

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
很可惜Arc sys連續幾隻都好明顯唔用正常人既腦+唔清bug+唔試清楚隻game
近既有糞到極點既AC家用版
遠既有好明顯落場打兩鋪就已經睇得出平衡度極度有問題、問題到會嚴重影響遊玩性既北斗

刀神個例子好好,積奇對多奇,唔駛講練得深,你摸上手都已經知角色性能差距有幾大、積奇有幾弱
當然練得深你就會更加絕望,因為你發現兩邊D設定都好唔正常,一邊係唔正常地勁,一邊係唔正常地弱
你話整隻角色出黎搞gag所以弱(例︰SFZ既Dan,雖然佢都唔係每集都弱)既話我都可以接受,但如果呢個搞gag角色係積奇,咁mamiya又係咩黎
結論就係.......佢地唔係無用到個腦就係坐著左#####

積奇有幾弱? 今年1月9號TRF比賽,QMZ積奇奪得第二。
http://www.youtube.com/watch?v=O6FklAAuBDM
http://www.youtube.com/watch?v=ZdDdqXU795E

Mamiya有幾弱? 今年1月20號Newtown比賽,Pochi Mamiya奪得第一。
http://www.youtube.com/watch?v=on0CM0vxsGU
http://www.youtube.com/watch?v=cLrv0gQeS7I

他們是怎樣打敗其它角色的呢? 好謎人啊。。。

此篇文章於 01-29-08 09:54 AM 被 tianyuan2k4 編輯。
tianyuan2k4 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-08, 01:04 AM   #25
knife-edge
向後發展委員會成員

樓上...我用1萬同你賭10蚊
今年鬥劇一定4強冇人用呢2隻角色.........
一兩個比賽贏到冠亞軍就代表隻角色叫有得打???咪玩啦

u win

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Halo 新作已經在開發中! 神祕人1號 電視遊戲討論版 40 07-25-08 12:17 PM
[NDS] Luminous Arc 2 Will [日版已售] imgahou 手提遊戲機討論版 211 07-13-08 06:20 PM
1GB RAM同4GB RAM的分別? 光熱斗 手機資訊/電腦軟硬討論 26 11-30-07 11:44 AM
[ETC] 新作全面揭秘!《惡魔城》製作人專訪 romrom2004 手提遊戲機討論版 0 09-08-07 11:52 PM

現在的時間是 06:47 PM

手機版 | APP版