Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-04-03, 09:00 PM   #1
Hσκι
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2002
[打機效能疑問]個顯示卡重要d定處理器重要d

我見人玩cs時好快(唔止移動得快,其他人都行得好快)唔關個網速事
但我玩既唔多快,玩d 3d game時都好慢,如C & C Generals
我而加既配備係
Intel P3 868MHz
384mb ram
RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro 32mb 顯示卡

如果想加強下打機時既效能
禁我換p4處理器好定G4 128mb顯示卡好?
金錢問題,只可以換一個
thx
Hσκι 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:02 PM   #2
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
cpu, 無cpu 成部都郁唔到
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:06 PM   #3
Hσκι

換cup我驚要換埋底板> <
舊 03-04-03, 09:07 PM   #4
lkylky
Junior Member

註冊日期: Jan 2003
換U的話要換埋motherboard bor~

PIII - Socket370
P4 - Socket478

舊 03-04-03, 09:08 PM   #5
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
揀顯示卡la
就算你換CPU都唔好要P4
換AMD好過

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:08 PM   #6
Hσκι

motherboard是啥
我對電腦不大熟
我只有千五元到炸 > <
舊 03-04-03, 09:10 PM   #7
Hσκι

引用:
Originally posted by Freddy :
揀顯示卡la
就算你換CPU都唔好要P4
換AMD好過
啥又是AMD
最重要,貴嗎??
舊 03-04-03, 09:10 PM   #8
機神GBA
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
CPU, Display Card, Ram 三樣都好重要, 一定要三樣互相配合.
要玩依家o既game, 最起碼都要CPU 2GHz , Ram 512mb, 再加一張勁o既display card, 咁先可以暢順地去運行一隻3D game.

睇番你個情況, 似乎你張Diplay Card最唔掂, 所以我建議你換張display card la.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:11 PM   #9
Freddy
博麗神社信徒

引用:
Originally posted by Hσκι :
我對電腦不大熟
motherboard即係底版
插CPU塊野
如果你要換CPU就要換底版
除非你換番PIII

棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
舊 03-04-03, 09:11 PM   #10
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
一係儲多陣錢,之後換板+cpu+display
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:12 PM   #11
機神GBA
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
引用:
我對電腦不大熟
Motherboard 即是主機板/底板.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:13 PM   #12
lkylky

引用:
我對電腦不大熟
motherboard即係底版
有千五蚊已經可以換粒2000+連底版

舊 03-04-03, 09:14 PM   #13
Freddy
博麗神社信徒

引用:

啥又是AMD
最重要,貴嗎??
AMD係另一大CPU廠商
佢效能好過P4 , 打機最岩
最重要係佢平過 p4

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....
舊 03-04-03, 09:17 PM   #14
仆仆下

註冊日期: Nov 2002
好問題!

以車作例,
好既汽油(display)可以令車子跑得順,好既引擎(cpu)可以令車子既性能提升

你想一下,有好既汽油而只有一副破引擎會如何? 浪費汽油!
有好既引擎而只有一些9流汽油會如何? 引擎有心冇力!

所以...平衡最重要
仆仆下 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 09:20 PM   #15
lkylky

所以佢如果能夠兩樣一齊換就最好不過

舊 03-04-03, 09:24 PM   #16
Hσκι

原來如此
謝謝大家解答 m(_ _)m
現在只好換住display card先la
舊 03-04-03, 09:26 PM   #17
Hσκι

引用:
Originally posted by lkylky :
所以佢如果能夠兩樣一齊換就最好不過
冇法la,暫時可以換到其中一樣我已經好滿足
舊 03-04-03, 09:28 PM   #18
Hσκι

引用:
Originally posted by 仆仆下 :
好問題!

以車作例,
好既汽油(display)可以令車子跑得順,好既引擎(cpu)可以令車子既性能提升

你想一下,有好既汽油而只有一副破引擎會如何? 浪費汽油!
有好既引擎而只有一些9流汽油會如何? 引擎有心冇力!

所以...平衡最重要
喔~明白
舊 03-04-03, 09:29 PM   #19
Hσκι

我要換GF4 系列的128 mb > <
這樣好嗎?
舊 03-04-03, 09:47 PM   #20
lkylky

GeForce4 仲有分好多種的~
MX420-460
Ti4200-4600
價錢/效能都有極大差別

128Mb係高解象時先可以發揮作用,
一般用64Mb已經迎刃有餘

舊 03-04-03, 10:03 PM   #21
Hσκι

引用:
Originally posted by lkylky :
GeForce4 仲有分好多種的~
MX420-460
Ti4200-4600
價錢/效能都有極大差別

128Mb係高解象時先可以發揮作用,
一般用64Mb已經迎刃有餘
是嗎?
那以我現在電腦的規格
買那一種好
舊 03-04-03, 10:08 PM   #22
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
AMD 1700+(0.13) + 2theMax 8RGA+ =$1500
咁就有CPU有板又有Display

不過要行ddr ram
都係行唔通

舊 03-04-03, 11:22 PM   #23
kaworu
Banned

display card買radeon 9500以上的好d
support direct x9 嘛
kaworu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-03, 11:49 PM   #24
麥C
專業R水吹

PSN  IDmaxcmwong
不如用770買粒P3 1.17G同radeon 8500/9100/9000PRO 128MB
1500可以得
板都唔駛換
不過
由868加少少去1.17G你介唔介意

舊 03-04-03, 11:58 PM   #25
Hσκι

引用:
Originally posted by 老麥 :
不如用770買粒P3 1.17G同radeon 8500/9100/9000PRO 128MB
1500可以得
板都唔駛換
不過
由868加少少去1.17G你介唔介意
唔、、
不了,既然這樣的話
我等久些也沒大問題

論壇跳轉

現在的時間是 09:08 PM

手機版 | APP版