Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-05-17, 08:12 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[年度35/05] 支聯會:11萬人維園 犬:最高峯有1.8萬人 |

引用:

究竟邊個督數?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 08:58 AM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
向來主辦奉旨報大警察奉旨報細
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 11:50 AM   #3
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
喺公司勁得閒,於是就試下玩Excel。想轉載隨便攞

警方多年嚟都係keep住將支聯會嘅人數報成3-4成左右。

港英時期嘅百分比低,只係因為回歸前嘅集會人數都係偏低,好少過4萬。所以警察亦將人數調低3-4成尚算合理。回歸後頭幾年警察未完全赤化前亦係同樣情況:集會人數低,報細成4成亦唔會有太大問題。

每5-10周年(1999,2004,2009,2014)人數就會升返好多,1999冇資料提供,但2004可以見到警察因應人數增加而報返大佢。

2009年20周年支聯會人數破紀錄達20萬時,警方將數字報細得返1/4人數細得太離譜比人鬧爆後,2010年唔敢報太細。

2009年之後幾年嘅支聯會人數都keep住喺12萬樓上,但警方就繼續故意將人數報細。當人數去到一個數字時(i.e.即六個維園足球場逼爆人時),你如果照以前低人數咁去報細數嘅話,就連唔識計數嘅人都可以肉眼睇得出非常之有問題。

689上任後,除咗14年25周年報返大啲啲之外,佢任內已經幾乎完全赤化嘅警賊報細數可以話係變本加厲,越嚟越侮辱港人嘅智商。

此篇文章於 06-05-17 11:54 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 12:55 PM   #4
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
其實一直無錯,佢都無當你係人
他們眼中的人數,只係說放左幾多犬入現場
每年放萬多差不多啦

舊 06-05-17, 02:17 PM   #5
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
689上任後,除咗14年25周年報返大啲啲之外,佢任內已經幾乎完全赤化嘅警賊報細數可以話係變本加厲,越嚟越侮辱港人嘅智商。
好難講,近年真係越黎越偏向關香港鬼事既思想。
其實望網過下,班肢聯老海鮮真係上_晒道德高地指住D後生罵無恥無知,真係十足勇武派罵港豬,非常有招客作用

舊 06-05-17, 04:13 PM   #6
david
The One

註冊日期: Mar 2002
「文偽展」剪輯28年語言偽術

引用:

藝術空間碧波押每年六四都會舉辦專題展覽,今年「廿∞年-謊程式文偽展」以語言「偽」術為主題,昨日正式開放予公眾參觀。策劃人之一歐陽東指官員或媚共人士的「儍言論」蠶食香港重要的核心價值,顛覆和侵略香港制度。

堅持每年展覽警告市民

展場將《大公報》當年報道六四事件的剪報鋪滿地下。歐陽東用兩星期時間,將近年親共人士的荒誕言論剪輯,結合《大公報》當年有關屠殺的報道,使參觀人士可感受到香港回歸20年來的荒謬。展覽名稱亦特別以無限符號「∞」象徵無間地獄不會停止。他又希望展覽能為民眾打一支預防針,學懂分辨言論真偽。

另一位策劃人三木堅持每年辦展覽,目的不僅是追悼當年在六四中犧牲的人民,而是一個警號,警告大家「六四不是越來越遠,而係嚟緊,殺到埋身,都冇人知驚?」三木謂難以理解近日有大學生指六四悼念是行禮如儀的想法,認為當年民運人士「為我哋死,我哋要為佢工作」。

三木透露將會安排放映會,播放1989年波蘭民主運動的有關片段,與中國六四事件對應,詳情稍後公佈。

展場還有其他藝術家的作品,包括一幅用64張A4紙拼湊而成的圖畫和一輛單車。單車在前日(3日)碧波押發起的街頭單車悼念活動中亦有出現,紀念學生廿八年前以單車來往天安門廣場和北京街頭傳遞消息。「廿∞年-謊程式文偽展」展期至7月1日。
有無大大去睇過?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 11:22 AM   #7
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
尋晚睇新聞,真係唔知土共想點
平反64 > 顛覆國家
理鬼64 > 唔愛國,港獨

真係要「坦克碌豬是對的」先得?

此篇文章於 06-07-17 11:25 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 12:38 PM   #8
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
尋晚睇新聞,真係唔知土共想點
平反64 > 顛覆國家
理鬼64 > 唔愛國,港獨

真係要「坦克碌豬是對的」先得?
我咁睇

佢想你跟佢認可既機構,用佢認可既方式去講呢件事。

而果個認可既機構就係支聯會。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 戚其義 X 周旭明《天與地》"2012 最佳劇集" 元旦起 一至五 00:05-01:05 重播 This City Is Still Dying!!! N0T51B Neo Entertainment TREND 1004 02-10-13 08:14 AM
問beyond 05 live dvd. 路人甲乙丙 Neo Music UNIVERSE 1 08-22-05 12:10 PM
05世青杯 @羅彼仙奴 體育版 1 06-16-05 10:22 AM
[PSP]灣岸Midnight Club 3 ~Dub Edition~, 05年05月09日発売 neo2046 手提遊戲機討論版 34 06-13-05 07:58 PM
A_Lam Girl Friend 06/05/05 update **Pink Lady+火紅火熱** A_Lam Cosplay同人MIX討論區 3 05-01-05 07:00 PM

現在的時間是 03:04 AM

手機版 | APP版