Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 11-02-15, 04:13 PM   #826
斯羅
God of Gamer
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
連埋ZX100買左隻自己一生最貴既耳機XBA-A300
第一次玩咁貴, 想買其實個3.5頭平時聽完歌就蚊走佢, 第2日聽又插返入去,
日日咁樣LOOP, 部機同earphone個頭會否好易玩完?
斯羅 目前離線  
舊 11-02-15, 04:36 PM   #827
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 斯羅 查看文章
連埋ZX100買左隻自己一生最貴既耳機XBA-A300
第一次玩咁貴, 想買其實個3.5頭平時聽完歌就蚊走佢, 第2日聽又插返入去,
日日咁樣LOOP, 部機同earphone個頭會否好易玩完?
通常你抆到線斷個頭都未死啦,最多咪花
不過花少少都冇乜影響,又唔係鍍銠頭
teealpha 目前離線  
舊 11-02-15, 05:06 PM   #828
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
引用:
作者: teealpha 查看文章
通常你抆到線斷個頭都未死啦,最多咪花
不過花少少都冇乜影響,又唔係鍍銠頭
thanks!!
因為之前見FRD要搽聖水保養個頭, 所以怕要有特別保養
斯羅 目前離線  
舊 11-02-15, 09:18 PM   #829
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
見到IM70平到7百都有, 好似玩得過?
其實所謂監聽者係點, 我唔係好識分
6eo 目前離線  
舊 11-03-15, 09:41 AM   #830
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
見到IM70平到7百都有, 好似玩得過?
其實所謂監聽者係點, 我唔係好識分
三頻平均,唔會有特別偏重的頻段,聽落渲染會少D清D,背景既樂器會較清楚

普通耳機調音一向會加強低頻,1kHz-12kHz會開始衰減去減低人聲既齒音
因為大部分人天生對低頻是遲鈍同對齒音厭惡,較完就會比較討好

IM70我覺得太清...清到唔似動圈,但七舊幾就抵既

舊 11-03-15, 10:35 AM   #831
teealpha

引用:
作者: 斯羅 查看文章
thanks!!
因為之前見FRD要搽聖水保養個頭, 所以怕要有特別保養
電鍍油既野,豐撿由人…鐘意玩又有閒錢咪搽囉,不過搽左一排就要記得抹返舊底既上返層新既落去,因為會起積

我N年前買果支VDH到而家都仲有2/3支,我都係屋企D大機插位先會用,出街既機一般都唔落
舊 11-04-15, 11:39 PM   #832
Mazinger-Z
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
大奧既後繼者終於姍姍來遲~
http://en-au.sennheiser.com/reshaping-excellence
只係不過成為5萬~歐羅~

舊 11-09-15, 01:56 AM   #833
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
試左chord mojo, 真係好夠力水, 二話不說, 比左訂

舊 11-11-15, 09:09 AM   #834
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
MY SONY 11.11特價,XBA-A2減到$14XX 值唔值得入?
而家用緊A26同埋跟機果對耳機 (聽J-Rock多)

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線  
舊 11-11-15, 07:21 PM   #835
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Reishin 查看文章
MY SONY 11.11特價,XBA-A2減到$14XX 值唔值得入?
而家用緊A26同埋跟機果對耳機 (聽J-Rock多)
音響無話值唔值

你聽得出分別, 聲底o岩自己, 荷包受得起就Go 啦

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 11-16-15, 08:44 PM   #836
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
klipsch x11i 之前通利特價冇買到, 試完同事個隻覺得1K吾洗絕對值.........
但DESIGN 麻麻, 冇得換線

舊 12-17-15, 04:08 PM   #837
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
有一個唔知算唔算離題的問題。
想買部家用擴音機來推K712 PRO。
各位高人有冇甚麼好介紹?
因為唔會出街用,所以冇必要買磚頭(耳擴)
至於預算方面,我完全唔知道大約幾錢的擴音機才推得好。
請各位高人推薦的同時講埋大約要幾多錢。
thx.
十一月 目前離線  
舊 12-17-15, 08:19 PM   #838
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 十一月 查看文章
有一個唔知算唔算離題的問題。
想買部家用擴音機來推K712 PRO。
各位高人有冇甚麼好介紹?
因為唔會出街用,所以冇必要買磚頭(耳擴)
至於預算方面,我完全唔知道大約幾錢的擴音機才推得好。
請各位高人推薦的同時講埋大約要幾多錢。
thx.
K712 Pro 你可以參考返K701 /K702 擴音機配搭同你聽咩歌 / 想要咩聲

至於價錢就睇你荷包負荷能力了

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 12-17-15, 11:43 PM   #839
十一月
Game Master

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
K712 Pro 你可以參考返K701 /K702 擴音機配搭同你聽咩歌 / 想要咩聲

至於價錢就睇你荷包負荷能力了
基本上聽純音樂多。鋼琴,提琴,管弦樂之類。
人聲表現方面不太重要。
比較重視音場同分離度。希望各種樂器的聲音可以清晰分辨。

先唔講我錢包的負荷能力。如果要達至以上要求(不用頂級,只求一般水平),我最低限度要付出幾多錢?
十一月 目前離線  
舊 12-18-15, 07:20 PM   #840
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
基本上聽純音樂多。鋼琴,提琴,管弦樂之類。
人聲表現方面不太重要。
比較重視音場同分離度。希望各種樂器的聲音可以清晰分辨。

先唔講我錢包的負荷能力。如果要達至以上要求(不用頂級,只求一般水平),我最低限度要付出幾多錢?
基本上照紅字要求又比得起就試SPL 不過舊代入門機auditor 都過$6K

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=16806

也可以先試SPL 新入門機phonitor mini , 有個大概印像之後再慢慢試其他平少少嘅機

總之要先比一個要求標準自己同搞清楚K712 pro 可以推出咩聲 , 再收窄範圍

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 12-18-15 07:52 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 12-18-15, 09:05 PM   #841
十一月
Game Master

引用:
基本上照紅字要求又比得起就試SPL 不過舊代入門機auditor 都過$6K

http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=16806

也可以先試SPL 新入門機phonitor mini , 有個大概印像之後再慢慢試其他平少少嘅機

總之要先比一個要求標準自己同搞清楚K712 pro 可以推出咩聲 , 再收窄範圍
多謝指點
另,其實有冇一D店舖可以俾人帶埋耳機去試擴音機的呢?
十一月 目前離線  
舊 12-19-15, 10:53 PM   #842
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
多謝指點
另,其實有冇一D店舖可以俾人帶埋耳機去試擴音機的呢?
基本上好多耳機舖都可以比你試耳擴

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 12-22-15, 01:11 AM   #843
十一月
Game Master

又有個疑問
其實一般AV擴音機的Headphone位出來的訊號,係經過擴音Parts加強了的?
抑或單純只係將外來訊號(例如CD Player)直接轉送出來?

因為如果一般擴音機的Headphone位出來的訊號都係有經過擴音Parts加強的話,咁其實不必指定要耳擴?

此篇文章於 12-22-15 01:30 AM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線  
舊 12-22-15, 11:30 AM   #844
teealpha

引用:
又有個疑問
其實一般AV擴音機的Headphone位出來的訊號,係經過擴音Parts加強了的?
抑或單純只係將外來訊號(例如CD Player)直接轉送出來?

因為如果一般擴音機的Headphone位出來的訊號都係有經過擴音Parts加強的話,咁其實不必指定要耳擴?
AV AMP個耳機擴你真係當係贈品就好,需知道一部AV AMP個賣價重心係放落邊度先
舊 01-18-16, 05:40 PM   #845
十一月
Game Master

引用:

在旺角見到Auditor做緊特價,但就唔見有Phonitor mini賣。
試聽過Auditor之後,雖然覺得OK,但佢冇RAC input,有點唔方便。
請問知唔知邊度有Phonitor mini賣,同幾多錢?
十一月 目前離線  
舊 01-18-16, 07:35 PM   #846
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
在旺角見到Auditor做緊特價,但就唔見有Phonitor mini賣。
試聽過Auditor之後,雖然覺得OK,但佢冇RAC input,有點唔方便。
請問知唔知邊度有Phonitor mini賣,同幾多錢?
RCA > XLR 你預$75 一個

Phonitor mini 香港有無人做唔清楚

有無去DMA 問?

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 01-18-16, 10:46 PM   #847
十一月
Game Master

引用:
RCA > XLR 你預$75 一個

Phonitor mini 香港有無人做唔清楚

有無去DMA 問?
DMA有去過,不過唔見有SPL機。
或者係我睇漏眼,搵日再去睇睇。
十一月 目前離線  
舊 01-19-16, 08:48 AM   #848
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
DMA有去過,不過唔見有SPL機。
或者係我睇漏眼,搵日再去睇睇。
我部Phonitor mini岩岩出個陣在DMA買,
印象中現金價6k多兩三百左右, 不過未必有demo
X&Y 目前離線  
舊 01-19-16, 04:28 PM   #849
十一月
Game Master

引用:
作者: X&Y 查看文章
我部Phonitor mini岩岩出個陣在DMA買,
印象中現金價6k多兩三百左右, 不過未必有demo
其實Phonitor mini比Auditor,除了多了一些特別效果,同有多一組RAC input之外,音質有多大分別?
十一月 目前離線  
舊 01-20-16, 09:48 PM   #850
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
其實Phonitor mini比Auditor,除了多了一些特別效果,同有多一組RAC input之外,音質有多大分別?
我無聽過auditor
只係聽過友人隻phonitor 1
X&Y 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
請教如何煲喇叭/耳機 十一月 影音館 3 11-20-15 09:24 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (03)「どんと来い、医者よ」 Jonney 影音館 1004 05-15-09 11:34 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02) HAKAIDER 影音館 1000 01-11-09 04:31 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (01) Viorate 影音館 1001 03-17-08 09:14 PM
AUDIO-TECHNICA, ATH-W5000 / AT-HA5000, 耳機 / 耳機擴音機 Kenji少 影音館 4 12-01-05 01:18 AM

現在的時間是 04:14 PM

手機版 | APP版