Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 01-30-17, 05:31 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
3D電視終結!最後生產商LG與SONY齊宣布退出市場

應該好快到VR

https://www.hk01.com/%E5%9C%8B%E9%9A...B8%82%E5%A0%B4
  • 2017年是3D電視終結之年!SONY和LG在接受CNET訪問時表示,將在今年內停止生產3D電視。因兩間公司是今天僅存仍在售賣3D電視的大廠,意味3D電視終於走向終結。
LG與SONY同宣布退出3D電視市場。(網絡圖片)
還記得《阿凡達》3D帶來的衝擊嗎?2010年3D視覺體驗正式降臨家庭電視,在當年引來不少話題。不過市場升得快也沈得快,據NPD Group調查,自2012年以來,3D電視在市場佔有率持續下跌,至2015年僅餘不足8%。

3D功能從不是選購的重要標準
繼SAMSUNG在去年宣布退出3D電視市場後,市場只餘下SONY和LG仍在提供3D電視選購,但這都要結束了:兩間公司接受美國科技資訊網CNET訪問,均表示在今年將停止生產3D電視,包括公司最新款4K或OLED電視,都不會再支援3D功能,意味3D電視終走向終結。
LG發言人Tim Alessi表示,他們發現顧客在選購電視時,「3D功能從來不是重要標準,而且我們發現真正會使用3D功能的用家十分少」,所以決定在今年撤出3D電視市場,專注如HDR等領域的發展。

市面上現在很容易購買到可播放3D影像的影片。(CNET)
死因:3D眼鏡累事
3D電視的最大死因是甚麼?相信與3D眼鏡有重要關係。儘管3D電影Blu-ray已相對十分便宜,但不少人對3D電影的最大抗拒還是3D眼鏡。特別是本身已需要配帶眼鏡,再在眼鏡外戴眼鏡實際十分不方便,已不用說長時間觀看3D電視會出現暈眩等不適反應。
不過還是有人對3D電視離去感到依依不捨的,認為3D功能完全在OLED電視中發光發熱前就死亡實在非常可惜。甚至有LG 3D電視的擁躉在Change.org中發起了「LG請把3D功能帶回2018的OLED電視!」聯署,希望3D電視重見光明。不過CNET表示,相信3D電視最少要發展至「無需眼鏡」也能看,才有機會復活。
(CNET)

大量的3D眼鏡,對已要戴眼鏡的人來說其實哪一款也不舒適。(CNET)

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 06:52 PM   #2
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
戲源都無幾多套係真3D,睇紙版式偽3D都無癮
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 08:31 PM   #3
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
外國好耐之前已經小左勁多人玩3D, 係香港仲有好多人死要睇3D, 唔理佢真定假, 只為當新戲咁睇...

VR潛力大過3D, 至小佢既改動仲有好多空間.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 11:48 PM   #4
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
最好連3D戲都死埋啦,睇戲慳返一半錢

舊 01-31-17, 12:01 AM   #5
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: Rance 查看文章
最好連3D戲都死埋啦,睇戲慳返一半錢
其實宜家戲院3D場次已經大減,有啲院線有齊兩版本定價又唔差太多,甚至只上2D版,應該業界都已經唔熱衷假3D
舊 01-31-17, 02:48 PM   #6
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
vr先起步邊有咁快完

不過個頭戴裝置冇大進步都有隱憂....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-17, 08:47 PM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
vr先起步邊有咁快完

不過個頭戴裝置冇大進步都有隱憂....
放心啦, 只要有得搞落去, 佢地已經做到好似xmen個鐳射眼封超咁樣...

不過都要睇市場同日後配套會點至得.

舊 01-31-17, 09:03 PM   #8
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我對 vr 無興趣, 3D 仲間唔中睇下
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 12:58 PM   #9
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
要論3D試機碟, 亞凡達同桿戰太平洋真係無得彈
近年的確無乜特別大作谷到3D效果
VR更加咪搞

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 02:09 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: W!LL 查看文章
要論3D試機碟, 亞凡達同桿戰太平洋真係無得彈
近年的確無乜特別大作谷到3D效果
VR更加咪搞
我以為 PI 同 prometheus 先係最好最自然既 3D ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-17, 10:15 PM   #11
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我以為 PI 同 prometheus 先係最好最自然既 3D ?
呢兩套係真3D, 阿煩戝都係堅,太平門就一半半
之後應該浮番啲CG動畫,阿煩戝同異型系列有正斗真3D
舊 02-01-17, 11:09 PM   #12
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
睇電影多少都講求畫質視覺享受, 3d電影係呢方面輸晒
2d完勝
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-17, 09:53 AM   #13
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
幸好我係買親BD都係2D+3D
唔會淨買3D
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-17, 04:06 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: GreenTea 查看文章
睇電影多少都講求畫質視覺享受, 3d電影係呢方面輸晒
2d完勝
又未至於輸晒...

只可以話呢個技術快來快去, 等同當年既紅藍玩法一樣, 但依家經濟上同科技上好左, 所以可以玩得一排咁解啫.

舊 02-03-17, 04:14 PM   #15
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
Sharp 定 Samsung 早兩年唔係已經成功做到裸眼 3D 電視 (Prototype?) 啦咩?

而家 LG 同 Sony 都唔再出 3D 電視咁 3D Blu-ray Player 同 3D Blu-ray 碟咪再無用武之地?
如果係咁都真係有d灰

事關我又幾鍾意睇 3D

舊 02-03-17, 05:05 PM   #16
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
最大死因,就是原來3d三級片係做唔到,女性某部分3d地迴蕩在畫面上的…

這樣即死了一大半…普通電影,永遠贏的都是劇情,畫面靚…3d勁極有限…

舊 02-03-17, 06:15 PM   #17
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
最大死因,就是原來3d三級片係做唔到,女性某部分3d地迴蕩在畫面上的…

這樣即死了一大半…普通電影,永遠贏的都是劇情,畫面靚…3d勁極有限…
因為3d三級片?!? 唔多明, 我睇過都諗唔明你講既意思, 不過有樣野係搞笑既, 套戲3d左係特別d, 但佢地都知3d都無用, 所以出得幾隻就算數...

電影欣賞又分幾種既, 我著重劇情, 朋友就著重聲畫同效果, 所以當我話套戲唔好睇既時候, 呢位朋友就會問我你有無睇過3d版, 真係好掂架wor, 聲又好炸得, 特技又掂, 3d效果又好...

百貨應百客, 多數服從小數, 搞到咁上下人流慢慢跌就唔搞架la.

舊 02-04-17, 05:47 PM   #18
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: HON HON 查看文章
因為3d三級片?!? 唔多明, 我睇過都諗唔明你講既意思, 不過有樣野係搞笑既, 套戲3d左係特別d, 但佢地都知3d都無用, 所以出得幾隻就算數...

電影欣賞又分幾種既, 我著重劇情, 朋友就著重聲畫同效果, 所以當我話套戲唔好睇既時候, 呢位朋友就會問我你有無睇過3d版, 真係好掂架wor, 聲又好炸得, 特技又掂, 3d效果又好...

百貨應百客, 多數服從小數, 搞到咁上下人流慢慢跌就唔搞架la.
你諗番國產零零七,周星星睇咸書,果個人比個三d眼鏡佢,你就明我講乜…

舊 02-04-17, 06:57 PM   #19
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
你諗番國產零零七,周星星睇咸書,果個人比個三d眼鏡佢,你就明我講乜…
哦...

但個效果係咁咩? 點解我睇唔出既???

舊 02-05-17, 08:50 AM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: HON HON 查看文章
哦...

但個效果係咁咩? 點解我睇唔出既???
就係而家3d做唔到果個效果。

因為當年玉埔團3d製作時,就想做個咁既效果,但原來係做唔到的…

舊 02-05-17, 12:10 PM   #21
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
就係而家3d做唔到果個效果。

因為當年玉埔團3d製作時,就想做個咁既效果,但原來係做唔到的…
下.... 就係因為咁所以3D唔掂?????

咁真係要超凸出至掂WOR

但.... 咁反而死得仲快, 因為超快睇厭.

舊 02-07-17, 09:15 AM   #22
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
3D望住個4X/5X/6X真係好睇?
3D電視浪費眼力,VR咁都仲講得通
戲院巨幕/VR,都係包圍感,係人都鍾意大畫面
但啲電視一般人都係買到6X~8X寸
所以當年見到啲3D電視收咁貴就唔揀
搵都搵部平啲既2D用好過...留返啲錢買大部啲個尺寸
都唔比啲冤枉錢要豬頭骨3D

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:28 PM

手機版 | APP版