Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-03-15, 08:50 AM   #51
神風@AMD
God of Gamer
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: pet3 查看文章
會不會是本身的面板和晶片就是差的.....(例如HP的mon仲廢過大陸牌...)
兩部都係LG

舊 03-03-15, 10:47 AM   #52
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: ouki 查看文章
2000內24"可以試下Dell U2414H
打上去買仲有價講下

不過老實如果要平23"係一個好CHOICE因為其實差1"基本不會有明顯的影響但會23"24"個價差幾多

因為23"同24"成本問題
23"同24"真係用落分別唔大,最緊要係睇返個芒係咪粗框
我自己係24" > 23",睇落SIZE唔覺叮分,不過就俾我偷多左些少位擺野唔會俾個芒頂住

另外,DELL芒雖然係抵玩,但係佢漏光嚴重亦係大家都知既事實

引用:
作者: newlife2010 查看文章
咁23"有咩牌子比較耐用?

點解唔好買電腦MON既師兄???
之前其實都係睇人點用,電子野都係撞手神
我自己用EIZO FS2333,不過香港唔知仲有冇得賣,好似谷晒賣24"

TV勝在多IO位,而且轉INPUT反應快D

引用:
作者: 神風@AMD 查看文章
搭單一問
我而家係PS4/3接PC LED MON
偶爾會用番LCD TV打機

我發現用TV打機係清晰D,圖像銳利少少,顏色鮮少少咁,整體畫面靚過用PC MON打機好多

係本身先天性規格既差別(PC同TV)定只係以前D機係咁?
而家科技有無解決左依個問題?定係要靚就一定要用番TV?

因為PC MON好似係原始圖像,而TV係增強圖像
雖然部PC MON有得SET 話咩電影模式,遊戲模式,不過對比上黎係仲存在一定差距

而家用緊既PC MON,千幾蚊貨仔
http://www.lg.com/tw/monitors/lg-E2250V-PNV-monitor
TV個色水同芒唔同就梗啦~
TV行HIDM插PC同遊戲機要睇返係咪點對點
PC如果行nVidia咭的話個driver預設色深係行16-240(TV mode),要自己set返去0-255(PC mode)
再講,家陣好多TV睇落色水好靚,其實係食得多味精之過
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-15, 10:51 AM   #53
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
我PC MON係直插HDMI既
咁而家市面既MON(千幾的),有無話有模式可以轉成TV個畫質

舊 03-03-15, 12:29 PM   #54
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: teealpha 查看文章
23"同24"真係用落分別唔大,最緊要係睇返個芒係咪粗框
我自己係24" > 23",睇落SIZE唔覺叮分,不過就俾我偷多左些少位擺野唔會俾個芒頂住

另外,DELL芒雖然係抵玩,但係佢漏光嚴重亦係大家都知既事實

之前其實都係睇人點用,電子野都係撞手神
我自己用EIZO FS2333,不過香港唔知仲有冇得賣,好似谷晒賣24"

TV勝在多IO位,而且轉INPUT反應快D

TV個色水同芒唔同就梗啦~
TV行HIDM插PC同遊戲機要睇返係咪點對點
PC如果行nVidia咭的話個driver預設色深係行16-240(TV mode),要自己set返去0-255(PC mode)
再講,家陣好多TV睇落色水好靚,其實係食得多味精之過
FS2333 +1 XD 某C字店仲有賣....

不過我隻FS漏光都幾勁下

推介DELL係因為DELL食水唔深...又有不錯質數

講味精當現係3叔XD.....

此篇文章於 03-03-15 12:32 PM 被 ouki 編輯。
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-03-15, 01:58 PM   #55
teealpha

引用:
FS2333 +1 XD 某C字店仲有賣....

不過我隻FS漏光都幾勁下

推介DELL係因為DELL食水唔深...又有不錯質數

講味精當現係3叔XD.....
EIZO都係會有漏光,唔好話FS系,EV系都一樣,不過貴價牌子下欄價貨品就預左QC冇咁緊,唯有自己買左試返清楚,有問題就換

DELL近期D芒個價的確幾吸引(當然要識得自己搵SALES),2K、4K芒都可以好平,不過打機就唔好用2K、4K芒啦

LG芒就唔太多味精,但係電視佢都係味精,叫做比起***冇咁濃囉
顏色鮮艷當下睇落當然係好正啦,不過對耐D就知出事,眼好易攰的說
舊 03-03-15, 02:05 PM   #56
ouki
戸松控

引用:
EIZO都係會有漏光,唔好話FS系,EV系都一樣,不過貴價牌子下欄價貨品就預左QC冇咁緊,唯有自己買左試返清楚,有問題就換

DELL近期D芒個價的確幾吸引(當然要識得自己搵SALES),2K、4K芒都可以好平,不過打機就唔好用2K、4K芒啦

LG芒就唔太多味精,但係電視佢都係味精,叫做比起***冇咁濃囉
顏色鮮艷當下睇落當然係好正啦,不過對耐D就知出事,眼好易攰的說
漏光漏到點有得換?...晚上拍D圖俾你睇下我個情況

打機個MON太大對眼都好易攰
舊 03-03-15, 03:37 PM   #57
teealpha

引用:
漏光漏到點有得換?...晚上拍D圖俾你睇下我個情況

打機個MON太大對眼都好易攰
好似呢位CHING咁就真係漏得勁啦,間房開住燈都見到兩邊特別光
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2155448
不過佢有樣野做錯,係叫佢熄燈著芒光度SET最低,佢就SET左最高

打機芒大芒細唔係問題,係要視乎返你同個芒距離幾遠
用27"芒但距離得兩尺的話你都開始唔知自己焦點應該放響邊度啦
舊 03-03-15, 04:00 PM   #58
ouki
戸松控

引用:
好似呢位CHING咁就真係漏得勁啦,間房開住燈都見到兩邊特別光
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2155448
不過佢有樣野做錯,係叫佢熄燈著芒光度SET最低,佢就SET左最高

打機芒大芒細唔係問題,係要視乎返你同個芒距離幾遠
用27"芒但距離得兩尺的話你都開始唔知自己焦點應該放響邊度啦
他係好過分WO...

TONIGHT試下先....
舊 03-05-15, 12:20 PM   #59
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
用左 dell 2405 差唔多九年,由於無 HDMI 所以舊年出左部 FS2333,
電腦用 DVI,360 用 VGA,PS3 用 HDMI,剩返一組 HDMI for 將來既 PS4 XD
再將 mon 既聲出到 ext. speaker

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
救命, 電腦藍mon 可以點做? steve 手機資訊/電腦軟硬討論 1 11-19-13 08:48 AM

現在的時間是 07:57 PM

手機版 | APP版