Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-17-15, 01:03 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Question [成功需苦幹]工作忙,買樓又有乜意思 ?

引用:
【柏匯開售】209呎賣450萬 上車客: 「工作忙住太大冇意思」

何先生計劃一至兩年內成家立室,為了將來自己有頭家,今日以450萬元購入西灣河柏匯一個實用面積209方呎開放式單位作新婚安樂窩。何先生稱,女朋友也是住在西灣河,加上大家都是在港島區工作,因此看中恒地這個西灣河上車樓盤,「最緊要近大家屋企」。

對於今日400多萬只能在市區購買一個只有二百餘方呎的單位,何先生認為,「因為其實工作比較忙,相對喺屋企時間較小,我諗純粹係一個地方用來休息,不會太多時間係屋企,咁其實太大都冇意思,我自己本人感覺係咁」。

樓價高企,市民上車困難。何先生認為現時市民難上車是難在首期,幸好他有家人出資部份首期,計劃做六成按揭毋須二按,分30年供款月供約一萬元,兩個人一齊供相信壓力不會太大。對於人民幣眨值本港樓市會否受影響,他指出,現在什麼也貴,包括各項成本,因此相信樓價不會有太大變化,「我估港島樓價企得幾穩」。何先生也曾經考慮二手樓,但考慮到買二手舊樓會涉及很多維修,包括會否漏水及外牆維修等,最終決定買樓

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50815/54092580
工作忙住太大冇意思
工作忙買樓冇意思
工作忙夫妻性生活冇意思
香港地方細住太大冇意思
香港無自由上左車都冇意思
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 01:09 PM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
2萬+ 一尺

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 01:15 PM   #3
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
花咁多時間工作,比晒銀行地產
好快就大半世

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 01:22 PM   #4
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 信長 查看文章
花咁多時間工作,比晒銀行地產
好快就大半世
咁咪人生充實囉
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 02:24 PM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
>>最緊要近大家屋企

其實佢地果間係炮房, 個廳可以分兩間劏房利疊利, 間房有需要時用來開房, 之後各自返屋企

但工作咁忙, 唔知佢地仲有無性慾同性能力

此篇文章於 08-17-15 02:27 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 02:26 PM   #6
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
港豬既野你識條鐵咩

舊 08-17-15, 03:38 PM   #7
LoliMoe
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
香港無自由上左車都冇意思
比我有450萬我移民好過
LoliMoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 03:38 PM   #8
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
社畜最終進化....

舊 08-17-15, 04:09 PM   #9
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
幾年前4百幾萬買到大3倍喇......唔好自己覺得無變化就走去抬價好無

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 05:10 PM   #10
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
去大阪見到市區新樓廣告 55m/s 2500萬yen, 75m/s 3800萬yen, 香港的樓, 人住的嗎?

舊 08-17-15, 05:14 PM   #11
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
佢講既野無錯
只係佢講既野同450萬買200呎根本唔抵同有問題係 完 全 無 關 係

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 05:40 PM   #12
LoliMoe

但睇新聞話今年前半年樓價平均升18%喎
諗下間樓半年後會賣五百幾萬, 你就會覺得抵

成個香港根本已經痴_晒線
有人話中產係社運既中堅份子
其實我完全唔認同
佢地有層樓, 半年升值18%
即係只要佢地持有一間三百幾四百萬既樓
一年後帳面就會賺一百萬
佢地會同你搏命?
舊 08-17-15, 05:46 PM   #13
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

一炮過俾果d大陸佬就係抵到爛
左借右借二按三按供9成果d係叫輸唔起

舊 08-17-15, 05:47 PM   #14
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
工作忙生存冇意思
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 05:51 PM   #15
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: LoliMoe 查看文章
但睇新聞話今年前半年樓價平均升18%喎
諗下間樓半年後會賣五百幾萬, 你就會覺得抵

成個香港根本已經痴_晒線
有人話中產係社運既中堅份子
其實我完全唔認同
佢地有層樓, 半年升值18%
即係只要佢地持有一間三百幾四百萬既樓
一年後帳面就會賺一百萬
佢地會同你搏命?
咁有日個樓市冧 又到呢班人負資產先 都有相應風險
帳面賺係無乜意思 真係脫到手再搬屋租樓先算賺左
又有幾多人做到呢點 普遍中產棟樓真係自住架

此篇文章於 08-17-15 06:14 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 05:56 PM   #16
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
自住既樓
你升多四百萬我都係用黎住架啦:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 06:00 PM   #17
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
如果樓市大跌,呢類單位跌得好金,因為200呎頭邊有可能值450萬,兼樓市跌200多呎單位唔平啲人都無興趣入貨

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 06:12 PM   #18
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
之前睇過港人移民泰國分享POST
話400萬港紙可以在當地——
1)買到近千呎屋
2)開間雜貨店,夠錢入2年貨賣
3)買2架快艇仔,租俾當地人捉漁,個個月收翻租
咁你本人理論上係唔駛打工的

好似話仲有錢剩,所有400萬去泰國退休好過云云
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 06:16 PM   #19
JMi

引用:
作者: BRA武藏 查看文章
之前睇過港人移民泰國分享POST
話400萬港紙可以在當地——
1)買到近千呎屋
2)開間雜貨店,夠錢入2年貨賣
3)買2架快艇仔,租俾當地人捉漁,個個月收翻租
咁你本人理論上係唔駛打工的

好似話仲有錢剩,所有400萬去泰國退休好過云云
巴堤雅或者清邁呢D鄉下地方就有可能
香港都市人 去個3G電話都未必收到的地方 都要幾灑脫先做到囉
都唔講離鄉別井同家人分隔兩地呢D喇
舊 08-17-15, 06:19 PM   #20
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
如果樓市大跌,呢類單位跌得好金,因為200呎頭邊有可能值450萬,兼樓市跌200多呎單位唔平啲人都無興趣入貨
樓主唔會跌,唔俾人賣樓個市就唔會跌

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-15, 06:27 PM   #21
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: JMi 查看文章
巴堤雅或者清邁呢D鄉下地方就有可能
香港都市人 去個3G電話都未必收到的地方 都要幾灑脫先做到囉
都唔講離鄉別井同家人分隔兩地呢D喇
唔好話泰國雞同鴨講兼落後
美國加拿大都聽唔少人講去到頂唔順要返黎
呢D都唔係錢0既問題啦

舊 08-17-15, 06:43 PM   #22
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
209呎……放到D乜?何不住天橋底/公司呢?

舊 08-17-15, 06:55 PM   #23
LoliMoe

覺得賺夠咪套現移民囉
唔係點叫離地中產

仲有個市會跌應該得幾個可能:
香港暴動
ISIS打到黎
仲有大亞灣核電廠爆炸

有冇人可以諗到其他?

其實佔中都唔跌你就知冇可能

此篇文章於 08-17-15 07:05 PM 被 LoliMoe 編輯。
舊 08-17-15, 07:59 PM   #24
JMi

never say never
有邊次冧市之前有人知會冧
次次都有人事後孔明既姐

單係而家大陸要玩到人仔貶值呢招都出埋就知個音樂又隨時完架喇
引用:
作者: sugihara 查看文章
唔好話泰國雞同鴨講兼落後
美國加拿大都聽唔少人講去到頂唔順要返黎
呢D都唔係錢0既問題啦
好明顯啦
所以話真係要對香港呢種超繁忙得來又超方便的都市生活可以好灑脫地放棄到先好走
去到外國天未黑連超市都關門 去間便行店要行三四個字
係咪真係融入到呢種生活先
舊 08-17-15, 08:04 PM   #25
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
我都覺無可能跌
1) 兇意平賣,破壞社會秩序拉得
2) 不可以同一年賣多一個單位,唔係收你樓價20倍税

等睇丫爺教造市

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[成功需苦幹]兒子生性愛工科母不感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 57 10-05-16 09:34 AM
[成功需苦幹]兒子生性愛劏豬母倍感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 17 06-01-15 12:19 PM
[成功需苦幹]兒子生性奴才買樓父感安慰 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 30 03-31-15 02:10 PM
[成功需苦幹]兩港女獅子山下體現上車精神 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 36 03-24-15 06:42 PM
[成功需苦幹]領匯街市檔逼穿制服[成功爭取制服誘惑] メソウサ ~清談館~ 20 05-30-12 11:33 AM

現在的時間是 10:05 PM

手機版 | APP版