Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 2 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
照相館研習區>Poor man's light box... ha ha ha...
Matamata 04:45 PM 07-22-06
作者: riceking:
我自己有兩個, 但理想的最好有返三至四個啦 ~

Rice
嗯...
我是超新手, 問一下...用燈箱時係是否要關掉房燈?
riceking 05:28 PM 07-22-06
作者: ~鵬~:
嗯...
我是超新手, 問一下...用燈箱時係是否要關掉房燈?
最好啦, 否則影響色溫及燈箱的效果也不好 ~

Rice
mikemike 06:20 PM 07-22-06
我自己有兩個, 但理想的最好有返三至四個啦 ~

Rice
你果兩個是打左右嗎?
riceking 07:33 PM 07-22-06
作者: mikemike:
你果兩個是打左右嗎?
多數是, 但不一定 ~

Rice
KTN 10:21 PM 07-22-06
我都係得兩個,不過一大一細/\
兩個膽也不同牌子...兩邊色也有點不同/\
不止箱要多..窮人拍板都要整多幾塊
玩箱時我一係夜晚關燈玩...日光日白就會係廳玩..
廳所有入光位都有遮光布..本來為投忍機而設..但也方便了玩窮鬼燈箱..\
ビスケット 10:56 PM 07-22-06
話說我個PINKY夾夾燈箱都爛了~
本來想認真設計一個方便又耐用的PMLB~
但又怕到頭來整得太貴......
/\

投忍機....有錢人家的玩意......

萬能俠 12:49 AM 07-23-06
作者: 奸詐餅:
投忍機....有錢人家的玩意......
你忘了他是隔離版的版主呢~!
隔離版又是另一個毒品天堂/地獄
riceking 01:00 AM 07-23-06
作者: 真 三一萬能俠:
你忘了他是隔離版的版主呢~!
隔離版又是另一個毒品天堂/地獄
那是升級版....

攝影 -> 音響 -> 汽車 ->

Rice

P.S. 最近想做多一個燈箱的說, 已經有一個合適的箱, 現在只差心情好轉
KKH 01:15 AM 07-23-06
>>P.S. 最近想做多一個燈箱的說, 已經有一個合適的箱, 現在只差心情好轉
No no my friend... this is your next step to evilness -> evil
riceking 01:24 AM 07-23-06
Man, I still missing a commander in order to lead my army right now
I don't have enough budget to purchase extra optical weapon

Rice
ビスケット 01:41 AM 07-23-06
作者: KKH:
>>P.S. 最近想做多一個燈箱的說, 已經有一個合適的箱, 現在只差心情好轉
No no my friend... this is your next step to evilness -> evil
裝二支上來就這樣~
如果想三支裝晒又會點樣呢?

奇想: PMLB可唔可以同閃閃合體使用呢?

OT:米爺,有事相求~

KTN 01:43 AM 07-23-06
說起窮人光盒..腦內又浮出一些念頭...有時間試試可行性要...

我說啊...人家的影音之路是很苦的說...反而攝影之路卻路直而平順得多...
投忍機是人家用了多年..轉贈而得來...

甚麼升級版,我對車可是十分討厭..
我是怪人嗎...次序是...相反的..

影音 > 攝影
KKH 01:56 AM 07-23-06
...
奇想: PMLB可唔可以同閃閃合體使用呢?

...
閃閃可以 wireless remote 嘛. 可以整支閃閃放進去.

PMBL + 2 x flash lights
http://www.gaforum.org/showthread.ph...30#post5090730
http://www.gaforum.org/showthread.ph...16#post5094416

3 x flash lights, no PMBL!
http://www.gaforum.org/showthread.ph...99#post5084899
ビスケット 02:10 AM 07-23-06
作者: KKH:
閃閃可以 wireless remote 嘛. 可以整支閃閃放進去.

PMBL + 2 x flash lights
http://www.gaforum.org/showthread.ph...30#post5090730
http://www.gaforum.org/showthread.ph...16#post5094416

3 x flash lights, no PMBL!
http://www.gaforum.org/showthread.ph...99#post5084899
PMBL + 2 x flash lights的意思是....把閃閃放入PMLB?
其實如果支閃閃同Remote中間有物體阻隔會否收唔到的?
我見說明書的閃閃個接收部好似都係向返Remote的......

KKH 02:16 AM 07-23-06
沒問題的. Canon 閃閃用紅外線. 紅外線可以由物體表面反射, 亦可穿過 PMLB 的午油紙蓋.
mikemike 11:29 PM 07-23-06
(用了自製的燈箱)
用了兩支23W>125W的白光慳電光管
但自己都覺好怪
是不是要更光的光管
但在鴨寮街見到的頂盡150W
機是CANON A80
當時的數值是:
Fluorescent H
F3.5
ISO auto
快門也有auto
大家比D意見點改進

riceking 11:42 PM 07-23-06
應該Post去"人做人間"個Top

用Auto是不行的, 因為相機會誤會白色的背景是過光, 自然推快快門....
導致相片變暗....而張相睇落....唔...

可唔可以Post張Setup相睇下?

Rice
mikemike 11:53 PM 07-23-06
應該Post去"人做人間"個Top

用Auto是不行的, 因為相機會誤會白色的背景是過光, 自然推快快門....
導致相片變暗....而張相睇落....唔...

可唔可以Post張Setup相睇下?

Rice
要等下星期有時間才影多次
riceking 11:57 PM 07-23-06
要等下星期有時間才影多次
下次記住在燈箱內壁貼上鍚紙 ~

Rice
mikemike 12:03 AM 07-24-06
下次記住在燈箱內壁貼上鍚紙 ~

Rice
咁鍚紙要平滑定鄒
riceking 12:15 AM 07-24-06
咁鍚紙要平滑定鄒
我用平滑的, 皺的也可~
平滑會光一點硬一點, 皺的柔一點暗一點~

Rice
KTN 10:41 AM 07-24-06
用自己張圖做例~盒內全貼上錫紙~
兩個盒都係皺~另皺錫紙反光板~
一左一右一上各一塊,頹盒陣式完成/\

mikemike 01:13 PM 07-24-06
作者: KTN:
用自己張圖做例~盒內全貼上錫紙~
兩個盒都係皺~另皺錫紙反光板~
一左一右一上各一塊,頹盒陣式完成/\
明白
下星期努力過
ビスケット 02:00 PM 07-24-06
[奇想]
PMLB可唔可以好似閃閃咁加散光片的呢?
[/奇想]
riceking 02:48 PM 07-24-06
[奇想]
PMLB可唔可以好似閃閃咁加散光片的呢?
[/奇想]
牛油紙本身已經係啦...

Rice
第一 ... 2 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 

返回主題版面