Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-30-13, 01:19 AM   #826
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Viper II 查看文章
1. 你地個做法, 如果失敗, 係咪一樣情況會更壊

2. 又用"一定", "必然" 呢D字, 算啦, 你地"必然"成功?

3. 咁唔代表上次唔應該反國教集會, 係反散水only, 你只係argue左機會係要把握兼用盡
而且反國教同佔中條件不相同, 真係可以完美類比?

4. 因為佢地唔係爭取真正普選, so 佔中 fail
本土政治must success <----點 prove
so 冇本土政治佔中must fail<----完全唔知點有個咁既conclusion

你講幾多野都永遠得唔到"本土政治未成熟佔中must fail"呢個conclusion
只能簡單講,既然你睇左陳雲言論

提醒你唔好比人利用,個班人搞佔中係立心不良

其二,
http://www.passiontimes.hk/article/03-20-2013/2457

http://www.passiontimes.hk/article/03-21-2013/2460

講到尾,動用到民氣既行動,無十足把握千萬不能用

本土政治,係成功方向
陳雲只係發起人,有人比喻佢係陳勝,吳廣
但重要既係我地要睇之後邊個係項羽,劉邦

方向走錯左,就must fail

要我講不如睇下呢個topic

http://forum4.hkgolden.com/view.aspx...ht_id=0&page=1

詳細解釋,真係好長....仲要好超前,但合理

總結係民主既發展必然先從本土/利己主義開始

此篇文章於 03-30-13 01:39 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 01:24 AM   #827
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: keijoey 查看文章
其實我有樣野想問, (真心的, 唔係想challenge任何人)
對於陳雲, 我真係好有信心。
但你地覺得, 如果土共扔二千萬俾皇上, 你覺得佢會唔會選擇變節?
共產黨最怕既的確係用錢收買唔到既人

C9一出馬,港共即刻限帶奶粉出境

光復上水,即停多次簽注

真係有眼你見

皇上暫時睇佢係有HEART搞好熱血公民,不過有D頭腦發熱唔知想點做

此篇文章於 03-30-13 01:41 AM 被 某F 編輯。
舊 03-30-13, 01:28 AM   #828
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
兩邊人我都睇到"你信我得永生,唔信我就落地獄"既宗教味道.....
我解釋得呢邊好理性同合理WO,唔係掛

舊 03-30-13, 01:33 AM   #829
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
在下認為會,不過土共唔會咁用錢…
第一唔知佢幾時又反過,畢竟對方唔係傻仔,變節都一定準備下台階。
第二咁只會更多假反對派,挖埋都夠維穩。
其實D錢用得其所,反對派一早唔駛玩,真係一班奴才堆起黎就一定有低能決定,定係本身班人就係低能既。
而家急住佔中就係一種維穩既手段

另一方面

人家民主黨個殼直頭係待價而沽添,可以對共產黨吊高黎賣

你仲衝埋入去幫人地作嫁衣裳?

此篇文章於 03-30-13 02:16 AM 被 某F 編輯。
舊 03-30-13, 01:57 AM   #830
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 02:19 AM   #831
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
引用:
作者: 某F 查看文章
共產黨最怕既的確係用錢收買唔到既人

C9一出馬,港共即刻限帶奶粉出境

光復上水,即停多次簽注

真係有眼你見

皇上暫時睇佢係有HEART搞好熱血公民,不過有D頭腦發熱唔知想點做
佢係有heart去攪熱血公民, 我仲見佢用passiontimes呢個渠道係想吸納多d唔同圈子既人去壯大自己既力量

問題只係... 你信唔信得過呢個人?
先講我自己, 我唔係陳雲既fans, 但我相信陳雲, 即使佢講既野我唔覺得全對全部都岩。

同樣, 皇上我都唔幻想佢所有野都講得岩。只係... 呢個人我覺得佢係可以俾土共收買。
呢樣野, 同佢幾有heart去攪熱血公民係冇沖突

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv

此篇文章於 03-30-13 02:21 AM 被 keijoey 編輯。
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 02:20 AM   #832
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 23條 查看文章
由頭到尾都係一場戲

舊 03-30-13, 02:25 AM   #833
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
都係個句
2016. 2017就到, 等你地等到2046

你自己話自己成功無用
"我會成功的"
高主教咩

呢個世界得你套method成功?
到而家仲堅持你個套"一定成功"?

你估民眾咁易你地話call就call
有得計幾時用?

搞反佔中個班見得唔"立心不良"
你地個立論建立起一大堆估自己會成功既前題
然後叫大家等你地發展
一定得
er....點解"一定得", 咁幾耐

最後仲可以結論為本土主義唔成熟唔俾佔中
logic唔好可能會覺得你地好堅既

你地先label參與既"一定"衰, 一定蠢
然後就得出一定失敗
咁多"一定"唔知點prove啦, 同埋否定左民眾參與既影響
咁當然你地咁醒係唔打算去感架染參與者或影響佔中啦, 要儲民氣, 2016,2017唔理啦

之後就"陳雲"一定得
等啦, 等到革命
一定有革命又一定成功架
民眾參與一定得
所以"本土主義唔成熟係唔俾佔中"
唔sound既

即係咁, 另類光環獨享

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段

此篇文章於 03-30-13 02:27 AM 被 Viper II 編輯。
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 02:25 AM   #834
某F
我的歌聲裡

引用:
佢係有heart去攪熱血公民, 我仲見佢用passiontimes呢個渠道係想吸納多d唔同圈子既人去壯大自己既力量

問題只係... 你信唔信得過呢個人?
先講我自己, 我唔係陳雲既fans, 但我相信陳雲, 即使佢講既野我唔覺得全對全部都岩。
同樣, 皇上我都唔幻想佢所有野都講得岩。問題係... 呢個人我覺得佢係可以俾土共收買。呢樣野, 同佢幾有heart去攪熱血公民係冇沖突
咁就要睇下佢政治取向
係咪本土利益為主,核心支持者到底係乜背景
其次,係咪以香港為根,共存亡既心態,佢有無外國護照,仔女係咪係本地讀書

佢都係適合做民粹(極右)代表會岩佢發揮多D

此篇文章於 03-30-13 02:28 AM 被 某F 編輯。
舊 03-30-13, 02:28 AM   #835
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
即係咁, 另類光環獨享
我都有呢個感覺

引用:
咁就要睇下佢政治取向
係咪本土利益為主,核心支持者到底係乜背景
其次,係咪以香港為根,共存亡既心態,佢有無外國護照,仔女係咪係本地讀書

佢都係適合做民粹(極右)代表會岩佢發揮多D
呢d野真係唔代表d咩
就算有子女起外國讀書, 一樣會同香港人撐到最後一秒。陳雲, 就係顯現到佢既氣魄
但皇上, 起佢做節目既言論同手法, 我真係睇唔到呢份骨氣

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

此篇文章於 03-30-13 02:36 AM 被 keijoey 編輯。
舊 03-30-13, 02:29 AM   #836
某F
我的歌聲裡

引用:
都係個句
2016. 2017就到, 等你地等到2046

你自己話自己成功無用
"我會成功的"
高主教咩

呢個世界得你套method成功?
到而家仲堅持你個套"一定成功"?

你估民眾咁易你地話call就call
有得計幾時用?

搞反佔中個班見得唔"立心不良"
你地個立論建立起一大堆估自己會成功既前題
然後叫大家等你地發展
一定得
er....點解"一定得", 咁幾耐

最後仲可以結論為本土主義唔成熟唔俾佔中
logic唔好可能會覺得你地好堅既

你地先label參與既"一定"衰, 一定蠢
然後就得出一定失敗
咁多"一定"唔知點prove啦, 同埋否定左民眾參與既影響
咁當然你地咁醒係唔打算去感架染參與者或影響佔中啦, 要儲民氣, 2016,2017唔理啦

之後就"陳雲"一定得
等啦, 等到革命
一定有革命又一定成功架
民眾參與一定得
所以"本土主義唔成熟係唔俾佔中"
唔sound既

即係咁, 另類光環獨享
講咁多野,其實只係證明你唔夠大局觀

舊 03-30-13, 02:33 AM   #837
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
我冇等運到既大局觀

舊 03-30-13, 02:34 AM   #838
某F
我的歌聲裡

引用:
我都有呢個感覺
好實際簡單問你一句
佔中關我乜事?
咪又係比別有用心既人利用,呢D SHOW又唔係第一次

你點答

舊 03-30-13, 02:37 AM   #839
某F
我的歌聲裡

引用:
我冇等運到既大局觀
唔駛好耐,2020年
大前題係做好而家既工作,但並唔係好似你咁

千祈唔好賠埋自己去作他人既嫁衣裳

舊 03-30-13, 02:43 AM   #840
Viper II
↘みもりんっ

咁你地努力宣傳2020啦

咁我的確並唔係好似你咁
覺得社會運動時機係predict到

千祈唔好賠自己去作他人既嫁衣裳
你也適用

舊 03-30-13, 02:45 AM   #841
某F
我的歌聲裡

引用:
我都有呢個感覺

呢d野真係唔代表d咩
就算有子女起外國讀書, 一樣會同香港人撐到最後一秒。陳雲, 就係顯現到佢既氣魄
但皇上, 起佢做節目既言論同手法, 我真係睇唔到呢份骨氣
就當佢係投機取巧既人
亦都唔好當佢係敵人,亦都唔好當所有泛民係敵人

要尋求共同利益

因為其實講到尾敵人只有一個

舊 03-30-13, 02:46 AM   #842
某F
我的歌聲裡

引用:

咁我的確並唔係好似你咁

你也適用
我只會為本土香港人既利益作嫁衣裳
希望你明我想表達乜

此篇文章於 03-30-13 02:59 AM 被 某F 編輯。
舊 03-30-13, 02:53 AM   #843
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
好實際簡單問你一句
佔中關我乜事?
咪又係比別有用心既人利用,呢D SHOW又唔係第一次

你點答
拿! 老實, 我覺得而家呢刻佔中係多餘, 我完全讚成。

問題係... 我最怕係一直鼓吹唔好_做,但咩都唔做, 結果變成失敗主義既變體

舊 03-30-13, 02:56 AM   #844
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
我覺得搞一次64衰左就沉淪廿年,
佔中衰左唔知沉幾耐...既然預左衰,點解唔搵第二條出路?
朗思果d本土社運雖然唔算大事,但做做下越黎越多而且見效,未嘗唔係第二條路
何必再做64翻版

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 02:56 AM   #845
keijoey
桐乃 x MIX

引用:

咁我的確並唔係好似你咁

你也適用
假設香港一定有呢個時機既話, 我就唔會覺得係而家呢班人攪

舊 03-30-13, 02:56 AM   #846
某F
我的歌聲裡

引用:
拿! 老實, 我覺得而家呢刻佔中係多餘, 我完全讚成。

問題係... 我最怕係一直鼓吹唔好_做,但咩都唔做, 結果變成失敗主義既變體
引用:
http://www.facebook.com/wan.chin.75/...04315029596859

Bobocat Wong

到你地班老男人爭到普選果日,全香港已經一個全部傳媒音樂電視電影講普通話、用殘體字,恒生指數成份股全部係中資、大學全部係中國人做教授、企業老闆全部係中國人、公務員都係中國人傀儡,香港男人盡做低下階層工作、香港女人要為左錢服侍中國人的社會。到時有普選,咁又點呢請問?

佔領中環,只是89民運的延續,廣場革命的COPYCAT,傳媒忙著製造光環,捧紅下一個戴耀廷、黃之鋒(冇輕視之意,佢地兩個都係值得尊敬嘅人),咁對香港有咩好處呢?

本土運動,先係全體香港人可以參與的運動,遍地開花:由語言、經濟、到文化、教育、環保;你可以在網上發功,又可以上街行動;微小個人堅持正體字粵語,堅持向子女灌輸香港意識,大至組織政治團體大張旗鼓;既需要理論派完善論述,又需要行動派爭取戰果;由中環到上水、廣東道彌敦道到香港任何一個地方。祂是一個壓不熄的火苗,也不是中國殖民政府可以封一個人咪,或拉一兩個意見領袖就可以摧毀的運動。

當本土運動成熟,人心覺醒,你都毋需再搞咩佔領中環、或佔領耳環、或佔領大口環來爭取「普選」,因為我們在做的,是「光復香港」。
出發吧

舊 03-30-13, 03:52 AM   #847
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
大多POST, 冇心機追. 本土論述响香港既時間仲係好短, 仲未完整成型, 但唔該唔好下下扣人法西斯帽子, 非要整死本土論不可.

本土同佔中原則上冇衝突. 從來冇人否定過以公民抗命方式爭取民主, 只不過而家既所謂佔中的確係似佔領光環多過中環, 似靈修多過社運, 冇理由唔準人質疑. 不過強行將本土同佔中捆縛亦似乎有啲夾硬(最少暫時未聽倒一個完全令人信服既論述).

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 04:02 AM   #848
Viper II
↘みもりんっ

引用:
作者: YHW 查看文章
大多POST, 冇心機追. 本土論述响香港既時間仲係好短, 仲未完整成型, 但唔該唔好下下扣人法西斯帽子, 非要整死本土論不可.

本土同佔中原則上冇衝突. 從來冇人否定過以公民抗命方式爭取民主, 只不過而家既所謂佔中的確係似佔領光環多過中環, 似靈修多過社運, 冇理由唔準人質疑. 不過強行將本土同佔中捆縛亦似乎有啲夾硬(最少暫時未聽倒一個完全令人信服既論述).
重點

舊 03-30-13, 06:29 AM   #849
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
至少呢刻佔中有一個實際效果出左來,令大陸嘅假面具即時撕破,如果冇呢單野推出,相信冇咁快有多人討論,加上689 唱慢板,到16 年先放個垃圾出來真係喊都冇謂。。
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-13, 12:24 PM   #850
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: YHW 查看文章

簡單講一句,真心愛港,肯同香港共存亡,尋找香港未來既人
係唔會選呢個時候去佔中

搞個班人係光復上水,國教又唔見浦頭支持,仲有東北計劃(因為呢D野根本唔關佢地既事)
絕對唔係愛港行為(以香港人為中心)
而家同人講佢地忽然愛港搞佔中...算吧啦
而且更唔屬於光環,更屬於一種傲慢同愚蠢,甘心比別有用心既人利用既行為(或者可以講互利吧)

此篇文章於 03-30-13 12:54 PM 被 某F 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:17 PM

手機版 | APP版