Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-25-09, 08:37 AM   #576
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
電 車會睇無線劇?a

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 08:44 AM   #577
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: mudhole 查看文章
嗯,
得到左知識同社會地位既同時,
咁, 你又失去左D咩野???
我有咩野失去? 我唔覺有lor
如果因為女人多d知識同社會地位就o係感情方面難搵伴侶既, 我認有咁既問題
不過我唔會好重視呢個問題lor, 因為我放事業第一

舊 03-25-09, 09:07 AM   #578
好鬼煩
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2006
POKA篇文章好到無得彈呀
好鬼煩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:09 AM   #579
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Seppie 查看文章
我有咩野失去? 我唔覺有lor
如果因為女人多d知識同社會地位就o係感情方面難搵伴侶既, 我認有咁既問題
不過我唔會好重視呢個問題lor, 因為我放事業第一
咪即係有囉, 不過你唔介意咁解之嘛...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:10 AM   #580
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
咪即係有囉, 不過你唔介意咁解之嘛...
ok you win = =

舊 03-25-09, 09:16 AM   #581
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: POKA 查看文章
專 家 話 : 電 車 男 空 虛 尋 慰 藉

虛擬 英 雄 Laughing 哥 在 進 興 人 多 勢 眾 , 在 互 聯 網 同 樣 覆 雨 翻 雲 , facebook 的 「 Laughing 哥 」 群 組 成 員 逾 13 萬 , 另 一 群 組 「 我 哋 跟 Laughing 哥 嘅 ! 」 也 吸 引 了超 過 1,000 名 網 民 加 入 。
次 文 化 堂 堂 長 、 香 港 嶺 南 大 學 文 化 研 究 碩 士 彭 志 銘認 為 , 這 種 現 象 除 反 映 港 人 生 活 空 虛 、 人 玩 我 玩 的 心 態 外 , 無 力 感 也 是 主 因 , 他 說: 「  家 社 會 冇 一 個 有 代 表 性 嘅 人 物 , 好 多 香 港 人 覺 得 有 無 力 感 , 政 治 上 冇 得 參 與, 工 作 又 唔 開 心 , 仲 有 金 融 海 嘯 , 好 需 要 一 個 人 物 畀 佢 哋 代 入 。 加 上 佢 本 來 係 奸 角, 但 原 來 係 卧 底 、 係 個 好 人 , 仲 為 正 義 而 死 , 俾 好 多 港 男 或 者 電 車 男 代 入 身 份 認 同, 覺 得 原 來 我 都 係 得 嘅 、 我 係 有 料 到 嘅 , 你 哋 只 係 睇 到 我 其 中 一 面 啫 。 佢 哋 唔 係 覺得 Laughing 哥 係 英 雄 , 而 係 覺 得 自 己 係 英 雄 。 」
至 於 女 性 同 樣 捧 場 , 彭 志 銘 認 為 她 們 也 希 望 另 一 半 或 男 性 朋 友 是 個 強 勢 、 英 雄 式 的 人 物 , 既 然 現 實 中 找 不 到 , 惟 有 寄 情 於 Laughing 哥 。

咁都有得抽水||||||
真係乜都有得抽水?
佢呢d 唔知係咩文化研究

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:31 AM   #582
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
引用:

虛擬 英 雄 Laughing 哥 在 進 興 人 多 勢 眾 , 在 互 聯 網 同 樣 覆 雨 翻 雲 , facebook 的 「 Laughing 哥 」 群 組 成 員 逾 13 萬 , 另 一 群 組 「 我 哋 跟 Laughing 哥 嘅 ! 」 也 吸 引 了超 過 1,000 名 網 民 加 入 。
次 文 化 堂 堂 長 、 香 港 嶺 南 大 學 文 化 研 究 碩 士 彭 志 銘認 為 , 這 種 現 象 除 反 映 港 人 生 活 空 虛 、 人 玩 我 玩 的 心 態 外 , 無 力 感 也 是 主 因 , 他 說: 「  家 社 會 冇 一 個 有 代 表 性 嘅 人 物 , 好 多 香 港 人 覺 得 有 無 力 感 , 政 治 上 冇 得 參 與, 工 作 又 唔 開 心 , 仲 有 金 融 海 嘯 , 好 需 要 一 個 人 物 畀 佢 哋 代 入 。 加 上 佢 本 來 係 奸 角, 但 原 來 係 卧 底 、 係 個 好 人 , 仲 為 正 義 而 死 , 俾 好 多 港 男 或 者 電 車 男 代 入 身 份 認 同, 覺 得 原 來 我 都 係 得 嘅 、 我 係 有 料 到 嘅 , 你 哋 只 係 睇 到 我 其 中 一 面 啫 。 佢 哋 唔 係 覺得 Laughing 哥 係 英 雄 , 而 係 覺 得 自 己 係 英 雄 。 」
至 於 女 性 同 樣 捧 場 , 彭 志 銘 認 為 她 們 也 希 望 另 一 半 或 男 性 朋 友 是 個 強 勢 、 英 雄 式 的 人 物 , 既 然 現 實 中 找 不 到 , 惟 有 寄 情 於 Laughing 哥 。

>>宜 家 社 會 冇 一 個 有 代 表 性 嘅 人 物 , 好 多 香 港 人 覺 得 有 無 力 感 , 政 治 上 冇 得 參 與, 工 作 又 唔 開 心 , 仲 有 金 融 海 嘯 , 好 需 要 一 個 人 物 畀 佢 哋 代 入 。
睇到呢到,所有宗教都係咁啦,更加多空虛既香港人寄情於宗教

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:37 AM   #583
liverwan

註冊日期: Dec 2004
哈.現今D電車男絕對唔會有英雄主義,咪玩啦=.=
究竟係咩專家黎?碩士學位?食屎學位咋掛
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:38 AM   #584
カズキ
Game Master

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDKazuki-KTW
睇左好多呢類問所謂"學者"訪問報導
結論是:
我估D"學者"都唔想抽水嫁
比個3唔識7既記者問,唔通唔答咩,
唔咪會比D記者暗底話無料囉.
唯有硬食

----------------------------------------------

我覺得現在社會價值觀已經改變,有些直頭歪曲左.(刹那:この世界はも歪んだ )
而且好難改變大多數人眼中已定的觀點.
我覺得男女都好,比人話電車男OR港女都好,
無須為此而動氣,人地講咪由得佢講囉,自己又唔會少左忽肉.做好自己已經OK.
----------------------------------------------

我見大家所謂的電車男又無傷害別人,只是自己ENJOY自己世界.何必這樣講人地呢.

我最睇唔班加州老踩低"電車男"地來特顯自己比"電車男"優越來討好女性.
其實講到尾都是自己沒自信的行為

此篇文章於 03-25-09 09:59 AM 被 カズキ 編輯。
カズキ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:46 AM   #585
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: darkvolver 查看文章
其實一名女子在香港是不是應該太有學問
現在一名女子在香港..........問題的根源不是知識
錢, 社會風氣同教養..............

引用:
你估仲係古時代咩
女子無才便是德

女人既知識係自己最寶貴既財產之一!
係爭取社會地位既最強武器!
一山還有一山高, 何況佢SHOW OFF o既重點吾係學歷, 係人工, 呢點就睇得出佢係咩人啦, 真正有才學, EQ高o既會周街show比人知幾高學歷, 人工架咩?

舊 03-25-09, 09:46 AM   #586
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:

TVB果然搞到連研究碩士都說電車男和港男呢,並不是很多男生……
不過,現在不是那麼多人完全追看港劇吧~
本人真的不知Laughing哥的英勇事跡……

此篇文章於 03-25-09 09:50 AM 被 kyu 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 09:56 AM   #587
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: sgouki 查看文章

一山還有一山高, 何況佢SHOW OFF o既重點吾係學歷, 係人工, 呢點就睇得出佢係咩人啦, 真正有才學, EQ高o既會周街show比人知幾高學歷, 人工架咩?
下....唔......講唔講呢d野....好似唔太關eq事,又係睇講俾咩野對象知je....
如果唔熟既梗係唔會講啦

舊 03-25-09, 10:12 AM   #588
好鬼煩

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: カズキ 查看文章
結論是:
唯有硬食

我覺得現在社會價值觀已經改變,有些直頭歪曲左.(刹那:この世界はも歪んだ )
無須為此而動氣,人地講咪由得佢講囉,自己又唔會少左忽肉.做好自己已經OK.

我見大家所謂的電車男又無傷害別人,只是自己ENJOY自己世界.何必這樣講人地呢.

我最睇唔班加州老踩低"電車男"地來特顯自己比"電車男"優越來討好女性.
講得一d都無錯
好鬼煩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 10:18 AM   #589
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: mudhole 查看文章
嗯, 係一定

最簡單,
有係限既資源(精神, 時間, 金錢...etc)下去追求某樣野, 結果當然係同時要失去得到另外一d野既機會.
我所指既失去唔係單單指一個人本身持有A, 因為得到B而失去A; 而係, 一個人係得到B既同時, 會失去得到C, D, E...既機會, 都一樣係被考慮之內.

"得"同"失"之間既network呢, 其實係冇辦法消除ga... 不特止, "得"與"失"之間更加係一個非常之龐大既集合體
會唔會可以只有"得"而冇"失"!?
可以... 只有係人自己唔意識到"失"既存在時就成立啦... 不過終歸始終係存在...
即係opportunity cost.

鋼鍊會大受歡迎, 連一D平時唔睇開動漫既人都有興趣, 我覺得就係因為佢 "等價交換" 呢個中心思想, 得到好多人共鳴.

此篇文章於 03-25-09 11:13 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 10:47 AM   #590
chinsai
Game Master

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDchinsai86
引用:
鬼咩....啲社會學嘅人...就係比啲咩case 佢都可以吹啲社會現象出嚟

遲啲3-3-4 要人讀通識, 其實就係要學點樣好似呢啲社會學家分析完個case大吹三四頁紙
chinsai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 11:12 AM   #591
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
因為TVB想撮合一對情人
愈睇愈覺潔瑩和peter天生一對.

一個自信, 外向, 搵錢多, 表達能力高.

一個自卑, 內向, 搵錢少, 表達能力差.

兩個人結合, 不是應該互補不足的嗎? 正如螺絲與絲帽一樣.

潔瑩, 去馬吧!

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 11:22 AM   #592
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
下....唔......講唔講呢d野....好似唔太關eq事,又係睇講俾咩野對象知je....
如果唔熟既梗係唔會講啦
我覺得佢想表現自己比同齡男性人工高之外同學歷無關, 若果剩係講佢畢業左仲積極進修就吾同......
我覺得呢套野係咪應該 搵一 學歷高, 辦事能力高, 人際關係好兼大方得體o既黎做新一代女性o既代信人咩? 搵個人工高o既港女 同D 狗公練身教練 黎想代表D乜呢? 囧a

舊 03-25-09, 11:26 AM   #593
Metatron
^o^)/\(^o^

XBox Live Gamertagmetatronsflam
引用:
我覺得佢想表現自己比同齡男性人工高之外同學歷無關, 若果剩係講佢畢業左仲積極進修就吾同......
我覺得呢套野係咪應該 搵一 學歷高, 辦事能力高, 人際關係好兼大方得體o既黎做新一代女性o既代信人咩? 搵個人工高o既港女 同D 狗公練身教練 黎想代表D乜呢? 囧a
仲要加個車震梁榮忠,你唔好搵埋倪震啦笨

舊 03-25-09, 11:33 AM   #594
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: カズキ 查看文章
結論是:
唯有硬食

班加洲佬好死煩ga 係女都問佢有冇興趣上健身堂

引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
愈睇愈覺潔瑩和peter天生一對.

一個自信, 外向, 搵錢多, 表達能力高.

一個自卑, 內向, 搵錢少, 表達能力差.

兩個人結合, 不是應該互補不足的嗎? 正如螺絲與絲帽一樣.

潔瑩, 去馬吧!
佢家陣個男人都係啦
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 11:35 AM   #595
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
根本個定位己經錯晒, 講講下離晒題既.

但搵陶傑(唔記得有無搞錯個名)黎分析我覺得幾好, 起碼唔會過份偏激左個topic, 或者拉左去其中一邊黎講.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 11:39 AM   #596
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: ahleung 查看文章
http://www.youtube.com/watch?v=hpb-bNLlqmI
o岩o岩先睇到地鐵呢段, 點解個鏡頭擺咁埋都發現唔到o既呢.....?
引用:
作者: KammyKammy 查看文章
你信係偷拍嗎
但如果係夾埋, 對當事人黎小姐有咩好處? 咁樣出名法對佢既補習工作絕對係壞影響.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 11:50 AM   #597
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我見隔離台講樣野好岩架
港女吊高離賣既下場:
1. 老姑婆
2. 臨老才求其搵個窮鬼結左佢
3. 同人share老公 <-- /

舊 03-25-09, 11:52 AM   #598
Metatron
^o^)/\(^o^

3.How?a

舊 03-25-09, 11:55 AM   #599
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用: