Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-23-09, 11:46 PM   #426
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
個POST發展落泥
有錢既無論男女都只係話無錢既唔上進
己經唔係純綷男同女分裂
其實有錢既男人未話貪錢既女人做港女
有錢既女人未話無錢既男人做港男..好簡單
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 11:53 PM   #427
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
miss左今日730.....有冇人可以俾黎睇返?

又,點解收工返黎個post會黎左情版既

舊 03-24-09, 12:02 AM   #428
路飛...
Senior Gamer
爛GAG神

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
個POST發展落泥
有錢既無論男女都只係話無錢既唔上進
己經唔係純綷男同女分裂
其實有錢既男人未話貪錢既女人做港女
有錢既女人未話無錢既男人做港男..好簡單
金錢是萬惡之源

舊 03-24-09, 12:04 AM   #429
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
miss左今日730.....有冇人可以俾黎睇返?

又,點解收工返黎個post會黎左情版既
都只係一陣既事 ._.
頭先都唔係架 ._."

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 12:08 AM   #430
綾小路雷太

引用:
作者: irismong 查看文章
都只係一陣既事 ._.
頭先都唔係架 ._."
呢個係一個謎.....

我好想睇730啊

舊 03-24-09, 12:35 AM   #431
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
引用:
呢個係一個謎.....

我好想睇730啊
here

舊 03-24-09, 12:38 AM   #432
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
原來係呢篇 ._."
林忌o係facebook自己都貼左出黎~

佢之前仲寫左兩篇野tim架

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 03-24-09 12:55 AM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 12:45 AM   #433
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
真唔明某版友出呢d post 目的係咩...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 12:57 AM   #434
綾小路雷太

引用:
作者: kyu 查看文章
閱,謝。
閱畢過後感受很深,尤其樓價過高及家長的過份操控而帶來香港男女不足的問題更令我深思...

家長教育這一點還可以解決,但,樓價及物價又如何? 只要香港人一日以錢為最終依歸,可能一日都沒有辦法解決...

引用:
作者: irismong 查看文章
林忌o係facebook自己都貼左出黎
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
真唔明某版友出呢d post 目的係咩...
對唔住,我認係我懶....我投降.......

舊 03-24-09, 01:08 AM   #435
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
閱,謝。
閱畢過後感受很深,尤其樓價過高及家長的過份操控而帶來香港男女不足的問題更令我深思...

家長教育這一點還可以解決,但,樓價及物價又如何? 只要香港人一日以錢為最終依歸,可能一日都沒有辦法解決...

非常同意,有時因為家長過份操控造成今日局面。

舊 03-24-09, 01:12 AM   #436
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
港男港女既形成唔單只係格衰, 仲係社會問題~

其實香港生活都好慘, 樓價高到癲, 成世人為幾百呎打工

文中一度我都勁贊同, 我都唔知結婚咁多繁文縟節做show俾人睇做乜
好多人都係人有我又要有, 如果自己唔做, 驚俾人話嫁得寒酸等

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 01:19 AM   #437
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: KammyKammy 查看文章

文中一度我都勁贊同, 我都唔知結婚咁多繁文縟節做show俾人睇做乜
好多人都係人有我又要有, 如果自己唔做, 驚俾人話嫁得寒酸等
同意,結婚都搞那麼多東西幹什麼?
最重要的就是雙方互相尊重。

同樣道理,現在的謝師宴要搞到那麼隆重就代表尊師重道嗎?

此篇文章於 03-24-09 01:54 AM 被 kyu 編輯。 原因: 錯別字
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 01:19 AM   #438
綾小路雷太

引用:
非常同意,有時因為家長過份操控造成今日局面。
那也是沒辦法的事
80's的家長大多都是由60's的家長教出來,甚至有些是由大陸南移來到香港的
那班都是比較傳統且家教嚴的一群

碰巧時代變遷,以致他們的教學方法未能適應,可是更新的問題就此出現 (如:離婚,貧富懸殊,個人主義的興起) 當時的父母不懂得教育子女,以致他們的成長變得崎怪起來.....

另外,個人及利己主義的興起,也是導致這種崎怪風氣持續的幫兇......
(個人主義 → 道德感↓ →衍生社會問題↑;
利己主義 → 商人只為錢看 → 物價&樓價↑xn → 經濟負擔↑xn → 家長工時↑xn → 效率↓xn → 陪子女時間↓xn → 子女受家教機會↓xn → 自私↑ → 利己主義形成機會↑ → loop.......)

所以d商人/賺得錢多既人以為自己好叻好掂,其實只係玩殘緊自己土生土長既地方.......

舊 03-24-09, 01:21 AM   #439
綾小路雷太

引用:

所以呢個都係中國人之間既劣根性問題,太多標籤化既社會只會令人帶來悲劇。
太過流於表面同物質,只會令來過份注重外表而非心靈既豐足,好多時就會造就左好多遺憾....
引用:
同意,結婚都搞那麼多東西幹什麼?
最重要是雙方互相專重。

同樣道理,現在的謝師宴要搞那麼隆重就代表專師重道嗎?
如果套用返 $ = 心意的話,某種定義上係成立的

舊 03-24-09, 01:32 AM   #440
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

原來呢個topic移左去情版

引用:

另外,個人及利己主義的興起,也是導致這種崎怪風氣持續的幫兇......

(個人主義 → 道德感↓ →衍生社會問題↑;

利己主義 → 商人只為錢看 → 物價&樓價↑xn → 經濟負擔↑xn → 家長工時↑xn → 效率↓xn → 陪子女時間↓xn → 子女受家教機會↓xn → 自私↑ → 利己主義形成機會↑ → loop.......)

所以d商人/賺得錢多既人以為自己好叻好掂,其實只係玩殘緊自己土生土長既地方.......
你條方程式好勁

美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 03-24-09, 01:44 AM   #441
綾小路雷太

引用:
原來呢個topic移左去情版

你條方程式好勁
有感被串 (誤)
只係隨心意牽動而隨手打出來的推斷而已
當然,凡事總有例外。

舊 03-24-09, 01:49 AM   #442
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

引用:
有感被串 (誤)
只係隨心意牽動而隨手打出來的推斷而已
當然,凡事總有例外。
喂我真心覺得勁架
我覺得推理得好合理

享度討論得耐會令人容易諗多左

3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

舊 03-24-09, 01:51 AM   #443
綾小路雷太

引用:
喂我真心覺得勁架
我覺得推理得好合理

享度討論得耐會令人容易諗多左
不,係我個人經歷問題者,不容否認,我確實有港男特質

我相信係度發言而感受深既男性會員係港男呢個topic上唔多唔少會被至少一兩根剌剌中。
當然,如果冇,我致歉

此篇文章於 03-24-09 02:02 AM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 01:58 AM   #444
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
不,係我個人經歷問題者,不容否認,我確實有港男特質

我相信係度發言而感受深既男性會員係港男呢個topic上唔多唔少會被至少一兩根剌剌中。

當然,如果冇,我致歉
我自少有家庭教育, 大學亦唔係香港.

你上面條式真係唔 work

除左咸濕, 我唔覺有咩港男特質

你係咪要瞌頭認錯
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 02:00 AM   #445
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
我冇講過話PUB,BAR,CLUBBING係咩洪水猛獸
而係
因為打機,MAID CAFE等等地方少女去,去O個D仔就俾人話毒
話人毒O個D,其實係男仔仲多過女仔
O個D人就係得閒去浦O個D囉(坦白講我真係俾好多FD叫我去浦下)

不過諗深一層,點解PUB,BAR多女仔去,你估D女仔真係好鍾意去O個D地方?
其實係O個D地方特登去做一個令女仔有好奇心,表面上有著數O既地方
唔係邊有D咩LADIES NIGHT,一係就女仔免乜免物,就算過時過節落老蘭都會有仔埋黎請飲野
我係女仔我自己都覺得一試無妨

上年平安夜我都有諗過落一落老蘭睇下咩環境,所以事前問定FD,佢都係答我「最好帶多D $$$,因為要請人飲野」,結果我因為冇伴所以冇去

所以我只係希望D去浦O既人唔好成日講到「萬般皆下品,唯有浦BAR高」(的確事實係好多呢D人,卜就咁睇O個兩集野,我相信O個班加洲肥仔都係呢類人)
只係大家有大家興趣,冇必要踐踏人

黎小姐O個邊...
其實我都希望佢明白
其實真係佢好彩
畢業3年有30K...有幾多行業可以做到???做ACC BIG4都要拎埋個牌先有可能有
做其他行業O既,三年經驗人工<20K大有人在
佢要人工高過佢O既,唔難,搵個大佢3,5,7年O既男人囉

佢要嘆男人人工低,不如佢嘆自己太好彩人工高得滯
所以根本冇可能要男仔人工一定高過女仔

搵個例子:
男生A同女生B,佢地係情侶
A係ACC MAJOR
B係IED讀
一齊GRAD
男仔做BIG 4,月入萬鬆D
女仔教書,月入20K左右
唔通個女就要飛左個男?
點睇個男O既發展空間大過個女啦
但係真係要睇一時之間O個個人工高低?

舊 03-24-09, 02:00 AM   #446
綾小路雷太

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

你係咪要瞌頭認錯
冇港男特質 =/= 要瞌頭認錯.... 我諗你睇錯左意思...

舊 03-24-09, 02:21 AM   #447
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

你係咪要瞌頭認錯
我唔知外國係點
不過O係HK好明顯O既係
香港宜家已經係絕對冇可能一個後生男人養起一頭似樣O既家
似樣O既家=住公屋,個個月有D積蓄,儲返10年8年可以俾首期上樓
以前我住公屋,成條行有細佬O既阿媽都係唔洗撈,個個都係男人做野
宜家仲得?

月入過萬已經冇公屋,但係又唔夠你一個人自己生活喎,莫講話養埋頭家
一個4人家庭月入20K,公屋黎講算唔算富戶?我真係唔知有冇人可以答?
但係又一定唔夠你買樓供樓喎,死未?

搞到宜家10個有10個都唔係阿媽,阿爸湊
細路唔係阿爸阿媽一日24小時帶住真係唔得掂
尤其宜家資訊太發達,比以前更加容易睇到D唔應該睇O既野
所以家長真係要睇得更緊
不過事實唔容許,做家長O既,見個細路少,又想討好佢喎,物質就係最直接O既東東
朋輩影響+自己可能又受得物質多囉,咪自自然然轉左個觀念囉

舊 03-24-09, 02:21 AM   #448
kyu
我要搞掂丁力個衰人

引用:
作者: 忍者 查看文章
我冇講過話PUB,BAR,CLUBBING係咩洪水猛獸
而係
因為打機,MAID CAFE等等地方少女去,去O個D仔就俾人話毒
話人毒O個D,其實係男仔仲多過女仔
O個D人就係得閒去浦O個D囉(坦白講我真係俾好多FD叫我去浦下)

不過諗深一層,點解PUB,BAR多女仔去,你估D女仔真係好鍾意去O個D地方?
其實係O個D地方特登去做一個令女仔有好奇心,表面上有著數O既地方
唔係邊有D咩LADIES NIGHT,一係就女仔免乜免物,就算過時過節落老蘭都會有仔埋黎請飲野
我係女仔我自己都覺得一試無妨

上年平安夜我都有諗過落一落老蘭睇下咩環境,所以事前問定FD,佢都係答我「最好帶多D $$$,因為要請人飲野」,結果我因為冇伴所以冇去

所以我只係希望D去浦O既人唔好成日講到「萬般皆下品,唯有浦BAR高」(的確事實係好多呢D人,卜就咁睇O個兩集野,我相信O個班加洲肥仔都係呢類人)
只係大家有大家興趣,冇必要踐踏人
非常同意,基本上有部分男生喜歡惡意攻擊喜歡ACG的男生。
這情況比家長指責ACG是無益更具威脅。
我對PUB,BAR,CLUBBING那些真的沒興趣。

舊 03-24-09, 02:25 AM   #449
chinsai
Game Master

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDchinsai86
@.@ 啱啱見到有條咁嘅片
chinsai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 02:28 AM   #450
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 忍者 查看文章
我唔知外國係點
不過O係HK好明顯O既係
香港宜家已經係絕對冇可能一個後生男人養起一頭似樣O既家
似樣O既家=住公屋,個個月有D積蓄,儲返10年8年可以俾首期上樓
以前我住公屋,成條行有細佬O既阿媽都係唔洗撈,個個都係男人做野
宜家仲得?

月入過萬已經冇公屋,但係又唔夠你一個人自己生活喎,莫講話養埋頭家
一個4人家庭月入20K,公屋黎講算唔算富戶?我真係唔知有冇人可以答?
但係又一定唔夠你買樓供樓喎,死未?

搞到宜家10個有10個都唔係阿媽,阿爸湊
細路唔係阿爸阿媽一日24小時帶住真係唔得掂
尤其宜家資訊太發達,比以前更加容易睇到D唔應該睇O既野
所以家長真係要睇得更緊
不過事實唔容許,做家長O既,見個細路少,又想討好佢喎,物質就係最直接O既東東
朋輩影響+自己可能又受得物質多囉,咪自自然然轉左個觀念囉
所以一直覺得香港有病
d細路成日上報紙咪因為咁

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:54 AM

手機版 | APP版