Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-18-05, 11:26 PM   #1
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
[轉貼]佛教徒給基督徒的留言  

我是相佛教的人, 但我亦會專重信基督的教徒. 最近, 成日有D基督徒說佛教是偶像, 處處去否定佛教的道理. 說信佛的人是向佛祖求好處. 這樣的說法真的令到我很反感. 你們試想想, 你們祈禱時又是一樣求主呢樣, 求主那樣. 只不過大家所用的方式不同吧了. 而佛教, 道教, 及很多都不相同的, 他們的處理方法亦各有不同. 正如你們的摩門教及基督教一樣.

我們的佛教會無條件的愛護世人. 不會說你不信我就要入地獄, 只要你有一夥善心及愛心即可. 因佛道主要是導人向善的道路走去. 不是迫人去信祂才可, 因佛陀的主要是說出道理, 我各人可走向行善的路上. 要大家去了解因果循環的道理. 而不是無論你做了什麼壞事, 只要死前一刻相信你們的主耶穌主可以走進天堂.

**如果有什麼說得不好, 敬希所有佛教徒見諒. 因我只想那些基督徒學懂怎樣去專重別人.

基本上,我是相佛教的,因為他隨了道人向善外,唔會好似某宗教咁,你得到什麼,都是神俾你的,給予你的。

舊 01-18-05, 11:29 PM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
宗教不嬲有排他性
講多o徙氣

舊 01-18-05, 11:30 PM   #3
tchans
Crazy Gamer
西軍~

註冊日期: Dec 2002
佛教唔係唔俾拜偶像既咩?
tchans 目前離線  
舊 01-18-05, 11:34 PM   #4
“寶”
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
咩都好 la~~
唔好藉宗教行惡事~
咁咩宗教都係好 ge~
“寶” 目前離線  
舊 01-18-05, 11:37 PM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
兩種宗教本質都唔同,一種係只要信神就得救,一種係藉修行令自身精神提高,達至成佛...根本上就河水不犯井水...有咩好反......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 01-18-05, 11:39 PM   #6
root
Game Master
Uncle Root

註冊日期: Jul 2004
個重點係要尊重別人o既信仰...

他們是明星,我們是流星,或許有瞬間的閃光。
而一旦明星升起,我們便永遠消失在黑夜之中......
我們只能留在愛我們的人的心裏 。
root 目前離線  
舊 01-18-05, 11:40 PM   #7
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
其實兩個都已經係諸神之黃昏瓜晒 /

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 01-18-05, 11:42 PM   #8
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: 皇家馬爹里
我是相佛教的人, 但我亦會專重信基督的教徒. 最近, 成日有D基督徒說佛教是偶像, 處處去否定佛教的道理. 說信佛的人是向佛祖求好處. 這樣的說法真的令到我很反感. 你們試想想, 你們祈禱時又是一樣求主呢樣, 求主那樣. 只不過大家所用的方式不同吧了. 而佛教, 道教, 及很多都不相同的, 他們的處理方法亦各有不同. 正如你們的摩門教及基督教一樣.

我們的佛教會無條件的愛護世人. 不會說你不信我就要入地獄, 只要你有一夥善心及愛心即可. 因佛道主要是導人向善的道路走去. 不是迫人去信祂才可, 因佛陀的主要是說出道理, 我各人可走向行善的路上. 要大家去了解因果循環的道理. 而不是無論你做了什麼壞事, 只要死前一刻相信你們的主耶穌主可以走進天堂.

**如果有什麼說得不好, 敬希所有佛教徒見諒. 因我只想那些基督徒學懂怎樣去專重別人.

基本上,我是相佛教的,因為他隨了道人向善外,唔會好似某宗教咁,你得到什麼,都是神俾你的,給予你的。

我同你諗既野一樣

不過都無得講既
信主既人, 自然唔會拜偶像
你唔信主, 真係彩佢都siz氣

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線  
舊 01-18-05, 11:44 PM   #9
Wtak
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
假如宗教無排他性,呢個世界上就少左好多宗教紛爭,歷史上都會少左好多因為宗教而帶起既戰爭

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線  
舊 01-18-05, 11:44 PM   #10
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
別傻了,如果基督教肯聽就不會出現宗教戰爭

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線  
舊 01-18-05, 11:46 PM   #11
beerman
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
盲目既基督徒要睇下李天命既著作勒!
唔係楊天命,唔好搞錯!

舊 01-18-05, 11:47 PM   #12
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
"信仰"不同"教會"

舊 01-18-05, 11:49 PM   #13
Q- 
Game Master
      ①   

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Metatron
別傻了,如果基督教肯聽就不會出現宗教戰爭
乜唔係天主教咩?\

--Σ(゚Д゚#)--(;´Д`)~♥--
↘.㊥②♪   .../次回:S;G(予/
Q-  目前離線  
舊 01-18-05, 11:50 PM   #14
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
神佛是假,道理是真

舊 01-18-05, 11:58 PM   #15
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: macross7ra
神佛是假,道理是真
同意
完全係我想講ge point~

舊 01-19-05, 01:25 AM   #16
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
一句講哂--河水不犯井水,
我話之你信乜教都好, 信乜教同信唔信教都係每個人o既自由,
你唔攪我大家相安無事, 更加冇任何權力迫人地信乜教物教,
就係咁簡單

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線  
舊 01-19-05, 01:45 AM   #17
Q- 
Game Master
      ①   

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: macross7ra
神佛是假,道理是真
無神論信者就絕對認同o既…

--Σ(゚Д゚#)--(;´Д`)~♥--
↘.㊥②♪   .../次回:S;G(予/
Q-  目前離線  
舊 01-19-05, 08:14 AM   #18
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
引用:
作者: Q- 
乜唔係天主教咩?\
這裡基督教泛指基督宗教

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線  
舊 01-19-05, 09:13 AM   #19
老師
Crazy Gamer
難明漢字

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDwaiming69
宗教都是不理性的事物,作為心靈上的安慰。

其實所有事和物都是人為,所有的奇蹟都是人為,所有的神蹟都是人為。

所以最重要是要堅持自己的信念便行。

我是沒宗教信仰的!

老師 目前離線  
舊 01-19-05, 09:20 AM   #20
oogami
帝國華擊團

小弟都做左十幾年唔係好稱職既基督徒. 十幾年, 神都對我好好...
我一家都唔係有錢, 但可以移民去加拿大, 都係因為神既保守同帶領, 依樣野係我深信不疑.

我地教會都無話要強迫人去信我地既神. 你有你地信, 我有我地既believe.
我地相信係人係會俾神同主耶穌既愛吸引而去相信, 如果我地逼人去信係神所不喜悅的.

對皇家馬爹里轉貼既文章, 我有d野想澄清一下 (唔係要爭拗邊個宗教係好d),

>成日有D基督徒說佛教是偶像, 處處去否定佛教的道理.

聖經既十戒寫明(出埃及記20章3至5節)
20:3 除了我以外, 你不可有別的神.
20:4 不可為自己雕刻偶像, 也不可作甚麼形像, 彷彿上天, 下地, 和地底下, 水中的百物.
20:5 不可跪拜那些像, 也不可事奉他, 因為我耶和華你的神是忌邪的神, 恨我的, 我必追討他的罪自父及子, 直到三四代.

聖經係o甘寫, 而聖經就係神既話語, 我地做基督徒就要做神叫我地要做既野, 我地信除左耶和華以外就別無其他神. (我地有我地信)
不過有部份基督徒用聖經去話其他人不是就係唔應該. 神嚮聖經亦都話過我地唔可以用聖經去製造紛爭... 所以我自己見到有d基督徒利用聖經去同人鬧交... 我只可以嘆氣同求神去教下佢地.
神係要我地用愛去傳福音而唔係用鬧交同話人不是黎去傳福音.

而十戒上既"偶像"既意思係任何野凌駕于神之上既事物就係偶像, 例如game, 女朋友, 金錢, 學業, 事業... (我只可以嘆氣... 我果然係一個唔稱職既基督徒... 唉... )

>而不是無論你做了什麼壞事, 只要死前一刻相信你們的主耶穌主可以走進天堂.

死後係有審判的... 不過依點我無去深入研究, 唔知有無其他基督徒可以解釋一下呢.
我知道既係唔係誠心悔改, 只係講下就算果隻, 係入唔到天堂.

>基本上,我是相佛教的,因為他隨了道人向善外,唔會好似某宗教咁,你得到什麼,都是神俾你的,給予你的。

我係信我自己所有都係神既恩賜. 因為我自己體驗過神既真實.

- 做工務員之路 -

此篇文章於 01-19-05 09:32 AM 被 oogami 編輯。
oogami 目前離線  
舊 01-19-05, 09:24 AM   #21
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

冷靜D .....
信唔信有神佛係個人選擇,
但我覺得信了神佛的人做事的確比較有恆心
只想說,神佛在心中就可以了

舊 01-19-05, 09:35 AM   #22
老師
Crazy Gamer
難明漢字

最重要是堅持自己的原則,堅持自己所信的。

這樣便行,但我希望所有宗教都是導人向善的。

但我相信有女神呀……也有魔族……Belldandy

老師 目前離線  
舊 01-19-05, 09:53 AM   #23
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
我本身係無神論者
不過總之個宗教係導人向善都冇乜問題啦
而且某程度上我覺得佛家講o既野幾有道理
好似因果咁,就算唔相信宗教,對做人都幾有道理

Metal Gear NT 目前離線  
舊 01-19-05, 11:12 AM   #24
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
>基本上,我是相佛教的,因為他隨了道人向善外,唔會好似某宗教咁,你得到什麼,都是神俾你的,給予你的。

最頂唔順係依樣,有某d基督徒成日乜都話係神賜比佢
例如某電視頒獎禮,某得獎者又話多謝神,冇人唔比你信,不過響依d公眾場合,又唔係教會,對d非基督徒好難避免會反感,如果要多謝,響個心多謝已經夠啦,如果有神佢一樣會知,而唔係成日響口邊講到cheap哂
ELT 目前離線  
舊 01-19-05, 11:19 AM   #25
老師
Crazy Gamer
難明漢字

引用:
作者: ELT

最頂唔順係依樣,有某d基督徒成日乜都話係神賜比佢
例如某電視頒獎禮,某得獎者又話多謝神,冇人唔比你信,不過響依d公眾場合,又唔係教會,對d非基督徒好難避免會反感,如果要多謝,響個心多謝已經夠啦,如果有神佢一樣會知,而唔係成日響口邊講到cheap哂

最重要係好多時佢地所謂多謝神既東西,都係人為,絕對跟神關………人為的事與物,卻把責任推向神……所以我一直認為信這些基督的宗教的人都是很會逃避現實的。

信仰好多時都係心靈上既安慰,所以佢地會用一個虛無既人物,把情感寄託在這個祂上,以得到最大的安慰,好讓自己的內心得到安靜和平服。

老師 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
戰國無雙.無雙討論區2 [頭post無斷更新中] 大覺屋師真 攻略及心得交流區 733 03-24-06 06:43 PM
dvd影碟討論區 Kenji少 影音館 104 12-03-05 10:54 AM
想問問cpu速度和少少底板問題 石光 手機資訊/電腦軟硬討論 2 09-28-04 01:33 AM
[轉貼]41招令父母崩潰的方法 強化人間ですの~★ ~清談館~ 34 05-06-04 02:12 PM

現在的時間是 10:24 AM

手機版 | APP版