Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
~清談館~>熱烈慶祝董建華取得大紫荊勳章
亍 ◣ 07:54 AM 07-01-06
係7.1呢個普世難忘的一天...大家一齊歌頌呢位名垂千古o既偉人吧一定唔會有人唔記得你的功績

作者: :
【明報專訊】今日是香港回歸9周年的日子,在政府今日公布的本年度授勳名單中,有一個為人熟悉的名字——去年辭職並獲委任為政協副主席的前特首董建華,獲頒特區最高榮譽的大紫荊勳章,以表揚他「成功落實一國兩制」的貢獻。

有民主派人士批評,這授勳決定反映政府與市民「對幹」,如「派禮物」般,並非如實反映市民的心意﹔董建華胞妹董建平則指兄長在任時做了很多工作,對他獲授勳感到高興。

禮賓處﹕依特區排名表排列

今年度特首曾蔭權共對277人頒授勳銜或嘉獎(見表),其中3人獲最高榮譽級別大紫荊勳章,排名依次為李業廣、李東海和董建華。禮賓處解釋,排名是按特區排名表列出,雖然董建華現為政協副主席,屬國家領導人級別,又是前特首,但這兩項公職均不列入排名表內。相反,李業廣和李東海分別在2000年及1999年獲金紫荊星章,加上前者為行政會議成員,因而得出以上排列。

對於董建華要「屈居」在其他兩名得主之後,民建聯副主席譚耀宗認為,政府處理得不太好,畢竟董建華現屬國家領導人級別,亦是前任特首,這個排名不太妥當,他認為禮賓處應考慮在禮賓名單中加入「前特首」的排名。

表揚落實一國兩制

擔任授勳評審委員會委員的行會成員鄭耀棠亦稱,早在數年前已就此要求行政署和禮賓處檢討,「為什麼全國人大代表也沒有排名﹖人大在《基本法》內都有角色,為何特區卻沒有排名﹖」

不過,禮賓處昨日在簡介會上多次強調,有關的排名不代表得主個人貢獻的多寡,3名大紫荊勳章得主,都是對社會有極高度的貢獻。禮賓處在闡述董建華獲授勳原因時,形容他「全心全意肩負起管理香港的工作,充分顯露他克盡己任及務實的態度。在他領導下,香港在回歸後保持安定繁榮,成功落實『一國兩制』,安然度過亞洲金融危機,以及積極推動與祖國共同發展經濟」。但對他惹起許多市民不滿,卻隻字未提。

民主黨李永達批評,董建華在任時製造很多負資產和失業人士,獨立議員陳偉業也斥責﹕「如果當年(前工聯會理事長)楊光可以拿,全香港600萬市民都可以拿。『大紫荊』對香港市民心中已沒有崇高地位。」

董建平昨接受本報查詢時力撐兄長,指他在任時做了很多工作,是次獲勳也替他高興。自由黨田北俊和民建聯劉江華均認同頒授最高榮譽勳章給董建華。

李東海昨在出席公開活動時表示,兩星期前獲通知得到大紫荊勳章,他十分多謝朋友的支持。另一得主李業廣雖然本是授勳評審委員會成員,但禮賓處強調,李本身並不知道自己獲提名,當中的評審過程是分開處理的。

4名立法會議員同獲授勳,其中身兼行政會議成員的陳智思獲金紫荊星章,鄉議局林偉強、泛聯盟何鍾泰和唯一的民主派議員、民協馮檢基,同獲銀紫荊星章。馮檢基坦言對獲勳感到意外,並強調不會因而被政府「收買」。

27149 08:43 AM 07-01-06
民主之父b
azuril2000 10:02 AM 07-01-06
bowtie喺7.1前用哩招call多一萬幾千人出黎 咁又算唔算係民主之子呢?
vov430 03:33 PM 07-01-06
佢真係對香港有好大貢獻架

佢肯唔做特首真係救番香港架
功德無量架
chunwai0091 04:37 PM 07-01-06
恭喜他吧
香港多得佢唔少
williamsiusuper 06:18 PM 07-01-06
成功落實一國兩制 關佢咩事..同佢冇咩la lun....
雪舟等楊 07:25 PM 07-01-06
呢類水蓋自從97後已經不斷貶值
董生都能獲得,其價值更破新低
Hunter 08:17 PM 07-01-06
作者: williamsiusuper:
成功落實一國兩制 關佢咩事..同佢冇咩la lun....
正因為佢無甚功績
所以求其俾個所謂功績佢law
唔通話佢成功落實八萬五咩

Busconcamp 10:04 PM 07-01-06
作者: 雪舟等楊:
用黎話俾大家知...頒水蓋唔係話一定要有貢獻先授勳...
而係感激佢忽然脚痛...等曾錦鯉順利坐到呢個位...
sigma 10:12 PM 07-01-06
作者: Busconcamp:
而係感激佢忽然脚痛...等曾錦鯉順利坐到呢個位...
稱讚佢肯早日落台
kinkinpun 03:34 AM 07-02-06
作者: sigma:
稱讚佢肯早日落台
讚佢成為港人出氣對像
saintvenus 06:41 PM 07-02-06
獎佢因為佢提早落台
celine 08:33 PM 07-02-06
締造了香港 50 萬人上街遊行的紀錄
史無前例, 當然要授勳
sgouki 08:52 PM 07-02-06
作者: celine:
史無前例, 當然要授勳
呢個POINT 正, 我支持.............
DevilElvis 01:37 AM 07-03-06
史無前例, 當然要授勳
支持 X2 ;佢真係前無古人
chunwai0091 01:40 AM 07-03-06
史無前例, 當然要授勳
支持 X3
他創造新的歷史
Busconcamp 02:05 AM 07-03-06
史無前例, 當然要授勳
受左處分...補償授勳...
大情大性武大帝 02:22 AM 07-03-06
如果比我,我寧願要宮本茂之前在法國拿果個喇…(雖然果個都可以算「派」的…)
sigma 03:40 AM 07-03-06
史無前例, 當然要授勳
果50萬人都有部份係23條既
機動盜賊首領-電 09:38 AM 07-03-06
史無前例, 當然要授勳
咁掃把頭都應該有份喎.

-----------------------------------
其實楊剛受勳哩個大紫荊要唔要都罷啦
細路翔 11:48 AM 07-03-06
佢老婆係sars期間仲要著晒全裝走入屋邨驚死人唔恐慌咁

佢老婆都應該有份拎喎b
chuntaky 07:41 PM 07-03-06
佢對香港有好大貢獻

支持佢拿
艾莉娜 08:08 PM 07-03-06
作者: :
佢對香港有好大貢獻
佢將我地D錢忘記左借比泰國定印度,跟手就叫人唔洗還,佢當香港人個個都開善堂
ying 10:42 PM 07-03-06
作者: 艾莉娜:
佢將我地D錢忘記左借比泰國定印度,跟手就叫人唔洗還,佢當香港人個個都開善堂
ha? 唔多覺有件0甘0 既事...
點解0 既??
小力 12:12 AM 07-04-06
作者: 雪舟等楊:
董生禍港多年都有得拎...
我諗大家都有機會...

返回主題版面