Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-01-18, 07:30 PM   #476
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: green 查看文章
其實睇完原著小說這一卷後, 真係好鬱
原因係作者用左唔少篇幅, 從大小姐的視角去寫, 咁讀者自然代入大小姐的立場去睇, 加上大小姐和她的隊友入大墳墓雖然為錢, 但其實唔係因為貪心, 只係想救妹妹, 所以最後大小姐和她的朋友死得咁慘, 讀者覺得難受都好正常
骨王一直都對投降的敵人從寬處理,
我實在睇唔出點解今次會一反常態, 由其是今次係佢主動挖個坑俾人踩和今次4人一開始一見面已投降
個理由(人地貪錢走入佢屋企)實在很差
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-18, 07:52 PM   #477
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: gingq7 查看文章
骨王一直都對投降的敵人從寬處理,
我實在睇唔出點解今次會一反常態, 由其是今次係佢主動挖個坑俾人踩和今次4人一開始一見面已投降
個理由(人地貪錢走入佢屋企)實在很差
你好似唔記得咗第2期飛鼠下令殺咗一批擄走返去大墳墓(雖然係迪米捉走的)嘅無辜王國平民
飛鼠一向都係大墳墓最優先,更何況出發之前已搞清楚佢地全部人嘅目的
對飛鼠來講無痛苦的死已經係對影響到大墳墓而無用處嘅人的一種仁慈
除非有用先放生
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-18, 08:24 PM   #478
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
遲啲出大山羊肯定會有好多人頂唔順。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-18, 11:32 PM   #479
gingq7

引用:
作者: LTKS 查看文章
你好似唔記得咗第2期飛鼠下令殺咗一批擄走返去大墳墓(雖然係迪米捉走的)嘅無辜王國平民
飛鼠一向都係大墳墓最優先,更何況出發之前已搞清楚佢地全部人嘅目的
對飛鼠來講無痛苦的死已經係對影響到大墳墓而無用處嘅人的一種仁慈
除非有用先放生
我無話放生, 我係話從寬處理(無痛苦死亡)
如果我無記錯, 上次果班王國平民骨骨都有特別提叫手下俾佢地無痛苦死亡
而今次呢4個就講明要佢地其中3個痛苦地死

坑人地入黎 - 無問題
殺 - 無問題
被害妄想(人地入侵佢屋企) - 有問題
用被害妄想的內容作為理由, 虐待最後果4個 - 和一直描寫骨骨的行為自相矛盾,十分有問題

無論如何我都係覺得作者呢段處理得唔好
舊 09-01-18, 11:53 PM   #480
高級嘍囉
Crazy Gamer

其他三個只係用一般方式處理,唔算係特別痛苦,唔洗好似八指幹部咁無限循環,又或者成為兩腳羊。

而工作者真係入侵人地屋企,佢地都估計地下墓穴會有主人,只不過以為自已會打得羸咁解,所以骨骨以此為由要殺佢哋,佢哋都冇反駁,如果骨骨唔係咁勁,都會俾工作者打到落花流水。

此篇文章於 09-02-18 12:00 AM 被 高級嘍囉 編輯。
舊 09-02-18, 01:10 PM   #481
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
其他三個只係用一般方式處理,唔算係特別痛苦,唔洗好似八指幹部咁無限循環,又或者成為兩腳羊。

而工作者真係入侵人地屋企,佢地都估計地下墓穴會有主人,只不過以為自已會打得羸咁解,所以骨骨以此為由要殺佢哋,佢哋都冇反駁,如果骨骨唔係咁勁,都會俾工作者打到落花流水。
不如話骨王只係做返"真"魔王,對人類洗乜講道理,對自己有益就撚化完你照殺,邊會玩咁多"人道立場"
唔似其他輕小說,講就講做魔王,結果行為就同勇者一樣,揸住人道立場去考慮任何事,玩後宮又拯救人類

舊 09-02-18, 01:33 PM   #482
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
作者: STRIFE 查看文章
不如話骨王只係做返"真"魔王,對人類洗乜講道理,對自己有益就撚化完你照殺,邊會玩咁多"人道立場"
唔似其他輕小說,講就講做魔王,結果行為就同勇者一樣,揸住人道立場去考慮任何事,玩後宮又拯救人類
所以睇聖王國編時,初頭係睇到好唔舒服,之前嘅故事只係小菜一碟,可見作者係慢慢將魔王度提升,等讀者慢慢去適應。
舊 09-02-18, 03:39 PM   #483
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
讀者都有選擇權的。
雖然一早知道骨王唔係刻意做好人,但初期都無心插柳咁做了一D好事,所以初時都睇得好爽。
但之後的變化,實在令人感覺很鬱悶。由兩腳羊事件開始,「唔係我杯茶」的感覺越來越強烈。小說我睇到戰士長對決之後已經冇再追了。
作者想寫真魔王的故事,或者係幾特別的,但特別同有趣係兩回事囉。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-18, 05:02 PM   #484
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
聖王國我睇好耐先睇完……完全投入唔到睇到成日想棄……

舊 09-03-18, 01:36 AM   #485
casio

註冊日期: Apr 2005
真心,要講真‧魔王我接受到,以前玩夢幻模擬戰2同4第一周目就直接入黑暗路線或者霸王線
但骨骨嘅問題係經常逃避自己搞出嚟嘅問題唔係推卸落人度就係逃避
最初睇佢胃痛的確會覺得好有趣,但久而久之,成件事愈搞愈大嘅時候,即使佢自己都覺得有問題,而且知道自己(唯一)可以終止件事再發大甚至停止,佢依然係繼續逃避,由得件事繼續落去,就會覺得佢好煩
更糟糕嘅係,11歲經常整D語言誤會,一堆人無情白事當骨骨神咁拜......當中更有被骨骨搞到家破人亡嘅人.....咁你依家到底想骨骨做魔王定萬人敬仰嘅神啫
雖然以我的角度睇,骨骨只係個真小人偽君子,講魔王除咗拳頭大之外冇弗似

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-18, 01:08 PM   #486
gingq7

後面我唔知
但動畫一直佢都係行為可能係魔王, 但內心就肯定唔係魔王
佢既魔王行徑只係扮出黎滿足班手下
佢原本的目的(我唔知後來有無變)亦只係搵有無其他都係異世界來的同伴
舊 09-03-18, 01:23 PM   #487
gingq7

引用:
所以睇聖王國編時,初頭係睇到好唔舒服,之前嘅故事只係小菜一碟,可見作者係慢慢將魔王度提升,等讀者慢慢去適應。
等讀者慢慢去適應 X
讀者慢慢不能適應 O
舊 09-03-18, 02:14 PM   #488
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
聖王國篇外見睇骨頭行為都仲係魔王,說話係好自私現實既言論,唔見得有幾偽君子,由頭都到尾佢都數次講到明係交易先去聖王國
導致聖王國果度有少部份人擅自崇拜佢都唔出奇,畢竟現實都有邪教,而死魚眼根本係邪教教主,下期俾人討伐埋而骨頭WFC都好有可能,唔知真相認賊作父係比虐殺而言另一方面既悲劇
而聖王國大部份人都仍然係認為骨係憎惡生命既不死者/魔王

當然,骨頭內心係好小氣小家就向來都係,團長守城門果度就更加睇到

舊 09-05-18, 09:35 AM   #489
高級嘍囉
Crazy Gamer

今集有啲覺得鮮血皇帝先係真正主角,哈哈。
舊 09-05-18, 11:24 AM   #490
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
等睇骨骨統治人類

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 01:31 PM   #491
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
有時覺得d分支真係要好似電磁炮出外傳講
果d都好精彩
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-18, 06:54 PM   #492
尼路
The One

智力正常角色終於上線,無骨骨佢就係真主角

舊 09-05-18, 10:32 PM   #493
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: 尼路 查看文章
引用:
今集有啲覺得鮮血皇帝先係真正主角,哈哈。
+1
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 01:21 PM   #494
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
好似冇解釋個頸圈有咩作用。
D人話係小說有講, 降低能力但能提升取得經驗值/習得技能既道具
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-18, 07:39 PM   #495
gingq7

引用:
但戰力差太遠太遠
帝國最好打的四騎士加埋都話無信心打贏一隻卒仔死亡騎士
爺一見面就跪低兼背叛

完全係無理game

骨骨搞咁多野都唔知為乜,
佢要出名等"同伴"主動搵佢根本易如反掌, 無論係行善人路線或魔王路線都係十分容易出名(事實上佢扮英雄亦已經出了名), 亦根本不怕呢堆普通人王國圍攻
佢真正怕的其他穿越者如果係同佢同級, 佢搞呢堆政治野亦都係全部無用, 最後都係要實力見真章
舊 09-06-18, 07:50 PM   #496
高級嘍囉
Crazy Gamer

引用:
但戰力差太遠太遠
爺一見面就跪低兼背叛

完全係無理game

佢要出名等"同伴"主動搵佢根本易如反掌, 無論係行善人路線或魔王路線都係十分容易出名(事實上佢扮英雄亦已經出了名), 亦根本不怕呢堆普通人王國圍攻
佢真正怕的其他穿越者如果係同佢同級, 佢搞呢堆政治野亦都係全部無用, 最後都係要實力見真章
所以真正戰鬥係要等遇到其他玩家。
舊 09-08-18, 01:33 PM   #497
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
【オーバーロードⅢ】第10話予告「戦争準備」《ノーマルver.》
引用:
【オーバーロードⅢ】第10話予告「戦争準備」《スペシャルver.》
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-18, 07:29 AM   #498
尼路
The One

引用:
但戰力差太遠太遠
爺一見面就跪低兼背叛

完全係無理game

所以我幾欣賞鮮血帝這角色,因為佢由頭到尾都係一個正常人反應,反而聖王國個班中晒弱智光環的睇到好頭痛……反正個人來講睇呢套唔係睇骨骨統治世界,係睇班原居民點面對天災

舊 09-09-18, 04:45 PM   #499
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
所以我幾欣賞鮮血帝這角色,因為佢由頭到尾都係一個正常人反應,反而聖王國個班中晒弱智光環的睇到好頭痛……反正個人來講睇呢套唔係睇骨骨統治世界,係睇班原居民點面對天災
一直強調最唔用腦嗰個反應先係最正常嗰下先係最頭痛

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 12:04 AM   #500
phil077

註冊日期: Jan 2002
王國:骨骨區區五千人不影響戰果
但當骨骨哂馬時,那五千人原來全部都係死亡騎士.... 期待下集....

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
渡辺航「弱虫ペダル GLORY LINE」2018年1月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 41 04-25-23 04:44 PM
「刀使ノ巫女 刻みし一閃の燈火」OVA決定! supermanlady 日本動漫畫討論版 49 01-11-21 07:31 AM
水野良×矢野俊策「GRAN CREST グランクレスト戦記」#24 (終)「皇帝聖印」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 06-19-18 03:10 PM
サンカクヘッド「干物妹!うまるちゃんG」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 169 04-21-18 04:59 PM
カツヲ「三ツ星カラーズ」#12 (終)「カラーズと街とひとびと」 supermanlady 日本動漫畫討論版 10 02-13-18 07:38 PM

現在的時間是 03:31 AM

手機版 | APP版