Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-26-18, 08:16 PM   #551
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
唔好話殺7萬人,
一個正常人,都應該好難接受一次過殺死7萬隻狗
係,係有話佢無感覺,但佢仲有理智,我很想知佢理智會如何預測假如將來真係見番game內同伴,同伴們知道佢大開殺戒後有甚麼反應?
佢班同伴唔係同佢一樣係無感覺的不死族,甚至有一兩個仲十分正義

至於權力欲? 我真係睇唔出佢有,起碼動畫無表達到
呢個真係要睇下骨王點睇班"人類", 實際上呢度D人類都可以當係一班NPC,
佢呢家都只係喺遊戲入面都NPC,
會唔會殺玩家就真係要等PLAYER出現先知
所以話有無罪惡感真係好難講,
另外從來都無話骨王係正常輕小說果種好人,
都有唔少網遊同穿越小說個主角都殺人如麻
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 04:12 AM   #552
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
所謂「大虐殺」連半點血都沒有, 只看到一堆複製3D積木人倒地而已, 根本沒演繹被虐殺的恐懼感, 虛到不行..
2~3季大都做些螻蟻小角色故事, 那會有人喜歡睇些馬路上的螻蟻被路人行過踩死的故事呢.. 越來越虎頭蛇尾..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 07:41 PM   #553
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: 十一月 查看文章
呢一點我都覺得好有問題。
就算話固有技能壓制咗情感,但正常有良知的人,都冇可能容許自己做D咁樣嘅事
有無講過個壓制咗情感機制係點黎?

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 08:07 PM   #554
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: jamsquare 查看文章
有無講過個壓制咗情感機制係點黎?
無記錯係種族被動技
其實有睇小說的話,骨骨越後越唔人,或者話除左大墓地班NPC佢無當其他生物係"人"

舊 09-27-18, 09:42 PM   #555
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我係有D厭D人死得唔夠獵奇同冇乜血

憑我多年玩online game既經驗就知戰士長套裝係D 2xLv既紫裝
戰士長嗌單挑果下真係笑左出泥
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 10:02 PM   #556
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: 十一月 查看文章
呢一點我都覺得好有問題。
就算話固有技能壓制咗情感,但正常有良知的人,都冇可能容許自己做D咁樣嘅事
話哂種族唔同左。

簡單d諗,冇左同族既同理心。

example: 您作為一個"人"望住一個蟻洞入面比人用水浸死哂成個群族(過百萬)。
您會有咩特別反應? 應該都同骨王一樣。
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 10:16 PM   #557
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
故事第一季已經講佢對人類已無親切感吧

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 11:13 PM   #558
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
話哂種族唔同左。

example: 您作為一個"人"望住一個蟻洞入面比人用水浸死哂成個群族(過百萬)。
依家骨骨係倒水落去嗰個,倒完仲笑得好開心

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-27-18, 11:32 PM   #559
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: casio 查看文章
依家骨骨係倒水落去嗰個,倒完仲笑得好開心
今次破紀錄,浸死成200百萬隻,Yeh!!!
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 10:20 AM   #560
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: 尼路 查看文章
無記錯係種族被動技
其實有睇小說的話,骨骨越後越唔人,或者話除左大墓地班NPC佢無當其他生物係"人"
係game既skill?

我仲以為係去左異世界先加比佢既機制

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 01:26 PM   #561
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
話哂種族唔同左。

咁又loop番去我前幾頁講既野,
你用蟻來比喻係不貼切, 因為人和蟻係零交流, 當然無同理心
但而家骨骨同人很明顯係有交流, 佢就算如何當自己不是人, 衰衰地都仲起碼記得幾個"人"名
所以我覺得我上面用"狗"(或"馬"都ok)來比較會較為貼切

然後又回到我的問題, 一個正常人會覺得親手殺死7萬隻狗係ok甚至感到高興?
再退一步就當真係ok和高興, 呢個人又會唔會擔心其他同族(同伴)點睇佢呢?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 01:31 PM   #562
gingq7

註冊日期: May 2008
即係如果你有個朋友同你講: 啊,我昨日殺了7萬隻狗,現在還很興奮
你會點諗?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 01:48 PM   #563
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
即係如果你有個朋友同你講: 啊,我昨日殺了7萬隻狗,現在還很興奮
你會點諗?
呢個要睇佢點睇呢D"人",
當佢地係NPC的話真係可能真係無感覺,
呢隻本身就係VRMMO,
玩GAME果時個畫面同呢家都應該唔會大分別
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 02:16 PM   #564
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
咁又loop番去我前幾頁講既野,
你用蟻來比喻係不貼切, 因為人和蟻係零交流, 當然無同理心
但而家骨骨同人很明顯係有交流, 佢就算如何當自己不是人, 衰衰地都仲起碼記得幾個"人"名
所以我覺得我上面用"狗"(或"馬"都ok)來比較會較為貼切

然後又回到我的問題, 一個正常人會覺得親手殺死7萬隻狗係ok甚至感到高興?
再退一步就當真係ok和高興, 呢個人又會唔會擔心其他同族(同伴)點睇佢呢?

點解仲會覺得骨王係"正常人"

有無上既力量、失去人類三大欲望(睡眠慾、食慾、性慾)

還有不死族既身體(身體對精神狀況和情感認知有影響)

而且第一季第一集一開始,已經有提過佢對殺人,同看到人類被屠殺沒有感覺

而佢本身既現代社會又非常黑暗

權力使人腐化,絕對的權力使人絕對的腐化

以人類既歷史來看,根本沒有人逃出這句的魔咒

更何況骨王沒壽命限制兼無上力量?

舊 09-28-18, 03:08 PM   #565
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 若天 查看文章

而且第一季第一集一開始,已經有提過佢對殺人,同看到人類被屠殺沒有感覺

而主角出生時間係100年後, 價值觀跟現代不同
以下網上找, 有興趣可以睇睇

2138年現實世界設定

環境

2138年的世界因為加速進行的環境破壞,地表被徹底污染 。天空總是被黑色的霧霾籠罩,能見到太陽的時間非常少。因為霧中含有有毒物質,外出需要防毒面罩。原本應該起到淨化空氣作用的植物也因為日照不足而枯萎,因此加深了空氣污染的速度。以植物和果實為主食的鳥類和蟲類的數量也銳減。
水污染也相當嚴重,全部的河流都已汙濁,到了淨水場都無法發揮作用的地步。自來水必須另外加上過濾器才能喝。(現今日本的自來水是可以直接喝的。)
一直以來依靠陽光和雨水的農耕方法早就衰退,作物必須在室內培植。食物的價格自然也上漲,新鮮蔬果成了一般人享用不的到的高級品。

政治

2138年的世界,實際支配國家的並非政府而是巨大複合企業。企業將法律修改成對自己有利,並藉此控制人民。
到21世紀結束為止,社會的結構仍還勉強維持,但是22世紀開始,環境的破壞造成第一產業崩潰,農作短缺。因此食物不足,各地開始產生暴動,最終發展成政變。
巨大複合產業則趁著政府由於政變而陷入停擺的時候,成功掌握了司法、立法、行政三權。成了國家實質的支配者。
但是,環境破壞的原因就是巨大複合產業。如果保護環境的話,也不會造成食物不足,更加不會演變到政變的地步。某種意義上,世界在很早之前就被巨大複合企業給操縱了吧。
巨大複合企業躲進了名為Arcology的完全環境都市其社員和關係者謳歌在與外界大不同的世界裡。
Arcology既是一個國家,也以是包含了周圍地區的形式而構成的都市。根據情況,Arcology之間也會有戰爭。(還記得3卷提過的生態建築戰爭嗎 其實就是這個),

治安

2138年的世界,政府幾乎起不到作用,員警組織也被架空化,當然治安也隨之惡化。集團竊盜和電腦駭客行為相繼發生。雖說如此,社會並沒有陷入混亂,大部分的人都是乖乖的認真去上班,就算被公司搞得很慘也不會抱怨。頂撞經營層的人幾乎沒有。因為反抗企業,就無法在這個世界活下去。
如果被迫辭去工作,在過去的話通過自給自足得到食糧是可能的,但在2138年的世界裡,自給自足只是癡人說夢。由於給被徹底污染的大地播下農作物的種子也不會發芽,無法在都市生活的人們不從他人手中奪取糧食就只有飢餓而死這一條路。因此沒有捨棄人道覺悟的人們就只能遵從公司命令,不停地工作下去。而針對富裕階層(從屬於巨大復合型企業的人)的恐怖活動雖然極少,但也有發生。不過這對於富裕階層基本沒有造成實質上的傷害,那是因為他們都與外面的世界相隔離,過著寬裕的生活。
能夠真正攻擊到富人的只有富人,但即便是富裕階級相對立的場合,失去生命的也只是貧困階級。因為遵從富裕階層的指令奔赴戰場的全部都是貧困階層的人們。
對富裕階層來說,恐怖活動也好戰爭也好掠奪也好,不過是在遙遠的地方發生的虛構的事情而已。
正因為是在這樣一個世界,如果存在著滿懷熱忱的員警官,恐怕他會苦於理想與現實的夾縫,掙紮著尋求正義吧。

教育

在巨大復合型企業支配國家後,名目上是「為了減少公共支出」,實質上是「為了從貧困階層那裡奪走思考能力」,因此義務教育制度被廢止。 2138年的世界,即便只是就讀小學也需要相當數額的學費。
那些想讓孩子從事一份稍微正經點的工作的雙親,儘管世事如此嚴峻,也想讓孩子上學的話,只要是貧困階級,籌集學費就絕不是一件簡單的事情。甚至存在為了供孩子上學拼命工作,最後徹底病倒的父母。
本來初等教育的費用並不至於如此高昂,但造成學費高漲狀況的,正是出於富裕階層希望從貧困階層那裡「奪走受教育的機會」這個念頭。
對支配2138年的世界的富裕階層來說,貧困階層不過是為他們帶來財富的工蜂,除此之外什麼都不是。工蜂只要聽從上司的話就好,不需要自己的思考。會自我思考的工蜂只是打亂團體合作的異端份子,甚至是會威脅到治安的危害。對希望貧困階層「保持愚笨就好」的富裕階層來說,學校的數目當然是越少越好。
因為小學畢業的話就有最低限度的知識,能夠從事多少需要些腦子—做為齒輪—的工作。對於貧困階層來說已算是勝利組了。

娛樂

環境被嚴重破壞的2138年世界,想要入手新鮮肉類和蔬菜是非常難的事。貧困階層只能吃些僅為補充營養的加工食品和膳食補充劑。隨著食材不足,餐廳業也跟著蕭條。在2138年的世界裡,能夠享受美食這種樂趣的人只有住在Arcology裡的階層而已。
由於大氣污染嚴重,野外運動已是實現不了的夢。借用室內競技場必須支付高額的使用費,貧困階層的人是用不起的。
無論是山還是海都被污染,觀光業也已是末路。
這個世界中,貧困階層能夠作為娛樂的只有室內能玩的活動。下棋之類的桌上遊戲、網路串流的電影鑑賞、和DMMORPG。
進到DMMORPG的世界的話,不出門也能看到美麗的大自然景色,雖說是透過畫面,但也能與許多人交流。在公司感到的挫折感也能透過狩獵怪物來消除。現實中擁有不了的房子可以在遊戲內建設。說不定,還能找到愛情。
22世紀中,DMMORPG的大流行,除了遊戲自身有趣之外,還有著想要逃離「無藥可救的現實」這個理由吧。
DMMORPG對玩家來說早已不是現實的替代品,而是現實本身。
但是——開發了他們精神寄託的DMMORPG的也是巨大複合企業的關係企業。DMMORPG是否也是,巨大複合企業計畫的一環呢。
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 03:46 PM   #566
casio

引用:
作者: 若天 查看文章

對殺人,同看到人類被屠殺沒有感覺=冷漠
殺完人仲大笑=心理變態
嘅分別

舊 09-28-18, 05:18 PM   #567
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: casio 查看文章
對殺人,同看到人類被屠殺沒有感覺=冷漠
殺完人仲大笑=心理變態
嘅分別

你搞錯咗啲嘢,骨王唔係因為殺人中得到滿足
而係魔法實驗大成功所以滿足

死幾多人都只係過程,而且骨王don't care

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 06:41 PM   #568
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
但係佢會好care自己救過的人 又想用"正當藉口征服世界 揚名立萬" (唔好理係咪畀班手下搞到騎虎難下先) 有啲矛盾囉 其實對騎士長都係夾難嚟 啱啱殺左咁多人 仲使乜單挑 (佢話係想收人 同想試下真打有咩能耐 不過造作左啲囉 仲要弄陰招 XD)

佢其實有條件兼某程度上做到無心的魔王 不過另一方面仍然會小家同小器 仲有啲人性 只係唔係好果方面
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-18, 07:14 PM   #569
casio

引用:
作者: LR猫 查看文章
你搞錯咗啲嘢,骨王唔係因為殺人中得到滿足
而係魔法實驗大成功所以滿足

死幾多人都只係過程,而且骨王don't care
有人會因玩SM得到滿足,但一般認為當街捉其他人去玩嘅都係變態

此篇文章於 09-28-18 07:22 PM 被 casio 編輯。
舊 09-28-18, 08:31 PM   #570
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Iro 查看文章
但係佢會好care自己救過的人 又想用"正當藉口征服世界 揚名立萬" (唔好理係咪畀班手下搞到騎虎難下先) 有啲矛盾囉 其實對騎士長都係夾難嚟 啱啱殺左咁多人 仲使乜單挑 (佢話係想收人 同想試下真打有咩能耐 不過造作左啲囉 仲要弄陰招 XD)

佢其實有條件兼某程度上做到無心的魔王 不過另一方面仍然會小家同小器 仲有啲人性 只係唔係好果方面
佢個種care單純係收集慾,就好似打機抽卡/打裝咁

舊 09-28-18, 10:53 PM   #571
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
打個比喻

如同人類歷史上好多君王一樣,會為消滅其他國家而建立版圖龐大的帝國而自豪
一將功成萬骨枯,殺戮是手段,敵人死幾多wfc

舊 09-29-18, 11:15 PM   #572
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
真正一隻手指就卒死晒幾萬人
點打
無其他PLAYER真係無得打...
骨王完全係輕輕鬆鬆就可以毁滅世界所有既文明...

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
咁我又接受骨骨身心都已經係不死者這設定,不過一次殺咁多人,真係好難接受。
通常睇戲都會將自已投入主角嘅角色度,不過今次真係唔知投去邊度好。
代入鮮血帝應該會好D
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-18, 11:24 PM   #573
Cube
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
乜你地打 FPS/ MMO/無雙 時... 殺死d npc 時會心傷,可憐佢地ga 咩
Cube 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-18, 09:16 AM   #574
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-18, 12:48 PM   #575
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
無其他PLAYER真係無得打...
骨王完全係輕輕鬆鬆就可以毁滅世界所有既文明...

代入鮮血帝應該會好D
代入鮮血帝的話驚會禿頭

不過個人覺得後期骨王求其講一句, 班角色都自動腦補, 就好似太誇張, 大墳墓班手下對骨王盲目崇拜, 還講得通, 但不少角色都係有腦之人, 真係完全無人睇得穿骨王係扮野? 始終一個人有無料, 呃到一時但呃不到一世吧?
初初睇骨王誤打誤撞令人誤以為佢有料, 會覺得幾好笑, 但到後期重複同一套路就略嫌過左火, 例如聖王國篇, 我睇完都唔係太明點解個女侍衞會咁崇拜骨王
green 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
渡辺航「弱虫ペダル GLORY LINE」2018年1月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 41 04-25-23 04:44 PM
「刀使ノ巫女 刻みし一閃の燈火」OVA決定! supermanlady 日本動漫畫討論版 49 01-11-21 07:31 AM
水野良×矢野俊策「GRAN CREST グランクレスト戦記」#24 (終)「皇帝聖印」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 06-19-18 03:10 PM
サンカクヘッド「干物妹!うまるちゃんG」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 169 04-21-18 04:59 PM
カツヲ「三ツ星カラーズ」#12 (終)「カラーズと街とひとびと」 supermanlady 日本動漫畫討論版 10 02-13-18 07:38 PM

現在的時間是 01:32 PM

手機版 | APP版