Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-17-04, 06:06 AM   #76
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: mudhole
得~~~
本來噴筆就係用黎噴畫gei......
係我地玩模型gei用人地gei工具jar~~~
對也 ~~大家話有模型先定噴畫先呢!?更係噴畫先啦
如果有從事噴畫呢行,噴起件上來會易上手DD,因為基本原理差不多

好~入返正題,千析唔好買田宮套套裝,我個人認為一開始都己經可以買靚野用
原因係靚野耐用D,而且唔會因為你初學支筆會死快D,除非你唔加開油水純噴灰
田宮其他高級貨都不建議購入,因為基本設計好多都抄大陸噴畫用既筆
層經有一位老人家說田宮入左一批冇品牌鋼筆,之後引返個品牌名同入盒就拎去賣
真唔真不得而知,我覺得只要支筆齊PARTS同功能,去鴨了街買支$250大陸貨都夠照了
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-04, 06:00 PM   #77
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: raymondsuper
我果支噴槍係Sparmax DH103,外觀同Sparmax DH-3(你可以係前面d post看到個樣)差不多,不過個尾多個微調.本來我買DH-3果款,價錢係$290,不過老闆話不如買DH103拉,多個微調,計返一樣價.

個氣泵牌子都係Sparmax,價$680,另外有個差不多的款,只係少左個Auto Stop功能,賣價$630左右.個泵幾好用,不太吵,值得!

都算係幾經濟既組合,我覺得套工具夠一般用家用拉.

麗達係大舖廣場,你坐火車到大埔墟落,然後坐接駁巴士K12去8號花園,再問下人點去大埔廣場.舖頭就係大埔廣場入面!
如果不熟悉大埔,可能都幾難揾.不如你去旺角拉,我前幾日都去過,價錢其實差不多,係我費事拿住走甘遠而已.

希望幫到你!
i want to ask lai
DH 103 is how much at lida?
and is the 微調 useful?

and also about the 氣泵
is auto stop useful? is it worth $50

i only saw DH 3 in 290 at lida~~~

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-04, 12:53 AM   #78
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
請問呢支新手可用麼?有如何用的memu麼?哪有得賣?

old

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-04, 01:14 AM   #79
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: KIM
請問呢支新手可用麼?有如何用的memu麼?哪有得賣?
我以前用old果set,比較嘈,噴普通野冇問題,但陰影方面好難,我用佐約10年.....
話說new果set比較靜,枝槍同old果set冇分別.......

模型店有售,約$5xx,加火牛可用濕電.......

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-04, 01:20 AM   #80
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: kog
我以前用old果set,比較嘈,噴普通野冇問題,但陰影方面好難,我用佐約10年.....
話說new果set比較靜,枝槍同old果set冇分別.......

thx!
有教如果用的手冊麼? 因我未用過~~~

舊 10-21-04, 01:25 AM   #81
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
thx!
有教如果用的手冊麼? 因我未用過~~~
有,不過噴兩三件自然都會識~~

舊 10-22-04, 12:52 AM   #82
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:

今晚去了 MK千蟻達 見$520, 點分新定舊呀?
仲有, 個老店員(老闆?)好鬼粗口的, 問佢咩問題, 佢都要加d X字上去回答!~~~~~~

舊 10-22-04, 01:03 AM   #83
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
今晚去了 MK千蟻達 見$520, 點分新定舊呀?
仲有, 個老店員(老闆?)好鬼粗口的, 問佢咩問題, 佢都要加d X字上去回答!~~~~~~
你上面果幾張圖咪有齊新舊........

舊 10-22-04, 01:07 AM   #84
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
你上面果幾張圖咪有齊新舊........
係咩! 是第一張來的! 是新/舊?

舊 10-22-04, 04:09 AM   #85
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

我打算搵到工之後出返來砌件~但之前個氣泵同筆都掉哂㊣ˍ㊣

筆我就有心水,但氣泵就冇心水,各位有冇用緊邊隻好介紹?

我唔介意佢冇品牌,最重要係冇水出,夠氣壓,靜!勞煩各位幫幫忙⊙ˍ<
舊 10-22-04, 04:17 AM   #86
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
係咩! 是第一張來的! 是新/舊?
呢個新,但我始終不見議用這個@@

舊 10-22-04, 11:32 AM   #87
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: mudhole金剛鑽
我打算搵到工之後出返來砌件~但之前個氣泵同筆都掉哂㊣ˍ㊣

筆我就有心水,但氣泵就冇心水,各位有冇用緊邊隻好介紹?

我唔介意佢冇品牌,最重要係冇水出,夠氣壓,靜!勞煩各位幫幫忙⊙ˍ<
冇水出+夠氣壓+寧靜=金錢~~
你去"廣益"行一轉~~

舊 10-22-04, 02:33 PM   #88
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
冇水出+夠氣壓+寧靜=金錢~~
你去"廣益"行一轉~~
太耐冇砌件唔知行情,"廣益"係咩來?

我預氣泵筆值$2000左右,支筆就$300
舊 10-22-04, 05:16 PM   #89
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
太耐冇砌件唔知行情,"廣益"係咩來?

我預氣泵筆值$2000左右,支筆就$300
"廣益"是美術用品專門店,洗衣街果邊......

商品名 : ウェーブ コンプレッサー517
メーカー : WAVE(ウェーブ )
シリーズ : コンプレッサー
定価 : \102,900

我朋友用上面果隻,係佢家中試過,
開動時,除佐風聲外,差不多原全冇其他聲......

*.......佢果隻是紅色........

舊 10-22-04, 05:19 PM   #90
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
引用:

你個friend買左幾$?

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-04, 05:24 PM   #91
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 大粒麥
你個friend買左幾$?
冇問,不過佢好有米......

舊 10-22-04, 05:24 PM   #92
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:

咩價位先!?

¥價有點汗.....
舊 10-22-04, 05:26 PM   #93
大粒麥
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
引用:
冇問,不過佢好有米......
4算都頂唔順..

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-04, 05:27 PM   #94
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
咩價位先!?

¥價有點汗.....
一分錢一分貨~~

所以我話"冇水出+夠氣壓+寧靜=金錢",尤其寧靜方面~~

此篇文章於 10-22-04 05:29 PM 被 kog 編輯。
舊 10-22-04, 05:29 PM   #95
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
一分錢一分貨~~

所以我話"冇水出+夠氣壓+寧靜=金錢",尤其寧靜方面~~
如果筆值HK$2000有冇其他選擇?
舊 10-22-04, 05:35 PM   #96
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
如果筆值HK$2000有冇其他選擇?
"廣益"幫到你........ \

嘈少少咁囉.........

舊 03-08-05, 06:10 PM   #97
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
想問下新手用,但又唔想咁貴,有邊隻好介紹??

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-05, 04:56 PM   #98
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
噴筆入門
想問一下.
氣泵到5金店買還是到模型店買比較好??
和哪一種顏料比較合適噴呢~?
謝謝.
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-05, 12:25 AM   #99
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
作者: 光熱斗
噴筆入門
想問一下.
氣泵到5金店買還是到模型店買比較好??
和哪一種顏料比較合適噴呢~?
謝謝.
美術用品專門店首選,不過價錢貴少許.......

水性比較難清洗,油性較好,而琺瑯油我未試過........

舊 03-19-05, 01:02 AM   #100
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
引用:
美術用品專門店首選,不過價錢貴少許.......

水性比較難清洗,油性較好,而琺瑯油我未試過........
哦...謝謝你~~~
不過美術用品專門店...這聽起來好像很少和消費$1000up...吧...
我希望找個大約$500~600[氣泵]就好了...有沒有好推薦??謝謝你
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:46 AM

手機版 | APP版