Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-28-18, 11:44 AM   #101
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 赤武神 查看文章
你用咩台?我反而想知咩台連去日本順
我用SMT,唔得

其實玩到,不過老是出交叉果句好叉煩
沒用的...呢種玩法係越連越慢..
要玩爆隻game應該係要佢一跌訊號就要重新入game...咁先係正確方法...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-18, 11:46 AM   #102
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章
有 D 離題, 想問下 PS4 隻舊版如果加個 season pass,
係咪就等於隻 gold version 呢 ? Thanks
係呀...但如果未買game就買 gold version碟啦, 最平..$258已經有...
season pass9成都不特價...搵笨的~
舊 05-29-18, 07:47 PM   #103
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
Bio系列最爛最不知所講既一集,算吧啦!
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-18, 09:29 PM   #104
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
其實都無當過係系列

Sent from my iPhone using Gaforum
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-18, 10:55 PM   #105
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
係呀...但如果未買game就買 gold version碟啦, 最平..$258已經有...
season pass9成都不特價...搵笨的~
我就係有隻舊架, gold version 可唔可以用番舊 save ?
果時好似打o左把電鋸番黎
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 03:23 AM   #106
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 權愛真 查看文章
請問你覺得BH7爛o既定義係咩先??

PS:人地一早講左做番以前既原點(恐怖感),佢真係做到喎!(隻Game前段真係好恐怖吓!)
PS2:暫時呢講BH7中PSVR版本係最正!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 06:54 AM   #107
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
5 6 唔夠爛咩?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 10:21 AM   #108
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
最爛點計都應該係完全唔恐怖全程打異形同智障WESKER既5吧。
不過7係FPS式玩法的確有D唔慣就真既。
當然,每個人爛既定義都好唔同,亦冇必要否定其他人既個人觀感,然而單純以「我鍾意」OR NOT去評價隻GAME既其實冇咩好討論。

此篇文章於 05-30-18 12:19 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 10:26 AM   #109
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Bio7我psvr玩第一次玩bio真係有恐怖感
係我玩過既bio中心目中頭幾位
最爛一定係5
爽又唔爽恐怖又唔恐怖
6有偽香港有大個女sherry有ada篇加番唔少分
由手機版發出

此篇文章於 05-30-18 10:29 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 10:52 AM   #110
padage

註冊日期: Nov 2016
話回歸原點呢個有爭議
其實老生化係科學生存驚慄, 是根據科學上對未知事物環境尋求生存應對的而唔係神怪恐佈, 而家呢種就有點似silenthill個種神怪式恐佈
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 10:59 AM   #111
真!DC
Banned User
奉行我道

我玩完又唔覺得有咩神怪野
感覺係西片比變態化困住玩遊戲果種故事
由手機版發出
舊 05-30-18, 11:48 AM   #112
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
6:我接受到
5:就係暫時最差
7:sorry, 最討厭玩第一身game,評論不能

舊 05-30-18, 12:22 PM   #113
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
7如果唔係VR只係好普通既第一身game, 恐怖感只去到拎到散彈槍為止, 敵人種類少, 故事又多bug...
同埋本篇個戰鬥唔好玩, 如果Ethan有Chris個blocking會好d

6我覺衰qte太濫, 但當動作game玩內容真係夠豐富

5 迫人玩coop, 單機玩個設計太差...

引用:
作者: padage 查看文章
話回歸原點呢個有爭議
其實老生化係科學生存驚慄, 是根據科學上對未知事物環境尋求生存應對的而唔係神怪恐佈, 而家呢種就有點似silenthill個種神怪式恐佈
雖然設定話係隻茵既幻覺, 但個表現似巫術多過BOW...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 05-30-18 12:26 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 06:19 PM   #114
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
7如果唔係VR只係好普通既第一身game, 恐怖感只去到拎到散彈槍為止, 敵人種類少, 故事又多bug...

個人覺得要付有配件才玩得投入的即使現在也很難成為主流

記得silent hill2 只係熄晒屋企D燈已經够嚇
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 09:54 PM   #115
權愛真

註冊日期: Oct 2010
垃圾玩法、一班系列主角都無……講咩正統Bio?
相比之下,Bio6既反而仲好玩得多,亦豐富好多。
真係沒有最差,只有更差,只要有比較,平庸之作都可以變神作。

Bio7?外傳就外傳啦!要玩呢種類型,可以玩Outlast,使鬼玩Bio7?
唔好成日擺咩回歸原點呢樣野,黎護航。官方有邊集係唔講回歸原點?
最遠離原點既就係呢隻垃圾外傳!

呢隻糞作,個時已經好多人負評,我亦講過好多,唔想再講多次。
事實、普遍既評價等,心水清既人或真正系列fans會知道╤
再者,我話Bio7最垃圾係我個人感想ok?使唔使d盲忠批准啊?
講完!

此篇文章於 05-30-18 09:56 PM 被 權愛真 編輯。
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 08:58 AM   #116
Reishin
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
7究竟有幾多負評,多到變糞作?
同埋點糞都一定無Umbrella Corps/MVC:I呢2隻近期代表作咁多負評

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 09:41 AM   #117
不死身的出木杉
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
引用:
垃圾玩法、一班系列主角都無……講咩正統Bio?
相比之下,Bio6既反而仲好玩得多,亦豐富好多。
真係沒有最差,只有更差,只要有比較,平庸之作都可以變神作。

Bio7?外傳就外傳啦!要玩呢種類型,可以玩Outlast,使鬼玩Bio7?
唔好成日擺咩回歸原點呢樣野,黎護航。官方有邊集係唔講回歸原點?
最遠離原點既就係呢隻垃圾外傳!

呢隻糞作,個時已經好多人負評,我亦講過好多,唔想再講多次。
事實、普遍既評價等,心水清既人或真正系列fans會知道╤
再者,我話Bio7最垃圾係我個人感想ok?使唔使d盲忠批准啊?
講完!
這裡不是其他國家一樣一言堂
你要說BIO 7是垃圾game是你的自由
但說得出也請要有被插的覺悟

而從坊間普遍評價,都是認為7在5和6之上
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 09:44 AM   #118
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
「唔啱我心水」就已經係死罪,唔駛客觀論點既
咁其實真係冇咩需要講出黎,畢竟根本討論唔到
同當年話冇玩MGS1-3睇唔明4講咩,所以0分冇咩分別

BIO7嘛,以PSVR黎講的確係神作,不過其實的確玩法唔係D咩新野。
在下玩咗4分1都冇就俾家康將軍召咗去做仁王。

舊 05-31-18, 09:46 AM   #119
真!DC
Banned User
奉行我道

你有你覺得糞作
我有我覺得良作冇衝突
你覺得糞就要全部人都覺得糞嗎
要講似唔似正傳既話講真我覺得re系列似正傳多過5,6
有解迷有求生有舊角色更接近原本既bio

另外bio7有chris架
由手機版發出

此篇文章於 05-31-18 09:48 AM 被 真!DC 編輯。
舊 05-31-18, 12:53 PM   #120
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 何金水 - 阿水 查看文章
我就係有隻舊架, gold version 可唔可以用番舊 save ?
果時好似打o左把電鋸番黎
應該唔得吧,碟golden版係內置dlc,要當新game~
舊 05-31-18, 01:20 PM   #121
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
其實bio"回歸原點"係咩都好因人而異, 剩係呢度版友都有多種見解
例如打喪屍, 解謎, 大屋, 運鎖匙, 固定鏡頭, 搖控車操作...
不過官方就成日強調係恐怖

其實bio6同re呢類第3身射擊又可以coop過關既動作game唔多
但第1身恐怖game真係大把, 想恐怖真係要Outlast咁無得攻擊先得

舊 05-31-18, 02:03 PM   #122
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

最唔掂係5
6我都覺得無咩特別,但係打擊感呢集最差,毋庸置疑。
相反第七集恐怖感返晒嚟
又起用新角色令 biohazard 呢個系列得以延續
詳細觀感可以睇返之前 bio 7 嗰個 topic...

講垃圾點都係5&6
6根本就係為咗延長遊戲長度好多野都做得好一般

舊 05-31-18, 02:29 PM   #123
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔係 fans 有無得講兩句?

前設: 我好中意睇恐怖片 thriller,又要驚又睇果種。

1 就係幾恐怖既,因為之前未見過,唔知係乜野。

2 3 CV 已經完全唔恐怖,因為都知一定係生化病毒作怪。

4 其實都唔恐怖,只係 TPS 當時幾新穎,同埋某 d 場景都仲有 d d 恐怖。

5 6 直頭係上年套 CG 電影咁,唔恐怖之餘,仲好好笑,好低能。 6 比 5 更加差既係,槍少招式動作少(5 既二人合體技其實好好玩),敵人種類少。係夠大堆頭,同埋無厘頭,俾你玩足十幾個鐘,抵玩。係 Leon 篇開頭仲有少少似恐怖片,其他果 d 笑片黎。

RE1 其實都唔太恐怖,只有幾次彈怪出黎,同埋日版 Rachel 配音。

7 我無 VR 都覺得恐怖,就算知道一定又係乜乜病毒作怪啦,但主要係用黑麻麻同鬼怪幻覺黎嚇人,就算知道背後係科學可以解釋,都仍然會驚。好多次嚇到對住空氣開槍。

2 開始根本唔會期望有乜恐怖,Parasite Eve 1 都恐怖過 Bio Hazard 2 3。

咁多集 Bio hazard 都有玩,好多時都係其他 fd or gf 玩,自己先玩埋一份,玩開上一集就玩埋今集咁,對呢個系列無乜感情。

由手機版發出

此篇文章於 05-31-18 02:41 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-18, 02:53 PM   #124
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

可能體質問題, 唔覺得7好恐怖...
一開始把槍只可殺細怪同整停jack叔一陣係幾緊張, 但Jack叔爆炸之後就變左隻好普通既射擊game
之後dlc都係變搞笑game

舊 05-31-18, 03:03 PM   #125
TSZ
Crazy Gamer

PSN  IDI-c-eman
以GAME論GAME隻7其實幾好啊, 係有部份人吾接受7呢個名遮, 距叫BIO外傳部份死忠會受好多,
如要話距故事吾接系列故事/角色, 不如話5,6,rev 2講得太盡, 加上TPS玩法就算吾計Umbrella Corps呢D糞作都玩左五集, 係時候搞下新野拉

我覺得最差一定係5, 單機悶爆, 成隻GAME周圍都係4既影子, 最驚嚇既位係WESKER點樣智障....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放超罕 BIOHAZARD 2 (生化危機 Resident Evil ) Leon 仕樣 DESERT EAGLE .50AE MODEL calsonic 買賣專區 0 07-09-13 12:41 PM
Resident Evil 5 imgahou PC電腦遊戲討論版 2 11-06-08 02:17 PM
[Wii]Biohazard (Resident Evil) series neo2046 電視遊戲討論版 50 05-11-06 04:12 AM
NEW:Capcom speaks about Biohazard 5(Resident Evil 5) 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 03-10-05 01:06 AM
Resident Evil : Apocalypse (Biohazard 電影版 2) Fio Neo Entertainment TREND 260 10-18-04 06:41 PM

現在的時間是 08:53 AM

手機版 | APP版