Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-22-18, 11:06 PM   #1
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
まいん「二度目の人生を異世界で」主要キャラの声優が全員降板、原作ラノベ出荷停止、アニメ化中止

http://nidomeno-jinsei.com/
原作:まいん(HJ NOVELS / ホビージャパン刊)
監督:元永慶太郎
シリーズ構成:鴻野貴光
脚本:鴻野貴光、待田堂子、中村浩二郎、日暮茶坊
キャラクター原案:かぼちゃ
キャラクターデザイン:高鉾誠
アニメーション制作:セブン・アークス・ピクチャーズ

引用:

此篇文章於 06-06-18 09:27 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 05:00 PM   #2
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
作者爛口到連hj都要dq佢,d原本定好既cv全部唔演

神作

舊 06-06-18, 05:09 PM   #3
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
搞到有興趣睇下添

舊 06-06-18, 05:15 PM   #4
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
睇左好少呢單野,錯既請指正
個作者自己衰ONX
如果唔係佢發言有問題唔會搞到連日本(部份)人都唔撐佢
否則最多係支拿9係度吠(我又唔信條垃圾支拿憤青敢真係去對聲優做D乜野)

此篇文章於 06-06-18 05:19 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 05:55 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
好多大陸手機game用日本聲優事務所點都應該會有顧忌既
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 08:29 PM   #6
十一月
Game Master

小說出荷停止
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 08:36 PM   #7
gingq7

註冊日期: May 2008
應該無可能出得成
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 08:38 PM   #8
十一月
Game Master

出得成的話肯定高收視
舊 06-06-18, 08:59 PM   #9
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: gingq7 查看文章
應該無可能出得成
官網403埋
由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-18, 09:26 PM   #10
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
「二度目の人生を異世界で」アニメ化中止のお知らせ
http://nidomeno-jinsei.com/

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 12:06 AM   #11
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
駛乜理D麻煩蟈感受
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 12:13 AM   #12
十一月
Game Master

但佢有鬧埋韓国做(姦国)
韓&姦、日文都係讀「かん」

此篇文章於 06-07-18 12:16 AM 被 十一月 編輯。
舊 06-07-18, 12:41 AM   #13
HM

註冊日期: May 2007
唔係贊成作者既白目言論

不過真係幾恐怖,咁樣就可以封殺一個作家既寫作之路
說好既言論自由呢?日本既創作幾時到你地中國人管?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 12:46 AM   #14
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: HM 查看文章
唔係贊成作者既白目言論

不過真係幾恐怖,咁樣就可以封殺一個作家既寫作之路
說好既言論自由呢?日本既創作幾時到你地中國人管?
言論自由都唔係大晒既, 都要睇你要矮化/惡搞/諷刺既對象係邊個先得架?

你試下諷下可X經相關既事物放上網/公開比人睇, 睇下有乜下場

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 12:48 AM   #15
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: harakuma 查看文章
言論自由都唔係大晒既, 都要睇你要矮化/惡搞/諷刺既對象係邊個先得架?

你試下諷下可X經相關既事物放上網/公開比人睇, 睇下有乜下場
即係中X人既野蠻程度同伊X蘭之流都係差唔多...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 01:11 AM   #16
十一月
Game Master

引用:
作者: harakuma 查看文章
最出名「XX詩篇」那單野。
我相信冇人再夠膽做同樣的事
舊 06-07-18, 12:43 AM   #17
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
厉害了, 我的国

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 01:45 AM   #18
wingzero_W0
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
問題在於你起人地地方搵飯食,就要睇人面色。其實你寫乜冇人會理,但想食多d,就自己諗諗。加上老闆有自己考慮。
不過男主硬要加d咁嘅設定,真係有點反感。

此篇文章於 06-07-18 02:00 AM 被 wingzero_W0 編輯。
wingzero_W0 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 02:40 AM   #19
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
其實個設定除佐開頭靠嚇外,用個劍術黑道都無分別
反而套野俾我感覺串其他異世界作品的地方多過某國..........
如果唔係動畫化可能都無乜人理.......

舊 06-07-18, 08:18 AM   #20
RPG之鬼

查翻呢套嘢最初係小説家になろう,之後有件乜都唔睇既編輯拎咗去出版,然後又一個乜都唔睇既公布做動畫先出事
本書都出咗18期,漫畫又有。

此篇文章於 06-07-18 08:20 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 09:42 AM   #21
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
我懷疑根本就連動畫公司都唔睇好呢個project,所以先見到CV推曬就中止
平時既話咪頂多延期再修改少少主角背景同對白

大陸、或者話網絡聲音其實無咁大影響力
如果係咁有效既,小智早就贏冠軍收山,たつき早就可以搞動朋第二季啦
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 09:57 AM   #22
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
其實就同上個禮拜美國電視喜劇Roseanne個侵粉女主角喺Twitter公然侮辱黑人,結果成個節目被即時腰斬一樣。

呢條友仔如果自費出版,自然有大把2ch右翼友仔幫襯佢。

但既然你去一般做開強國生意嘅出版社度出版,你就要跟返行規,唔好話因為言論自由就唔理後果。

西方動漫討論版除咗少量侵粉之外,都係清一色支持聲優同出版社決定。

相反台灣香港某啲人,為咗反共可以連呢啲嘢都可以是非不分,吓吓都用「言論自由」同「六四」做擋箭牌。

下面呢個漫畫,準確地解釋言論自由只不過代表你噏乜Q嘢政府都唔可以郁你,但唔代表其他人聽你廢噏唔會郁你囉。正如香港班土共同五毛都有言論自由架,但唔代表我哋唔可以小爆佢哋甚至報警(雖然香港黑警肯定唔會受理)

此篇文章於 06-07-18 09:59 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 10:11 AM   #23
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
認為有言論自由既人不妨試下去New York/LA/Paris係街頭用英文/法文大叫真主萬歳
又可以試下去德國用德文大叫希特拉偉大、納綷萬歳、猶太人該死等等
之後返黎同我地講下有咩後果

講返作者
可能都無想像過自己既作品有機會アニメ化
而家比人返舊帳

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-18, 10:14 AM   #24
RPG之鬼

引用:
作者: Eclair 查看文章
認為有言論自由既人不妨試下去New York/LA/Paris係街頭用英文/法文大叫真主萬歳
又可以試下去德國用德文大叫希特拉偉大、納綷萬歳、猶太人該死等等

講返作者
而家比人返舊帳
其實佢係咪同翻平時ACC去發表?
正常都會用分身吧
丫,正常依家好值錢,忘記了呢

舊 06-07-18, 10:29 AM   #25
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Eclair 查看文章

講返作者
而家比人返舊帳
人地係自己國家講喎
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
川田「火ノ丸相撲」第一話「国宝・鬼丸国綱」 supermanlady 日本動漫畫討論版 13 06-19-23 12:17 AM
「BLACK FOX」劇場アニメ 2019年10月5日公開! supermanlady 日本動漫畫討論版 6 09-14-19 06:06 PM
「PROMARE」アニメ化 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-03-17 07:55 PM
「Project D」アニメ化 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-02-17 07:17 PM
[動畫] 落合さより「ぎんぎつね」10月放送開始! money 日本動漫畫討論版 6 09-06-13 06:34 PM

現在的時間是 03:56 AM

手機版 | APP版