Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-19-04, 01:35 AM   #76
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
修正3(噴灰/噴水畢地)~~
噴灰:我選擇白色水畢地,到噴罐至白件既距離約10~12寸左右;

噴至表面開始濕就夠,之後等風乾;

有d毛毛,粉粒,未跟足既地方,可用幼沙紙磨返滑;

重複上述動作多一至兩次,

*...如果打磨得好,噴兩次已經足夠,噴得太厚會令線位變淺,
如果之前係用灰色畢地補,咁可能要噴厚d先得,或之後改用白底(B-518)補噴....

用噴罐既距離,太近易起泡沫,太遠又出現粗粒...

此篇文章於 10-13-06 02:22 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-04, 01:43 AM   #77
kog
Moderator
リン・ミンメイ

膚色1(開油)~~
我選擇Mr.Color,常用會開定大量,約1份油加3~4份開油水,

左邊白色,中間肉色,右邊透明(消光防uv),用之前必須搖混,

用噴筆既距離可因應氣壓和出油量而改變,變化比噴罐大,

同噴灰時一樣,乾後有毛毛既可用2000號沙紙磨滑去再返噴,

此篇文章於 10-13-06 02:46 PM 被 kog 編輯。
舊 01-19-04, 01:45 AM   #78
kog
Moderator
リン・ミンメイ

地台:
先落銅枝固定中間位,再以細地台為中心畫一個圓,再決定5點位置,

作第一次試位(鑽少少),再裝首辦上去定位去鑽,

Check下幾深,太淺再鑽深d;

裝上去睇睇,完成時先決定透明膠條長度,

原本打算噴肉色,點知落雨~~:@_@":
唔知幾時再動工~~

此篇文章於 08-30-05 07:14 AM 被 kog 編輯。
舊 01-19-04, 01:51 AM   #79
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
Originally posted by kog :

想噴肉色,點知落雨~~:@_@":
落雨同室內作業有咩關係?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-04, 01:56 AM   #80
mudhole
さとし

PSN  IDsatoshi_negi
引用:
Originally posted by z_plus :

落雨gei話即使係室內, 空氣gei濕度都會係咁高ga ma~

舊 01-19-04, 02:17 AM   #81
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

濕度問題,濕度對色澤有影響...
一向落雨我都係開大冷氣噴,但.....出面......好冷~~

舊 01-19-04, 02:40 AM   #82
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:

一向落雨我都係開大冷氣噴,但.....出面......好冷~~
原來會有影響嫁~!你真係好 pro!

舊 01-19-04, 12:20 PM   #83
小乖
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2003
右邊透明(啞色) 是不是開油水黎?

噴完白畢地之後,再噴白色,有何作用? 唔噴有什麼壞處?

高達模型是不是可以噴完畢地作底色後 直接上色便可?

THANKS
小乖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-04, 07:34 PM   #84
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 小乖 :
右邊透明(啞色) 是不是開油水黎?

噴完白畢地之後,再噴白色,有何作用? 唔噴有什麼壞處?

高達模型是不是可以噴完畢地作底色後 直接上色便可?

THANKS
1.開浠佐既[啞色透明油]......
通常要上啞色(例:啞紅)既地方,我都好少直接加啞劑(#30)落d(紅油)到,
改為上完(紅色)後薄噴[啞色透明油]就算......

2."白畢地"和"白油"係兩樣野,質感都唔同,前者比較粉....
因為我噴既"肉色"係透明色,我會先噴"白油"做底色....
我都試過直接用"白畢地"做底色,但效果比"白油"差....
而正常白色既地方,我都係覺得噴一層"白油"會靚D....

3.我再講明一d,我噴"白畢地"==>"白油",係因為要上"白色和肉色"....
簡單來講,如果隻首辦冇白色地方,和上肉色既方法唔同,咁"白油"唔噴都冇影響...

高達模型當然可以噴完畢地作底色後,直接上色啦!

此篇文章於 08-30-05 05:45 PM 被 kog 編輯。
舊 01-19-04, 08:31 PM   #85
kog
Moderator
リン・ミンメイ

之前都知aa是有分幾種,但估唔到有咁多~~
但好多時都冇寫明~~:@_@":

[轉貼newsgroup]
上傳的圖像
檔案類型: jpg gaf~aa.jpg (159.1 KB, 538 次查看)

此篇文章於 01-19-04 08:57 PM 被 kog 編輯。
舊 01-19-04, 10:34 PM   #86
z_plus
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:

雖然小弟都有諗過係濕度的問題,但影響會咁大嗎?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-04, 10:54 PM   #87
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

雖然小弟都有諗過係濕度的問題,但影響會咁大嗎?
幾啦 !......

此篇文章於 08-30-05 05:36 PM 被 kog 編輯。
舊 01-21-04, 10:29 AM   #88
北斗之肥招
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2003
KOG兄!
我想問如果我買o左支萬能膠返黎,
點分佢ga型號?
電視廣告o個隻aa膠又係咩型號?

舊 01-21-04, 07:46 PM   #89
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 北斗之肥招 :
KOG兄!
我想問如果我買o左支萬能膠返黎,
點分佢ga型號?
電視廣告o個隻aa膠又係咩型號?
e方面我都唔係咁清楚,有d有寫,有d冇寫,有可能是寫係個大盒到啦!~~/

舊 01-24-04, 10:59 PM   #90
asuranhk
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
修正2:

*...之前打磨得好既,噴兩三次已經足夠,噴得太厚會令線位變淺,
如之前係用灰畢地補既,咁可能要噴厚d先得,或之後改用白底(B-518)補噴....

每種噴罐既距離,要求準確度都有別,太近易起泡沫,太遠又出現粉粒,
我覺得用噴罐既難易度如下:
最易 :噴畢地(灰) ==> 噴畢地(白) ==> 白底(B-518) ==> 罐裝油: 最難
其他種類既噴罐比較少用~~\
想問 B-518 係乜油?

我平時用的郡氏1號油, 噴極都透底.....

舊 01-25-04, 12:40 AM   #91
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :

想問 B-518 係乜油?

我平時用的郡氏1號油, 噴極都透底.....
"B-518"即係" Mr.Base White 1000 ",
e隻白底遮蓋力幾好,不過幾厚,可以改用樽裝開浠噴~~
mr.color 1號白好透,做底色唔係最好選擇~~/

商品名 : B-518 Mr.ベースホワイト1000スプレー(170ml)
メーカー : GSIクレオス
シリーズ : 下地塗装材
定価 : ¥600

商品名 : Mr.ベースホワイト1000(40ml)
メーカー : GSIクレオス
シリーズ : 下地塗装材
定価 : ¥300

此篇文章於 01-25-04 12:43 AM 被 kog 編輯。
舊 01-25-04, 02:50 AM   #92
asuranhk

引用:
『-SKIP-』
咁你用白色做底時, 你用1 號?

我見郡氏有一 "super white", 你用過未? 遮蓋力怎樣??

此篇文章於 01-25-04 03:29 AM 被 kog 編輯。
asuranhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-25-04, 03:28 AM   #93
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :

咁你用白色做底時, 你用1 號?

我見郡氏有一 "super white", 你用過未? 遮蓋力怎樣??
你指人型or機械人先......?
遮蓋力比1號高少少和不是純白~~

此篇文章於 08-30-05 05:38 PM 被 kog 編輯。
舊 01-25-04, 07:14 AM   #94
kog
Moderator
リン・ミンメイ

包油紙~~
先包一圈,用指甲壓出中間線,用模型刀界開拿走多出既油紙,最後用紙巾包住...

眼都係一樣,但太細改用鉗仔...

此篇文章於 10-13-06 02:36 PM 被 kog 編輯。
舊 01-25-04, 07:50 AM   #95
kog
Moderator
リン・ミンメイ

膚色2(噴法)
存放一段日子後,有些乾了既油會留在蓋頂,可清除先...

先用雙星琺瑯油(透明橙+白)滲線一次...

係凹入地方用0.5~1(kg/cm2)噴一次....

再用1~1.5(kg/cm2)全體薄噴一次....

再以下方向上噴出陰影.....

組合一次,留意有冇不自然既深淺不一情況出現,
通常面積越大會越淺色;直至噴到想要既皮膚顏色深度....

最後再噴消光防uv透明油一次,令光澤轉變為啞色......

此篇文章於 10-13-06 02:45 PM 被 kog 編輯。
舊 01-25-04, 08:08 AM   #96
kog
Moderator
リン・ミンメイ

畫眼.....

我用水性油畫眼,有一點要注意,
要等油乾了才上別色,尤其深色上面掃淺色....

此篇文章於 10-13-06 02:57 PM 被 kog 編輯。
舊 01-25-04, 08:20 AM   #97
kog
Moderator
リン・ミンメイ

小量既mr.color油噴出界,可用雙星琺瑯油既開油水清到....

*....白地台唔多夾,要諗過另一隻色先得~~

此篇文章於 08-30-05 07:28 AM 被 kog 編輯。
舊 01-27-04, 06:56 PM   #98
asuranhk

Kog兄, 請問你D頭髮噴陰影, 有什麼技巧 ?

舊 01-27-04, 08:31 PM   #99
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Kog兄, 請問你D頭髮噴陰影, 有什麼技巧 ?
冇技巧~~
我只係噴完色後,溝深d再噴陰影....

舊 01-28-04, 12:35 AM   #100
q^__^p
God of Gamer
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
唏,差不多又KO一隻
kog大大的劃眼手工出色固然不在話,更令我佩服的是製作過程中逐個逐個step影的參考圖,那份心機無可比擬
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2005五月米日之旅雜貼 (第二頁加推67張世博照片, 56k小心) riceking 照相館 52 07-26-05 12:50 AM
Snapshot (多圖) Drazla 照相館 8 06-01-05 11:53 PM
我們的PBBS總編集 (多圖) thom Cosplay同人MIX討論區 17 07-03-04 12:31 PM

現在的時間是 05:26 PM

手機版 | APP版