Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-08-03, 03:48 PM   #26
asuranhk
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
Originally posted by 大粒麥 :
如果d頭髮唔可以成個拉出,

個頭噴完,用油紙包住個頭,再整頭髮....
係唔係﹕
1. 油好塊面先
2. 用油紙貼住塊面
3. 用AA貼實D頭髮
4. 補畢地
5. 磨
6. 墳灰

最後上色

不過﹐塊面貼油紙貼得太多﹐可能完成頭髮後好難除去油紙﹐KOG 兄﹐可否show Kagari的正面看看﹖﹖

舊 12-08-03, 06:03 PM   #27
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by asuranhk :

不過﹐塊面貼油紙貼得太多﹐可能完成頭髮後好難除去油紙﹐KOG 兄﹐可否show Kagari的正面看看﹖﹖
貼油紙貼時要計好點除去油紙~~
Kagari<==???

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-03, 12:24 AM   #28
asuranhk

KOG 兄,

想問有些件, 如手臂, 你會唔會用AA膠貼實個身先油? or 分開油完再"組合"

舊 12-09-03, 12:26 AM   #29
asuranhk

唔好意思, 又有野問:

有D 細地方, 如 手掌, 頭髮, 想真D, 好似唔駛用銅枝, 直接用AA膠就得la ?

舊 12-09-03, 12:28 AM   #30
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :
KOG 兄,

想問有些件, 如手臂, 你會唔會用AA膠貼實個身先油? or 分開油完再"組合"
分得開既當然分開油,最後先組合~~

舊 12-09-03, 12:44 AM   #31
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
唔好意思, 又有野問:

有D 細地方, 如 手掌, 頭髮, 想真D, 好似唔駛用銅枝, 直接用AA膠就得la ?
砌模型係冇必要兩個字...
對我來講,落到銅枝就會落....當買個保險都好,安全d~~

舊 12-09-03, 12:52 AM   #32
asuranhk

感謝 ~

舊 12-09-03, 10:59 AM   #33
asuranhk

KOG 兄﹐又有野問﹕

塊面油眼, 我未睇過書﹐我估﹕ 用郡氏油了肉色底色﹐再用水性油畫眼﹐錯了可以輕易洗去。

不過﹐用邊隻油上光油/滲線﹖ 水/油/?

舊 12-09-03, 11:16 AM   #34
fatwong
Senior Gamer

個人喜好用enamel油油眼同滲線
水性開油水始終都會溶到少少油性油
fatwong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-03, 11:56 AM   #35
asuranhk

引用:
Originally posted by fatwong :
個人喜好用enamel油油眼同滲線
水性開油水始終都會溶到少少油性油
咁用什麼油上光油 ﹖

舊 12-09-03, 12:53 PM   #36
fatwong
Senior Gamer

郡氏底就冇咩所謂
水性油性都得
fatwong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-03, 01:54 PM   #37
asuranhk

引用:
Originally posted by fatwong :
郡氏底就冇咩所謂
水性油性都得
不過隻眼用 enamel 畫﹐唔怕光油會熔左隻眼?

舊 12-09-03, 06:27 PM   #38
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
KOG 兄﹐又有野問﹕

塊面油眼, 我未睇過書﹐我估﹕ 用郡氏油了肉色底色﹐再用水性油畫眼﹐錯了可以輕易洗去。

不過﹐用邊隻油上光油/滲線﹖ 水/油/?
都係"mr.color"噴底,"enamel"油面....

要再油"光油"係面既,可等"enamel"油完全乾透後再油就冇問題,
or完成後薄噴"透過mr.color"係面,再上"水性"or"enamel"都冇問題~~

舊 12-09-03, 09:24 PM   #39
kog
Moderator
リン・ミンメイ

我落佐兩支銅枝,分別係下面兩個位,但已經落佐aa和補夾口中,
所以唔可以清楚咁比你睇到果位置~~a

Lacus set好,補夾口中....../

此篇文章於 08-30-05 03:08 AM 被 kog 編輯。
舊 12-09-03, 10:31 PM   #40
asuranhk

KOG 兄,

Lacus 條裙好對唔齊咁, 我勉强上了四枝銅枝, 不過還有好大條 grep, 你用什麼補果大條 grep ? 我見你都補左好多野入去咁樣.

舊 12-09-03, 10:55 PM   #41
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
KOG 兄,

Lacus 條裙好對唔齊咁, 我勉强上了四枝銅枝, 不過還有好大條 grep, 你用什麼補果大條 grep ? 我見你都補左好多野入去咁樣.
我果隻都係............我鍾意用"aa膠+爽身粉"代替畢地用~~

舊 12-09-03, 11:30 PM   #42
asuranhk

引用:
Originally posted by kog :

我果隻都係............我鍾意用"aa膠+爽身粉"代替畢地用~~
你用邊隻AA ?? 幾蚊果隻定正版貨?
幾蚊果D, 貼正好似唔夠實, 試過幾次貼完之後裂.

舊 12-10-03, 12:25 AM   #43
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

你用邊隻AA ?? 幾蚊果隻定正版貨?
幾蚊果D, 貼正好似唔夠實, 試過幾次貼完之後裂.
我都係用"最平"果種$3~$4支"O-SECOND".....

貼完之後裂<==? 你係當畢地補or平時"痴"野裂?
前者未試過(你可能爽身粉太多),後者可能表面上佐油or畢地(所以要落銅枝)~~

舊 12-10-03, 10:13 PM   #44
kog
Moderator
リン・ミンメイ

卡加利對眼~~

*...尾2果張set錯機~~:@_@":

此篇文章於 10-10-06 07:33 AM 被 kog 編輯。
舊 12-10-03, 10:46 PM   #45
asuranhk

wa, 你油得好快~

有問題:
1. 肉色點油/溝, 陰影用乜油?
2. 眼你係唔係用水性油? 最後用乜油上光油?

唔該哂

舊 12-10-03, 11:37 PM   #46
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
wa, 你油得好快~

有問題:
1. 肉色點油/溝, 陰影用乜油?
2. 眼你係唔係用水性油? 最後用乜油上光油?

唔該哂
1. 我果隻係用"幾隻透明油"開既,但我見意你用實色會好d~~
顏色方面,說明書有講:
Lacus:111+112+58(70%+20%+10%),陰影加49,光位加白~~

2. 我畫眼係用水性油,畫完已經都好反光,如果要油光油係面,
我會打霧咁噴兩次油性油先,乾佐再油水性油係面~~

舊 12-11-03, 12:38 AM   #47
asuranhk

引用:
Originally posted by kog :

1. 我果隻係用"幾隻透明油"開既,但我見意你用實色會好d~~
顏色方面,說明書有講:
Lacus:111+112+58(70%+20%+10%),陰影加49,光位加白~~

2. 我畫眼係用水性油,畫完已經都好反光,如果要油光油係面,
我會打霧咁噴兩次油性油先,乾佐再油水性油係面~~
我對"光油"同"保護油"有D亂.....
你係唔係唔會油"光油",不過都會油"保護油吧??

舊 12-11-03, 02:49 AM   #48
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

我對"光油"同"保護油"有D亂.....
你係唔係唔會油"光油",不過都會油"保護油吧??
光油我反而會油,保護油就唔會~~

以前睇書講,完成後要全隻噴一層保護油,作用係色澤統一和保護....
我都試過幾隻,不過.....

色澤統一:比佢玩死,一隻首辦有d地方光澤(膠衫),有d地方啞色(頭髮),
我試過噴完之後要油返~~

保護作用:講真,我唔覺有囉,要整花既一樣都係花~~

舊 12-11-03, 07:10 AM   #49
kog
Moderator
リン・ミンメイ

卡加利頭髮~~
落aa膠組合:

落aa膠滲入,但唔好多:

再用aa膠+爽身粉補好:

沙紙打磨:

白油噴底,返噴頭髮主色:

油紙放落少少再噴頭髮主色和陰影:

再噴主色和高光:

完成:

*...記住白底前係最後修正,白底後噴油唔好太厚.....

此篇文章於 10-10-06 07:40 AM 被 kog 編輯。
舊 12-11-03, 09:15 AM   #50
asuranhk

睇落真係神乎其技~~

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2005五月米日之旅雜貼 (第二頁加推67張世博照片, 56k小心) riceking 照相館 52 07-26-05 12:50 AM
Snapshot (多圖) Drazla 照相館 8 06-01-05 11:53 PM
我們的PBBS總編集 (多圖) thom Cosplay同人MIX討論區 17 07-03-04 12:31 PM

現在的時間是 04:57 AM

手機版 | APP版