Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-27-08, 12:55 PM   #1
Minga
God of Gamer
Je T'aime

註冊日期: May 2002
wonder 其實打機有冇必要玩到Cossfire咁重本?

好多人都話4870 x2 點勁點勁, 1月NVIDIA又話出張雙核心GeForce GTX 295黎打4870 x2喇
但其實一般家用電腦是否真正用得著呢?

舊 12-27-08, 01:01 PM   #2
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
你指既一般係點一般法?
而且都要睇下打咩機先既~
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-08, 01:04 PM   #3
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
作者: GGGG 查看文章
你指既一般係點一般法?
而且都要睇下打咩機先既~
依家話題性最高係GTA4, 就當GTA4吧

舊 12-27-08, 01:12 PM   #4
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
其實係無用的,那些極限效能只係比d數字人地睇有幾勁姐.
還有現在既極限效能,過兩年就會變左現在既standard.
所以都可以睇成係未來既指標.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-08, 01:19 PM   #5
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
買部PS3打GTA4咪得囉
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-08, 02:43 PM   #6
Gashapon™

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: Designer 查看文章
買部PS3打GTA4咪得囉
haha, so funny
買張8800夠玩到喇,你明唔明人問乜架
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-08, 01:33 AM   #7
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
<- 4870x2 用左3個月

第一
4870x2不是crossfire

第二
crossfire要game支援, x2係雙核心, 只需要driver支援, yield較crossfire/SLI大
效能當然唔係乘二, 大約係4870 140%左右, 視乎setting

第三
mon個resolution太大, 咁啱x2 可以utilize既memory buffer較大
AA唔開到 x8以上未必睇到4870x2既價值, 但mon size大d, AA高d其他card就好易開始drop frame

張card覺得頂唔順就up囉, 我而家玩online game都會窒嫁, 不過AA開大左4-8倍

回題:
crossfire計埋電費同通風之類冇雙核心咁抵, 而且要冒game唔支援既風險
支援既話性價比又會高過雙核心, 你睇你啦

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

此篇文章於 12-28-08 01:38 AM 被 Corex 編輯。
Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-08, 02:40 AM   #8
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
不嬲玩pc games,都係燒錢
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 03:24 PM   #9
Waverider
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2007
PSN  IDwavehk
引用:
作者: Corex 查看文章
4870x2不是crossfire
我本來見到個topic就想入尼講呢句(aka抽水),但係你已經講左
我自己張8800gts 640mb兩年前一出就買,用到而家(1920x1080 resolution +dx10 game)都叫夠用
唔好話我串,如果樓主連4870X2同crossfire都攪錯,咁我相信corex大講既野佢都多數唔明...
Waverider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 03:29 PM   #10
COOJ
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDCOOJGARY
XBox Live GamertagCOOJGARY
actually SLi (nVidia) is better than crossfire (ATI)

12" iBook G3 900MHz, 7500 32MB, 640MB RAM, 60GB HDD
QX9770, GTX285 x2 SLI, 4GB RAM, 1TB HDD x2 RAIO 0
COOJ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-08, 04:03 PM   #11
Eking

註冊日期: Feb 2006
just what u need, u need quality or just fun ? XD

舊 12-29-08, 04:39 PM   #12
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
我有個個人經驗,上年我同我姊夫一齊整o左張8800 gts 320mb
之後我家姐又無啦啦整多張俾佢,之後佢就行到SLI。

個陣大家一齊拎隻Crysis Demo行o下,
發覺SLI並唔係想像中咁強……
只不過係光影、details位可以開多少少……混戰時冇咁窒。

總括而言,o個種效能強化後o既畫面表演確實係好o左(少少),
但就未至於值得俾多一倍價去追求呢種畫面

最弊係當時兩張gts既錢已經夠買一張gtx仲要有找,
而且一張gtx效能仲一定好過兩張gts

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:37 PM

手機版 | APP版