Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-14-19, 04:54 AM   #176
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
點解唔自己起一間公司,然後再做到龍頭之一,再透過競爭消滅任天堂?
抵制就可以對抗到佢??抱持呢種諗法唔好話任記,連黨鐵都抵制唔到
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 08:30 AM   #177
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
對於所有擺買擺搭行動:
勿以善小而不為
多你一個好多
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-19, 08:58 AM   #178
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
對於所有擺買擺搭行動:
勿以善小而不為
多你一個好多
由手機版發出

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-19, 02:01 PM   #179
lkw2005
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2013
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
點解唔自己起一間公司,然後再做到龍頭之一,再透過競爭消滅任天堂?
抵制就可以對抗到佢??抱持呢種諗法唔好話任記,連黨鐵都抵制唔到
而家發現左問題不在任天堂香港,而係個代理商,即係狗源
我諗成個遊戲界上上下下都不滿左呢班fucking幫代理好耐
大至鋪頭要食骨先拎到熱門貨賣,小至玩家行貨都要因為佢地hold貨而食炒價

我個人係非常希望有人出頭打倒呢個仆街代理,令佢冇得再係呢個行業上生存
抵制行貨係目前玩家做到既野,所以都希望鋪頭識諗考慮下重新賣水貨
文宣宣傳下我相信抱持同一立場既玩家唔會介意貴幾十買日版,或者PSN中文版
lkw2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-19, 02:13 PM   #180
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
但如果呢間野主要收入係賣水貨上大陸, 香港人抵制都整佢唔死.

舊 09-15-19, 02:52 PM   #181
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: lkw2005 查看文章
而家發現左問題不在任天堂香港,而係個代理商,即係狗源
我諗成個遊戲界上上下下都不滿左呢班fucking幫代理好耐
大至鋪頭要食骨先拎到熱門貨賣,小至玩家行貨都要因為佢地hold貨而食炒價

我個人係非常希望有人出頭打倒呢個仆街代理,令佢冇得再係呢個行業上生存
抵制行貨係目前玩家做到既野,所以都希望鋪頭識諗考慮下重新賣水貨
文宣宣傳下我相信抱持同一立場既玩家唔會介意貴幾十買日版,或者PSN中文版
打倒我又覺得現時無可能...
都係想傷到佢地荷包,作為一個警示姐
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-19, 03:18 PM   #182
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
在下想了解下點樣可以喺香港開多間鐵路公司打贏黨鐵

舊 09-15-19, 03:25 PM   #183
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章

點解唔自己起一間公司,然後再做到龍頭之一,再透過競爭消滅 microsoft/apple/google?
抵制就可以對抗到佢??抱持呢種諗法唔好話 microsoft/apple/google,連SONY都抵制唔到
舊 09-15-19, 06:23 PM   #184
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
兵來將擋,諸如港鐵只係港共推出黎既擋箭牌
改變個扯線公仔係無用,要治本就要改變個扯線人

相比之下,航空公司俾人揸住個航空權真係唔知可以點玩

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-19, 09:36 AM   #185
wing
格鬥低手

引用:
作者: catho7 查看文章
兵來將擋,諸如港鐵只係港共推出黎既擋箭牌
改變個扯線公仔係無用,要治本就要改變個扯線人

舊 09-16-19, 10:32 AM   #186
wing
格鬥低手

冇事冇事, 打機一定唔關政治事

https://www.gameapps.hk/news/35433/SECOND-GALAXY

【情報】香港公會HongKonger (HKer)對被官方解散聯盟強制退團並封號一事之聲明
【情報】關於第二銀河營運公司的一些查證

《第二銀河》是由中國紫龍遊戲開發的開放世界科幻手機遊戲,紫龍遊戲也曾開發過人氣戰略手遊《夢幻模擬戰》手機版。近日《第二銀河》有香港玩家表示,9 月 14 日大約晚上 9 時半,香港公會「HongKonger」準備於 10 時 30 分開始遊戲軍團戰,攻打星系「布里亞特」。

但在 10 時 15 分左右時間,各軍團團長帳號開始陸續被官方托管,登入解散聯盟並踢除各團團員。事後絕大部分軍團團長帳號疑似被「永久托管」。

連同「HongKonger」在內,有超過十個以上名稱有 HK 字眼的公會被托管,旗下公會團員被強制退團,等同強制解散公會。

玩家指懷疑因最近政治形勢被官方打壓,原因只是公會名稱有「HK」字眼。大量玩家已經向 App Store 與 Google Play 平台申請退款。

舊 09-16-19, 11:10 AM   #187
真!DC
Banned User
奉行我道

連議會都話唔好帶入政治
邊有野會關政治事
由手機版發出
舊 09-16-19, 11:31 AM   #188
風之將

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wing 查看文章

https://www.gameapps.hk/news/35433/SECOND-GALAXY

【情報】香港公會HongKonger (HKer)對被官方解散聯盟強制退團並封號一事之聲明

《第二銀河》是由中國紫龍遊戲開發的開放世界科幻手機遊戲,紫龍遊戲也曾開發過人氣戰略手遊《夢幻模擬戰》手機版。近日《第二銀河》有香港玩家表示,9 月 14 日大約晚上 9 時半,香港公會「HongKonger」準備於 10 時 30 分開始遊戲軍團戰,攻打星系「布里亞特」。

但在 10 時 15 分左右時間,各軍團團長帳號開始陸續被官方托管,登入解散聯盟並踢除各團團員。事後絕大部分軍團團長帳號疑似被「永久托管」。

連同「HongKonger」在內,有超過十個以上名稱有 HK 字眼的公會被托管,旗下公會團員被強制退團,等同強制解散公會。

玩家指懷疑因最近政治形勢被官方打壓,原因只是公會名稱有「HK」字眼。大量玩家已經向 App Store 與 Google Play 平台申請退款。
打鋪機啫,呢個一定係個別事件

2014年7月11日早上,官方公佈新贊助商puma新一季球衣及智利國腳山齊士加盟,轉會費35m歐元
2015年5月30日凌晨,阿仙奴再奪足總盃,雲加成為第二名攞有六次冠軍名譽的領隊
2015年6月29日晚上,簽得捷克國腳施治加盟,轉會費10.9m英磅
2015年8月2日晚上,對戰14次後,雲加首次擊敗摩連奴
2015年9月19日晚上,一球員一球證製造史丹福橋慘案,阿仙奴最後9人作戰下不敵車路士
風之將 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-19, 11:51 AM   #189
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

大陸game廠出手幫香港人抵制大陸game喎
好事黎
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-19, 12:02 PM   #190
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:

手遊O係某O的所謂CONSOLE GAMERS眼中並唔係GAME O黎,就算出佐亦從來唔當佢有存在過,既然係無事發生過囉,咁就可以繼續呢個「政治∩GAME={}」命題。

迷之聲:喂喂,你學埋國際大愛左膠玩今天的我打倒昨日的我?

引用:
作者: david 查看文章
政治∩GAME={}?唔係呀話...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-19, 12:26 PM   #191
yorkyork

註冊日期: May 2010
最衰都係美少年你啦,
如果你一開始個標題針對寶源就算,
咪唔洗睇到咩打機唔關政治事咁既護航囉
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-19, 01:05 PM   #192
wing
格鬥低手

引用:
作者: yorkyork 查看文章
最衰都係美少年你啦,
如果你一開始個標題針對寶源就算,
咪唔洗睇到咩打機唔關政治事咁既護航囉
有D野係集思廣益, 先至睇到全面D的圖畫.

舊 09-17-19, 12:48 PM   #193
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
意外地呢個topic吹咗8頁~!!!

其實有點感動,GAF終於有人返嚟出post討論,
感謝版友為呢個topic不停提供養分。

意外地有人因為呢個topic去咗"天台"申請出"禁制令"…
http://www.gaforum.org/showthread.ph...8#post11648868
佢背後的原因我都唔深究了,
難怪之前有版友話有得講好講了,
唔係日後無機會再講。

意外地被誤會成反任天堂同係遊戲版搞政治嘢?!

其實行動上我算是任天堂(香港)的忠實支持者吧?
NS主機我係指定零售商U百貨$2340買行貨的(仲要食兩隻行game)

當版友嘈緊實體遊戲封面有中文譯名同台灣評級logo醜過日版遊戲封面的情況下仍然有買行版遊戲。

呢代我已經買齊XBOX ONE、PS4及PRO、NS的情況下,
近期Online玩得最多都係NS。

流程上,我都係因為有Like 任天堂(香港)個Facebook專頁,
先留意到網民洗版抵制任天堂(香港)有限公司活動,
之後先逆向睇返lihkg等得知相關活動,
再係GAF開個topic討論大家對相關事件的睇法。

TVB(過往出過任記廣告、新聞偏頗)、寶源(春茗 中聯辦 )、任記過往出過MTR廣告等,
都係網民同版友慢慢搜集的資料。

最少宜家仲有知情權吧?
睇完之後想點做,完全係個人選擇。

舊 09-17-19, 01:06 PM   #194
真!DC
Banned User
奉行我道

過往唔好提了
黨鐵都係近個月先變黨鐵
另外唔知頭唔知路落左tvb廣告都唔出奇

中聯辦果d點睇都深紅了
由手機版發出
舊 09-17-19, 01:39 PM   #195
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

舊 09-18-19, 10:21 AM   #196
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
連登見到有人寫投訴信,大家一人一分力表達自己意見
attach埋上面張相就最好

老任(乜都唔使填,直接Copy下面篇文
https://support.nintendo.co.jp/app/ask_opinion

Capcom (搵唔到普通聯絡方法,揀咗IR個email)
http://www.capcom.co.jp/ir/inquiry/index_01.html
必需填嘅欄位如下(如果識日文可以自己寫個名同假名落去):
氏名(漢字) 香港 人
氏名(ふりがな) ほんこん じん
メールアドレス email(要喺「確認のため再度ご入力ください」入多1次)
お問い合わせ内容 參考下文
属性 その他

Hori (直接寄email)
info@hori.jp
但係要刪咗「上場企業である」呢一舊,因為HORI唔係上市公司

御社の香港のパートナー「寶源亞洲」に関してのご意見

はじめまして。香港からのファンです。

ご存知かも知れませんが、今香港に前代未聞のデモ・運動が動いております。デモ隊と政府側、2つの勢力に分けられており、それぞれの支持者も大勢存在しています。若者が大半を占めているデモ隊に、御社の製品の対象も少なくないだと認識しております。

しかし、昨日からSNSサイトに流れている情報によれば、御社の製品の香港での卸売業者として動いている「寶源亞洲集團有限公司(Prowell Asia Holdings Limited)」が、香港警察・政府を支持するメッセージを香港・深水埗(Sham Shui Po)警察署へ寄付したそうです。

ゲーム業者として政治に関与しない方が適切だと考えていますが、こうした動きが御社の業務にとって理想的な行動ではないと思います。よって、寶源亞洲とのパートナーシップを再度見直しして頂き、上場企業である御社に炎上事件にならないように、一刻も早く対策をご検討お願いします。

長年、御社の製品のファンである私にとっては、心を痛める事件だと思っております。

ご参考までに、SNSサイトを下記に添付します。
https://lihkg.com/thread/1559033/page/1

よろしくお願いいたします。

XXX

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 10:30 AM   #197
bearbearbear
Insane Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
咁多年我都係見有機就打,冇理政治。
今次好痛心。見埋呢張相更加嬲。

我以後買電子版,實體我去amazon jp訂算。
我暫時只可做到呢個。電子版寶源應冇得賺吧?部機我都買水算,反正總有人過日本,有壞叫人去整算。
bearbearbear 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 04:47 PM   #198
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
我想問問一般來講
SWITCH遊戲既水貨都會有中文? (假如隻遊戲有出中文版)

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 05:14 PM   #199
[X-MEN]

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 雙日 查看文章
我想問問一般來講
SWITCH遊戲既水貨都會有中文? (假如隻遊戲有出中文版)
一廠game9成9有,三廠就隻隻唔同,買之前要check清楚.
[X-MEN] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-18-19, 06:20 PM   #200
padage

註冊日期: Nov 2016
點解仲有人玩hardcore mecha呢隻大陸game
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「香港問題,香港解決」口號違憲 凍檸茶 ~清談館~ 21 01-15-15 10:11 AM
罷看香港電影,罷買香港cd和vcd winghon1986 ~清談館~ 133 04-12-07 05:30 PM
香港有線電視委託香港大學民調中心進行二○○四年香港娛樂圈調查 initial Neo Entertainment TREND 0 01-22-05 01:40 PM
香港vs大陸創意工業(更新香港代表....強!!!!!!) 亍 ◣ 收藏品討論版 14 11-16-04 03:05 AM
香港政府品味續篇 - 澳門與香港 t-cup ~清談館~ 10 07-19-04 09:47 AM

現在的時間是 04:54 PM

手機版 | APP版