Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-11-15, 03:11 PM   #76
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
老翻??

我來講有版權/專利權,你無受權出既產品就係老翻

而家啲專利權都過哂期,人人都出得都算老翻?

佢又唔係出部一模一樣,部機又係佢自己間廠設計

最多未同唱口水歌一樣

此篇文章於 11-11-15 03:18 PM 被 ayane123 編輯。
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 03:32 PM   #77
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
如果單純淨係玩到舊帶既,在下覺得真係要搵法律&知識產權專家先定斷到。
當然,一個FORUM應該冇可能同你癲,你要當佢攞正牌既,管理層九成鏟/封咗個TOPIC算…

舊 11-11-15, 03:39 PM   #78
ayane123
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
如果單純淨係玩到舊帶既,在下覺得真係要搵法律&知識產權專家先定斷到。
當然,一個FORUM應該冇可能同你癲,你要當佢攞正牌既,管理層九成鏟/封咗個TOPIC算…
部機根本無牌攞

因為有牌既廠放棄左繼牌

就好似十字手制一樣,而家人人都出得

此篇文章於 11-11-15 03:41 PM 被 ayane123 編輯。
ayane123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 03:48 PM   #79
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
乜GBA果d game都過哂專利咩?好多10年都唔夠喎

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 03:59 PM   #80
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: ayane123 查看文章
部機根本無牌攞

因為有牌既廠放棄左繼牌

一般特許係出願計起20年,GBC係1998年出…
當然,一切都係門外漢既我地找WIKI黎估估下,有冇延長縮短之類你真係好了解?

此篇文章於 11-11-15 04:04 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 03:59 PM   #81
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: nameH 查看文章

呢部齋機, 冇內置GAME既!

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 04:02 PM   #82
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
作者: nameH 查看文章
我個人認知(可能有錯,請指正),主機計專利,遊戲就計版權

版權年期長好多,但專利就無咁長,好多主機專利已經陸續過期。

上年Hyperkin出RETRON 5果陣,有人問過點解唔包埋N64,個回覆係N64專利權未過。

至於GBA專利權過左未,就睇下有無版友答到。

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 04:08 PM   #83
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
其實以方丈份人___既原則去思考既話
個專利未過部機應該出到之前已經比人告到出唔到
我是在說PCE啊
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 04:10 PM   #84
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: ayane123 查看文章
部機根本無牌攞

因為有牌既廠放棄左繼牌

十字制就真係專利過期。(1982年首次在Game & Watch出現,專利在1994年到期,1998年嘅DC手掣上就有十字制。)
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 04:14 PM   #85
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 廢人 查看文章
其實以方丈份人___既原則去思考既話
個專利未過部機應該出到之前已經比人告到出唔到
我是在說PCE啊
由手機版發出
NEC ?
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 04:28 PM   #86
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
部機美版Game玩唔玩到?

舊 11-11-15, 06:55 PM   #87
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: lodoss 查看文章
NEC ?
PC-Engine 既話 HE System 係 Hudson Soft

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 11-11-15 07:04 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-15, 09:52 PM   #88
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
部機美版Game玩唔玩到?
可以
美版機當成一個個別機種(所以先叫11機合體)

舊 11-12-15, 11:28 AM   #89
longlung
Junior Member

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDinteroy
XBox Live Gamertaginteroy
其實玩到未得LOW
專唔專利關我咩事??

告又唔會告到我
longlung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-15, 01:24 PM   #90
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
講起哩d 舊機,我想知3ds or psv 有無出返sega md 隻魂鬥羅 (有4個char 揀,男,女,狼人,robot)
好想玩返
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-15, 02:26 PM   #91
九點半
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: longlung 查看文章
其實玩到未得LOW
專唔專利關我咩事??

告又唔會告到我
咪就係,新既就話者,連哩d古董機都要執着老唔老翻,有時d道德撚真係好煩
九點半 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-15, 02:33 PM   #92
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 九點半 查看文章
咪就係,新既就話者,連哩d古董機都要執着老唔老翻,有時d道德X真係好煩
樓上小心用字
會被Ban架

舊 11-12-15, 03:37 PM   #93
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
其實之前出RETRON5已經想買,不過一出就質量大爆死,即刻縮沙...

呢部暫時睇落好過RETRON5,心思思仲諗緊

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-15, 01:02 PM   #94
lun13579
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 中考介 查看文章
請問呢部機有冇得set scanlines function?
有得set scanlines
同可以設定過濾器
lun13579 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-15, 01:34 PM   #95
david
The One

註冊日期: Mar 2002
粗口出沒

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-15, 01:53 PM   #96
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
正正就係呢種對版權既警覺性同尊重有如垃圾一樣低既人滿街都係
香港先係創作上面永遠都追唔到日本

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-15, 06:29 PM   #97
Terry仔

Off topic
創意/創造力 係個人嘅能力
"尊重與否" 就係一個社會嘅問題

既係有人開發左件product, 俾人抄襲/破解左
你可以話此人唔識尊重別人嘅創作
但唔可以因為此人抄襲,而令原創者創作力受損

有d 人會因為俾人抄襲,會有更大動力去創新,令到別人照抄都無能力抄到
又有d 人會因為辛辛苦苦嘅創作,一下唔該就俾人拎去用,而放棄再創作

我想講係,創作力係個人問題
舊 11-13-15, 07:53 PM   #98
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
樓上既比喻等同話有人被呃左成副身家,有d人會更發奮工作賺錢,有d人從此生活潦倒,所以你有冇錢係個人問題,唔關騙徒事

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-15, 08:32 PM   #99
Terry仔

金錢有形,創意無形,如果因為俾人掏空一次,就覺得自己失去全部
咁佢不如唔好從事創作哩一行

我想講係香港,創意工業遠不及日本
唔可以入曬香港人唔尊重創意
堅持走落去都好緊要
舊 11-14-15, 06:58 PM   #100
二打六車手 c.p
Senior Gamer
かむい/剣聖かむい

註冊日期: Nov 2005
Wii U IDkamui-tcp
請問d復活劑香港有無代替品?唔該先

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[3DS] Retro City Rampage: DX(DS Shop) jyeung1 手提遊戲機討論版 2 07-05-14 12:10 AM
[SELL] 出售全新 Gears of War 3 Retro Lancer Replica 一支 Marco 買賣專區 3 12-25-13 02:35 AM
Nike Air Jordan 12 XII Retro Black Red AJXII nds 買賣專區 0 12-08-13 01:51 PM
[Wii] Donkey Kong Country Returns [Retro Studio 開發] MO 電視遊戲討論版 79 12-11-10 11:27 AM
[retro]Video Games Live - 8 bit music 6402oen 電視遊戲討論版 1 07-18-06 03:46 AM

現在的時間是 08:18 PM

手機版 | APP版