Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-10-07, 08:41 AM   #1001
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 一小英口 查看文章
那麼
PC (foobar2000, KS output, WAV格式) -> CDplayer "line in" -> 錄MD好
定燒隻音訊CD出黎 CDplayer "CD -> MD" 好 ?
(錄親歌都燒隻CD先冇咁多錢 /\
以上方法我無試過............因為onboard chip只係AC 97..........

如果............真係想用PC>光纖>MD 錄歌............

就買張靚少少的2.1 Soundcard..............同一部讀牒性能穩定的CD-rom+一條靚的ATA/SATA 線

亦軒果邊都有人教用EMU 1212 錄MD....................

http://www.mingo-hmw.com/phpBB2/view...225&highlight=
HAKAIDER 目前離線  
舊 10-10-07, 12:22 PM   #1002
Villasaki
Ultimate Gamer
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
在自己都唔知點解o既情況下, 買左部Sony s616, 部機可播mp3 (320kbps) 同 wav, 但.... 我聽左幾次都聽唔出wav同mp3有咩分別, 有冇大大可指引一下小弟? 等小弟對木耳可以改善一下.

註: 已用shure se420 測試.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線  
舊 10-10-07, 01:37 PM   #1003
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
以上方法我無試過............因為onboard chip只係AC 97..........

如果............真係想用PC>光纖>MD 錄歌............

就買張靚少少的2.1 Soundcard..............同一部讀牒性能穩定的CD-rom+一條靚的ATA/SATA 線

亦軒果邊都有人教用EMU 1212 錄MD....................

http://www.mingo-hmw.com/phpBB2/view...225&highlight=
我果張都係on-board
但係次次燒碟出黎錄又好似有d煩複

一小英口 目前離線  
舊 10-10-07, 05:54 PM   #1004
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
的話我都係求其USB>MD就算~
ビスケット 目前離線  
舊 10-10-07, 09:29 PM   #1005
一小英口

引用:
作者: ビスケット 查看文章
的話我都係求其USB>MD就算~
反而有D買左碟會有D唔想開既感覺...

一小英口 目前離線  
舊 10-11-07, 11:41 AM   #1006
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: Asaki 查看文章
在自己都唔知點解o既情況下, 買左部Sony s616, 部機可播mp3 (320kbps) 同 wav, 但.... 我聽左幾次都聽唔出wav同mp3有咩分別, 有冇大大可指引一下小弟? 等小弟對木耳可以改善一下.

註: 已用shure se420 測試.
測試歌曲............黄耀明的 "風月寳鑑"

選這曲只因為剛買了其復克版CD..........同貪其一開始己有大量混音和鼓聲

MP3 機..................Sony S706F

MP3 (320Kpbs),WAV (1411kpbs),Atarc3 Hi-SP mode(由RH1+CDplayer録音)

耳筒..............天龍HP-1000

結果..............Atarc3 同WAV 在鼓聲的下沈効果的確係比較好

鼓的餘震聲消失得比較自然............可以感覺到高至低再完全消失的變化

當然WAV 効果比Atarc3 好好多啦

至於MP3 効果比較生硬...............鼓聲有點兒一下了消失的感覺

不過............應真的説一句............一般行住街聽歌的情況下

真係好難分出MP3/WAV.............除非你真係好留心的去聽
舊 10-11-07, 08:51 PM   #1007
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
想問下大家有冇d 可以當usb 手指用既mp3 player 介紹下
即係好似呢隻咁
http://www.sonystyle.com.hk/ss/produ...n/nw_e016f.jsp
usayarE 目前離線  
舊 10-11-07, 09:35 PM   #1008
alexc

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: onon 查看文章
想問下大家有冇d 可以當usb 手指用既mp3 player 介紹下
即係好似呢隻咁
http://www.sonystyle.com.hk/ss/produ...n/nw_e016f.jsp
NWD-B105F 會仲好唔洗software入歌
又有FM,錄音
alexc 目前離線  
舊 10-11-07, 10:03 PM   #1009
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: alexc 查看文章
NWD-B105F 會仲好唔洗software入歌
又有FM,錄音
但係NWD-B105F得2GB 同 12 hours playback...
NW-E016F 4GB 我都已經嫌唔夠用...
其實佢呢類手指形既mp3 係咪都可以當普通usb 手指咁放files??
因為見佢網頁又無寫...

此篇文章於 10-11-07 10:12 PM 被 usayarE 編輯。
usayarE 目前離線  
舊 10-12-07, 07:39 AM   #1010
一小英口

我覺得WAV 比MP3 聽起來更有層次感

一小英口 目前離線  
舊 10-12-07, 09:57 AM   #1011
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
但係NWD-B105F得2GB 同 12 hours playback...
其實佢呢類手指形既mp3 係咪都可以當普通usb 手指咁放files??
如果4G都嫌唔夠用真係幫你唔到...............

市面上手指形MP3 唔覺有4G以上................

此篇文章於 10-12-07 10:00 AM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 10-12-07, 11:01 AM   #1012
Villasaki
現正播放: 賴床

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagDie Zauberflote
引用:
係因為要放其他file而唔夠用嗎? 直接買usb手指好過啦.
E016係列我都有用過, 音色同外觀都好好, 但要用sonicstage過歌, 唔係人人接受得到.

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
測試歌曲............黄耀明的 "風月寳鑑"

選這曲只因為剛買了其復克版CD..........同貪其一開始己有大量混音和鼓聲

MP3 機..................Sony S706F

MP3 (320Kpbs),WAV (1411kpbs),Atarc3 Hi-SP mode(由RH1+CDplayer録音)

耳筒..............天龍HP-1000

結果..............Atarc3 同WAV 在鼓聲的下沈効果的確係比較好

鼓的餘震聲消失得比較自然............可以感覺到高至低再完全消失的變化

當然WAV 効果比Atarc3 好好多啦

至於MP3 効果比較生硬...............鼓聲有點兒一下了消失的感覺

不過............應真的説一句............一般行住街聽歌的情況下

真係好難分出MP3/WAV.............除非你真係好留心的去聽
謝謝, 等我下次再留心下哩D細節先.
不過我部機得4G, 聽mp3(320)就餘下太多位, 聽晒wav就會唔夠位, 都係選最常聽o既轉wav就算.

阿沙奇發燒球會 2010 FC de TORO Eleven 魚腩十一:
:今晚要打好D.

賴床 - Kay
想於被窩植根 如可將我家變賣化作這份氣溫
不消半秒資產盡賣 來購取這無價品
Villasaki 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
help~ Net MD 問題 smcpkman 影音館 1 11-10-04 10:53 PM
便 利 豪 俾 你~送 你 《 WE 8 》 5 隻 elac 電視遊戲討論版 1 08-11-04 01:57 PM
轉載: 一 個 國 家 的 輝 煌 成 就 , 竟 然 是 另 一 方 辛 酸 的 血 靈格斯 學術文化綜合研討區 10 05-24-04 12:45 PM
劉鑾雄與王穎妤曾苦戀6年 Busconcamp Neo Entertainment TREND 21 12-05-03 09:37 PM
NET MD vernon 影音館 1 02-23-03 12:13 PM

現在的時間是 10:50 PM

手機版 | APP版