Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-11-06, 11:54 PM   #151
HKBighead
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2005
Wii U IDSkyver
3DS Friend Code2707 1624 5818
PSN  IDSkyver_KC
XBox Live GamertagKC Skyver
引用:
作者: qk28
隻大魔界村只係玩過MD版, 因為無super graphx, 超正!
想問有無人知super graphx同普通pc-engine嘅hardware spec有乜分別呢?
(大部咁多)
我記得Super Graphix裡面應該有兩粒PC Engine Core嘅CPU,所以Processing Power應該係普通PC-Engine嘅一倍。 由於裡面用PC-Engine Core同一粒CPU,所以可以玩齊普通PC-Engine Game。

但由於雙CPU係開發上比一粒CPU難,所以結果Super Graphix專用的遊戲並不多。

其實情況就同Saturn一樣,因雙CPU係開發上比單CPU複雜,所以有人話好少game能用盡Saturn的Power。

此篇文章於 02-11-06 11:58 PM 被 HKBighead 編輯。
HKBighead 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 01:13 AM   #152
awan

註冊日期: Oct 2003
等我又show下d Hu-card先

PC-Engine game收埋晒d盒,剩返張亨咭仔真係好好收藏
得閒是但抽張出黎玩下,玩下玩下又一晚
相比家陣買返黎d新game.......有d連膠袋都未開......
awan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 01:34 AM   #153
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
實在太多0野拎....買唔得多喇....返0黎0個陣已經超哂重...
想搵 arcade card 但係冇....arcade 專用 game 都冇....
隻 "天一" 只係 630 yen....即係 40 蚊港錢左右....其實今次去日本真係 "天外" 一至三都買齊....因為0係 sakuraya 竟然見到佢隻 "天三" 只係賣 1980 yen....抵到爛....咁我之前又冇買....所以即刻買返....
0個間0野都仲幾多 hu card....又有紅白機超任 md 總之乜機種0既二手 game 帶磁碟 cd 都有....0的紅白機磁碟仲係擺0係地下一個紙箱度都冇上架0忝....

題外話: 其實行 mandarake 真係好鬼開心....超古董咸蛋超人鐵人28神奇小子鐵拳浪子乜都有....貴0既又有...平0既又有....不過...最過癮都係睇返哂我中學年代日日食 "桃哈多" 儲0個0的貼紙....早知咁值錢就拎去日本賣啦...

引用:
只係買咗4隻? 隻天外1買咗幾錢?
請問日本仲多唔多Hu-card賣呢?

此篇文章於 02-12-06 01:37 AM 被 shtam 編輯。
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 02:04 AM   #154
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: HKBighead
我記得Super Graphix裡面應該有兩粒PC Engine Core嘅CPU,所以Processing Power應該係普通PC-Engine嘅一倍。 由於裡面用PC-Engine Core同一粒CPU,所以可以玩齊普通PC-Engine Game。

但由於雙CPU係開發上比一粒CPU難,所以結果Super Graphix專用的遊戲並不多。

其實情況就同Saturn一樣,因雙CPU係開發上比單CPU複雜,所以有人話好少game能用盡Saturn的Power。
對..........基本上只是加多一粒 CPU, 記憶體由 8K work ram (64 K video ram) 增加至 32K (128K video ram), 音源亦增強輸出功能..............
可惜的是因 CPU 仍舊行 8bit, 對增加的畫面同聲效反而加大了運行的負擔, 因此出來的效果並未有大驚嚇(汗)~~~
據悉當時 NEC 本想用這主機跟 mega drive 同 sfc 競爭的............
結果只推出了六個專用遊戲卡後就停產, 算是最快死亡的主機之一(笑)~~~

主機名稱 : PC-ENGINE SUPER GRAFX
發售日期 : 1989年11月30日
售價 : 39,800円
主機規格 :
CPU HuC6280(6502カスタム/7.15909MHz)
RAM 32KB
VRAM 128KB
画面 320x224ドット(最大512色)/BG2面
スプライト 16x16~32x64ドット(256色中16色/1ライン最大32個/1画面最大128個)
サウンド PSG6音/PSG5音+ノイズ1音/PSG4音+ノイズ2音の中からモード選択
その他 S-EXP端子装備

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 02:10 AM   #155
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

附上其中兩隻遊戲相片, 供大家繼續 PC-ENGINE 下去(笑)~~~
其它的, 太貴.............無錢買(汗)~~~
遊戲資料如下:-
遊戲名稱 : BATTLE ACE (圖左)
遊戲售價 : 6500円
遊戲類型 : STG
遊戲容量 : 4M Hu-card
開發商 : HUDSON SOFT
遊戲名稱 : 魔動王 (圖右)
發售日期 : 1990年4月6日
遊戲售價 : 6500円
遊戲類型 : ACT
遊戲容量 : 4M Hu-card
開發商 : HUDSON SOFT

舊 02-12-06, 02:14 AM   #156
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

有時真的好邪, 搵機途中竟然找回這個遊戲出來, 真係無言(汗).........
遊戲資料如下:-
遊戲名稱 : 改做町人 3
發售日期 : 1992年2月8日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : ACT
遊戲媒體 : CD-ROM
開發商 : NCS 株式會社

舊 02-12-06, 02:22 AM   #157
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: awan
PC-Engine game收埋晒d盒,剩返張亨咭仔真係好好收藏
相比家陣買返黎d新game.......有d連膠袋都未開......
嘩! 很多卡呀! 多謝分享~~~
awan 兄是否只收卡唔收 cd 遊戲呢(迷)???
據悉當年 NEC 設計遊戲成卡片型都是為了方便收藏遊玩吧了, 老實說, 就算現在看回也不覺落後, NEC 當年真的行快了很多很多~~~

舊 02-12-06, 03:10 AM   #158
sagill萬歲

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4596 9428 5195
PSN  IDcybut2004
XBox Live GamertagLiHoLunYeah
引用:
作者: 劉公子
對..........基本上只是加多一粒 CPU, 記憶體由 8K work ram (64 K video ram) 增加至 32K (128K video ram), 音源亦增強輸出功能..............
可惜的是因 CPU 仍舊行 8bit, 對增加的畫面同聲效反而加大了運行的負擔, 因此出來的效果並未有大驚嚇(汗)~~~
據悉當時 NEC 本想用這主機跟 mega drive 同 sfc 競爭的............
結果只推出了六個專用遊戲卡後就停產, 算是最快死亡的主機之一(笑)~~~
當年坊間都比個好貼題既花名佢 超級瓜直
講番呢部機....當年除左小數專用game.....
NEC AV仲出過隻兩對應既SUPER DARIUS
兩對應意思即係用舊既PC-E玩...畫面顯示角色數目會較小....
畫面亦會有閃動兩重倦動畫面只可以用程式制造出
若果用超級瓜直黎玩...畫面顯示角色數目會增多一倍...
畫面亦唔會有閃動....可以有兩重倦動話面...每粒CPU處理一重BACKGROUND
sagill萬歲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 03:20 AM   #159
awan

引用:
awan 兄是否只收卡唔收cd 遊戲呢(迷)???
據悉當年 NEC 設計遊戲成卡片型都是為了方便收藏遊玩吧了, 老實說, 就算現在看回也不覺落後, NEC 當年真的行快了很多很多~~~
劉sir,
本來都有幾拾隻cd遊戲既,唔知點解家陣好怕load碟....
而且舊年發覺部dou-R越load越慢,諗諗下睇怕遲早都係有game冇機玩,索性將全部碟連機放晒lu
依家無論新舊機都只儲盒帶或咭,越儲越多一屋都係,所以無盒唔值錢既就仲好 (值錢既耐唔耐身痕又會去放,好似上次放比你果隻MD既StarHero咁~還記得我嗎? ) 咩cd呀~dvd呀通通只餘少量極喜歡的就算.....

其實以前好多平面射擊同動作game都好好返,畫面簡單鮮明一玩就唔停得手
返觀d新game,多數晒3D晒CG,查實買十隻都冇一隻真係有心機玩......
舊 02-12-06, 03:37 AM   #160
awan

引用:

主機名稱 : PC-ENGINE SUPER GRAFX
售價 : 39,800円
主機規格 :
CPU HuC6280(6502カスタム/7.15909MHz)
RAM 32KB
VRAM 128KB
画面 320x224ドット(最大512色)/BG2面
スプライト 16x16~32x64ドット(256色中16色/1ライン最大32個/1画面最大128個)
サウンド PSG6音/PSG5音+ノイズ1音/PSG4音+ノイズ2音の中からモード選択
その他 S-EXP端子装備
點解我以前會唔知有"S-EXP端子装備"既~
借問聲劉公子呢部大牛龜既 "S-EXP端子装備"係普通S線還是要專用線

唔知呢豎有冇人有SUPER GRAFX合體大盤呢? 香港究竟有冇人有呢? 世上究竟仲有冇人有呢?
舊 02-12-06, 04:19 AM   #161
健冶

註冊日期: Sep 2002
引用:
其實以前好多平面射擊同動作game都好好返,畫面簡單鮮明一玩就唔停得手
返觀d新game,多數晒3D晒CG,查實買十隻都冇一隻真係有心機玩......
agree

而加d game好多買返黎真係玩兩玩掉左係到封塵...
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 10:06 AM   #162
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
awan 兄是否只收卡唔收 cd 遊戲呢(迷)???
同意呀, 啲Hu-card今時今日睇番都唔覺out, 好靚呀.
話時話, 家吓玩pc-engine吓吓都要番箱倒櫃先玩倒, 都想買番部GT玩吓呀, 方便啲...

舊 02-12-06, 10:11 AM   #163
qk28
Crazy Gamer

引用:

嘩! CARD海呀

舊 02-12-06, 02:11 PM   #164
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: sagill萬歲
當年坊間都比個好貼題既花名佢 超級瓜直
講番呢部機....當年除左小數專用game.....
NEC AV仲出過隻兩對應既SUPER DARIUS
兩對應意思即係用舊既PC-E玩...畫面顯示角色數目會較小....
畫面亦會有閃動兩重倦動畫面只可以用程式制造出
若果用超級瓜直黎玩...畫面顯示角色數目會增多一倍...
畫面亦唔會有閃動....可以有兩重倦動話面...每粒CPU處理一重BACKGROUND
哈哈.......講得好貼切呢(笑)~~~
o我!? 有那遊戲的相片嗎??? 其實 SUPERGRAFX 的"基本功能"就是雙重捲軸背景, 還有是複雜畫面運算, 不過咁多隻專用遊戲中, 個人覺得只有 1941 是最能表現得出上述的基本功能(汗)~~~

舊 02-12-06, 03:00 PM   #165
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
劉sir,
本來都有幾拾隻cd遊戲既,唔知點解家陣好怕load碟....
而且舊年發覺部dou-R越load越慢,諗諗下睇怕遲早都係有game冇機玩,索性將全部碟連機放晒lu
依家無論新舊機都只儲盒帶或咭,越儲越多一屋都係,所以無盒唔值錢既就仲好 (值錢既耐唔耐身痕又會去放,好似上次放比你果隻MD既StarHero咁~還記得我嗎? ) 咩cd呀~dvd呀通通只餘少量極喜歡的就算.....

o我!? 我o地見過面??? 老人家, 無記性, 記不起了(迷)...........
可能我不是現代人, 總覺得舊遊戲吸引我多些(苦)~~~

舊 02-12-06, 06:47 PM   #166
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
呢隻幾好玩
有冇人玩過呢?

另問turbo Graphix 同 super graphix 是否相同呢?

此篇文章於 02-12-06 07:16 PM 被 yuhon 編輯。
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-06, 08:19 PM   #167
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: yuhon
呢隻幾好玩
有冇人玩過呢?
另問turbo Graphix 同 super graphix 是否相同呢?
其實 TURBO GRAFX 16 即是 PC-ENGINE 的外國發售版本, 基本功能等同 PC-ENGINE/CORE/CORE II........
相關資料 :
http://www6.airnet.ne.jp/wataru/pce/mytg.htm

至於 SUPER GRAFX 好像是沒有出過外國發售版本的........

舊 02-12-06, 10:55 PM   #168
qk28
Crazy Gamer

今日行信和地下, 見到部GT要$799, 貴唔貴呢?
响日本都好似唔多見有...

舊 02-13-06, 03:03 AM   #169
awan

引用:
今日行信和地下, 見到部GT要$799, 貴唔貴呢?
响日本都好似唔多見有...
喂喂~28
信和地下黑店之王黎架喎!! 咪制呀~
舊 02-13-06, 09:56 PM   #170
qk28
Crazy Gamer

多謝awan兄提點 , 唔知邊到仲有又平又可靠嘅GT賣呢?

舊 02-13-06, 11:14 PM   #171
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
點解我以前會唔知有"S-EXP端子装備"既~
借問聲劉公子呢部大牛龜既 "S-EXP端子装備"係普通S線還是要專用線

唔知呢豎有冇人有SUPER GRAFX合體大盤呢? 香港究竟有冇人有呢? 世上究竟仲有冇人有呢?
那主機只得一個 AV 插頭輸出的, 即是說它要用專用線(汗)~~~
awan 兄指的是"超級瓜直 + 超級光碟盤平方"的大合照(又汗)???

舊 02-13-06, 11:21 PM   #172
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
這個嘛............qk28 兄心目中要幾銀的貨仔(迷)???
買二手的 GT 手提機, 要注意的是那個內置喇叭及音量掣, 好多因年紀問題而神神地; 另外畫面亦可能會出現"忽光忽暗"的情形, 當然還要看有沒有無畫像的地方........

舊 02-14-06, 01:02 AM   #173
awan

引用:
那主機只得一個 AV 插頭輸出的, 即是說它要用專用線(汗)~~~
awan 兄指的是"超級瓜直 + 超級光碟盤平方"的大合照(又汗)???
是"超級瓜直 + 超級大飛機盤"
即係耍將成架"超級瓜直"插入件"超級大飛機盤"入面果件,足足成個鐵騎制咁大架~
舊 02-14-06, 01:10 AM   #174
awan

引用:
講真其實部GT真係玩唔到game
雖然畫面係就係幾靚,但係真係細到呢......
用黎玩action game都還可以,玩射擊game就隨時連子彈都未必睇到~
舊 02-14-06, 01:14 AM   #175
awan

引用:
這個嘛............qk28 兄心目中要幾銀的貨仔(迷)???
買二手的 GT 手提機, 要注意的是那個內置喇叭及音量掣, 好多因年紀問題而神神地; 另外畫面亦可能會出現"忽光忽暗"的情形, 當然還要看有沒有無畫像的地方........
我部都穿左喇叭,曾經問過一舊水左右有得整......不過部GT少玩,所以我都冇整

論壇跳轉

現在的時間是 01:11 PM

手機版 | APP版