Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-30-06, 11:50 PM   #51
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: sagill萬歲
過場好似有動畫....
對, 那時有些遊戲確實同樣地推出 Hu-card 版同 CD 版本的, 後者因機能提升而加入了過場動畫及人聲~~~
亦可能是製作成本問題, Hu-card 版本一般都賣得貴過 CD 版本(汗).............

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 11:53 PM   #52
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: HKBighead
我只得SFIICE同Shinobi兩張HuCard。 其他就要靠MGDI玩。

隻Shinobi仲係03年係CWB糖街購入的全新品 $130。 因為買黎收藏,所以到依家都未開。
HKBighead 兄, Shinobi 會是什麼遊戲來??? 是動作遊戲嗎???(迷)

舊 01-30-06, 11:59 PM   #53
sagill萬歲
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4596 9428 5195
PSN  IDcybut2004
XBox Live GamertagLiHoLunYeah
引用:
作者: 劉公子
對, 那時有些遊戲確實同樣地推出 Hu-card 版同 CD 版本的, 後者因機能提升而加入了過場動畫及人聲~~~
亦可能是製作成本問題, Hu-card 版本一般都賣得貴過 CD 版本(汗).............
獸王記係一個好例子....
卡版長期要二百幾三百..
cd可以平到百幾什致幾十
sagill萬歲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 12:03 AM   #54
sagill萬歲

引用:
主機硬件是否這樣貴我不大清楚, 不過在那些入手遊戲表面的舊貼紙來看, 遊戲方面就肯定是很貴(差不多成三百蚊左右一隻), 當時來講真的汗了點.............
早期果d cd-pom同卡仔一般唔過$280
後期super cd-rom面世之後92~93年...好多時要三百幾.....真係好貴..
不過比起超任....就
舊 01-31-06, 12:15 AM   #55
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
早期果d cd-pom同卡仔一般唔過$280
後期super cd-rom面世之後92~93年...好多時要三百幾.....真係好貴..
不過比起超任....就
亦是這個原因, 所以那時有老翻超任帶出現, 而且手工方面真的翻得好似o下(唔細心睇隨時中招)...............
記得我都中過超任老翻帶o既招(汗)~~~

舊 01-31-06, 12:20 AM   #56
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

講得興起, 是貼相的時候(笑)~~~
遊戲資料如下 :-
1 遊戲名稱 : 超時空要塞永遠之回憶(圖左上)
發售日期 : 1992年4月12日
遊戲售價 : 7200円
遊戲類型 : SLG
開發商 : NCS
2 遊戲名稱 : 超時空要塞2036(圖右上)
發售日期 : 1992年3月4日
遊戲售價 : 7400円
遊戲類型 : STG
3 遊戲名稱 : 熱血高校足球編(圖左下)
發售日期 : 1991年12月20日
遊戲類型 : SPG
開發商 : NAXAT SOFT
4 遊戲名稱 : 熱血行進曲(圖右下)
發售日期 : 1992年6月26日
遊戲售價 : 6800円

舊 01-31-06, 12:26 AM   #57
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
嘩! 隻熱血行進曲正呀

舊 01-31-06, 01:12 AM   #58
MJT

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
PCE 係我最愛既年代呀~
當時好多 game 架,有成六七十隻~
但一去左加拿大,我d 珍藏只剩番呢 d ja

仲有隻天外魔境 2原裝放左係公司,做緊飾物~!!
天外2 簡直係我既最愛!!

pce 好多五人賽車,上右二果隻係我最鐘意既五人賽車,d 歌又正!
我仲有個四打轉插,但已經無左部機 lur~

此篇文章於 01-31-06 01:15 AM 被 MJT 編輯。
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:32 AM   #59
健冶

註冊日期: Sep 2002
引用:
講得興起, 是貼相的時候(笑)~~~
1 遊戲名稱 : 超時空要塞永遠之回憶(圖左上)
發售日期 : 1992年4月12日
遊戲類型 : SLG
2 遊戲名稱 : 超時空要塞2036(圖右上)
發售日期 : 1992年3月4日
遊戲售價 : 7400円
遊戲類型 : STG
3 遊戲名稱 : 熱血高校足球編(圖左下)
發售日期 : 1991年12月20日
4 遊戲名稱 : 熱血行進曲(圖右下)
發售日期 : 1992年6月26日
遊戲售價 : 6800円
請問隻熱血行進典同fc個隻有無唔同???
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:47 AM   #60
DIO

註冊日期: Feb 2003
SHINOBI~呀 劉生~

PS2:48 XBOX:47 GC:13 DC:43
DIO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:15 PM   #61
HKBighead

註冊日期: Jun 2005
Wii U IDSkyver
3DS Friend Code2707 1624 5818
PSN  IDSkyver_KC
XBox Live GamertagKC Skyver
引用:
HKBighead 兄, Shinobi 會是什麼遊戲來??? 是動作遊戲嗎???(迷)
劉公子,這正是世嘉的"忍"。 一隻做得唔錯的conversion。

http://pcecp.com/index.php?mode=catalog&action=images
HKBighead 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:21 PM   #62
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: HKBighead
劉公子,這正是世嘉的"忍"。 一隻做得唔錯的conversion。

http://pcecp.com/index.php?mode=catalog&action=images
噢........是這個嗎??? 老人家, 無記性o添(笑)~~~
原來我也有入手這遊戲呢(汗)~~~

話時話, 不知是否錯覺, DIO 兄那隻是否有點脫色???(迷)

舊 01-31-06, 01:23 PM   #63
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: 健冶
請問隻熱血行進典同fc個隻有無唔同???
這個嘛...........我沒有正式作過比較, 不過單看圖片, 玩法應該是相同的...........
健冶兄有興趣入手嗎???(笑)

舊 01-31-06, 01:26 PM   #64
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

不知有沒有人玩過這遊戲, 當年我都找了很久才找到的遊戲(汗)~~~
遊戲名稱 : WORLD JOCKEY (ワールドジョッキー)
發售日期 : 1991年9月20日
遊戲售價 : 5800円
遊戲類型 : ACT
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : NAMCO

舊 01-31-06, 01:37 PM   #65
健冶

引用:
這個嘛...........我沒有正式作過比較, 不過單看圖片, 玩法應該是相同的...........
健冶兄有興趣入手嗎???(笑)

自己一向都好鐘意熱血e個系列

不過自己就無儲開game,而加淨番係到d pc-engine game都係當來買...

一路都唔捨得掉
舊 01-31-06, 01:38 PM   #66
健冶

引用:
不知有沒有人玩過這遊戲, 當年我都找了很久才找到的遊戲(汗)~~~
遊戲名稱 : WORLD JOCKEY (ワールドジョッキー)
發售日期 : 1991年9月20日
遊戲售價 : 5800円
遊戲類型 : ACT
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : NAMCO
e隻係唔係可以5個人玩個隻賽馬game?
舊 01-31-06, 01:41 PM   #67
pulpman
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
好開心....有人開pce 既post....我都有好多好多game, 部duo-r同大約一半game搬左返大陸屋企, 我係上面都仲成日玩ga....我最愛既game 係: dbz, 風之傳說2, super star soldier, 空想科學世界, snatcher....隻隻過$500.....依家打死都唔肯甘貴隻game...
pulpman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:45 PM   #68
pulpman
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: pulpman
好開心....有人開pce 既post....我都有好多好多game, 部duo-r同大約一半game搬左返大陸屋企, 我係上面都仲成日玩ga....我最愛既game 係: dbz, 風之傳說2, super star soldier, 空想科學世界, snatcher....隻隻過$500.....依家打死都唔肯甘貴隻game...
仲漏左 macross 永遠之love song, 亂馬 (格鬥)同宇宙戰艦....
pulpman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:49 PM   #69
健冶

最頂個隻應該唔係正版...

不過裡面有隻game好好玩,叫"改造町人"

唔知有無人玩過?
舊 01-31-06, 01:50 PM   #70
sagill萬歲

引用:
作者: pulpman
估唔呢度咁多PC-E fans...好開心..
NEC呢個產品到依家我都認為好正....比我一種高級既感覺..
白色既CD盒簡直靚到震....細細張既卡仔.....包裝精美..
CD-ROM既手抽設計.....等等
舊 01-31-06, 01:54 PM   #71
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
Columns 絕對一流...我阿嫂到而家都成日用部 core 玩...因為佢淨係玩 puzzle game...

引用:
作者: qk28
呢到係小弟嘅少少收藏品.
在下好鐘意HuCard, 覺得好靚, 不過就真係買少見少lu...
當年應該重有多啲CD-ROMgame, 不過都賣曬啦...只留下隻fighting street做記諗...

shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-06, 01:58 PM   #72
shtam

亂馬...
HellFire S...
龍珠...
CD電人... 主題曲又正...

記得當年好似買0左百七蚊左右咋...佢0的計分個數大到死...話咁快上億上兆0架喇...

引用:
HIHI....
PC-E到依家仍然係我既致愛..
我都貼D藏品出黎分享一下

舊 01-31-06, 02:07 PM   #73
sagill萬歲

CD電人真係好抵死...音樂又正
唔知大家有冇發覺一個問題呢
以前PC-E CD- ROM GAME好多時真係用CD TRACK做BGM
依家D 機..機能高左反而冇左CD TRACK做BGM
舊 01-31-06, 02:51 PM   #74
shtam

0個陣細個唔識死已經將隻 game 放入 cd player 度....
第一條 track 就一定係 "korega HE system mono...CD ROM disk desu" (唔知有冇聽錯啦...0個陣邊識日文0丫...係而家都仲記得0個句大概係乜...就咁估啦 )....跟住就會有隻 game 0的 gbm 聽....0個陣覺得隻 HellFire S 0的音樂真係好正...

引用:
CD電人真係好抵死...音樂又正
唔知大家有冇發覺一個問題呢
以前PC-E CD- ROM GAME好多時真係用CD TRACK做BGM
依家D 機..機能高左反而冇左CD TRACK做BGM
舊 01-31-06, 03:16 PM   #75
MJT

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
引用:
作者: 健冶

最頂個隻應該唔係正版...

不過裡面有隻game好好玩,叫"改造町人"

唔知有無人玩過?

最近睇到話 pce 係日本移植落手機~
佢一講第一批有功夫,就即刻想玩番功夫~
果時我都只係打到第四定等五關~
d 人鬼死咁大隻,成個畫面既三分一咁大~
果時都好少遊戲有咁大個人~
呢隻係我出 pce 第一隻 game 呀~

仲有隻飛機 game 我都覺得幾正~
唔記得係咩咩 solider
但唔係用黎攪比賽果隻~
有三架機架,一架係 PCE 白機,一架係炸彈人,一架係 star solider既Q版~
部 PCE 可以 upgrade 去左右射 HuCARD,
有一個 upgrade 係射 3-ways CD 架~
另外有隻炸彈人 boss ,好鬼大~
果隻我係好鐘意玩,d 音樂又好聽~

諗起以前,pce 年年係灣仔修頓都攪比賽~
我有幾屆都有去~
有屆仲有音樂 cd law~
裡面有首 PC 原人既主題曲有人唱的~~

仲有隻叫 population,係玩起人仔,之後同人決鬥
有一族人係炸彈人黎 tim~
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具